Ja, dette er den beste focacciaen jeg har smakt, og jeg har smakt MANGE, både her og i Italia. Det som gjorde susen her var nok all oljen, MENGDER av god olivenolje. :nam:
14 dl hvetemel
Ca. 8-9 dl vann (37-40 grader)
50 gram tørrgjær (1 pose) eller samme mengde fersk
1 ss salt
Masse olivenolje av god kvalitet (jeg brukte en økologisk E.V-olje fra Ultra), rosmarin og flaksalt (Maldon)
Ha melet i en bolle. Tilsett tørrgjæren og rør den inn i melet. Ha i noen gode klunker olivenolje og elt deigen jevn. Den skal være ganske løs, skal ikke kunne eltes på et bord. Sånn som Ingers rugbrød, for de som har bakt det, bare litt fastere.
Dekk bollen med plast eller håndkle og sett den til heving i ca. 1-2 timer, gjerne lenger.
Hell ca. 1 dl olivenolje i bunnen av en stor langpanne (30 x 40, kan også bruke en størrelse mindre). Spa deigen oppi formen. Ha endel olivenolje på hendene og press deigen utover i formen. Deigen skal være helt glinsende av olje, jo mer jo bedre. Det ser litt ekstremt ut med all oljen, men brødet blir helt fantastisk. Sprøtt og saftig.
Lag noen groper med fingrene på toppen av brødet og strø over masse MASSE rosmarin og Maldonsalt. La brødet stå i formen i ca. 20 minutter før du steker det på 200 grader i en halvtimes tid.
Når brødet er litt avkjølt, ta det ut av formen og snu det. La det ligge opp-ned på kjøkkenbenken til det er helt tørt under.
Hvitløk hører med synes jeg. Maldoonsalt, fetaostbiter nedi deigen, oliven og masse rosmarin må være med og ja soltørkede tomater er nydelige i.
Jeg bruker å lage store porsjoner slik at jeg kan fryse ned. Tiner de og heller litt god olivenolje over og varner brødet i ovnen.
Jeg elsker hvitløk, har det i alt og bruker ca. 1 kinesisk hvitløk om dagen (eller 1/2 vanlig). Men jeg liker best focacciaen "ren", slik den skal være opprinnelig. Men jeg lager ofte pannebrød med både feta, hvitløk, tomater og oliven i, synes det er kjempegode.
Nå står en variant av denne i ovnen. Jeg aner ikke hvordan Ingers rugbrød er i deigkonsistensen, men noe aner meg at røren var hakket for løs (det gikk ikke an å lage groper). Det blir sikkert bra likevel - så lenge det er noe som hever seg så er det umulig å bomme med gjærdeig. :nemlig: Gikk tom for rosmarin halvveis, så halve har fått oregano på seg. I tillegg har jeg slengt på 4 fedd med hvitløk. Det lukter godt og smaker sikkert bra - det er konsistensen jeg er mest spent på. Foccacia skal ha foccaciakonsistens. :nemlig:
Hvordan gikk det? Det var ikke lett å lage groper nei, jeg fikk det heller ikke til pga. at deigen var så løs og oljete. Men den hadde ordentlig focaccia-konsistens. :nam:
Smashing. To 3-åringer og en 1-åring elsket den og det gjorde opphavene også. Nam! Jeg måtte fryse restene fort-fort for at overlevelsesraten ikke skulle bli rekordlav.
Det ble mye olje. Håper det blir bra. Litt usikker på saltmengden men bedre med litt for lite enn litt for mye tenker jeg. Straks klart til å hives i ovnen.
Jeg lot min heve litt mindre enn en time. Da var den på vei ut av bollen. Lurte på om jeg skulle la den stå til jeg hadde vært i barnehagen, men turde ikke og godt var nok det. Hadde nok kommet hjem til samme vulkan som deg. :knegg: Tror jeg bruker større bolle neste gang.
50g fersk gjær tilsvarer 1 pk tørrgjær á ca 12 gram. 50g tørrgjær er ca 4 poser, kan det være årsaken til Sybils resultat? Regner med at oppskriften skal være 50 g fersk gjær eller 1 pk tørrgjær?
Det Ingrid-lille sa, og så kan man jo bruke det som vanlig brød. Det ER jo et vanlig brød, bare med det lille ekstra. Nydelig å dyppe i god olivenolje og bare nyyte.
Man kan faktisk spise focaccia helt bar. Rett ut fra ovnen. :o Men å dyppe den i god olje, strø på litt havsalt og ha noen gode oliven til er også helt nydelig.
