På oppfordring fra vår alles kjære Myggen skal jeg lage en kalkuntråd. :værsågod:
Hygiene Kalkun er som kylling en mulig, om enn sjelden, smittebærer av salmonella. Bruk derfor samme forholdsregler som når du håndterer kylling. Vask kjøkkenutstyr og hender nøye etter kontakt med rått kjøtt og bruk forholdsvis høy temperatur. (180-200 C).
Tining
Det er lurt å bruke god tid på tining. Beregn et døgn, gjerne fler. På kjøkkenbenken går det på et døgn, i en kjølig bod eller i kjøleskap må man beregne to. Glitter tiner kalkunen under et kjøkkenhåndkle dynket i whiskey, og inspirert av Polyannas Bislett-and, tenker jeg at dette sikkert kan varieres i det uendelige. Kjøkkenhåndklær kan dynkes i juice, sitronsaft, hvitvin eller portvin, og etterhvert som kan får fatt i posen med innmat kan man stappe inn en appelsin eller sitron delt i biter.
Stuffing
Her er det mye forskjellig ute og går, og jeg har prøvd mange forskjellige varianter. Alt er blitt godt, men personlig setter jeg mest pris på det litt syrlige og lette. Men smaken er som baken og jeg disker opp med flere typer:
(stjålet fra TM) -serveres ved siden av
100 g bacon i terninger - ferdig eller selvkuttet (jeg bruker altså en hel pakke
250 g sjampinjonger (eller skogssoppblanding)
200 g loffeterninger
1 ts hakket persille (jeg bruker vel heller en spiseskje eller to, men da smaker det ganske mye)
4 ss seterrømme - eller mer
1 ts basilikum (som det hender jeg dropper pga all persillen)
Stek farsen og tillsett finhakket kyllinglever, putt i finhakket hvitløk og løk. Tilsett krydder og til slutt lar man det putre i rødvin.
Min favoritt
1/2 pakke couscous etter oppskrift på pakken
2 stk økoappelsin,
2 stk øko sitron
(hele frukten, skåret i biter),
1 neve rosiner,
1 neve aprikoser,
1 neve hakkede nøtter
2 epler i biter,
250 g smeltet smør,
1 - 2 dl solsikkeolje/rapsolje,
1- 2 dl appelsinjuice
2 egg
salt,
pepper,
salvie,
timian
Bland alt i en bakebolle til det har passe konsistens. Ha evt i mer væske eller mer couscous alt etter om det er tørt eller vått. Det skal være som tykk grøt. Stapp det i kalkunen og legg en hel loffskive i hver ende. Bruk hyssing (ufarget, bomull) og grov stoppenål og sy igjen i hver ende om du har anledning.
Jeg server stuffingen, men da plukker jeg ut de digre sitrusfruktbitene og erstatter med biter av skrellet appelsin.
Min beste kompis sin stuffing
Ta leveren fra innmatspakken og finhakk.
Stek den i smør med 2-3 løk, litt hvitløk og 1/2 kilo grov kjøtt/medisterdeig. Pass på at det ikke blirttørt, det skal bli som en røre. Jo fetere, jo bedre. Ha i timian, sopp, sitronbåter, salt og pepper, noen ss skarp fransk sennep, 2 egg, innmaten av en liten loff og bland godt sammen. Stapp i og sy igjen.
Denne blandingen har vi også hatt hele cranberries i, og det var superdupert. Baconbiter med mye fett blir heller ikke galøt.
Poenget med stuffing og utg, pkt for variasjon:
Poenget med stuffing er at kalkunen ikke skal bli smakløs og tørr. For å unngå dette er det to ting som trengs, det er obskøne menger fett, syre og noe sødme.
Fett: Bacon, smør, spekk, medisterdeig, fet kjøttdeig, oljer osv.
Syre: sitron, vin, juice, saft av sitron eller sure appelsiner, eddik, sennep, syrlige epler, plommer, syrlige bær som kirsebær, rips osv
Sødme: Tørkede frukter, appelsinm klementin, ferske eller tørkede fiken, dadler
Ellers må man ha noe som binder det sammen, feks smuler og egg, melk, fløte, rømme, og krydder.
