Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Den store kalkuntråden

#1

Harriet Vane sa for siden:

På oppfordring fra vår alles kjære Myggen skal jeg lage en kalkuntråd. :værsågod:

Hygiene
Kalkun er som kylling en mulig, om enn sjelden, smittebærer av salmonella. Bruk derfor samme forholdsregler som når du håndterer kylling. Vask kjøkkenutstyr og hender nøye etter kontakt med rått kjøtt og bruk forholdsvis høy temperatur. (180-200 C).

Tining

Det er lurt å bruke god tid på tining. Beregn et døgn, gjerne fler. På kjøkkenbenken går det på et døgn, i en kjølig bod eller i kjøleskap må man beregne to. Glitter tiner kalkunen under et kjøkkenhåndkle dynket i whiskey, og inspirert av Polyannas Bislett-and, tenker jeg at dette sikkert kan varieres i det uendelige. Kjøkkenhåndklær kan dynkes i juice, sitronsaft, hvitvin eller portvin, og etterhvert som kan får fatt i posen med innmat kan man stappe inn en appelsin eller sitron delt i biter.

Stuffing

Her er det mye forskjellig ute og går, og jeg har prøvd mange forskjellige varianter. Alt er blitt godt, men personlig setter jeg mest pris på det litt syrlige og lette. Men smaken er som baken og jeg disker opp med flere typer:

  1. (stjålet fra TM) -serveres ved siden av

100 g bacon i terninger - ferdig eller selvkuttet (jeg bruker altså en hel pakke
250 g sjampinjonger (eller skogssoppblanding)
200 g loffeterninger
1 ts hakket persille (jeg bruker vel heller en spiseskje eller to, men da smaker det ganske mye)
4 ss seterrømme - eller mer
1 ts basilikum (som det hender jeg dropper pga all persillen)

Smak til med salt og pepper.

  1. (stjålet fra Føniks)

500 gr farse
1 pk kyllinglever
3 fedd hvitløk
1 løk
1/2 flaske rødvin

salt-pepper-spiskumin-paprikapulver

Stek farsen og tillsett finhakket kyllinglever, putt i finhakket hvitløk og løk. Tilsett krydder og til slutt lar man det putre i rødvin.

  1. Min favoritt
    1/2 pakke couscous etter oppskrift på pakken
    2 stk økoappelsin,
    2 stk øko sitron
    (hele frukten, skåret i biter),
    1 neve rosiner,
    1 neve aprikoser,
    1 neve hakkede nøtter
    2 epler i biter,
    250 g smeltet smør,
    1 - 2 dl solsikkeolje/rapsolje,
    1- 2 dl appelsinjuice
    2 egg
    salt,
    pepper,
    salvie,
    timian

Bland alt i en bakebolle til det har passe konsistens. Ha evt i mer væske eller mer couscous alt etter om det er tørt eller vått. Det skal være som tykk grøt. Stapp det i kalkunen og legg en hel loffskive i hver ende. Bruk hyssing (ufarget, bomull) og grov stoppenål og sy igjen i hver ende om du har anledning.

Jeg server stuffingen, men da plukker jeg ut de digre sitrusfruktbitene og erstatter med biter av skrellet appelsin.

  1. Min beste kompis sin stuffing

Ta leveren fra innmatspakken og finhakk.
Stek den i smør med 2-3 løk, litt hvitløk og 1/2 kilo grov kjøtt/medisterdeig. Pass på at det ikke blirttørt, det skal bli som en røre. Jo fetere, jo bedre. Ha i timian, sopp, sitronbåter, salt og pepper, noen ss skarp fransk sennep, 2 egg, innmaten av en liten loff og bland godt sammen. Stapp i og sy igjen.

Denne blandingen har vi også hatt hele cranberries i, og det var superdupert. Baconbiter med mye fett blir heller ikke galøt.

Poenget med stuffing og utg, pkt for variasjon
:

Poenget med stuffing er at kalkunen ikke skal bli smakløs og tørr. For å unngå dette er det to ting som trengs, det er obskøne menger fett, syre og noe sødme.

Fett: Bacon, smør, spekk, medisterdeig, fet kjøttdeig, oljer osv.
Syre: sitron, vin, juice, saft av sitron eller sure appelsiner, eddik, sennep, syrlige epler, plommer, syrlige bær som kirsebær, rips osv
Sødme: Tørkede frukter, appelsinm klementin, ferske eller tørkede fiken, dadler
Ellers må man ha noe som binder det sammen, feks smuler og egg, melk, fløte, rømme, og krydder.

Steking

Historien om en Mimsk kalkun, desember 2007:

Man må kjæle med kalkunen. Når den er fylt, legger du den i en langpanne med brystet ned. Sett ovnen på 200 C. Ha kalkunen i ovnen. Pensle med en blanding av smør, salt, epper og appelsinjuice. Blir den mørk på toppen, legger du på folie. Etter 30 min. skrur du ned temp. til 180 gr. Stek til den er ferdig. Beregn ca 1/2 time pr. kilo. Når det er 30 min. igjen, snur du kalkunen med brystet opp. Har termometeret falt ut kan du sjekke om kalkunen er stekt ved å stikke en strikkepinne el.l. inn i den tykkeste delen av låret. Kommer det klar saft ut, er alt klart. Ta fuglen ut av ovnen og la hvile mens du gjør alt ferdig.