.....bare 30 min igjen med heving nå, så er det rett i pannen for å heve litt til. :knegg: Stakkars min kjære. Når han kommer hjem fra skytetrening i dag får han vel sjokk. Jeg, bake og kjøkken..... :knegg:
1 pakke tørrgjær = 1 pakke fersk gjær. Posen veier bare 12 gram. Hiver man oppi 4 poser blir det et ganske så interessant resultat. :knegg:
Så om Sybil har hatt 4 poser tørrgjær oppi så forklarer nok det litt ja, haha. Jeg tar det liksom som en selvfølge at folk vet dette, men har endret på oppskiften nå.
Oj det tør jeg ikke å si. Jeg har brukt mye speltmel, men synes baksten blir litt mer "kompakt" med spelt, så like luftig blir den nok ikke. Men det er jo bare å prøve. :)
Jeg skal bake dette på søndag,. Men må si jeg gruer meg til all den olivenoljen. Jeg er ikke så glad i det. Selvom oljen er dyr og fin fin og andre synes den smaker godt! urk Får ta litt mynte og noe annet urter som kverker smaken.
Azi: Jeg brukte 0,75 dl olje i røren og 0,25 dl olje i langpannen. Det holdt i massevis - neste gang kommer jeg til å forsøke mindre. Konsistensen var fenomenal med denne mengden i hvert fall.
Jeg pleier å helle ganske mye olivenolje oppå, ikke så mye i panna.
Grei tommelfingerregel ifht deigkonsistens er at den skal ligne på tannpasta.
Jeg har alltid skivet, sort oliven oppå + kvernet havsalt.
Jeg pleier å ha mye olivenolje over når deigen hever.
Må prøve denne, har aldri funnet noen oppskrift som er så bra som ferdigposene jeg brukte da jeg bodde i Sverige.
Dette forsøket ble ikke like godt. Kuttet nok litt hardt på olivenoljen. Det ble godt, men ikke så godt som den første. Så mye olivenolje er trikset ja.
Mm, den var nydelig! Barna likte det også godt!
Også var det så mektig at vi ikke orket å lage middag idag....
Sikkert pga all oljen. Vi brukte forresten svindyr ekstra-jomfru-olivenolje, det gjorde litt vondt å bare pøse på - men du verden det smakte godt. ;)
Brød i langpanne, Focaccia som i denne oppskriften er jo et pannebrød. Men min tante lager et fantaaastisk pannebrød med fyll (sopp, ost, løk osv), jeg MÅ spørre etter oppskriften og legge den ut her.
Ja, tenk at den ble så god til tross for at den faktisk var litt mislykket? Jeg hadde altfor lite olje i. Så du kan vel tenke deg hvor god den er når den blir laget ordentlig. :sikle:
Tja, den ser ikke så verst ut. Til og med hul lyd når jeg banker på den. Baker i alle fall ikke ny. Kanskje litt risky med både uprøvd focaccia og uprøvd thai kyllingsuppe på menyen når jeg skal ha 10 venninner på middag i kveld. Pyttsann.
Nå er den ferdig, og det dufter fantastisk i hele stua. Har laget chiliolje ( :tøff: ) som jeg skal dyppe i, slengt sammen en chili/hvitløk eggerøre og stekt noen kjøttboller. Minitapas. :fnis:
Den oppskriften må jeg prøve. Har aldri laget det selv før, men har smakt hos en venninne. Jeg virker sikkert veldig grønn nå, men hva spiser dere den til? Bruker dere den som brød og har pålegg på eller som tilbehør til middagsretter, tapas eller lignende?
Har hatt søsteren min på besøk i kveld. De pusser opp kjøkkenet, så hun kom hit for å benytte seg av fasilitetene og samtidig lære seg "min" vidunderlige oppskrift på focaccia. (Jo, jeg har faktisk sagt at jeg har den fra forum, men innad i familien går den likevel under [rajrajs] focaccia.) Fikk en bit til kveldsmat før hun dro hjem med resten. :nam:
Nå har jeg endelig somlet meg til å kjøpe mel slik at jeg kan prøve dene. Jeg er helt grønn og trenger ting inn med teskje.
Vannet skal blandes i på dette punktet (sammen med oljen)? :o
Jeg tok sjansen. :)
Går det an å ha for mye olje? Den står og venter på å gå i ovnen nå og det er nesten oljedammer her og der...Det blir spennede å se på resultatet. :)
Jeg vet ikke om det går an å ha for mye olje i, men jeg hadde i så mye at det så ALT for mye ut. Det ble knallbra, perfekt. Og ja, det var dammer oppå i alle hull, overalt. Oljen trekker inn under steking og gjør brødet sprøtt på toppen og saftig inni. :slafse:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.