Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Verdens beste foccaccia

#1

Dixie Diner sa for siden:

Ja, dette er den beste focacciaen jeg har smakt, og jeg har smakt MANGE, både her og i Italia. Det som gjorde susen her var nok all oljen, MENGDER av god olivenolje. :nam:

14 dl hvetemel
Ca. 8-9 dl vann (37-40 grader)
50 gram tørrgjær (1 pose) eller samme mengde fersk
1 ss salt
Masse olivenolje av god kvalitet (jeg brukte en økologisk E.V-olje fra Ultra), rosmarin og flaksalt (Maldon)

Ha melet i en bolle. Tilsett tørrgjæren og rør den inn i melet. Ha i noen gode klunker olivenolje og elt deigen jevn. Den skal være ganske løs, skal ikke kunne eltes på et bord. Sånn som Ingers rugbrød, for de som har bakt det, bare litt fastere.
Dekk bollen med plast eller håndkle og sett den til heving i ca. 1-2 timer, gjerne lenger.
Hell ca. 1 dl olivenolje i bunnen av en stor langpanne (30 x 40, kan også bruke en størrelse mindre). Spa deigen oppi formen. Ha endel olivenolje på hendene og press deigen utover i formen. Deigen skal være helt glinsende av olje, jo mer jo bedre. Det ser litt ekstremt ut med all oljen, men brødet blir helt fantastisk. Sprøtt og saftig.
Lag noen groper med fingrene på toppen av brødet og strø over masse MASSE rosmarin og Maldonsalt. La brødet stå i formen i ca. 20 minutter før du steker det på 200 grader i en halvtimes tid.

Når brødet er litt avkjølt, ta det ut av formen og snu det. La det ligge opp-ned på kjøkkenbenken til det er helt tørt under.

Skjær brødet i firkanter.


#2

Nenne sa for siden:

Fersk eller tørket rosmarin? Ingen hvitløk?


#3

Dixie Diner sa for siden:

Ikke hvitløk i focaccia nei, men man kan jo selvsagt tilsette det om man ønsker det. Du kan bruke rosmarinkvaster eller fra glass. :)


#4

Nenne sa for siden:

Dette likner på oppskriften jeg prøvde før helgen, bare enda mer olivenolje. :) Kanskje jeg skal gjøre et nytt forsøk snart.


#5

Stikka sa for siden:

Kan man fryse det?


#6

Pingis sa for siden:

Mhm, funker fint å fryse. Jeg synes det er godt å ha oliven og soltørket tomat oppå også.


#7

Michelle sa for siden:

Hvitløk hører med synes jeg. Maldoonsalt, fetaostbiter nedi deigen, oliven og masse rosmarin må være med og ja soltørkede tomater er nydelige i.
Jeg bruker å lage store porsjoner slik at jeg kan fryse ned. Tiner de og heller litt god olivenolje over og varner brødet i ovnen.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Jeg elsker hvitløk, har det i alt og bruker ca. 1 kinesisk hvitløk om dagen (eller 1/2 vanlig). Men jeg liker best focacciaen "ren", slik den skal være opprinnelig. Men jeg lager ofte pannebrød med både feta, hvitløk, tomater og oliven i, synes det er kjempegode.


#9

Isolde sa for siden:

går det ann å bruke noen andre krydder? Liker ikke rosmarin

Hva serverer man det til?


#10

Michelle sa for siden:

Kan servere det til f.eks koldtbord, Tapas, suppe, gryte. Det hender jeg også lager det til Bacalao.


#11

Dixie Diner sa for siden:

Rosmarin er jo såå nydelig. Men kan kan feks. bruke timian eller oregano.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Skal legge til et par bilder i hovedinnlegget nå, fikk nettopp lagt dem over fra mobilen. :)


#13

Veronal sa for siden:

Nå står en variant av denne i ovnen. Jeg aner ikke hvordan Ingers rugbrød er i deigkonsistensen, men noe aner meg at røren var hakket for løs (det gikk ikke an å lage groper). Det blir sikkert bra likevel - så lenge det er noe som hever seg så er det umulig å bomme med gjærdeig. :nemlig: Gikk tom for rosmarin halvveis, så halve har fått oregano på seg. I tillegg har jeg slengt på 4 fedd med hvitløk. Det lukter godt og smaker sikkert bra - det er konsistensen jeg er mest spent på. Foccacia skal ha foccaciakonsistens. :nemlig:


#14

Dixie Diner sa for siden:

Hvordan gikk det? Det var ikke lett å lage groper nei, jeg fikk det heller ikke til pga. at deigen var så løs og oljete. Men den hadde ordentlig focaccia-konsistens. :nam:


#15

Veronal sa for siden:

Smashing. To 3-åringer og en 1-åring elsket den og det gjorde opphavene også. Nam! Jeg måtte fryse restene fort-fort for at overlevelsesraten ikke skulle bli rekordlav.


#16

Susse sa for siden:

Denne har jeg laget i et par år og den er uslåelig !
Jeg har finkuttet oliven i, og maldonsalt og rosmarin oppå.


#17

Dixie Diner sa for siden:

Ja, den er knall! Oliven vil jeg ha i neste gang. Sorte. Denne kan jo i grunnen varieres i det uendelige. Det viktigste er maldonsaltet og all oljen.


#18

Daisy sa for siden:

Heve et par timer sa du ja? :knegg:

Gikk og hentet storebror i bhg og kom tilbake til dette.


#19

Stikka sa for siden:

Det ble mye olje. Håper det blir bra. Litt usikker på saltmengden men bedre med litt for lite enn litt for mye tenker jeg. Straks klart til å hives i ovnen.


#20

Stikka sa for siden:

Sybill: :knegg:

Jeg lot min heve litt mindre enn en time. Da var den på vei ut av bollen. Lurte på om jeg skulle la den stå til jeg hadde vært i barnehagen, men turde ikke og godt var nok det. Hadde nok kommet hjem til samme vulkan som deg. :knegg: Tror jeg bruker større bolle neste gang.


#21

Dixie Diner sa for siden:

:rofl: Jeg hadde sikkert større bolle enn deg, Sybil.

Ja, deigen blir så oljete at man begynner å lure på om man har gjort noe galt. Men det er altså sånn den skal være. :knegg:


#22

Kula sa for siden:

Sulten gnager, og lysten på focaccia stiger. :nemlig:


#23

Ami sa for siden:

Oh, denne skal lages!


#24

Mirasol sa for siden:

50g fersk gjær tilsvarer 1 pk tørrgjær á ca 12 gram. 50g tørrgjær er ca 4 poser, kan det være årsaken til Sybils resultat? Regner med at oppskriften skal være 50 g fersk gjær eller 1 pk tørrgjær?


#25

Ingrid-lille sa for siden:

Denne er identisk med den oppskriften jeg også bruker, men jeg har alltid oliven også oppi. Synes det setter en ekstra spiss på brødet.

:nam:

Nå ble jeg kjempesulten.


#26

KristinS sa for siden:

Hva bruker man egentlig focaccia ved siden av? :o


#27

Ingrid-lille sa for siden:

Foccacia med pesto, salat, agurk, italiensk (eller annen) salami, god ost, salt, pepper og god olivenolje på, er jo bare helt nydelig.

I tillegg er det perfekt som tapas-brød.


#28

Stikka sa for siden:

Det var fantastisk godt. Falt i smak både hos liten og stor.


#29

Dixie Diner sa for siden:

Det Ingrid-lille sa, og så kan man jo bruke det som vanlig brød. Det ER jo et vanlig brød, bare med det lille ekstra. Nydelig å dyppe i god olivenolje og bare nyyte.


#30

Kula sa for siden:

Man kan faktisk spise focaccia helt bar. Rett ut fra ovnen. :o Men å dyppe den i god olje, strø på litt havsalt og ha noen gode oliven til er også helt nydelig.

.....bare 30 min igjen med heving nå, så er det rett i pannen for å heve litt til. :knegg: Stakkars min kjære. Når han kommer hjem fra skytetrening i dag får han vel sjokk. Jeg, bake og kjøkken..... :knegg:


#31

Mirasol sa for siden:

Quoter meg selv og lurer på om jeg blir ignorert? :snurt:


#32

Dixie Diner sa for siden:

1 pakke tørrgjær = 1 pakke fersk gjær. Posen veier bare 12 gram. Hiver man oppi 4 poser blir det et ganske så interessant resultat. :knegg:
Så om Sybil har hatt 4 poser tørrgjær oppi så forklarer nok det litt ja, haha. Jeg tar det liksom som en selvfølge at folk vet dette, men har endret på oppskiften nå.