Saus

Ha smør i en kjele og blank finhakket løk, gulrot og selleri. (evt bacon, men ikke nødvendig, synes jeg) Ha innmaten i, brun alt, mens du rører godt om. Ha over vann til det dekker og 1/2 halvflaske fiin gammel portvin, kok opp, skum av jevnlig, dekk med lokk, og la putre et par timer. Sil og sett til side.
Smelt 50 gr. smør i en panne. Ha i 50 gr. mel. Hell over ca. 0,7 dl kraft, og evt stekesjy fra kalkunen, litt etter litt mens du rører godt rundt. ha i en boks kremfløte/matfløte eller creme fraiche. Ha litt negro for farghe, smak til med salt, pepper, og evt balsamico for mer syre eller brunt sukker for mer sødme. Ønsker du en blankere saus tar du sausen av varmen og rører inn 50 gr. smør.

Tilbehør

Personlig er jeg glad i mandelpoteter og waldorfsalat. Men alt er lov.

Mims variant til mange:

4-5 stilker stilkselleri
4-5 grønne skrelte epler
1 pakke druer delt i to
1 boks valnøtter
1 boks lettrømme
1 pakke ekte majones
1 ss sukker
1 ts salt
1 ts pepper
presset sitronsaft av en sitron

Skjær stilkselleri i tynne skiver og epler i terninger. Bland sammen majones, rømme og krydder samt sitronsaft. Smak til og ha i alle de resterende ingrediensene. Jeg hakker ikke valnøttene :lat:
Sesamstekte poteter og gulrøtter. (TM sine)

Til 8 personer (sier oppskriften, jeg husker ikke hvor mye det gikk den ene gangen jeg lagde det - ei heller hvor mange vi var - det er en stund siden)

1 1/2 kg poteter
750 g gulrøtter

Skrelles og deles i biter

salt og hvit pepper
4 ss sesamfrø
1 ts hvetemel
smør eller olje til steking

Potetene kokes i 5-6 minutter. Slå av vannet og ha dem i en bolle hvor du drysser 3 ss sesamfrø og melet på dem. Kok gulrøttene på samme måte og la dem renne av.

Varm smør/olje i en langpanne og fordel potetene i pannen. Settes inn i ovnen når det gjennstår ca 1 time av kalkunens steketid. Etter 45 minutter tilsettes gulrøttene. Ha over litt sjy og resten av sesamfrøene. Inni ovnen igjen. Når kalkunen er ferdig og tatt ut kan du skru på til 225 grader og la langpannen stå i ca 10 minutter til.

Fin ertesalat (Estrella)
(Petit pois à la parisienne)

Kok opp
· 1 liter vann
· 2 terninger hønsebuljong
Tilsett
· 800 g frosne erter
· 6 stilker selleri i skiver
· 1 purre i skiver
og varm rask opp til kokepunktet. Sil av vannet. Bland inn:
· 1 beger crème fraiche .
Smak til med
· hvitløk
· salt & pepper
· urtekrydder
Pynt salaten med:
· sprøstekt bacon i biter
· osteterninger

Fint følge til kalkun som festmat.

Rosenkål med mandler

Rensing av fersk rosenkål: Legg rosenkål i kum med kald vann. Skjær av stilkfestet og fjern ytre blad. Skjær et kryss inn i stilkfestet. La rosenkålen ligge i kaldt vann fram til bruk.

Kok opp:
· 5 dl vann
· 1 buljongterning
Tilsett:
· 500 g frisk rosenkål/300 g frossen
· 1 hakket løk
La koke til knapt mørt. La renne godt av.
Stek
· 1 dl mandelflak/hakkede mandler i
· 1 ss smør.
Dryss over litt
· salt.
Fordel mandlene over rosenkålen.

Personlig er jeg mest fan av rosenkål, fersk, delt i to og stekt med bacon, smør og servert med pepper.


#2

007 sa for siden:

Denne har jeg ventet på. :hyper:


#3

Magica sa for siden:

Å, så supert! Kan skrive under på at det tar lang tid å tine en kalkun... LANG!


#4

nolo sa for siden:

Strålende! Tusen takk!


#5

Skilpadda sa for siden:

Nydelig, Mim. :rørt: Lite sausetips: sist jeg lagde kalkun (det er noen år siden nå), klippet jeg av vingetippene (som aldri blir spist uansett) og brukte disse, og halsen, til å koke kraft (mens kalkunen stekte) som ble basis for sausen. Det var masse annet godt i sausen, altså; brunet innmat, og sjy fra grundig stuffet kalkun, og vin og fløte og smør og greier, så det er ikke sikkert kraften gjorde det største utslaget, men sausen ble i alle fall veldig god. Husker jeg.


