Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En stemme på Høyre er en stemme på FrP


#2

Inagh sa for siden:

Jeg vil ikke stemme på noe som helst som kunne finne på å danne regjering med FrP. :nemlig:
(Men nå stemmer jeg ikke Høyre i utgangspunktet heller.)


#3

Tjorven sa for siden:

Høyre er vel et av partiene jeg kanskje kunne hatt oppe til vurdering. Det er bare helt uaktuelt når de vurderer å gå i regjering med Frp.


#4

Slettet bruker sa for siden:

Jeg kunne aldri stemt Høyre når de leker med frp nei. Forrige gang folk stemte Høyre og "vant" endte de med Kjell Magne. Denne gangen med Siv. :hehehe:


#5

Slettet bruker sa for siden:

Men jeg må innrømme at jeg med årene har fått sansen for Willoch da. :knegg:


#6

Skremmern sa for siden:

Jepp!


#7

gajamor sa for siden:

Gubben har har vært trofast høyrevelger i alle år. Han vurderer sterkt andre partier nå pga flørtingen med FrP. Mulig det ender med Venstre. Jeg tror ikke han er den eneste som tenker slik.


#8

Inagh sa for siden:

Da er vi to - for en herlig radikal gammel gubbe han er blitt. :humre:


#9

shute sa for siden:

Ja, det ville jeg. Ikke at Høyre er helt der jeg havner uansett.

Det at noen kan tenkes å inngå regjeringssamarbeid med FrP eller KrF er for meg en ganske selvsagt grunn til å utelukke dem som alternativer for stemmegivning.


#10

Tjorven sa for siden:

Jeg skjønner godt Sponheims bakgrunn for denne artikkelen. Det er vel flere enn 1 høyrevelger som leker med tanken på venstre nå (jeg kjenner i hvert fall et par).

Høyre er jo (i mitt hode) et ordentlig parti, hvorfor roter de seg borti sånn frp-tull da? Skjønner de ikke hvor ødeleggende det er for dem?


#11

Anuk sa for siden:

Har sansen for Høyre, men en viktig årsak til å ikke stemme på dem er at vi da risikerer FrP i regjering.


#12

Slettet bruker sa for siden:

Eller man kan la være å høre på propagandaen og tenke som så at om Høyre blir stort nok vil de ikke vurdere Frp i det hele tatt.


#13

Sitron sa for siden:

Det var nå ikke det som var spørsmålet.


#14

Ru sa for siden:

Det er klart man kan, men det er nå en risiko som er litt vel stor all den tid det er evig lenge siden Høyre var store nok til det.

Det er jo det samme jeg gjør når jeg stemmer Ap. Håper at det er nok folk som stemmer Ap så de kan styre uten makkverk-koalisjonen med SV og SP.
Samtidig synes jeg det er ganske langt fra å risikere Kristine Halvorsen som finansminister til å risikere Siv Jensen som statsminisiter eller i det hele tatt la Frp få tilgang til "oljefondet".


#15

Karamell sa for siden:

:nikker:


#16

safran sa for siden:

JA.

:dulte:

Samme her! Kul fyr.


#17

turi sa for siden:

Og da er igrunnen det viktigste sagt!! :nemlig:


#18

Sissel sa for siden:

Dette er grunnen til at min stemme IKKE går til høyre i år.


#19

Jens sa for siden:

En stemme til Høyre er definitivt en stemme for en ny regjering. Om man ikke liker andres meninger, eks. Frp. som de antydes i flere innlegg så vil en stemme til den man er mest enig med sørge for at dette partiet får større innflytelse på den platform den borgerlige siden skal regjere etter. Dumt å velge et annet parti en de man er mest enig med. Å stemme Venstre ser derimot ut til å være mer usikkert i forhold til om de vil bidra til regjeringsskifte eller ikke om man skal ta den debatten. Godt valg uansett


#20

Jens sa for siden:

Hvorfor ikke være mer realistisk ? Hvordan skal Høyre kunne være med å danne en regjering om man ikke har med seg partier som samlet sett gir en ny regjering mht. mandater på Stortinget ? Ved å IKKE stemme på Høyre bidrar du bare til at Høyre for mindre innflytelse på denne plattformen, og det er dumt siden det hørtes ut som du ville stemt på den i utgangspunktet. Godt valg.


