Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mat og helse for muslimer?

#1

Pelle sa for siden:

Jeg lurer på hva andre synes om dette tilfellet.

Mat og helse har siste uken hatt fokus på samisk mat. Datter forteller at de laget finnbiffgryte med salat. Hun var den eneste på gruppa som kunne spise pga de andre var muslimer og den var med bacon. Lærer sa st bacon ikke kunne tas ut pga det var å «ødelegge» samisk kultur.

Selv tenker jeg at salat kanskje heller ikke er typisk samisk, men samma det. Burde det ikke kunne gå fint å lage litt gryte med bacon og resten uten, så kunne flere spist? Det blir så veldig fokus forskjeller, fremfor hva som vi har felles.

Hva gjøres andre steder?


#2

polarjenta sa for siden:

Her mener jeg det lages slik at også muslimene kan spise. Nå har jeg spist bidos noen ganger, og det har ikke vært bacon i de gangene jeg har spist det, så jeg tenker at det jo hadde vært bedre å laget det enn finnebiff. Jeg har forøvrig spist finnebiff uten bacon.

Her synes jeg skolen var lite løsningsorientert.


#3

Nextlife sa for siden:

Altså, hvor mye bacon tror vi tidligere tiders samisk befolkning hadde tilgjengelig når de kokte bidos på vidda?
Det der kunne jeg lett bråkt om, kjenner jeg.


#4

meisje sa for siden:

Jeg har aldri hørt om noen som har bacon i finnebiff retten. Og jeg tror ikke nomadene pleide å ha med seg griser i lavvoen. Her syns jeg skolen bommet skikkelig.


#5

Stompa sa for siden:

Aldri hørt om finnbiff med bacon, så ja – dette var sært og ekskluderende av skolen.


#6

Acino sa for siden:

Det høres virkelig ikke greit ut. Det er vel rein/vilt som er hovedessensen, bacon er jo bare krydder på ett vis. Skulle ikke ha vært vanskelig å tilpasse, nei.


#7

Pelle sa for siden:

Dette er en lærer med mye rare utsagn, og det filtreres jo gjennom 11-åringen. Noen muslimer i klassen er vegetarianere utenfor hjemmet, noen kan ta ut svinekjøtt og spise. Uansett mener jeg mat med svinekjøtt bør lages, men at man også bør lett kunne tilpasse? Skolen er veldig flerkulturell, så dette lever jo barna med hver dag uansett. Jeg teller på knappene om jeg skal sende en Mail til skolen. Eller er det veldig woke og andrehåndskrenking?


#8

Charlie sa for siden:

Aldri hørt om finnbiff med bacon. De har vel ikke griser på vidda? Finn-svin? :rofl:


#9

Pelle sa for siden:

Et kort søk viser finnbiff med bacon hos både matprat og Tine. Men det er jo null stress å tilpasse, og kjipt både å ikke kunne spise, og å spise helt alene mens resten ser på.


#10

Nextlife sa for siden:

Det er helt på sin plass med Mail til skolen. Det der er jo helt tullete.


#11

Myria sa for siden:

Jeg synes skolen virker uvanlig vrang når de ikke klarer å droppe litt bacon hvis det gjør at alle som er til stede kan spise maten. :gal: Jeg synes som andre her at det er helt på sin plass med en epost ja. Jeg opplever i alle fall at skolen mine barn går på uten problemer tilpasser maten.


#12

millact sa for siden:

Enig. Skolen må tilpasse, alle må kunne spise.


#13

Syrinx sa for siden:

Det der har vært en lærer med vondt i viljen og med mangel på respekt. Kjenner jeg blir forbanna.

Dette må tas med skolen, det må være en plan for hvordan inkludere også i mat og helse.


#14

-ea- sa for siden:

Bacon er godt. Men det skal ikke være i finnbiff, uansett hvor mye vranglære matprat & co driver med.

Å ha bacon i finnbiff er å ødelegge samisk matkultur.

