GLASUR
100 gram smør
6 ss melk
5 ss kakao
2 ts vaniljesukker
350 gram melis
Sett ovnen på 200 grader.
Ha smør, vann og kakao i en stor kjele og varm det opp til smøret er helt smeltet. Rør til en jevn masse. Rør inn sukkeret og pisk inn rømmen. Pisk inn ett og ett egg om gangen, rør så inn mel og natron og rør alt til en fin deig.
Ha deigen i en stor papirkledd langpanne og stek den i ca. 30-50* minutter. Sjekk med en kakenål om den er ferdigstekt.
Ta kaken ut av ovnen og prikk den STRAKS med en gaffel over hele kaken så du får masse små hull overalt. Hell over den VARME glasuren (den lages ved å smelte smøret og blande inn det andre og røre alt godt sammen til en glatt glasur) og bre den godt utover. Den vil renne nedi hullene og gjøre kaken bløt.
La kaken avkjøles i kjøleskapet til den er HELT kald. Ta den ut og skjær den i pene firkanter.
*Min står inne i 30-40 minutter, og det er 30 minutter som er det riktige ifølge oppskriften. Men ovner er så forskjellige at noen må steke den i en hel time, så følg med litt etter 30-35 minutter. Kaken skal ikke være flytende, den skal være fast og se ut som en helt vanlig sjokolade-langpannekake. Den bør ikke bli brent.
Mannen ringte meg nettopp fra jobb, han hadde hatt med seg en god del kakerester. Han ene begynte nesten å grine da han tok den første biten, øynene rullet bakover i hodet på ham. :knegg:
Nesten som min reaksjon det jo. :knegg:
Den kaken havnet og på listen over de beste kakene jeg har spist!
Men jeg falt så utrolig for whitisene av en eller annen merkelig grunn så de troner øverst!
Hehe, dette er jo kaka "mi". Tror jeg har lagt den ut her to-tre ganger. Jeg har fått den fra en kollega og i den oppskrifta het den Texas sjokoladekake. :knegg: Det med å stikke hull med gaffel er ikke med hos meg, men det er strengt tatt ikke nødvendig uansett, for glasuren trekker inn okke som så lenge kaka er varm når den has på.
Helt vanvittig. Må lage den til alle selskap i familien; både store og små spiser denne - til og med besteforeldrene som som oftest ikke liker sjokoladekake noe særlig.
Ja, en kollega av mannen min liker ikke sjokoladekake, men han spiste to store stykker og var helt i hundre.
Hvor lenge den holder seg? Tja, et døgn? For da er den spist opp. :knegg:
Nei jeg aner ikke, men jeg vil tro den holder seg fint i 3-4-5 dager i kjøleskap. Har ikke prøvd å fryse den men det går sikkert greit.
På [url]www.detsoteliv.no[/url] ligger begge kakene, altså denne og Texas-kaken. Texas-kaken skal visst ikke være gjennombløt, den skal ha glasuren kald oppå kaken som en vanlig sjokoladekake, mens denne skal prikkes og overhelles med varm glasur så den trekker inn i selve kaken. Denne heter forresten "gjennombløt sjokoladekake" der inne.
I mi Texas-oppskrift står det spesifikt at glasuren skal has på lunken, mens kaka fortsatt er varm. :vetikke:
Kaka blir forøvrig bare bedre av å stå noen dager. Den bør egentlig ikke skjæres i før etter ei natt i kjøleskapet. Jeg har hatt (noen få) stykker i kjøleskapet ei uke, og de var fortsatt gode. Har også frosset den. Ikke noe problem.
Og den blir altså helt gjennombløt av glasuren selv om du ikke prikker den? Ja, denne blir bedre av og stå, den smakte bedre i går enn på lørdag, og i dag ble jo kollegene til mannen elleville da de fikk smake den, så den blir nok bare bedre og bedre ja. :)
Ja, så lenge kaka er helt varm. Altså, jeg aner jo ikke om den blir helt som hvis jeg hadde prikket med gaffel, men den blir definitivt gjennombløt nok.
Nå står det ferdig eksemplar på kjøkkenet mitt til avkjøling. :nam:
Jeg prikket litt med kakeprikkeren, men vet ikke om det betyr noe forskjell for glasuren.
Jeg synes glasuren virket litt "porøs" så jeg var litt usikker på om den kom til å trekke gjennom. Sto og smurte den ganske lenge hit og dit for å være sikker, men vet ikke om det hjalp noe heller.:o
Jeg lager aldri sjokoladekake, etter en traumatisk tenåringsopplevelse. Men i går kveld gav jeg opp og lagde denne. Vi hadde en slitsom legging og jeg sovnet sammen med Lærlingen, mens kaka sto på kjøkkenbenken. Må jeg bare kaste den nå?
Ikke på ett døgn, vil jeg tro. De fleste sjokoladekaker bakes jo med både smør og feks. kefir/melk, og de blir jo ofte anbefalt å oppbevares i romtemperatur pga. smaken. Jeg liker best å ha dem i kjøleskapet, men 1-2 døgn hadde ikke gjort meg noe.