Steking
Historien om en Mimsk kalkun, desember 2007:
Jeg har stekt en 8-9-kilos kalkun i vanlig stekeovn. Da sto langpanna helt nede på bunnen av ovnen og toppen av fuglen traff nesten elementene i komfyrtaket. Det gikk bra. Jeg snudde fuglen halvveis, og kjælte med den. Jeg penslet den med en blanding av smør, salt, epper og appelsinsaft (presset appelsin) og appelsinskall den første timen, så la jeg på folie så den ikke skulle bli helt svidd.
Man må kjæle med kalkunen. Når den er fylt, legger du den i en langpanne med brystet ned. Sett ovnen på 200 C. Ha kalkunen i ovnen. Pensle med en blanding av smør, salt, epper og appelsinjuice. Blir den mørk på toppen, legger du på folie.
Etter 30 min. skrur du ned temp. til 180 gr.
Stek til den er ferdig. Beregn ca 1/2 time pr. kilo. Når det er 30 min. igjen, snur du kalkunen med brystet opp. Har termometeret falt ut kan du sjekke om kalkunen er stekt ved å stikke en strikkepinne el.l. inn i den tykkeste delen av låret. Kommer det klar saft ut, er alt klart.
Ta fuglen ut av ovnen og la hvile mens du gjør alt ferdig.
Saus
Ha smør i en kjele og blank finhakket løk, gulrot og selleri. (evt bacon, men ikke nødvendig, synes jeg) Ha innmaten i, brun alt, mens du rører godt om. Ha over vann til det dekker og 1/2 halvflaske fiin gammel portvin, kok opp, skum av jevnlig, dekk med lokk, og la putre et par timer. Sil og sett til side.
Smelt 50 gr. smør i en panne. Ha i 50 gr. mel. Hell over ca. 0,7 dl kraft, og evt stekesjy fra kalkunen, litt etter litt mens du rører godt rundt. ha i en boks kremfløte/matfløte eller creme fraiche. Ha litt negro for farghe, smak til med salt, pepper, og evt balsamico for mer syre eller brunt sukker for mer sødme. Ønsker du en blankere saus tar du sausen av varmen og rører inn 50 gr. smør.
Tilbehør
Personlig er jeg glad i mandelpoteter og waldorfsalat. Men alt er lov.
Mims variant til mange:
4-5 stilker stilkselleri
4-5 grønne skrelte epler
1 pakke druer delt i to
1 boks valnøtter
1 boks lettrømme
1 pakke ekte majones
1 ss sukker
1 ts salt
1 ts pepper
presset sitronsaft av en sitron
Skjær stilkselleri i tynne skiver og epler i terninger. Bland sammen majones, rømme og krydder samt sitronsaft. Smak til og ha i alle de resterende ingrediensene. Jeg hakker ikke valnøttene :lat:
Sesamstekte poteter og gulrøtter. (TM sine)
Til 8 personer (sier oppskriften, jeg husker ikke hvor mye det gikk den ene gangen jeg lagde det - ei heller hvor mange vi var - det er en stund siden)
1 1/2 kg poteter
750 g gulrøtter
Skrelles og deles i biter
salt og hvit pepper
4 ss sesamfrø
1 ts hvetemel
smør eller olje til steking
Potetene kokes i 5-6 minutter. Slå av vannet og ha dem i en bolle hvor du drysser 3 ss sesamfrø og melet på dem. Kok gulrøttene på samme måte og la dem renne av.
Varm smør/olje i en langpanne og fordel potetene i pannen. Settes inn i ovnen når det gjennstår ca 1 time av kalkunens steketid. Etter 45 minutter tilsettes gulrøttene. Ha over litt sjy og resten av sesamfrøene. Inni ovnen igjen. Når kalkunen er ferdig og tatt ut kan du skru på til 225 grader og la langpannen stå i ca 10 minutter til.
Fin ertesalat (Estrella) (Petit pois à la parisienne)
Kok opp
· 1 liter vann
· 2 terninger hønsebuljong
Tilsett
· 800 g frosne erter
· 6 stilker selleri i skiver
· 1 purre i skiver
og varm rask opp til kokepunktet. Sil av vannet. Bland inn:
· 1 beger crème fraiche .
Smak til med
· hvitløk
· salt & pepper
· urtekrydder
Pynt salaten med:
· sprøstekt bacon i biter
· osteterninger
Fint følge til kalkun som festmat.