Men så fint at de har fokus på samisk mat og kultur, likevel.


#15

Heilo sa for siden:

Jeg synes det høres ut som en lærer med lite kunnskap og respekt for både samisk kultur og muslimske elever.


#16

-ea- sa for siden:

Btw så hadde Matprat et annet navn i tidligere tider; Opplysningskontoret for kjøtt. Tenker at der er skogen hvor vi finner svinet. :humre:

Her en bedre link til oppskrifter med reinkjøtt:
finnmarkrein.no/oppskrifter/


#17

Anne C sa for siden:

Ja og vondt i viljen som Syrinx sier over her.


#18

Isprinsessen sa for siden:

Det heter reinskav og kan fint lages uten bacon. Aldri fått det servert med bacon unntatt når enkelte nordmenn lager det


#19

Acino sa for siden:

Ungene skal ha mat og helse på mandag og finnbiff står på menyen. Gleder meg til å spør de ut hvordan det ble gjort, om de skulle/hadde bacon i osv. De gjør det bra med tanke på allergier iallfall.


#20

Hjertensfryd sa for siden:

Høyres ut som om nokon har vondt i viljen ja. Eg har hatt klasser i mat & helse, og der har det blitt tilpassa for alle.


#21

Pelle sa for siden:

Vondt i viljen passer rett inn i den personligheten lærer ellers fremstår med.


#22

Syrinx sa for siden:

Det er noe av det verste. Iblant får de folka der betent vilje til og med, det er til å spy av.


#23

veobra sa for siden:

Vår skole har servert finnbiff som også de fleste muslimer har kunnet spise. Dette er liten vilje, altså.

Samisk kultur har vært tema så lenge jeg kan huske å ha hatt barn i skolen. Viktig og bra de lærer om mange sider ved kulturen.


#24

løve70 sa for siden:

I en sånn setting tenker jeg at man heller bruker kylling/kalkunbacon slik at alle kan spise.


#25

Isprinsessen sa for siden:

Men hvorfor ha bacon i om en skal lære om samisk kultur ? Er jo bare å droppe bacon.


#26

Polyanna sa for siden:

Bacon sentralt for samisk kultur, faktisk. :haha:

Mulig jeg ikke fulgte med, men jeg kan ikke huske at Ante i barne-tv hadde en gris sammen med reinen sin? :gruble:


#27

Syrinx sa for siden:

Var det ikke Ante som hadde Griseknoen da, eller hvordan var det der igjen? :undrer::blånn:


#28

Millen sa for siden:

Griseknoen var vel Emil i Lønneberget som hadde?


#29

Kaija sa for siden:

For noe tull da. Vi lagde finnbiff på skolekjøkkenet på fredag. I oppskriften sto det at vi kunne tilføre bacon for mer smak, men det var da ikke nødvendig, og vi droppet det. Har aldri hatt det i tidligere, m andre oppskrifter heller. Ser for meg slaktegrisene løpe sammen med reinflokkene over vidda. :lol:

Vi skal tilpasse så godt vi kan etter både helsetilsyn og religion. Ikke noe vits i å ødelegge skolens koseligste fag ved å la det gå trass eller prestisje i detaljer.


#30

Pelle sa for siden:

Hehe, ingen fare for at noen som helst dynes dette er det koseligste faget på vår skole. Sist var det tilsnakk for å ha albuer på bordet.


#31

Syrinx sa for siden:

Jada. Men er vi sikker på at han ikke var same? :hehehe:

Jeg bare tuller altså.


#32

Syrinx sa for siden:

Lukter lærer som har faget på tvang. Det er kjipt for læreren, men uansett ikke frikort for å være et møkkamenneske mot elevene.


#33

løve70 sa for siden:

Ja, det kan man selvsagt også gjøre.


#34

Kaija sa for siden:

Det er jo bare trist.
Og selv om en har faget på tvang, kan man jo prøve å gjøre det beste utav det.
Ikke at jeg aldri er grinete i klasserommet, altså, men en prøver jo å få til at både ungene og en selv skal ha det bra.