#6

Aminta sa for siden:

Åh, jeg er så glad jeg spiste kalkun med stuffing 24. ellers hadde jeg dånt av denne tråden og blitt sikle-sulten.
Men vi skal ha det igjen på fredag, og jeg gleder meg :hyper:
Noe av det beste jeg får rett og slett!


#7

Esme sa for siden:

Dette tipset så jeg på TV om hvordan kokken i den amerikanske ambassaden lager halloweenkalkun, og jeg har fått sinnsykt mye velfortjent skryt for kalkunen etter det. Den blir både saftig og har sprøtt skinn.

Lag et snitt i skinnet godt stykke ned på brystet. Bruk hendene til å løsne skinnet fra kjøttet under og legg et lag med smør under skinnet, kan legge en kvast med koriander eller persille eller noe også. Stek kalkunen i stekepose, kjøp extra stor Look-pose.

Når den er ferdigstekt, dvs termometeret popper ut, ta ut kalkunen, klipp hull i posen og hell ut all den gode kraften, legg kalkunen tilbake i ovnen og kjør opp tempen en stund til skinnet er crispet.


#8

Fruktflua sa for siden:

Det med at kalkunen må snues hvis den er veldig stor har jeg aldri erfart. Vi har kalkun på 8-9 kilo hvert eneste år, den er omtrent i kontakt med grillelementet. Vi beregner en 1/2 time pr kilo, øser over hønsebuljong hver halvtime. Stuffer den med svisker, løk, og epler, og den blir bestandig saftig og god.
Vi har også svisker, løk og epler i en langpanne under kalkunen. Der havner jo øsekraften, og all væsken fra langpannen brukes naturligvis til saus.


#9

MsM sa for siden:

I tillegg til stuffing bruker jeg en pakke bacon der jeg legger strimlene over kalkunen og fester med tannpirkere. Da "smøres" kalkunen med fett også hele tiden under stekingen, noe som gjør den saftigere!


#10

Nenne sa for siden:

Jeg pleier å steke kalkunen uten stuffing, den er rett og slett bare tom innvendig. Da samles det masse deilig kraft inni som jeg heller ut og bruker i sausen. Kalkunen har aldri blitt tørr, men så er den blitt grundig penslet alle veier med smør før jeg setter den i ovnen.

Jeg steker opp innamaten og koker på den i timesvis. Sammen med kraften fra kalkunen er det lett å lage god saus.

Min Waldorfsalat er nesten identisk med Mims, men jeg har hatt oppi ananasbiter også av og til. Det blir friskt og godt. Vi spiser ris til.

:nam: Gleder meg til nyttårsaften og til seinere i dag når vi spiser mormors kalkun.


#11

Føniks sa for siden:

I år satte jeg kalkunen på 7,5 kg i ovnen kl 10 på 75 grader, penslet den om og om igjen med en krydderblanding av paprikapulver, kumin, salt og pepper i olje. Da klokken ble 13 satte jeg opp til 160 grader. Da kl var 16.30 var den perfekt.

I tillegg sprøytet jeg inn rødvin i brystet og sausekraft fra pannen med en tjukk sprøyte med nål. I tillegg la jeg 6 skiver seranoskinke på brystet under steking for å beskytte det mot uttrøking.


#12

Myggstukket sa for siden:

Her er den! :jippi:
Tråden jeg har ventet så på. Tusen takk kjære Mim. :klem:


#13

tinkadott sa for siden:

Flott tråd!! Her var det mange tips til nyttårskalkunen jeg skal steke!


#14

Hønni sa for siden:

Vi har kalkun hver julaften, og det er så godt!

Vi snur ikke kalkunen, og vi har som regel stuffingen utenfor i langpannen den siste halvtimen.
Waldorfen er den samme som mannen lager, men med kremfløte istedet for rømme. Han er waldorfsjef!


#15

Fruktflua sa for siden:

Ja, waldorfen; samme oppskrift som Mim, men vi har pisket kremfløte i stedet for rømme.


#16

safran sa for siden:

Abonnerer!


#17

Erica sa for siden:

Jeg har prøvd forskjellige metoder opp igjennom årene. Her er et par vellykkede:

Partere kalkunen før steking. Skjær løs bryststykker, skjær ut beina av lårstykkene og surr de sammen etterpå. Stekes i panne for å få stekehinne, etterstekes i ovnen på svak varme etterpå. Bruk steketermometer i den tykkeste delen.
Ble veldig saftig og fint kjøtt.

Steke hel kalkun leeenge på 80 grader. Husker ikke hvor mange timer, men tror det ihvertfall var 5-6 timer. Da ble den veldig saftig, både bryst og lår.


#18

LilleRosin sa for siden:

Rosiner! At jeg ikke har tenkt på det.

I år skal ikke vi lage kalkun, men vi har en i fryser'n og får ta en søndagsmiddag på nyåret.