Rosenkål med mandler
Rensing av fersk rosenkål: Legg rosenkål i kum med kald vann. Skjær av stilkfestet og fjern ytre blad. Skjær et kryss inn i stilkfestet. La rosenkålen ligge i kaldt vann fram til bruk.
Kok opp:
· 5 dl vann
· 1 buljongterning
Tilsett:
· 500 g frisk rosenkål/300 g frossen
· 1 hakket løk
La koke til knapt mørt. La renne godt av.
Stek
· 1 dl mandelflak/hakkede mandler i
· 1 ss smør.
Dryss over litt
· salt.
Fordel mandlene over rosenkålen.
Personlig er jeg mest fan av rosenkål, fersk, delt i to og stekt med bacon, smør og servert med pepper.
Nydelig, Mim. :rørt: Lite sausetips: sist jeg lagde kalkun (det er noen år siden nå), klippet jeg av vingetippene (som aldri blir spist uansett) og brukte disse, og halsen, til å koke kraft (mens kalkunen stekte) som ble basis for sausen. Det var masse annet godt i sausen, altså; brunet innmat, og sjy fra grundig stuffet kalkun, og vin og fløte og smør og greier, så det er ikke sikkert kraften gjorde det største utslaget, men sausen ble i alle fall veldig god. Husker jeg.
Åh, jeg er så glad jeg spiste kalkun med stuffing 24. ellers hadde jeg dånt av denne tråden og blitt sikle-sulten.
Men vi skal ha det igjen på fredag, og jeg gleder meg :hyper:
Noe av det beste jeg får rett og slett!
Dette tipset så jeg på TV om hvordan kokken i den amerikanske ambassaden lager halloweenkalkun, og jeg har fått sinnsykt mye velfortjent skryt for kalkunen etter det. Den blir både saftig og har sprøtt skinn.
Lag et snitt i skinnet godt stykke ned på brystet. Bruk hendene til å løsne skinnet fra kjøttet under og legg et lag med smør under skinnet, kan legge en kvast med koriander eller persille eller noe også. Stek kalkunen i stekepose, kjøp extra stor Look-pose.
Når den er ferdigstekt, dvs termometeret popper ut, ta ut kalkunen, klipp hull i posen og hell ut all den gode kraften, legg kalkunen tilbake i ovnen og kjør opp tempen en stund til skinnet er crispet.
Det med at kalkunen må snues hvis den er veldig stor har jeg aldri erfart. Vi har kalkun på 8-9 kilo hvert eneste år, den er omtrent i kontakt med grillelementet. Vi beregner en 1/2 time pr kilo, øser over hønsebuljong hver halvtime. Stuffer den med svisker, løk, og epler, og den blir bestandig saftig og god.
Vi har også svisker, løk og epler i en langpanne under kalkunen. Der havner jo øsekraften, og all væsken fra langpannen brukes naturligvis til saus.
I tillegg til stuffing bruker jeg en pakke bacon der jeg legger strimlene over kalkunen og fester med tannpirkere. Da "smøres" kalkunen med fett også hele tiden under stekingen, noe som gjør den saftigere!
Jeg pleier å steke kalkunen uten stuffing, den er rett og slett bare tom innvendig. Da samles det masse deilig kraft inni som jeg heller ut og bruker i sausen. Kalkunen har aldri blitt tørr, men så er den blitt grundig penslet alle veier med smør før jeg setter den i ovnen.
Jeg steker opp innamaten og koker på den i timesvis. Sammen med kraften fra kalkunen er det lett å lage god saus.
Min Waldorfsalat er nesten identisk med Mims, men jeg har hatt oppi ananasbiter også av og til. Det blir friskt og godt. Vi spiser ris til.
:nam: Gleder meg til nyttårsaften og til seinere i dag når vi spiser mormors kalkun.
I år satte jeg kalkunen på 7,5 kg i ovnen kl 10 på 75 grader, penslet den om og om igjen med en krydderblanding av paprikapulver, kumin, salt og pepper i olje. Da klokken ble 13 satte jeg opp til 160 grader. Da kl var 16.30 var den perfekt.
I tillegg sprøytet jeg inn rødvin i brystet og sausekraft fra pannen med en tjukk sprøyte med nål. I tillegg la jeg 6 skiver seranoskinke på brystet under steking for å beskytte det mot uttrøking.