#21

Jens sa for siden:

Men ikke særlig innhold. Ved å ikke stemme på Høyre fordi man er redd for Frp, så er det jo Frp som tjener på det. Da blir Frp større og får større innflytelse på den plattform som høyresiden må bli enig om etter valget. Stem på det partiet du er mest enig med, så blir det bra til slutt. Godt valg


#22

Jens sa for siden:

Synes ikke det er stor forskjell på å slippe Halvorsen eller Jensen til om man stemmer Høyre eller AP. Man får bare en enda sterker venstre eller høyrepolitikk. Når de kommer i regjering vil de uansett tilpasse seg at de får ansvar, noe som medfører at ekstreme holdninger legges i skuffen. Men jeg frykter med de to alternativene er enten mer skatter og mindre tilllit til enkeltmenneske ved et sterkt SV, eller at man med et sterkt Frp, vil forsøke på å markere seg for raskt og derfor skade mer en bygge. Derfor bør makten ligge nærmere sentrum.


#23

Jens sa for siden:

Sponheim har nok valgt en feil strategi. Den bare forvirrer velgere på borgerlig side og gir venstresiden det eneste valgvåpenet det egenglig har. Venstresiden forsøker å så tvil om et alternativ ovenfor velgerne. Sponheim sitt utspill fører til at man lurer på om en stemme til Venstre faktisk er en stemme til forsatt rødgrønn regjering ?? Om han er så lite samarbeidsvillig, så må man jo spørre seg om han evner å finne gode styringsplattformer med noen som helst. Jeg håper derfor at Sponheim tar til fornuft og tenker samarbeid og samtaler fremfor krigserklæringer og forsøke å fortelle at alle andre er så mye verre en han. Frp har tross alt en meget sterk innvandrer og kriminal politikk. Bor man i Oslo så forstår man hvor stort behov det er for å stramme inn. Jeg ønsker ikke at mine barn skal måtte være redd for å gå ut på ettermiddagene. Slik er det nå.


#24

Jens sa for siden:

Håper og tror at "gubben" fortsatt ser at Høyre er det riktige denne gangen også. Kun ved at han ( og du ) stemmer Høyre, kan man være sikker på at man har bidratt til at det partiet man står nærmest skal ha størst mulig innflytelse på fremtidens politikk. Dette partiet ønsker at det beste utdanningstilbudet for våre barn, har størst tillit til oss som enkeltmenneske, har den desidert største miljøsatsningen og det i samarbeid med næringslivet som er så viktig for vår verdiskapning. Fortsetter Høyre å få støtte, men gjerne over 20 % ved årets valg, så vil den norsk befolkning få det bedre og gå en tryggere fremtid i møte. Det er en garanti.


#25

Storm sa for siden:

Ja. I år får Venstre min stemme. Jeg kan ikke stemme på et parti som vil danne regjering med FrP.


#26

løve70 sa for siden:

Jeg lar ikke dette hindre meg i å stemme på Høyre nei, på samme måte som jeg ikke ville latt samarbeidet med SV hindre meg i å stemme på AP.


#27

Pepper Lemon sa for siden:

Ja, og det har jeg ikke glemt. :mumle:

En personlig garanti, hm?

Man kan ikke si at man skal støtte det partiet som står en nærmest og ignorere hvilke samarbeidspartnere partiet vil velge. Høyre kommer til å trenge et samarbeid med flere, og det er ikke irrelevant hvem det blir. Så lenge Høyre flørter med FrP er de ikke partiet som står meg nærmest.


#28

Mississippi sa for siden:

Signerer!