#35

Pelle sa for siden:

Hun har hatt faget i ca 40 år, ikke på tvang. På foreldremøtet brukte hun sin del av tiden på å fortelle om alt som var slitsomt med elevene . Alle foreldre gikk derfra og fikk verifisert alle barnas skolehistorie.


#36

Syrinx sa for siden:

Hva er det med folk som går på jobb dag etter dag, år etter år, og åpenlyst misliker jobben sin? Har møtt noen få sånne i min karriere og det er så inderlig trist for alle parter.


#37

gajamor sa for siden:

Bare fordi jeg begynte å spekulere, ikke fordi jeg i det hele tatt tviler på at du har rett: Ute ved kysten, hos sjøsamene, så var det vel både handel og annen matproduksjon. Var det ingen gris der? (Finnes det en nordlig grense for gris fra gammelt av?) Teoretisk sett, hvis det fantes gris tilgjengelig i samiske områder, er vel preservert kjøtt som bacon en veldig grei ting å byttehandle og frakte med seg tilbake til vidda når man dro fra sommerbeitene. Eller er/var det slik som en del andre kulturer hvor gris er mindre vanlig, at man unngikk svinekjøtt helt fordi man ikke var vant med smaken og bruken?

Nå ble jeg fryktelig nysgjerrig på den historiske utbredelsen av gris i Norge.


#38

-ea- sa for siden:

Jeg tror ikke den historiske utbredelsen av gris har noen blanding med reinkjøtt. Derimot har jeg en teori om at noen (ikke-samiske) har syntes reinkjøtt var for magert eller noe sånt, og tilsatt bacon i finnbiffen.
Men jeg er åpen for at jeg kan ta feil, altså.


#39

My sa for siden:

Åh ... flashback til min egen M&H-lærer (og Lhi-My sin, antar jeg). :rørt: Brukte mye energi på å få elevene til å sitte ordentlig på stolen, rett i ryggen og albuene ned fra bordet. Trodde egentlig det var noe som døde ut med hennes generasjon, men tydeligvis ikke.

#40

nokon sa for siden:

Det finst kalkunbacon. Sånn for the record.


#41

kamp sa for siden:

Jeg har hatt cøliaki i alle år.

Si at noen skal ha pasta salat, da er det pasta utenom.

Slik kunne det vert her også. Bacon kunne vert utenom.


#42

Lhi-My sa for siden:

Grøss.
Det er ikke så lenge siden jeg traff en klassekamerat av meg på toget mellom Oslo og Lillehammer. Samtalen kom raskt inn på diverse ungdomsskolelærere og da spesielt mat&helselæreren, eller heimkunnskap som det het den gang. Han spurte om jeg husket at hun tvang ham til å sitte igjen gjennom et helt friminutt og langt inn i neste time fordi han ikke ville spise tre stk ihjelkokte gulrot-biter som var igjen etter at vi hadde laget og spist ihjelkokt torsk. Han hadde greid å få i seg fisken med stor anstrengelse, men de soggy gulrøttene gikk ikke. Jeg husker mange slike episoder der elever måtte sitte igjen til de hadde spist opp. En annen gutt spydde i trappa på vei ned fra kjøkkenet etter å ha tvunget i seg ett eller annet. Jeg husker også lærerens smisking med de elevene som var fra stor gård og kommentarene vi som ikke var fra gård i hele tatt fikk. «Ja, det er jo ikke rart at du ikke kan vaske opp ordentlig, du har nok ikke lært bedre». Osv osv.

Hun var forøvrig ikke alene om å være et troll av en lærer. Jeg kunne sagt mye om hun vi hadde i tekstilforming (hun mente jeg måtte sy klær til noen annen enn meg fordi jeg var tjukk, hun var bekymret for stofforbruket) og ikke minst musikklæreren som av prinsipp aldri ga bedre karakter enn G til de som kom fra min kant av bygda. Årsaken var visstnok en eller annen gammel feide med noen folkemusikere fra min bygd (min slekt til og med).