#19

Filifjonka sa for siden:

I år skal jeg prøve noe jeg så på Jamies Jul på lille julaften, nemlig å lage smør med sitron- og clementinskall, salt og pepper og enda noe mer, og stappe det inn under skinnet på kalkunen. Noterte meg også flere gode oppskrifter på tilbehør som skal prøves, det er gøy å prøve litt forskjellige varianter. Bl.a. lagde han en stuffing med svinekjøttdeig, rødløk, salvie, tørkede tranebær, tørket aprikos etc. som ble fordelt i klumper inni kalkunen, og til slutt tatt ut og brunet litt i en ildfast form. :nam:


#20

Heiko sa for siden:

Hvilken deilig tråd!


#21

LilleLeo sa for siden:

Nå ble jeg meget fristet til å prøve å lage kalkun. :D


#22

MissS sa for siden:

Guri, nå sitter jeg og mannen og sikler vilt her! Gjett om vi gleder oss til middag på nyttårsaften!


#23

Tammen sa for siden:

Abonerer med vann i munnen! :nam:


#24

Tallulah sa for siden:

Deilig tråd! Jeg tror jeg må invitere på whiskeykalkunen min på nyåret, siden vi skal bort på nyttårsaften og spise pinnekjøtt.

Bare et lite tips: Man bør ikke langtidsteke kalkun med stuffing på lav varme, da kan man nemlig bli kraftig matforgiftet.


#25

MissS sa for siden:

Hva er lav varme da? :blond:


#26

Tallulah sa for siden:

Hvis du gjør som Mim sier i hovedinnlegget og steker på 200 og 180 grader burde det gå fint. Men jeg har hørt om folk som steker kalkunen på 50 grader over natten, og det er ikke så lurt.

Vi har riktignok ikke særlig med salmonella her i landet, noe som er den største synderen til matforgiftning via kylling og kalkun. Derfor trenger man ikke være like påpasselig med dette som f. eks. i USA.

#27

Mei sa for siden:

ønsker seg flere tips til tilbehør


#28

safran sa for siden:

Jeg pleier å lage en knallgod appelsinsalat. Den består rett og slett av appelsinbåter i biter, med lake av god olivenolje og masse hvitløk. Høres sært ut, men passer veldig godt til fugl.


#29

Filifjonka sa for siden:

Jeg kan melde om at Jamie-metoden på kalkun, saus og tilbehør ble meget godt mottatt. Det ble virkelig godt, og det var veldig greit med alt tilbehøret i en diger form. Den eneste gryta å holde styr på var sausen.


#30

turi sa for siden:

Jeg syns det er godt med masse grønnsaker i bunn på langpanna, poteter, kålrot, løk, gulrøtter, paprika, hvitløk osv.

Potetne, gulrøtne og kålroten kan kokes litt på forhånd. Hvitløken legges oppi hel. En del olje/smør i bunnen og blander alt sammen med forskjellig krydder. Godt!!


#31

Fruktflua sa for siden:

Og kraften brukes til saus?


#32

Fruktflua sa for siden:

Hvor kan jeg finne Jamie-metoden?


#33

Hyacinth sa for siden:

Var det det han laget på tv her en dag?


#34

Filifjonka sa for siden:

Ja, det var det han laget på tv nettopp. Jeg har ikke funnet oppskriftene på nett eller i de to bøkene jeg har, men jeg noterte litt og lagde ut fra det. Jeg skal skrive ned fremgangsmåte og maile til søsteren min senere ikveld, så da kan jeg legge det ut her.


#35

Filifjonka sa for siden:

OBS: Dette er ikke noen nøyaktig oppskrift, men notater som jeg tok da jeg så på tv. Men det ble skikkelig godt!

STUFFING:
Del 3 rødløk i båter, og stek dem myke på svak varme ca 10 minutter. Her skulle det også egentlig vært fersk salvie, noe jeg ikke fikk tak i, så jeg brukte tørket. Avkjøl. Bland inn 700 g svinekjøttdeig og 200 g brødsmuler. Bland inn tørkede tranebær, aprikoser og evt annen tørket frukt i biter. (Neste gang kommer jeg til å droppe kjøttdeig og bare
bruke tørket frukt, løk og salvie, jeg syns ikke det trengs mer kjøtt enn selve kalkunen).

KALKUN:
Legg kalkunen i en stor langpanne, på toppen av diverse grønnsaker (gulrot, løk, hvitløk, sellerirot etc.) og et par-tre dl vann.
Rør mykt smør med revet clementinskall og sitronskall, salt og pepper, og stapp det inn under skinnet på kalkunen sammen med salvieblader (eller rør inn tørket salvie i smøret). Gni også kalkunen utenpå med salt og pepper.
Legg stuffingen inn i små porsjoner, ikke som en stor klump. Stapp også noe stuffing inn under skinnet her og der.
Dekk lårene med folie.

Varm opp ovnen til høyeste temperatur. Skru ned til 180 grader når du setter inn kalkunen.
Stek i ca. 35 min pr kg, pluss på litt hvis du har stuffing, eller bruk steketermometer.
Fyll på med litt vann i langpanna innimellom.
Mens kalkunen steker gjør du klar ovnsbakte poteter og grønnsaker.