#29

gajamor sa for siden:

Jeg ville ikke stemt høyre om noen sto bak meg med ei hagle. Jeg kunne vurdert det hvis vi levde i en topartistat hvor alternativet var NS, men det er bare såvidt.
-Jeg er mot skattelettelser, og betaler min skatt med glede
-Jeg mener Høyres skolepolitikk er totalt bak mål. Herregud, hvem er det som tror at det kommer noe godt ut av at elevene skal sette karakterer på lærerne? Kunnskapsløftet ble iverksatt av en Høyre-statsråd. De to tingene sier egentlig alt.
-Hver eneste gang jeg har hørt Erna Solberg uttale som om noe, har jeg priset meg lykkelig over at jeg ikke stemmer på hennes parti. Jeg har vært uenig med henne hver bidige gang.
-Høyres miljøsatsing har jeg ikke hørt om engang. Hva skulle den gå ut på? Billigere biler og mindre skatt til bedrifter?

Og at Høyre støtter FrPs kriminal- og innvandrerpolitikk er jo ikke akkurat et argument FOR å stemme Høyre.


#30

Tjorven sa for siden:

Godt sagt. Så lenge et parti er villig til å samarbeide med Frp på regjeringsnivå så mister de troverdighet hos meg.


#31

Candy Darling sa for siden:

Jeg stemmer jo V i utgangspunktet, og en av grunnene til at jeg er komfortabel med det, er at de slår fast at de er så langt fra FrP ideologisk at det er uaktuelt å danne regjering med dem. Så velkommen, alle borgerlige sosialliberalister som vil gå klar av kaptein Siventann. :knegg:


#32

Slettet bruker sa for siden:

Det er bare en ting.

Og det er den udødelige kommentaren til Knut Nærum. Om Sponheim - mannen hvis ego er så stort at det har eget postnummer. :knegg:


#33

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg skulle gjerne stemt V, det hadde passet meg image-wise. :shallow: Men noe må de gjøre feil, for i hver eneste test jeg tar så får jeg Venstre langt nede på listen. (Det er kanskje EU som er problemet? De er mot EU, right?)

:lol: Fantastisk!


#34

Ru sa for siden:

:skratte:
Fantastisk!

Monsoon: Jeg vet lite om Venstre, men jeg tror jeg klarte å bikke dem liiiiittegranne opp på en av valgomatene. Jeg er mot EU, så det kan være det? :vetikke:
Venstre før Høyre i hvert fall.



#36

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg leser det som at de ikke ønsker å gå inn i EU, men heller øke omfanget av EØS-avtalen. Både AP og Høyre skriver eksplisitt at de ønsker at Norge skal inn i EU.


#37

Pusurkine sa for siden:

Jeg stemt høyre ved noen anledninger tidligere, men kommer ikke til å gjøre det nå.

Den viktigste grunnen er at de flørter med FrP, det kan jeg bare ikke leve med.
I tillegg oppfatter jeg dem som svært utydelige, og føler at de ikke har noe særlig budskap til meg.


#38

Ru sa for siden:

Heller mer skatter og mer til fellesskapet enn en ruinert velferdsstat. :nemlig:

Det er blant annet derfor jeg synes det er helt greit med innblanding fra LO inn i AP. :knegg:
:villikkeiEU:


#39

Candy Darling sa for siden:

Det er bare én ting, ja, men siden jeg selv føler meg veldig langt fra FrP ideologisk, er det ikke så fryktelig rart at jeg er fornøyd med å være i et parti som sier det samme. Ellers hadde varselklokkene mine begynt å ringe. :)

Sponheim er en karakter. Jeg er tross alt glad for at ikke alle er like tørre som knusk. :knegg:


#40

safran sa for siden:

På landsmøtet tidligere i år ble det stemt over dette. Det var et tett resultat, men endte opp med flertall for neisiden. Dessverre. Men jeg har ikke gitt opp. :D

#41

Polyanna sa for siden:

Venstre er Tja til EU.

Og Sponheimen er en bra kar. Endelig en fyr som ikke er helt mediekuet.


#42

Milfrid sa for siden:

Da blir det dessverre en stemme til FrP for meg i år, gitt :sukk:

Det passer jo bra at vi bor i usa nå, all den tid jeg alltid har sagt at jeg flytter ut av landet hvis de skulle finne på å komme til makten :rolleyes:.