Jeg tror aldri mine tre barn har hatt så uproffe lærere som vi hadde noen av, selv om de åpenbart finnes fortsatt. De måper av historiene jeg og mine eldre søsken kan fortelle, iallfall.


#43

Isprinsessen sa for siden:

De skulle jo ha laget bidos som er samisk festmat.


#44

Strå sa for siden:

Oioi, tråden bringer minner fra heimkunnskapen. Ikke alle er lke gode. Men uansett, bakon er ikke noe must i finnbiffgryta, i hvert fall ikke når reindriftsamene har servert det til fastboende og hyttefolk der Mutter'n er fra.


#45

Frøken Fjong sa for siden:

Dette er helt unødvendig av M&H-læreren. Finnbiff kan selvfølgelig fint lages uten bacon - dette er, som andre skriver, noe som blir tilsatt for smakens skyld, men som overhodet ikke var noen selvfølge i Finnbiff opprinnelig.
Vi har laget bidos på skolekjøkkenet denne uka - selvfølgelig uten bacon - og alle kan spise.
Syns også det er litt rart å servere Finnbiffen med salat - hvis det skal være autentisk samisk mat som er poenget.

Trist at mat og helse gjøres til et "masefag" - dette høres gammeldags og sært ut.


#46

Darth sa for siden:

Hvis læreren får kulturkunnskapen sin fra oppskrifter han/hun googler, så er det greit å legge inn litt mer innsats.

Og skulle det nå ha vært sånn, som det ikke er, at samene har en godt skjult historie med bruk av gris, så er det usedvanlig lite inkluderende å hive det i gryta.


#47

Chanett sa for siden:

Eg tvinger ingen til å ete mat dei ikkje kan. Me lager halalkjøttkaker og vegetarkaker. Mat utan mjølk og med glutefritt mel. Av og til gjer enkelte allargiar meg ekstra arbeid, men slik er livet. Eg likar ei utfording og det å prøve å tilpasse eksisterande oppskrifter til elevane me har.

Dog; ein må alltid smake ein bit av mat ein ikkje har smakt tidlegare. Liker ein det ikkje treng ein ikkje smake meir.


#48

Filifjonka sa for siden:

Det var virkelig en ekstrem mangel på tilpasning, der det burde vært VELDIG lett. Har heller aldri hørt om bacon i bidos, det sier seg vel igrunnen selv at det ikke er noe som alltid har vært tradisjon.


#49

Kaija sa for siden:

Hos oss har vi nå m+h i både 4.og 6. Klasse, Hvis jeg har ungene begge ganger er det bidos det ene året og finnbiff det andre. Problemet med bidos er at kjøttet helst må koke en stund for å bli mørt, og på våre to klokketimer kjøkken, der vi også skal spise og rydde, er det SÅ lite tid.


#50

Isprinsessen sa for siden:

Her lager de bidos med reinskav, da rekker de det på to klokketimer.


#51

Maverick sa for siden:

For noe tull. Jeg blir lei meg av sånt. Uvitende og trangsynte folk. Håper elevene går sammen om å latterliggjøre det hele, heller enn å la det bli enda en forskjellsmarkør.


#52

Kaija sa for siden:

Fint alternativ.
Jeg vil helst at de skal prøve på å håndtere kjøttstykker en gang eller tre, for å overvinne æsj og ekkelt-tendensene sine. Så når vi har laget bidos har de fått øve seg på den biten også. I 6.klasse er kjøkkenrutinen heldigvis såpass inne at med litt pushing og strekking av tiden, har vi stort sett fått det til på en måte som gir ok resultat. Alternativt kan jeg kanskje slå til med papptallerkner for å forlenge koketiden og knipe inn på ryddetiden i etterkant. (Legger alt i lure tips og triks-banken min til senere år. :lol: )


#53

Input sa for siden:

På skolen til sønnen min løste de det med å slå m&h sammen med norsk, slik at de først forberedte maten og så lærte de om samisk kultur og språk mens maten kokte i nok timer og så spiste og ryddet de etterpå. Tips om det er mulig å samarbeide med en annen lærer og kjøkkenet er ledig de timene.