#33

KristinS sa for siden:

Da må dette kanskje prøvebakes da. :ja:


#34

Veronal sa for siden:

Vi spiste foccacia bar samme dag som jeg bakte den. Resten frøs vi ned. I dag serverte jeg den sammen med Mims blomkål- og brokkolisuppe. :nam:


#35

Nuppa sa for siden:

Jeg bakte denne i dag. Nydelig! (Selv om jeg nok var litt vel raus med saltet...)

Jeg hadde i litt hvitløk, feta, oliven og soltørket tomat i tillegg. Namnam. :)


#36

Stikka sa for siden:

Dere som har i ting, putter dere bare det på toppen? Etter at dere har trykket den ut i formen?


#37

Michelle sa for siden:

Jeg gjør det men trykker div. ned i deigen.


#38

Stikka sa for siden:

Tror jeg må lage en ny snart, med ting i deigen.


#39

Daisy sa for siden:

Jeg brukte en pakke tørrgjær altså!


#40

Mirasol sa for siden:

:sorry: Måtte bare dra med deigen din som eksempel på det som kunne misforstås i oppskriften. :humre:


#41

Dixie Diner sa for siden:

Det var da godt. :humre:


#42

rajraj sa for siden:

På hvilket punkt skal man tilsette vannet? :bakenovise:


#43

Dixie Diner sa for siden:

Du kan tilsette det rett før eller etter olivenoljen, ikke så nøye. :)


#44

Stikka sa for siden:

Funker det like bra med speltmel?


#45

Dixie Diner sa for siden:

Oj det tør jeg ikke å si. Jeg har brukt mye speltmel, men synes baksten blir litt mer "kompakt" med spelt, så like luftig blir den nok ikke. Men det er jo bare å prøve. :)


#46

Magica sa for siden:

Nå står mitt forsøk på denne til heving, er spent på om deigen er for løs, men satser på at det går bra!


#47

Azi sa for siden:

Jeg skal bake dette på søndag,. Men må si jeg gruer meg til all den olivenoljen. Jeg er ikke så glad i det. Selvom oljen er dyr og fin fin og andre synes den smaker godt! urk Får ta litt mynte og noe annet urter som kverker smaken.


#48

Daisy sa for siden:

Den smaker ikke olivenolje AZI.

Jeg har bakt den igjen i dag, eller, egen oppskrift men de samme ingrediensene. Tok litt mindre i så det ble en halvpanne liksom-

Og jeg har oppdaget at det hever vesentlig mindre når man har mye olje i. Jeg hadde nok for lite olje i sist.

Jeg hadde i sorte oliven, oppkuttet soltørkede tomater, og fetaost og MYU GOD!! Beste focacciaen jeg har smakt ja.


#49

Azi sa for siden:

Har også kjøpt inn oliven, feta og hvitløk. Gleder meg! Men skal ta i mindre olje. Takk for tips.


#50

Veronal sa for siden:

Azi: Jeg brukte 0,75 dl olje i røren og 0,25 dl olje i langpannen. Det holdt i massevis - neste gang kommer jeg til å forsøke mindre. Konsistensen var fenomenal med denne mengden i hvert fall.


#51

Snippa sa for siden:

Jeg pleier å helle ganske mye olivenolje oppå, ikke så mye i panna.
Grei tommelfingerregel ifht deigkonsistens er at den skal ligne på tannpasta.
Jeg har alltid skivet, sort oliven oppå + kvernet havsalt.


#52

Sol sa for siden:

Jeg pleier å ha mye olivenolje over når deigen hever.
Må prøve denne, har aldri funnet noen oppskrift som er så bra som ferdigposene jeg brukte da jeg bodde i Sverige.


#53

Wix sa for siden:

Hm, tror jeg også må prøve meg på denne. skrive handleliste til i morgen


#54

Magica sa for siden:

Jeg hadde på alt for mye salt! :S


#55

Daisy sa for siden:

Nå står den til heving.. Igjen.. :knegg: men jeg har hatt mye gjester denne uken.