OVNSBAKTE POTETER OG GRØNNSAKER:
Del poteter og gulrøtter i to, pastinakk, søtpotet etc. i passende biter.
Fosskok i 10 min. Hell av vannet og damp godt.
Dekk bunnen på en stor form med fett fra kalkunen. Rør inn hakket fersk rosmarin og 2 hvitløk, lett knust, 30 sek.
Hell potetene og rotfruktene i, vend forsiktig, riv over litt sitronskall og skall fra 2 clementiner, maldonsalt og nykvernet pepper, vend forsiktig igjen.
Stekes på 220 g i 45-50 min. Sjekk etter 35 min, og følg med når alt er passe gyllent.

Mens potetene står i ovnen lager du sausen og skjærer opp kalkunen. Ta ut stuffingen fra kalkunen og over i en ildfast form, og la den steke med de siste 10-15 minuttene så den blir sprøstekt og fin.

SAUS:
Fjern det meste av fettet fra sjyen i langpanna. Rør inn et par ss mel i det som er i langpanna. Mos sammen grønnsakene og hvitløken, ha i litt tranebærsaus eller tranebær. Jeg tok også i en skvett portvin, selv om ikke Jamie brukte det.
Jeg brukte stavmikser og silte, Jamie bare stampet litt og silte. Sil det over i en gryte, og tilsett en liter god kraft.
La det syde i 10 min. Smak til med salt, pepper og kanskje litt mer portvin.


#36

Mams sa for siden:

Jeg har erfart at kalkun som ikke er helt tint når den blir lagt i ovnen, gjerne blir litt ekstra saftig.
Stekepose er også veldig fint, om man finner stor nok.


#37

rajraj sa for siden:

Dette programmet gikk om igjen i går. Jeg satt og siklet hele tiden, og har ligget i fosterstilling og gurgla i hele natt. :hyper:

Gleder meg sykt mye til nyttårsaften nå, merker jeg. :konfetti:

:woohoo:


#38

Filifjonka sa for siden:

Jeg la til steketemperatur nå, hadde glemt det.


#39

Søster sa for siden:

Jeg også! :sikle: Jeg tror muligens vi kommer til å ete oss ihjel, men det er greit for meg.

Pappamannen og rajrajmannen (hva heter han på nett?) kom hjem fra butikken med en kalkun med påskriften "festmåltid for 10-12 personer", vi er fire voksne og en toåring, så det skulle vel passe perfekt..


#40

rajraj sa for siden:

Såpass bør det værra! Har tatt meg i å tenke på det måltidet hvert ledige øyeblikk i hele dag... Er helt hyper ved tanken.

Hva heter egentlig rajrajs mann på nett? Aner ikke. Det får bli "mannen min" eventuelt "mannen din" for andre som måtte finne på å omtale han. rajrajmannen er også helt greit.


#41

Søster sa for siden:

I dag: Apemannen.


#42

Gaia sa for siden:

Kalkun er snadder. Jeg syns forresten fint man kan blande litt epler med bacon, løk og sopp for en god stuffing. Og så er jeg veldig enig i at det er viktig å kjæle med kalkunen. Jeg har med stort hell klart å steke den med brystpartiet opp ved å bruke en kombinasjon av stekepose og pensling. Dessuten må man helt se bort fra termometeret som sitter i kalkunen. Venter man på det så ender fuglen ofte opp som skikkelig tørr. Jeg foretrekker å stikke i låret og ta den ut når kjøttsaften er klar.


#43

Michelle sa for siden:

Nesten slik gjør jeg det også¨og jeg bruker også litt appelsin og sitron som presses over. kalkunen er saftig og meget god. Jeg bruker å ha over skyen som er i pannen minst hver halve time for at skinnet skal få en sprø overflate.


#44

Tjorven sa for siden:

Da er vi i gang. Vi kommer til å hente mye inspirasjon fra denne tråden underveis. Første gang vi lager kalkun så vi er ganske spent.

Creme Bruleen er i stekeovnen nå. Må bare si at jeg gleder meg veldig til den også.


#45

Benzo sa for siden:

Fuglen er i ovnen. :smatt:


#46

MorStine sa for siden:

Det lukter deilig fugl i hele huset her nå:nam: Den er GODT penslet med smør som jeg har rørt ut en deilig krydderblanding i, ikke stuffet i år, farsen som hadde ligget i kjølen i ti dager var sur:(. Alt er klart, forrettene står ferdige på terrassen, melon, spekeskinke og brie fiffig dandert på askjettene. Dronning Maudpuddingen står i kjøleskapet. Og mor er straksen på vei inn i dusjen:)

Godt nytt år alle sammen!