Ellers er læreren i HI en dust.


#54

Blånn sa for siden:

Håpløst å ikke tilrettelegge for at alle skal kunne spise. Hos oss er det annerledes. Alt kjøtt som lages til er halal siden nesten 100 % av elevene er muslimer.


#55

Albertine sa for siden:

Genialt! Den må jeg huske på. Vi lagde finnbiff denne uka uten spor av bacon.
Møkkalærer i HI!


#56

Kaija sa for siden:

Flott opplegg der det går. Ikke rammefaktorer for det hos oss, dessverre.


#57

apan sa for siden:

Dette er det dummeste jeg har hørt. Lillesøster går med muslimer, hun har selv cøliaki og en i klassen har eggallergi. De tilrettelegger for alt.


#58

Lille meg sa for siden:

Er det egentlig mulig å ha mat og helse? Klassen til min ungdomsskoleelev sliter i alle fall. Der er det noen som ikke skal ha svin. Noen skal ikke ha storfe. Noen skal ha halal. Det er også meget mulig at noen er vegetarianere. Og mitt barn er kresen og svært lite interessert i de aller fleste grønnsaker og saus.

Og nå har jeg ikke tatt med mulige allergier som også kan komme til.

Det kan umulig være lett å være lærer i en slik situasjon.


#59

My sa for siden:

Ja det var mye ... rart. At elever måtte sitte igjen for å spise opp, og til og med ta med maten til rektors kontor og spise det der :gal: var ikke uvanlig. Jeg hadde nok ikke samme håndarbeidslærer, det høres i alle fall ikke ut som henne, men jeg hadde definitivt samme musikklærer. :knegg:

Anyway, hørte med min 9.klassing her nå, som også hadde dette på menyen i uka som gikk, og de hadde også bacon i. Jeg spurte ang muslimske klassekamerater, og han sa bare at de gruppene hadde baconet ved siden av. Helt enkelt og uproblematisk med andre ord.

Jeg mener at i vår mangfoldige tidsalder er dette noe som absolutt burde være en del av læreplanen. Tilrettelegging og tilpasning for alle behov, og hvordan få alle til å føle seg inkludert i måltidet.


#60

Pelle sa for siden:

Jeg vet at de tilrettelegger for annet, de har egen gruppe for laktoseintoleranse osv. For alt jeg vet kan det hende at dette var et enkeltstående unntak. Det er også muslimer som ikke spiser halal, fordi det er ulike syn på hva som er "bra nok" halal. Så jeg har full forståelse for at det ikke er lett for lærere i faget. Men nå man da bare kan utelate en ingrediens i en del av retten, så er det jo superenkelt. (Bidos lager de for øvrig på ungdomsskolen).

Har nå sendt mail til rektor og spurt.


#61

My sa for siden:

Har også forståelse for at det av og til kan være utfordrende, men i akkurat dette tilfellet var det en veldig enkel løsning.

Fint at du sier ifra Pelle.


#62

apan sa for siden:

Man kan jo ikke ta hensyn til at noen er kresne da. Det blir noe annet.


#63

-ea- sa for siden:

Bra du sier fra, Pelle.
Siden så mange av dere nevner bacon i "samisk mat" (i anførsel fordi det hører ikke til i tradisjonell samisk oppskrift), så lurer jeg på hva som kan gjøres for å unngå vranglære neste gang samisk mat er tema?


#64

-ea- sa for siden:

Forresten, stemmer det at reinkjøtt er halal? Jeg har ikke kunnskap om dette, må jeg innrømme, men har hørt noen påstå det.