Bedervet etter bare en natt? Nei, det tror jeg ikke.. men nå er visst jeg ekstremt lite nøye på sånt. :flau:
Jeg fikk også bakt kaken i går kveld (natt), og den skal min mor få i dag. Hadde ikke stor langpanne, så den ble litt høy og MYE glasur ligger oppe på kaka. :gruble: Den er vel god uansett! Gleder meg til å prøve!:D
Smør har jeg bestandig i romtemperatur. Kaker er jo stekt og alle bakterier burde derfor være drept, jeg ville ikke brydd meg om ei kake sto ute et døgn. Jeg "oppebevarer" (de holder kanskje ikke lenge nok til å bruke det ordet. :humre: ) langpannekaker i ovnen.
Denne står til avkjøling i kjøleskapet nå, og testbiten synes jeg var ganske nedslående. Ikke noe i veien med kaken - men den virker som en helt ordinær formkake!? Ikke noe "konfektpreg" og glasuren har ikke trekt særlig ned i kaken i det hele tatt. Prikket ikke med gaffel siden noen mente det gikk bra. Det var kanskje ikke så lurt å la være?
Helt grei. Helt ordinær. Håper det skjer et mirakel med den i natt.
Da funker det ikke å IKKE prikke med gaffel, for om du gjør det så trekker absolutt glasuren ned i kaken umiddelbart. Så det er nok der problemet ligger ja. Man må prikke, og glasuren og kaken må være varm.
Alt var varmt. Den har blitt litt bedre etter å ha stått og kjølt seg ned, men jeg tror jeg slår fast at jeg liker kaker med ren sjokolade bedre enn de basert på kakao.
Nå har jeg prøvd å ikke stikke hull, det ble IKKE det samme overhodet. Jeg hadde samme erfaring som Zol, både glasuren og kaka var glovarm men det trakk absolutt ikke inn sånn som når man prikker kaken først. Litt, men det holdt ikke.
Heldigvis prøvde jeg dette før dåpen, så jeg slapp å servere en "mislykket" (for den var jo god, men en kjedelig formkake-greie) sjokoladekake. Nei, den må absolutt prikkes. :nemlig:
Jeg prikket tett i tett med en gaffel, over hele kaken. Dere ser jo på bildet i hovedinnlegget at glasuren er nesten helt gjennom hele kaken. Den var skikkelig gjennombløt.
Husk å lage glasuren tykk nok. Min ble for rennende nå sist, så det lå ingenting igjen på kaken, alt ramlet gjennom. Selve kaken ble jo knallgod da, men den ble lite lekker oppå. Er den tykk nok (men allikevel "rennende" nok til å bres utover kaken) blir det penere og bedre.
Eller, pent og pent - kaken er jo full av gaffelhull, men de er VELDIG viktige! Prikker dere ikke kaken, vil glasuren ikke trekke ordentlig inn, og den blir bare en kjedelig formkake.
Kan noen fortelle meg hva jeg gjør galt? :gaah: Jeg bakte denne i går, og hadde i nøyaktig det som står i oppskriften både i kaka og i glasuren. Jeg synes glasuren ble litt tykk når jeg hadde akkurat ingrediensene som står i oppskriften? Den rant i alle fall ikke ned i hullene jeg hadde peppret kaka med. Jeg gravde ikke huller, men stakk en vanlig kjøkkengaffel rett opp og ned tett i tett. Så enten er hullene for små eller så er glasuren for tykk. Kaka ble grei den, men ikke noe mer enn vanlig sjokoladekake liksom. Jeg smakte en himmelsk variant tidligere i uka som var laget av akkurat denne oppskriften. Sånn ble ikke min for å si det sånn. :knegg:
Jeg prikket en helt vanlig sjokoladekake med gaffel i går, tett-i-tett over hele, og helte over varm, ganske tynn, mørk sjokoladeglasur, og den ble nydelig!
No har eg prøvd også. Kaka vart veldig god, men eg trur glasuren var litt for tjukk, for den trakk ikkje heilt godt nok nedi kaka synes eg. Hola etter gaffelen vert jo veldig små, så det må vel vere relativt flytande for at glasuren skal godt nedi hola.
Jeg mener at hullene i den kaken Iset bakte til bryllupet mitt var ganske store til å være laget med gaffel. Vi snakker skikkelig perforering her, og glasuren var himmelsk tykk.
Kaken er nydelig!
Jeg bakte kaken i helgen, men ble ganske skuffet. De andre som spiste ble fornøyd, må jeg da si. Jeg massakrerte kaken skikkelig med kakenål, glasuren var halvtykk, men ble fint absortert av kaken. Men jeg synes ikke kaken ble "vått" nok. Skulle glasuren ha vært mye tynnere?
Eller er det fordi standard sjokoladekaken min er så himmelsk, at alt annet blir annenrangs for meg?