Men ok, hvor mye skade kan de gjøre i regjeringsposisjon i fire år, som ikke kan reverseres? De blir jo ikke sittende mer enn en periode om de begynner å gjennomføre særlig mye av det de har på lista.... Halvparten av velgerne deres vil jo finne ut at de ikke er tjent med dem bak rattet :rolleyes:

Jeg får bare håpe at de plutselig får en ansvarlig side, og at de innser at det er umulig å gjennomføre mye av det de har lovet. Jeg er sterkt bekymra for hvor de skal finne folk som kan ha ministerposter da, men det er vel alltids noen som plutselig står fram som Frpere hvis de belønnes med en ministerpost Det har jo andre partier klart før ;)

Som det blir skrevet i tråden blir jo H et forsvinnende lite parti om velgerne tar avstand pga mulig FrP-samarabeid. Og Frp blir jo ikke mindre av at man ikke stemmer Høyre.... Jeg ønsker ikke at Høyre skal bli mindre.

Nei, det blir Høyre på meg, FrP eller ei :nemlig:


#43

Ru sa for siden:

Ganske mye - se bare på hva som skjedde på New Zealand ... Der solgte de unna jernbane og privatiserte det som kunne privatiserte, og det gikk rett til helsikes med hele landet. Det som tok 8 år å rive ned, kommer til å ta veldig lang tid å fikse, for å ikke snakke om hvor dyrt det er å kjøpe tilbake f.eks. jernbane.

Frp med sugerør i "oljefondet" er virkelig ikke noe vi trenger.

Og "hvor mye skade kan de egentlig gjøre"-argumentet er virkelig et av de mindre lure argumentene jeg vet om ...


#44

Lisa sa for siden:

Helt enig. Frp er det eneste partiet som ikke ønsker å følge Handlingsregelen så de vil uten tvil kunne gjøre veldig stor skade (som det muligens ikke engang vil være mulig å rette opp igjen).


#45

Milfrid sa for siden:

Hvis de ska styre alene, ja, men det er jo ikke det som kommer til å skje. Det er snakk om samarbeidsregjering.

FrP ved makten alene, deimot, hadde nok kunne gjort mye skade.

Forøvrig er det litt morsomt at man i Norge, stort sett over hele fjøla, snakker så varmt om Obama, og hvor bra det er at han vant valget. Ok, bedre enn Bush (skal ikke så mye til...), men politisk er han jo langt blåere enn både Høyre og Frp til sammen :rolleyes:


#46

Irma sa for siden:

Hvorfor himler du over det? Ønsker man ikke stort sett kandidaten man mener kan gjøre minst mulig skade? USA befinner seg meget langt fra vår velferdsmodell, så at man jubler over at det går i den retningen man ønsker er vel ikke dobbeltmoralsk?


#47

Lisa sa for siden:

:humre: helt enig med deg ang Obama, utrolig morsomt når norske politikere knives om å være mest lik han, særlig når SV'ere snakker så varmt om han. Jeg er vel ikke helt enig i at han er mye blåere en FrP men han står godt til høyre for norske Høyre i alle fall.

Ang Frp og Handlingsreglen. Vel, de vil jo mest sannsynlig bli MYE større en Høyre og da kan de nok bestemme det meste.

Forresten, kan noen se for seg hvem som bli Ministre fra FrP? Utenriksminister, Utdanning og Miljø for eksempel? grøsser når jeg tenker på dette ....


#48

Tallulah sa for siden:

Siden frp har gjort dette til en kultur-valgkamp blir jeg ikke overrasket om de kommer til å forlange den posten. Det kommer til å bli vanskelig for dem å få til store forandringer på de andre feltene i en koalisjonsregjering, så de kommer til å bruke kulturen som en se-hva-vi-fikk-til. Og de vi garantert rasere kulturlivet på fire år.


#49

Polyanna sa for siden:

Glitter: Kan du presisere det? Fordi jeg kan for lite om det, altså, ikke fordi jeg ikke tror jeg. Hva vil de fjerne, tror du, sånn konkret?