#65

Input sa for siden:

Det er veldig lett, vegansk mat ivaretar alle livssynshensyn man bør iverata og så må man tilpasse til allergier. At noen er kresen faller ikke inn i den kategorien.


#66

Input sa for siden:

Det kommer an på hvordan det er slaktet, men de fleste muslimer regner dyr som er drept i jakt og ikke på slakteri som halal. Uten å vite veldig mye om reindrift, tipper jeg det kommer i den kategorien?


#67

Polyanna sa for siden:

Egentlig burde jo tilpasning til religion og allergi være en del av kompetansemålene. Lage et kakebord som tar hensyn til laktoseintoleranse, cøliaki og eggeallergi. Planlegg et middagsmåltid som alle verdensreligionene kan samles rundt. Etc.

Det er jo veldig relevant og nyttig for alle. Bare se på trådene rundt sånne tema her på FP. De kunne fått tallys konfirmasjon som case. :knegg:


#68

Polyanna sa for siden:

(Det er det kanskje allerede? Husker at datteren lagde et jødisk måltid)


#69

Tjorven sa for siden:

Knerten har mat&helse i år. Der er alt kjøtt som brukes halal. (En forelder stilte veldig kritiske spørsmål til dette på foreldremøte, men fikk beskjed om at problemstillingen med fordel kunne tas med faglærer i etterkant.) Sønnen min er ateist, men synes det er helt uproblematisk å spise halalkjøtt.

Han synes de fleste grønnsaker er djevelens verk, men det er en helt annen sak. På fredag hadde han sågar spist litt hvit fisk - helt frivillig.


#70

Pelle sa for siden:

Jeg spiser gjerne halal. Datters muslimske venninne får ikke lov å spise halalkjøtt hos andre, kun hjemme. Jeg snakket en gang med en muslimsk restaurantdriver, som kun hadde halal på menyen, han sa det var mange ulike krav til hva som er halal, så mange muslimer ville likevel kun ha vegetar hos han.


#71

-ea- sa for siden:

Reinen må nok foreta en siste reise til et reinslakteri, for at vi skal ha lov å kjøpe kjøttet etterpå. Mulig at de muslimene som sa rein er halal, enten ikke er så nøye på det, eller ikke så oppdatert på Mattilsynets regler.


#72

Input sa for siden:

Rein ble ikke spesielt nevnt, men viltkjøtt, som jeg tenkte at rein sorterer under siden de ikke står på fjøs. Tror jeg. :flau: Jeg tenkte ikke på at det er forskjell på slakt/jakt til selvbruk og til butikk. :knegg:


#73

Polyanna sa for siden:

Ah, forskjell på vilt og tamrein, ja. Kanskje de tenkte på villrein? Jaktes det på dem? :blond:

(Nå kommer jeg på nye mulige kompetansemål i mat og helse. :knegg: )


#74

Strå sa for siden:

Det jaktes på villreinen i Trøndelag så vidt jeg vet. All annen rein i Norge er vel tamrein.



#76

Strå sa for siden:

Okidoki Maverick.


#77

Polyanna sa for siden:

Vi så villrein i hemsedalstraktene i høst. Vet ikke om de jaktes på, da.

Der er det villrein på ene sida, og tamrein på andre, mener jeg guiden sa.


#78

Floksa sa for siden:

Alle dyr slaktet i Norge er egentlig halal.
Rent teknisk. Det som gjør at noe er halal og ikke er bønnen fra en imam (fra en høytaler, ferdig innspilt) som spilles når det slaktes.


#79

Floksa sa for siden:

Det behøver vel ikke engang være vegan. Vegetar gjør utrolig mon.


#80

gajamor sa for siden:

Et hovedpoeng med halalslakt (og kosher) er at man skal få ut blodet av dyret. Dette gjøres både på hjemmeslakt, jakt, og slik jeg har forstått de mobile reinslakteriene så gjøres det også der. Men for at det skal kunne stemples som halal, så må man be over dyret, og det er også en del renslighetsregler som må dokumenteres opp mot godkjenningsmyndighetene.