Den ser jo veldig bløt ut og god ut. Min så ikke sånn ut for å si det sånn. Men du har jo fortsatt ganske mye fyll igjen på toppen? Syntes det nesten ble litt lite fyll, for jeg har vel ikke mer på min topp heller, og da er ikke kaka gjennomtrukket. Må teste med å ha litt mer melk i fylla mi tror jeg.
Ja, det var glovarmt. Det var ikke spesielt vått inni. Jeg mistenker at glasuren burde ha vært enda tynnere.
Sjokoladekaken jeg lager er forholdsvis vanlig, men den er skikkelig saftig. Oppskriften jeg bruker er den under. Målene amerikanske (har ikke tid til å oversette til dl akkurat nå). Jeg bruker vanlig melk og meierismør/melange for shortening. Der det står baking chocolate bruker jeg Regia bakekakao. Mengden varierer etter humøret, men jeg foretrekker kaken mørk. Temperatur 175 grader. Jeg pleier å steke kaken i ca. 1 time. Jeg bruker gjerne rund kakeform med hull i midten, deler kaken i midten, og har glasur i midten og på toppen. Det går an å bruke vaniljesukker i stedet for vaniljeessens, men smaken blir litt bedre med vaniljeessens.
Glasuroppskriften har jeg ikke for hånd, men jeg har 1 egg i den, i tillegg til alt det vanlige (ikke kaffe, som for meg blir et norsk fenomen).
2 cups flour
2 cups sugar
1 tsp baking soda
1 tsp salt
1/2 tsp baking power
1/2 cup shortening
3/4 cup water
3/4 cup buttermilk
1 tsp vanilla
4 oz unsweetened baking chocolate, melted, cooled
2 eggs
Heat oven to 350°F. Grease and flour bottom and sides of 13x9-inch pan, two 9-inch round cake pans, or three 8-inch round cake pans. In large bowl, beat all cake ingredients with electric mixer on low speed 30 seconds, scraping bowl constantly. Beat on high speed 3 minutes, scraping bowl occasionally. Pour into pan(s).
Bake rectangle 40 to 45 minutes, rounds 30 to 35 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean. Cool rectangle in pan on cooling rack. Cool rounds 10 minutes; remove from pans to cooling rack. Cool completely.
Kan godt hende glasuren må ha en spesiell konsistens. Jeg har sikkert vært heldig hver gang, for jeg har fått den som den skal uten å tenke noe særlig over det. Med unntak av da jeg hadde litt for lite melis nå sist, da ble glasuren så tynn at ALT gikk inn i kaken og det ikke var noe igjen på toppen. Men den ble fantastisk allikevel, for den ble som konfekt inni. Nydelig.
Ta litt mer melk i ja, jeg tror jeg pleier å gjøre det.
Noe sånt. Den er hvit, myk, og kommer i metallboks. Den mest kjente er Crisco, og den kjøpes på finere butikker her i Oslo (Ultra, Jacobs), men jeg ser ikke helt vitsen, og foretrekker å bruke vanlig smør/margarin til alle oppskriftene som bruker det.
Overhodet ikke. Det har jeg aldri opplevd. Hun brukte riktig temperatur også? Så rart. Kaken skal se omtrent ut som en vanlig sjokolade-langpannekake når den tas ut av ovnen. Det er glasuren som gjør den konfekt-aktig.
Merkelig. Flere venner av meg har bakt denne kaken uten å oppleve sånt, så noe må det jo være. Jeg opplevde det stadig vekk med den gamle komfyren vår, men den var som sagt gammel og virket ikke som den skulle. :hmm:
Det er så utrolig forskjell på ovner. Jeg tror jeg skal forandre litt på hovedinnlegget. Min står inne i alt fra 30 til 40 minutter, og da er den helt ferdig. I den gamle ovnen måtte den vel ha stått i to timer. :p
Hvor lenge er denne kaka spisenes egentlig etter å ha bare stått i kjøleskapet? :sparke: Har en nemlig en vi hadde i helga som jeg har glemt hele uka, eller det har ikke blitt tid til kake. :sjokk: Må kunne spise den ennå?
Det er så dumt med 2 kjøleskap av og til, men så oppdaget ungene den til morgenen i dag, så om de ikke får den så ender det at jeg må bake ny, og det har jeg ikke tid til i dag. :p
Jeg kan overhodet ikke bake men i dag prøvde jeg meg på denne.
Og den ble kjempegod. :lykkelig:
Endelig en kake jeg kan bake, vanligvis går alt rett i søpla.
Den andre gangen jeg lagde den, til bursdag rett før jul, så forsto jeg endelig hva alt skrytet gikk på. Nå drømmer jeg til og med om denne her om natta. :meldt inn i slanketråden:
Stakk langt ned! Fikk mye skryt for kaka, selv om jeg selv har smakt bedre sjokoladekake. Tror jeg skal lage en soaked-versjon av min egne sjokoladekake.
Super oppskrift og godt tips for å få en ekstremt saftig sjokoladekake!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.