Den jeg laget i går fikk en helt fantastisk konsistens!


#56

Stikka sa for siden:

Har en ny klar på benken. Den skal bli kveldsmat. Har puttet i fetaost marinert i chili og hvitløk, og soltørket tomat. Må jo bli godt.


#57

Wix sa for siden:

Hm, det var godt, men skal den være litt sånn svampete?


#58

Stikka sa for siden:

Svampete ja. Masse luft i deigen skal det være.

Dette forsøket ble ikke like godt. Kuttet nok litt hardt på olivenoljen. Det ble godt, men ikke så godt som den første. Så mye olivenolje er trikset ja.


#59

Amelie sa for siden:

Mm, den var nydelig! Barna likte det også godt!
Også var det så mektig at vi ikke orket å lage middag idag....
Sikkert pga all oljen. Vi brukte forresten svindyr ekstra-jomfru-olivenolje, det gjorde litt vondt å bare pøse på - men du verden det smakte godt. ;)


#60

tinkadott sa for siden:

jeg er ganske trig på nye oppskrifter, men denne kunne jeg tenkt meg å servert. Hva til? Salat? gryterett? Påsmurt? :blond:


#61

Dixie Diner sa for siden:

Alt man vil, det er jo egentlig et helt vanlig brød, bare i langpanne. :)


#62

Noba sa for siden:

Hva gjør man med hvitløken om man vil ha det i? Finhakker den? Holder det å f.eks gni formen med hvitløksfedd?


#63

dutte sa for siden:

:rofl:


#64

Veronal sa for siden:

Jeg finhakket hvitløk og hadde på toppen. Neste gang tror jeg at jeg skviser og blander i røren.


#65

Azi sa for siden:

Takk for tips Vero. Da forsøker jeg med litt mindre enn det. :highfive:

Går og baker! :D


#66

Knerten sa for siden:

Dette er helt strålende!
Jeg har fått oppgave å bake to focacciaer til et 40-års lag neste helg.

Jeg må prøvebake en i løpet av uken, og gleder meg allerede :D


#67

rajraj sa for siden:

Jeg kan bake gjærbakst. :rørt: Det ble kjempegodt.


#68

Daisy sa for siden:

Etter ikke mindre enn 4 focacciaer forrige uke har jeg i dag slått til med et helt vanlig brød. :knegg:


#69

Mei sa for siden:

Hva er pannebrød Iset?


#70

Dixie Diner sa for siden:

Brød i langpanne, Focaccia som i denne oppskriften er jo et pannebrød. Men min tante lager et fantaaastisk pannebrød med fyll (sopp, ost, løk osv), jeg MÅ spørre etter oppskriften og legge den ut her.


#71

Tangerine sa for siden:

Mitt ble fantastisk bra! (fulgte oppskriften)


#72

Ami sa for siden:

Jeg laget også denne focacciaen, men hadde i feta og oliven.
To die for. :dåne:


#73

Mammarit sa for siden:

Nå er jeg nettopp ferdig med focaccian min, og dette er uten tvil den beste i oppskrifta i hele verde - tusen takk :-)


#74

Tangerine sa for siden:

Min ble mislykket i dag. For lite mel :(


#75

mosol sa for siden:

Er veldig spent på om min foccacia blir noe av. Deigen er ganske rennende... Skal inn i ovnen om 20 min.


#76

Maverick sa for siden:

Amidriel kan lage focaccia. Det er jeg glad for. :jupp:


#77

Fibi sa for siden:

Iset lagde dette til meg da jeg var på besøk for litt siden. Jeg må lage selv. :hekta:


#78

Dixie Diner sa for siden:

Ja, tenk at den ble så god til tross for at den faktisk var litt mislykket? Jeg hadde altfor lite olje i. Så du kan vel tenke deg hvor god den er når den blir laget ordentlig. :sikle:


#79

Fibi sa for siden:

Men sånn ca hvor mye olje? Et par dl? Fem dl? En liter? :knegg:


#80

Daisy sa for siden:

Jeg lagde en som ble ganske rå i navnefesten, og var litt deppa for at den ble mislykket etter å ha laget 20 stk liksom.