#47

Martis sa for siden:

Kalkunen er i ovnen og er beregnet aa bli ferdig til ca kl 18. Vi blir 4 voksne og 2 barn og har 5 kg fugl, saa det blir rikelig med mat. :D Vi steker den under forkle som dynkes med smör og kraft hver halvtime, og lager stuffingen ved siden av. Siste halvtimen tas forkle av og skropen blir crispy.

Tilbehöret blir söte poteter, waldorfsalat, rosenkaal med bacon, soppsaus, amerikansk stuffing, brokkoli og asparges. Is til ungene og ostekake til oss til dessert.

Gleder meg!


#48

Harriet Vane sa for siden:

Dette ser ut til å gå veldig bra!

Godt nyttår til alle sammen!


#49

Benzo sa for siden:

Da har vi spist og kalkunen var nydelig, god og saftig.


#50

Fara sa for siden:

Vi er mette og gode alle mann. Kalkunen ble både saftig og god. Stuffingen var også veldig god.


#51

rajraj sa for siden:

Da er kalkunen fortärt. Takk til Maxillia som skrev ned Jamie-oppskriften - det ble superdupert!
Söster, rajraj og de to mennene er blide og fornöyde.

God nyttår alle sammen. Hepp! :konfetti:


#52

MorStine sa for siden:

Farsen hadde ligget i TO dager, ikke ti:rødme:


#53

Tjorven sa for siden:

Det gikk alldeles strålende. Kalkunen ble veldig saftig og stuffingen alldeles superb (vi kombinerte ganske mange forskjellige stuffingoppskrifter).

Men både jeg og mannen var skjønt enige om at det var langt mer arbeid enn vi hadde trodd. Men nå har vi lært og vet hva som kan gjøres klar på forhånd neste gang.


#54

Benzo sa for siden:

Jeg blandet også en annerledes stuffing i år. Medisterfarse, tørkede aprikoser, svisker, paprika og krutonger med persille. Nydelig!


#55

Gaia sa for siden:

Vi fikk også servert kalkun i år, og alle bidro til måltidet. Vertskapet tinte kalkuknen under et håndkle dynket i eplejuice, og den ble stekte med brystet ned til det var 30 minutter igjen. Etter steketid ble stuffingen fjernet og kalkunen fikk hvile ca. 1 time i aluminiumsfolie. Den ble veldig vellykket opg saftig.

Jeg bidro med en stuffing som faktisk ble utrolig god:

Bland 1 dl. brødsmuler av grovt brød og 1,5 dl. varm melk

I ca. 2 ss meierismør stekes
500 gram bacon (helt stykke) skåret i terninger
2 røde epler skåret i terninger
1 appelsin skåret i terninger
2 rødløk skåret i terninger
salvie
kjørvel
rosmarin
fersk persille
salt og ferskt, kvernet pepper

Bland dette inn i melkeblandingen og tilsett et pisket egg.
Dette fylles så i en kalkun på ca. 5 kg.

Snaskens!


#56

LilleRosin sa for siden:

Jeg stusset litt over at du var så overrasket over 10 dager gammel sur farse. :knegg:

Vi spiste også kalkun i går, men det var ikke jeg som laget den. Waldorfsalaten derimot, laget jeg. Direkte avskrift av kalkuntråden, og den var kjempegod!



#58

Mauser sa for siden:

Denne er helt abnormt god. Høres merkelig ut, ser merkelig ut, skaffer deg middagsgjester for livet.

Den trenger mer rømme enn i oppskriften: Til dobbel oppskrift bruker vi et helt beger lettrømme eller crème fraîche. Og som Mim sier, mye persille.

For ordens skyld: Denne skal ikke på noe tidspunkt inn i kalkunen. Det er en ren tilbehørsrett.


#59

Honda sa for siden:

Kjenner at jeg gleder meg til julaften jah :)
i år skal vi spise hos mamma så er hun så får krangle med fugelen :fnis:


#60

Heiko sa for siden:

:elsker:

Gleder meg til å spise kalkun på nyttårsaften.


#61

Ru sa for siden:

Jeg fikk lyst på kalkun. Jeg må bare finne noen å invitere. :knegg:


#62

Benzo sa for siden:

I år tror jeg det blir stille og rolig på nyttårsaften, bare med oss fire, men kalkun må vi ha, okke som. :glis:


#63

rajraj sa for siden:

Jeg gleder meg til vi skal gjenta dette i år, jeg! :like hyper som i fjor ved samme tid:


#64

Harriet Vane sa for siden:

Jeg ofrer meg. :filer: Er ledig 4., 5. og 6. dag.

#65

Tjorven sa for siden:

Det er litt i tidligste laget for meg å dra frem denne tråden. Jeg og mannen leste den med stor interesse i fjor og fikk med oss masse tips. Så vi serverte en alldeles NYDELIG kalkun til nyttårsaften.

Vi akter å gjenta suksessen.


#66

Hønni sa for siden:

Men hvor lenge lar man guffen surre?
Er det noen tips og hint.

Jeg har bare "stuffet" med ting som har ligget i langpannen sammen med kalkunen.


#67

Mauser sa for siden:

Stek sopp og bacon, bland inn resten, varm godt opp, ferdig.