Statskog har en del villreinjakt som man kan sette seg på venteliste for, men ellers er det rettigheter som følger eldgamle grenser og regler. Det ble f.eks. forhandlet inn i sammenslåingsavtalen for nye Molde kommune at villreinen skulle være forbeholdt de som bor innenfor gamle Eresfjord kommune (som opphørte å eksistere på 1960-tallet en gang).


#81

Floksa sa for siden:

Du vil ikke spise et slakt som ikke er avblødd skikkelig. Alle dyr som slaktes i Norge bedøves ved bolting, strøm eller gass før hovedpulsåra kuttes og dyret dør av blodtap.


#82

-ea- sa for siden:

Da tror jeg det var nordnorske avslappede muslimer jeg traff som sa at "rein og elg kan vi spise, det er halal". Tviler på at de kjører bønner over høyttalere på slakteriet i Kautokeino. :humre:


#83

Charlie sa for siden:

Mente at det var en ansatt på slakteriet som leste en bønn over dyret, men mulig de kan ta det på boks om de ikke har en muslim ansatt?


#84

Input sa for siden:

Det er jo en del muslimer som spiser alt kjøtt som ikke er svin.


#85

Floksa sa for siden:

Det varierer litt. Særlig på fjørfeslakterier ville det være vanskelig. Der har de «fellesbønn». Men slik jeg har skjønt det så er det veldig ofte en lydfil mer enn en imam.


#86

Isprinsessen sa for siden:

Og noen spiser alt, inkludert bacon fra svin.


#87

Observatøren sa for siden:

Dette er bare vondt i viljen. Hilsen mat og helse-lærer som har gjennomført opplæring med vegetarianer, veganer, muslimer, diabetiker og cøliaker.

For min del ble det en gylden mulighet til å fokusere på kostsirkel og kostholdsrådene. Det ble mye fisk og vegetar, men vi hadde også den klassiske rullekake-dagen. Kombinert med mål innen programmering ble det den mest underholdende dagen noensinne.


#88

Polyanna sa for siden:

Men elg er greit, hvis jeg skjønte det riktig. Mulig de også hadde et ganske løst forhold til hvordan tamrein blir slaktet - jeg hadde i hvert fall bare et vagt bilde i hodet av noe lassogreier og en kniv på vidda. :humre:

Observatøren: Fortell!


#89

Input sa for siden:

Det var det jeg også hadde. :knegg:


#90

-ea- sa for siden:

  • og så stilte de opp med vakuumpakker og etikettmaskin og hele greia, sånn at det kunne havne i frysedisken i butikkene?

:knegg:


#91

Observatøren sa for siden:

Først fikk de i gruppe bake rullekake etter oppskrift; noe de fleste fikset. Deretter ble oppgaven å skrive instruksjoner så detaljert at man kunne fjernstyre en annen elev uten å gi andre opplysninger. Vi har jobbet endel med programmering slik at variabler, løkker osv er kjent språk.

Det var utrolig morsomt, og mange fikk aha-opplevelser når det gjaldt datamaskiners intelligens. Noen syntes det var ekstra morsomt å være datamaskiner, for hva gjør du når det står;
«Knus egg i bollen», «putt oppi sukker» eller tilsvarende upresise instrukser?

De fikk 2 anledninger til å korrigere/resette. :nemlig:

Vi hentet inspirasjon fra denne:

youtu.be/Ct-lOOUqmyY


#92

Polyanna sa for siden:

Ca det, ja. :nemlig:


#93

Polyanna sa for siden:

Så kult, Observatøren!