Den ble revet vekk og folk var helt fra seg. :fnis:


#81

mosol sa for siden:

Tja, den ser ikke så verst ut. Til og med hul lyd når jeg banker på den. Baker i alle fall ikke ny. Kanskje litt risky med både uprøvd focaccia og uprøvd thai kyllingsuppe på menyen når jeg skal ha 10 venninner på middag i kveld. Pyttsann.


#82

Mei sa for siden:

Jeg lagde to til lillesøsters dåp, og kunne sikkert lagd fire. Veldig mange ville ha oppskriften.

Jeg har "perfeksjonert" den for oss. Byttet ut salvie med basilikum, stikker nedi fetaost og soltørket tomat. Masse salt!


#83

Dixie Diner sa for siden:

Så mye at det føles for mye. Deigen skal være helt innoljet. :knegg:


#84

Ami sa for siden:

:kry:


#85

Fibi sa for siden:

Nå står den til etterheving med masse olje, salt og rosmarin på. Det gikk vel med et par-tre desiliter olje totalt. :fnis:


#86

Nooria sa for siden:

Samme her! :D

Nå er jeg spent Iset.


#87

Fibi sa for siden:

Nå er den ferdig, og det dufter fantastisk i hele stua. Har laget chiliolje ( :tøff: ) som jeg skal dyppe i, slengt sammen en chili/hvitløk eggerøre og stekt noen kjøttboller. Minitapas. :fnis:


#88

mosol sa for siden:

Kan melde om kanongod focaccia og imponerte venninner :ja: Neste gang skal jeg hive i litt oliven også.


#89

Fibi sa for siden:

Seriøst... Jeg tror munnen min fikk orgasme. :nemlig:

Har hevet resten i frysen, men vurderer å ta det opp igjen. :sparke:


#90

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Oppskrifta i begynnelsen av tråden høres nesten lik ut som den jeg bruker å lage. Det er skikkelig nam!


#91

Tito sa for siden:

Den oppskriften må jeg prøve. Har aldri laget det selv før, men har smakt hos en venninne. Jeg virker sikkert veldig grønn nå, men hva spiser dere den til? Bruker dere den som brød og har pålegg på eller som tilbehør til middagsretter, tapas eller lignende?


#92

rajraj sa for siden:

Har hatt søsteren min på besøk i kveld. De pusser opp kjøkkenet, så hun kom hit for å benytte seg av fasilitetene og samtidig lære seg "min" vidunderlige oppskrift på focaccia. (Jo, jeg har faktisk sagt at jeg har den fra forum, men innad i familien går den likevel under [rajrajs] focaccia.) Fikk en bit til kveldsmat før hun dro hjem med resten. :nam:


#93

Nooria sa for siden:

Jeg spiser rester av den i skrivende stund. Deilig! Neste gang skal jeg prøve med fetaost og soltørkede tomater i... og rødvin til :nam:.


#94

Dixie Diner sa for siden:

Jeg må også prøve med feta, oliven og soltørket tomat i neste gang. :nam:


#95

Tangerine sa for siden:

Jeg hadde hvitløk og soltørkede tomater i en gang. Det var kjempegodt!


#96

Alexa sa for siden:

Nå har jeg endelig somlet meg til å kjøpe mel slik at jeg kan prøve dene. Jeg er helt grønn og trenger ting inn med teskje.
Vannet skal blandes i på dette punktet (sammen med oljen)? :o


#97

Slettet bruker sa for siden:

Denne lagde jeg i går, og den var helt fantastisk!


#98

Dixie Diner sa for siden:

Sammen med oljen ja. :D Jeg har oljen i først, og så heller jeg i vannet mens maskinen går.


#99

Alexa sa for siden:

Jeg tok sjansen. :)
Går det an å ha for mye olje? Den står og venter på å gå i ovnen nå og det er nesten oljedammer her og der...Det blir spennede å se på resultatet. :)


#100

Dixie Diner sa for siden:

Jeg vet ikke om det går an å ha for mye olje i, men jeg hadde i så mye at det så ALT for mye ut. Det ble knallbra, perfekt. Og ja, det var dammer oppå i alle hull, overalt. Oljen trekker inn under steking og gjør brødet sprøtt på toppen og saftig inni. :slafse:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.