#68

Føniks sa for siden:

Nå er kalkunen i ovenen. I år har jeg prøvd nn ny tvist. Så jeg finhakket hvitløk, blandet med meierismør og massert inn mellom kjøtt og skinn. Spent på om det blir bra.



#70

Gaia sa for siden:

Jeg skal forsøke meg på tining av kalkun under kjøkkenhåndkle dynket i cognac og/eller grand marnier i år.

Men jeg er litt usikker på om det holder å kjøpe Solvingekalkun fra Rema, eller om jeg bør gå for en litt mer "eksklusiv" Meny eller Ultra-kalkun. Synspunkter? Kanskje lage egen tråd? :gruble:


#71

Mauser sa for siden:

Vi har hatt suksess - ofte - med den billigste mulige kalkunen.

#72

Camomilla sa for siden:

Vi også.
Pleier å kjøpe de fra Prior til 30 kr kiloen.


#73

Filifjonka sa for siden:

Legger ut oppskrift på kalkunmiddagen som jeg lagde i fjor i julen, og skal lage igjen på nyttårsaften i år.

OBS: Dette er ikke noen nøyaktig oppskrift, men notater som jeg tok da jeg så på Jamies jul. Men det ble skikkelig godt!

STUFFING:

Del 3 rødløk i båter, og stek dem myke på svak varme ca 10 minutter. Her skulle det også egentlig vært fersk salvie, noe jeg ikke fikk tak i, så jeg brukte tørket. Avkjøl. Bland inn 700 g svinekjøttdeig og 200 g brødsmuler. Bland inn tørkede tranebær, aprikoser og evt annen tørket frukt i biter. (Neste gang kommer jeg til å droppe kjøttdeig og bare bruke tørket frukt, løk og salvie, jeg syns ikke det trengs mer kjøtt enn selve kalkunen).

KALKUN:
Legg kalkunen i en stor langpanne, på toppen av diverse grønnsaker (gulrot, løk, hvitløk, sellerirot etc.) og et par-tre dl vann.
Rør mykt smør med revet clementinskall og sitronskall, salt og pepper, og stapp det inn under skinnet på kalkunen sammen med salvieblader. Gni også kalkunen utenpå med salt og pepper.
Legg stuffingen inn i små porsjoner, ikke som en stor klump. Stapp også noe stuffing inn under skinnet her og der.
Dekk lårene med folie.
Varm opp ovnen til høyeste temperatur. Skru ned til 180 grader når du setter inn kalkunen.
Stek i ca. 35 min pr kg, pluss på litt hvis du har stuffing, eller bruk steketermometer.
Fyll på med litt vann i langpanna innimellom.
Mens kalkunen steker gjør du klar ovnsbakte poteter og grønnsaker.

OVNSBAKTE POTETER OG GRØNNSAKER:
Del poteter og gulrøtter i to, pastinakk, søtpotet etc. i passende biter.
Fosskok i 10 min. Damp godt.
Dekk bunnen på en stor form med fett fra kalkunen. Rør inn hakket fersk rosmarin og 2 hvitløk, lett knust, 30 sek.
Hell potetene og rotfruktene i, vend forsiktig, riv over litt sitronskall og skall fra 2 clementiner, maldonsalt og nykvernet pepper, vend forsiktig igjen.
Stekes på 220 g i 45-50 min. Sjekk etter 35 min, og følg med når alt er passe gyllent.

Mens potetene står i ovnen lager du sausen og skjærer opp kalkunen. Ta ut stuffingen fra kalkunen og over i en ildfast form, og la den steke med de siste 10-15 minuttene så den blir sprøstekt og fin.

SAUSEN:
Fjern det meste av fettet fra sjyen. Rør inn et par ss mel i det som er i langpanna. Mos sammen grønnsakene og hvitløken, ha i litt tranebærsaus eller tranebær. Jeg tok også i en skvett portvin, selv om ikke Jamie brukte det.
Jeg brukte stavmikser og silte, Jamie bare stampet og silte. Sil det over i en gryte, og tilsett en liter god kraft. La det syde i 10 min. Smak til med salt, pepper og kanskje litt mer portvin.


#74

Tjorven sa for siden:

Jeg håper de andre som har svart har rett. Vi forsøkte å kjøpe kalkun på de såkalt dyre butikkene (vi trodde de hadde stort lager). Der tok vi feil. Utsolgt for kalkun overalt. Til slutt fant vi "den stolte hane"-kalkun på coop for 30 kroner kiloen. Vi håper den er like bra som den vi fikk tak i fra prior i fjor til dobbel pris.


#75

Heiko sa for siden:

Nam! Jeg gleder meg til kalkun. Hva bruker dere til dessert?


#76

Lyppa sa for siden:

Vi er veldig glade i å ha fruktsalat med vaniljeis til dessert etter kalkun.


#77

Tjorven sa for siden:

Mannen lagde helt hjemmelaget creme brulee i fjor. Det var alldeles nydelig.