Vi snur ikke kalkunen, og vi har som regel stuffingen utenfor i langpannen den siste halvtimen.
Waldorfen er den samme som mannen lager, men med kremfløte istedet for rømme. Han er waldorfsjef!
Jeg har prøvd forskjellige metoder opp igjennom årene. Her er et par vellykkede:
Partere kalkunen før steking. Skjær løs bryststykker, skjær ut beina av lårstykkene og surr de sammen etterpå. Stekes i panne for å få stekehinne, etterstekes i ovnen på svak varme etterpå. Bruk steketermometer i den tykkeste delen.
Ble veldig saftig og fint kjøtt.
Steke hel kalkun leeenge på 80 grader. Husker ikke hvor mange timer, men tror det ihvertfall var 5-6 timer. Da ble den veldig saftig, både bryst og lår.
I år skal jeg prøve noe jeg så på Jamies Jul på lille julaften, nemlig å lage smør med sitron- og clementinskall, salt og pepper og enda noe mer, og stappe det inn under skinnet på kalkunen. Noterte meg også flere gode oppskrifter på tilbehør som skal prøves, det er gøy å prøve litt forskjellige varianter. Bl.a. lagde han en stuffing med svinekjøttdeig, rødløk, salvie, tørkede tranebær, tørket aprikos etc. som ble fordelt i klumper inni kalkunen, og til slutt tatt ut og brunet litt i en ildfast form. :nam:
Hvis du gjør som Mim sier i hovedinnlegget og steker på 200 og 180 grader burde det gå fint. Men jeg har hørt om folk som steker kalkunen på 50 grader over natten, og det er ikke så lurt.
Vi har riktignok ikke særlig med salmonella her i landet, noe som er den største synderen til matforgiftning via kylling og kalkun. Derfor trenger man ikke være like påpasselig med dette som f. eks. i USA.
Jeg pleier å lage en knallgod appelsinsalat. Den består rett og slett av appelsinbåter i biter, med lake av god olivenolje og masse hvitløk. Høres sært ut, men passer veldig godt til fugl.
Jeg kan melde om at Jamie-metoden på kalkun, saus og tilbehør ble meget godt mottatt. Det ble virkelig godt, og det var veldig greit med alt tilbehøret i en diger form. Den eneste gryta å holde styr på var sausen.
Jeg syns det er godt med masse grønnsaker i bunn på langpanna, poteter, kålrot, løk, gulrøtter, paprika, hvitløk osv.
Potetne, gulrøtne og kålroten kan kokes litt på forhånd. Hvitløken legges oppi hel. En del olje/smør i bunnen og blander alt sammen med forskjellig krydder. Godt!!
Ja, det var det han laget på tv nettopp. Jeg har ikke funnet oppskriftene på nett eller i de to bøkene jeg har, men jeg noterte litt og lagde ut fra det. Jeg skal skrive ned fremgangsmåte og maile til søsteren min senere ikveld, så da kan jeg legge det ut her.
OBS: Dette er ikke noen nøyaktig oppskrift, men notater som jeg tok da jeg så på tv. Men det ble skikkelig godt!
STUFFING:
Del 3 rødløk i båter, og stek dem myke på svak varme ca 10 minutter. Her skulle det også egentlig vært fersk salvie, noe jeg ikke fikk tak i, så jeg brukte tørket. Avkjøl. Bland inn 700 g svinekjøttdeig og 200 g brødsmuler. Bland inn tørkede tranebær, aprikoser og evt annen tørket frukt i biter. (Neste gang kommer jeg til å droppe kjøttdeig og bare
bruke tørket frukt, løk og salvie, jeg syns ikke det trengs mer kjøtt enn selve kalkunen).
KALKUN:
Legg kalkunen i en stor langpanne, på toppen av diverse grønnsaker (gulrot, løk, hvitløk, sellerirot etc.) og et par-tre dl vann.
Rør mykt smør med revet clementinskall og sitronskall, salt og pepper, og stapp det inn under skinnet på kalkunen sammen med salvieblader (eller rør inn tørket salvie i smøret). Gni også kalkunen utenpå med salt og pepper.
Legg stuffingen inn i små porsjoner, ikke som en stor klump. Stapp også noe stuffing inn under skinnet her og der.