#94

My sa for siden:

Det er slik gajamor sier ja, det viktige er at dyret tømmes for blod. I tidligere tider ble jo alt fra dyret brukt, inkludert blodet, så det har man vel alltid gjort ved slakting i Norge, også av gårdsdyr. I følge min finnmarkske venninne foregår den tradisjonelle slaktingen av rein (altså den på vidda, ikke på slakteri) slik at man stikker en kniv inn fra nakken på dyret og inn i hjernen, og kutter alle nervetrådene, før pulsåren kuttes og blodet tømmes ut. Hjertet slår fortsatt, mens hjernen er koblet fra. Så det blir i prinsippet det samme som den boltinga Floksa snakker om. Så da er det bare å tilsette en liten bønn, og vips! har du halal-kjøtt. Sånn ca. :knegg:

Villrein jaktes det på ja, der hvor villrein finnes, dvs enkelte fjellområder i Sør-Norge.

Alle de muslimske barna jeg har vært i kontakt med har spist kjøtt så lenge det ikke har vært svin, uten noe krav om at det skal være halal. Ok med "vanlige" kyllingpølser i bursdag f.eks. Mens de voksne ofte har litt strengere krav til seg selv. Så det er virkelig ikke så vanskelig. Og i forhold til alle tilpasningene man kan komme ut for generelt, demonstrerer Observatøren og Lille Meg eksempler på totalt ulike tilnærminger til problemstillingen. "Gylden mulighet" vs "tilnærmet umulig".


#95

gajamor sa for siden:

Går så fint så. Kjøttet må bare ligge i rennende vann et døgn eller to, og så i melk etterpå. Veldig mye enklere og bedre på smak når det blir avblødd skikkelig, ja.


#96

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er mer og mer vanlig blant de unge muslimene jeg er rundt at det må være merket halal, ikke bare være uten svin, for at de skal spise det.

Hiawata gikk på en skole med både mangfold i religion, matkultur, allergier og preferanser. Vi hørte aldri at læreren omtalte det som vanskelig.

I kompetansemålene står det blant annet:

I alt dette syns jeg variasjon og tilrettelegging er naturlig. I tillegg skal man jo lære om ernæring og i det er det jo naturlig å ta for seg allergi og intoleranser.


#97

Polyanna sa for siden:

Jeg tror at for muslimene her av første generasjon, så brukte man den fleksibiliteten som er i islam, til å være pragmatiske og spise det som var tilgjengelig, fordi det var sånn det var. Når det nå har blitt mulig å få halal-mat, så er det også i større grad et krav at man skal velge det. :vetikke:

I tillegg er jo de yngre mer bevisste på alt mulig, både bærekraft og barnearbeid og hvahardu, og har mye mer informasjon tilgjengelig for dem som forbrukere, så det er vel en generasjonsting også, generelt.


#98

Acino sa for siden:

Ungene lagde finnbiff i mat og helse i dag, ingen bacon å spore der. Men spurte hva de gjør når det er noe med svin, to på trinnet spiser ikke svin. Det blir gjort enkelt høres det ut som, som feks når de lagde ostesmørbrød: På ene kjøkkenet hadde alle fått velge mellom kylling og skinke og på det andre kjøkkenet hadde læreren tilbydd den ene det gjaldt å ta kylling istedenfor skinke. De tilrettelegger altså uten problemer. Jeg har full oversikt siden jeg har ett barn på hvert kjøkken. :knegg:


#99

Acino sa for siden:

Forresten, en historie fra en pasient på sykehuset som var veldig sulten en natt. Vi hadde bare tilgang på ferdigsmurte baguetter med ost og skinke. Min kollega sa det til pasienten, og pasienten svarte at det går bra. Min kollega dobbeltskjekka så med "men, er ikke du muslim da?" Pasienten svarte: "Det går bra, jeg bor i Norge nå!". Han fikk baguette han. :knegg:


#100

Polyanna sa for siden:

Husker jeg spiste mye kjip vegetarmat da vi var på tur med Hvite busser, og en av elevene hadde fått bestilt halal-mat av sin veldig strenge mor, men det ville han jo ikke ha! Det skjønner jeg godt, for det var typ "baguette med et salatblad". Så han smatt til seg baguetten med ost og skinke, mens jeg stod igjen med den med salatbladet. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.