Men vi var egentlig mer enn mette nok etter kalkunen.


#78

Benzo sa for siden:

I år blir det kokosis til dessert, mulig jeg slenger sammen en karamellpudding til gubben.


#79

tutta sa for siden:

For en fantastisk tråd :tilber:

Har du noen oppskrift på søtpoteter,Martis?? :neie:
Gleder meg!


#80

Katinka sa for siden:

Vi er invitert på kalkunmiddag og lurte på å ta med dette som tilbehør.
Hva gjør man med loffterningene? Skal de ristes i panna?


#81

vimjer sa for siden:

Ja, de blir knallgode når de er ristet i olje. Jeg skal også lage denne i morgen.


#82

Katinka sa for siden:

Ah. Takk!
Vi har lovet å ta med dessert, men tenkte vi skulle overraske med denne også. Kalkun er ikke vårt bord. :)


#83

Smash sa for siden:

Hva betyr å riste loffterningene i olje?

Jeg skal også prøve meg på denne stuffingen i dag, den hørtes veldig god ut. :D


#84

Camomilla sa for siden:

Kalkunen har nå stått i ovnen i snart 2 timer, har satt termometeret i beinet.. Kløna.
Den er stuffet, pensles hver halve time med smør-salt-pepper og salvie, og jeg holder på å koke innmaten sammen med grønnsaker.


#85

Tjorven sa for siden:

Jeg holder nå på å koke opp kraft. Vår fugl er på 4,5 kilo, så den skal ikke i ovnen på en stund enda. Mannen sitter og ser på kalkunvideoer fra gastronomisk institutt på nett. Snart må jeg piske ham i butikken slik at vi får alle stuffingingrediensene.


#86

Camomilla sa for siden:

Det dufter fantastisk i huset.


#87

Nenne sa for siden:

I år har jeg laget en molteiskake. I fjor hadde vi pavlova med masse bringebær. Det er veldig godt! :nam:

#88

Benzo sa for siden:

Nå begynner det å lukte her også. Enkel stuffing i år, medister, løk, paprika og svisker. Fuglen ble tint under kjøkkenhåndkle dynket i appelsinjuice og pensles underveis med en blanding av smør, havsalt, pepper og ferskpresset appelsinjuice. Har lagt noen store klatter med smør under skinnet og har bacon over. Dette må bli saftig!


#89

GinaK sa for siden:

Nå har jeg lest så mye om kalkun her så til neste år skal jammen jeg prøve meg på kalkun også.


#90

Benzo sa for siden:

"Høna" ble perfekt og sausen likeså. :stolt:


#91

Tangerine sa for siden:

Jeg har spist kalkun hos en venninne, akkurat sånn som de spiser den der hun kommer fra; Liverpool.

Masse nydelig tilbehør, bl.a. kastanjer, en eller annen deilig stuffing, poteter i ovnen sammen med smult (chipspoteter, ifølge min datter), rosenkål, turnips, gulrøtter, deilig saus... Nydelig!

Og bacon. ;)

Og brødsaus!


#92

Camomilla sa for siden:

Kalkunen smakte helt nydelig, tilbehøret også.


#93

Fruktflua sa for siden:

Og av kalkunrestene lager jeg noe av det (nesten) beste jeg vet på middagsfronten; Vender kalkunkjøttet i mel, salt, pepper og litt griljermel, og steker de i smør og olje i stekepannen. Kalkunbitene blir sprøe og sinnssykt gode. Har rester av Waldorf ( har alltid noe igjen) og saus (lager alltid masse saus), og koker rosenkål til . Nydelig!


#94

tinkadott sa for siden:

Hvilken vin er god til?
Blir det helt feil med en rød vin? Er veldig glad i Arne Brimi sin hyttevin.... :sparke:


#95

Harriet Vane sa for siden:

På tide å dytte denne klassikeren opp igjen til glede for nye lesere.



#97

Føniks sa for siden:

Kalkunen ble satt i ovnen kl 10, og koser seg med rødvin, meierismør med hvitløk og god krydderblanding. Det lukter veldig godt og det er mange timer å vente når man går og kjenner lukten. Men halve moroa er å pensle kalkunen og sprøyte den med kraft. :nam:

Det blir rødvinsaus, Waldorfsalat, amadinepoteter, asparges, brokoli og rosenkål.


#98

M&amp;M sa for siden:

Flott tråd, og jeg vil gjerne dele mitt steketips med dere:

Jeg steker alltid kalkunen med et kjøkkehåndkle over, som jeg jevnlig heller kraft over. Dette gjør at den blir vannvittig saftig! :jupp:


#99

zeppelin sa for siden:

Ny takknemlig leser ;)

Vi skal ha kalkun på nyttår, og jeg skal stjele noen gode tips herfra.


#100

Tallulah sa for siden:

Vi skal bort på nyttårsaften, så jeg får ikke laget kalkun i år. Jeg vurderer å invitere til selskap på nyåret for å lage whiskey-kalkunen min, det er så lenge siden sist!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.