Dekk lårene med folie.
Varm opp ovnen til høyeste temperatur. Skru ned til 180 grader når du setter inn kalkunen.
Stek i ca. 35 min pr kg, pluss på litt hvis du har stuffing, eller bruk steketermometer.
Fyll på med litt vann i langpanna innimellom.
Mens kalkunen steker gjør du klar ovnsbakte poteter og grønnsaker.
OVNSBAKTE POTETER OG GRØNNSAKER:
Del poteter og gulrøtter i to, pastinakk, søtpotet etc. i passende biter.
Fosskok i 10 min. Hell av vannet og damp godt.
Dekk bunnen på en stor form med fett fra kalkunen. Rør inn hakket fersk rosmarin og 2 hvitløk, lett knust, 30 sek.
Hell potetene og rotfruktene i, vend forsiktig, riv over litt sitronskall og skall fra 2 clementiner, maldonsalt og nykvernet pepper, vend forsiktig igjen.
Stekes på 220 g i 45-50 min. Sjekk etter 35 min, og følg med når alt er passe gyllent.
Mens potetene står i ovnen lager du sausen og skjærer opp kalkunen. Ta ut stuffingen fra kalkunen og over i en ildfast form, og la den steke med de siste 10-15 minuttene så den blir sprøstekt og fin.
SAUS:
Fjern det meste av fettet fra sjyen i langpanna. Rør inn et par ss mel i det som er i langpanna. Mos sammen grønnsakene og hvitløken, ha i litt tranebærsaus eller tranebær. Jeg tok også i en skvett portvin, selv om ikke Jamie brukte det.
Jeg brukte stavmikser og silte, Jamie bare stampet litt og silte. Sil det over i en gryte, og tilsett en liter god kraft.
La det syde i 10 min. Smak til med salt, pepper og kanskje litt mer portvin.
Jeg har erfart at kalkun som ikke er helt tint når den blir lagt i ovnen, gjerne blir litt ekstra saftig.
Stekepose er også veldig fint, om man finner stor nok.
Jeg også! :sikle: Jeg tror muligens vi kommer til å ete oss ihjel, men det er greit for meg.
Pappamannen og rajrajmannen (hva heter han på nett?) kom hjem fra butikken med en kalkun med påskriften "festmåltid for 10-12 personer", vi er fire voksne og en toåring, så det skulle vel passe perfekt..
Såpass bør det værra! Har tatt meg i å tenke på det måltidet hvert ledige øyeblikk i hele dag... Er helt hyper ved tanken.
Hva heter egentlig rajrajs mann på nett? Aner ikke. Det får bli "mannen min" eventuelt "mannen din" for andre som måtte finne på å omtale han. rajrajmannen er også helt greit.
Kalkun er snadder. Jeg syns forresten fint man kan blande litt epler med bacon, løk og sopp for en god stuffing. Og så er jeg veldig enig i at det er viktig å kjæle med kalkunen. Jeg har med stort hell klart å steke den med brystpartiet opp ved å bruke en kombinasjon av stekepose og pensling. Dessuten må man helt se bort fra termometeret som sitter i kalkunen. Venter man på det så ender fuglen ofte opp som skikkelig tørr. Jeg foretrekker å stikke i låret og ta den ut når kjøttsaften er klar.
Nesten slik gjør jeg det også¨og jeg bruker også litt appelsin og sitron som presses over. kalkunen er saftig og meget god. Jeg bruker å ha over skyen som er i pannen minst hver halve time for at skinnet skal få en sprø overflate.
Det lukter deilig fugl i hele huset her nå:nam: Den er GODT penslet med smør som jeg har rørt ut en deilig krydderblanding i, ikke stuffet i år, farsen som hadde ligget i kjølen i ti dager var sur:(. Alt er klart, forrettene står ferdige på terrassen, melon, spekeskinke og brie fiffig dandert på askjettene. Dronning Maudpuddingen står i kjøleskapet. Og mor er straksen på vei inn i dusjen:)
Kalkunen er i ovnen og er beregnet aa bli ferdig til ca kl 18. Vi blir 4 voksne og 2 barn og har 5 kg fugl, saa det blir rikelig med mat. :D Vi steker den under forkle som dynkes med smör og kraft hver halvtime, og lager stuffingen ved siden av. Siste halvtimen tas forkle av og skropen blir crispy.
Tilbehöret blir söte poteter, waldorfsalat, rosenkaal med bacon, soppsaus, amerikansk stuffing, brokkoli og asparges. Is til ungene og ostekake til oss til dessert.
Det gikk alldeles strålende. Kalkunen ble veldig saftig og stuffingen alldeles superb (vi kombinerte ganske mange forskjellige stuffingoppskrifter).
Men både jeg og mannen var skjønt enige om at det var langt mer arbeid enn vi hadde trodd. Men nå har vi lært og vet hva som kan gjøres klar på forhånd neste gang.
Vi fikk også servert kalkun i år, og alle bidro til måltidet. Vertskapet tinte kalkuknen under et håndkle dynket i eplejuice, og den ble stekte med brystet ned til det var 30 minutter igjen. Etter steketid ble stuffingen fjernet og kalkunen fikk hvile ca. 1 time i aluminiumsfolie. Den ble veldig vellykket opg saftig.
Jeg bidro med en stuffing som faktisk ble utrolig god:
Bland 1 dl. brødsmuler av grovt brød og 1,5 dl. varm melk
I ca. 2 ss meierismør stekes
500 gram bacon (helt stykke) skåret i terninger
2 røde epler skåret i terninger
1 appelsin skåret i terninger
2 rødløk skåret i terninger
salvie
kjørvel
rosmarin
fersk persille
salt og ferskt, kvernet pepper
Bland dette inn i melkeblandingen og tilsett et pisket egg.
Dette fylles så i en kalkun på ca. 5 kg.
Jeg stusset litt over at du var så overrasket over 10 dager gammel sur farse. :knegg:
Vi spiste også kalkun i går, men det var ikke jeg som laget den. Waldorfsalaten derimot, laget jeg. Direkte avskrift av kalkuntråden, og den var kjempegod!
Det er litt i tidligste laget for meg å dra frem denne tråden. Jeg og mannen leste den med stor interesse i fjor og fikk med oss masse tips. Så vi serverte en alldeles NYDELIG kalkun til nyttårsaften.
Nå er kalkunen i ovenen. I år har jeg prøvd nn ny tvist. Så jeg finhakket hvitløk, blandet med meierismør og massert inn mellom kjøtt og skinn. Spent på om det blir bra.
Jeg skal forsøke meg på tining av kalkun under kjøkkenhåndkle dynket i cognac og/eller grand marnier i år.
Men jeg er litt usikker på om det holder å kjøpe Solvingekalkun fra Rema, eller om jeg bør gå for en litt mer "eksklusiv" Meny eller Ultra-kalkun. Synspunkter? Kanskje lage egen tråd? :gruble:
Legger ut oppskrift på kalkunmiddagen som jeg lagde i fjor i julen, og skal lage igjen på nyttårsaften i år.
OBS: Dette er ikke noen nøyaktig oppskrift, men notater som jeg tok da jeg så på Jamies jul. Men det ble skikkelig godt!
STUFFING:
Del 3 rødløk i båter, og stek dem myke på svak varme ca 10 minutter. Her skulle det også egentlig vært fersk salvie, noe jeg ikke fikk tak i, så jeg brukte tørket. Avkjøl. Bland inn 700 g svinekjøttdeig og 200 g brødsmuler. Bland inn tørkede tranebær, aprikoser og evt annen tørket frukt i biter. (Neste gang kommer jeg til å droppe kjøttdeig og bare bruke tørket frukt, løk og salvie, jeg syns ikke det trengs mer kjøtt enn selve kalkunen).
KALKUN:
Legg kalkunen i en stor langpanne, på toppen av diverse grønnsaker (gulrot, løk, hvitløk, sellerirot etc.) og et par-tre dl vann.
Rør mykt smør med revet clementinskall og sitronskall, salt og pepper, og stapp det inn under skinnet på kalkunen sammen med salvieblader. Gni også kalkunen utenpå med salt og pepper.
Legg stuffingen inn i små porsjoner, ikke som en stor klump. Stapp også noe stuffing inn under skinnet her og der.
Dekk lårene med folie.
Varm opp ovnen til høyeste temperatur. Skru ned til 180 grader når du setter inn kalkunen.
Stek i ca. 35 min pr kg, pluss på litt hvis du har stuffing, eller bruk steketermometer.
Fyll på med litt vann i langpanna innimellom.
Mens kalkunen steker gjør du klar ovnsbakte poteter og grønnsaker.
OVNSBAKTE POTETER OG GRØNNSAKER:
Del poteter og gulrøtter i to, pastinakk, søtpotet etc. i passende biter.
Fosskok i 10 min. Damp godt.
Dekk bunnen på en stor form med fett fra kalkunen. Rør inn hakket fersk rosmarin og 2 hvitløk, lett knust, 30 sek.
Hell potetene og rotfruktene i, vend forsiktig, riv over litt sitronskall og skall fra 2 clementiner, maldonsalt og nykvernet pepper, vend forsiktig igjen.
Stekes på 220 g i 45-50 min. Sjekk etter 35 min, og følg med når alt er passe gyllent.
Mens potetene står i ovnen lager du sausen og skjærer opp kalkunen. Ta ut stuffingen fra kalkunen og over i en ildfast form, og la den steke med de siste 10-15 minuttene så den blir sprøstekt og fin.
SAUSEN:
Fjern det meste av fettet fra sjyen. Rør inn et par ss mel i det som er i langpanna. Mos sammen grønnsakene og hvitløken, ha i litt tranebærsaus eller tranebær. Jeg tok også i en skvett portvin, selv om ikke Jamie brukte det.
Jeg brukte stavmikser og silte, Jamie bare stampet og silte. Sil det over i en gryte, og tilsett en liter god kraft. La det syde i 10 min. Smak til med salt, pepper og kanskje litt mer portvin.
Jeg håper de andre som har svart har rett. Vi forsøkte å kjøpe kalkun på de såkalt dyre butikkene (vi trodde de hadde stort lager). Der tok vi feil. Utsolgt for kalkun overalt. Til slutt fant vi "den stolte hane"-kalkun på coop for 30 kroner kiloen. Vi håper den er like bra som den vi fikk tak i fra prior i fjor til dobbel pris.
Kalkunen har nå stått i ovnen i snart 2 timer, har satt termometeret i beinet.. Kløna.
Den er stuffet, pensles hver halve time med smør-salt-pepper og salvie, og jeg holder på å koke innmaten sammen med grønnsaker.
Jeg holder nå på å koke opp kraft. Vår fugl er på 4,5 kilo, så den skal ikke i ovnen på en stund enda. Mannen sitter og ser på kalkunvideoer fra gastronomisk institutt på nett. Snart må jeg piske ham i butikken slik at vi får alle stuffingingrediensene.
Nå begynner det å lukte her også. Enkel stuffing i år, medister, løk, paprika og svisker. Fuglen ble tint under kjøkkenhåndkle dynket i appelsinjuice og pensles underveis med en blanding av smør, havsalt, pepper og ferskpresset appelsinjuice. Har lagt noen store klatter med smør under skinnet og har bacon over. Dette må bli saftig!
Jeg har spist kalkun hos en venninne, akkurat sånn som de spiser den der hun kommer fra; Liverpool.
Masse nydelig tilbehør, bl.a. kastanjer, en eller annen deilig stuffing, poteter i ovnen sammen med smult (chipspoteter, ifølge min datter), rosenkål, turnips, gulrøtter, deilig saus... Nydelig!
Og av kalkunrestene lager jeg noe av det (nesten) beste jeg vet på middagsfronten; Vender kalkunkjøttet i mel, salt, pepper og litt griljermel, og steker de i smør og olje i stekepannen. Kalkunbitene blir sprøe og sinnssykt gode. Har rester av Waldorf ( har alltid noe igjen) og saus (lager alltid masse saus), og koker rosenkål til . Nydelig!
Kalkunen ble satt i ovnen kl 10, og koser seg med rødvin, meierismør med hvitløk og god krydderblanding. Det lukter veldig godt og det er mange timer å vente når man går og kjenner lukten. Men halve moroa er å pensle kalkunen og sprøyte den med kraft. :nam:
Det blir rødvinsaus, Waldorfsalat, amadinepoteter, asparges, brokoli og rosenkål.
Vi skal bort på nyttårsaften, så jeg får ikke laget kalkun i år. Jeg vurderer å invitere til selskap på nyåret for å lage whiskey-kalkunen min, det er så lenge siden sist!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.