#50

Milfrid sa for siden:

Se Lisa sitt svar. Mange fremstiller han som Frelseren, den som skal gjøre godt alt det Bush gjorde feil. Som om Bush er blå og Obama rød. Men egentlig er ikke forskjellen på dem så fryktelig stor. Og til syvende og sist er det pengene som snakker, og penger fikk Obama nok av i valgkampen :rolleyes:.

Nei, jeg tror ikke FrP får bestemme det meste. De har null mulighet til å komme i posisjon uten Høyre, og må nok svelge mange kamler. Det må sikkert Høyre også, men jeg tror ikke de kommer til å være i nærheten av å være så farlige, som om de får prøve seg alene. Og jeg frykter at de en gang blir så store at det blir mulig. Så da tenker jeg at det er bedre at de får prøve seg mens de har noen andre som kan holde igjen :nemlig: Og kanskje det kan få en del av velgerne til å se at FrP lover atskillig mer enn de kan holde? At de ikke er julaften og bursdag på en gang, men må fordele godene på en ansvarlig måte, de også?

Jeg håper i alle fall det.

Men om jeg kan se for meg noen ministere? Nix. Ikke i det hele tatt. Men som sagt, andre partier har tryllet fram folk som fikk et plutselig medlemsskap i partiet, så da kan det jo hende at FrP også klarer det samme. Og at de da kan velge noen litt skarpere kniver, som kanskje ikke er så dypt inne i FrP-tankegangen som de klovnene som er der nå?

Igjen, det er lov til å håpe....

Men jeg håper jo at det skjer et mirakel, og at Høyre og AP kan styre sammen. Eller kanskje Høyre og Venstre ;)

Tiden vil vise. Det er i alle fall ikke aktuelt å stemme AP, som samtidig vil være å stemme på SV og SP. Og gi Høyre enda mindre mulighet for inflytelse.


#51

Joika sa for siden:

Aldri!


#52

Brutus_ sa for siden:

Det er litt artig med de der FRP-kulturpolitikk-spådommene, det er litt som "alle svartingene kommer og tar over landet" - retorikk. Satt og leste nylig at kommunene Os og Tønsberg, som er FRP-styrte, har de største kultursatsingene i landet. Med store, nye kulturbygg og romslig økonomi.


#53

Katta sa for siden:

Høyre er uaktuelt for meg siden de ikke sier at de ikke skal i regjering med frp.


#54

Pepper Lemon sa for siden:

At vi kaller Obama høyrevridd er noe amerikanerne sjokkeres av, fordi han er venstrevridd i amerikansk målestokk. Amerikanerne har ikke venstreside på samme måte som vi har i Europa, og jeg synes ikke det blir feil å kalle ham en left-winger i den sammenheng. (Og se hva han sier om helseforsikringer nå, jeg synes nå det er å nærme seg venstresiden.)


#55

Tallulah sa for siden:

All kultur forsvinner ikke med frp, og et nytt kulturhus betyr ikke at man satser på bredde i kulturen, f.eks. For å få bredde må man også satse på det smale.
Polyanna: jeg skal gi deg et skikkelig svar senere, når jeg har tilgang på artikler osv. Og ikke surfer via ipod. Kortversjonen: de store signalinstitusjonene kommer nok ikke til å merke så stor forskjell, men de små som driver med smal kunst og er avhengig av støtte kan fort gå dukken.


#56

Brutus_ sa for siden:

Det er klart at det sikkert vil komme endringer. Og jeg sier ikke at jeg roper et ukritisk hurra for hele FRP sitt kulturpolitiske program. Samtidig er det en del områder som utvilsomt trenger gjennomgang og evaluering. Det har vært en del flaue avsløringer de senere åra, med "velferdsorganisasjoner" og "integreringsarbeid", diverse meget lite produktive på kunstnerlønn, der byråkratene må ha aktiv assistanse fra pressen for å gjøre jobben sin. Mye bra saker kan selvfølgelig komme til å gå med i det dragsuget, men det er litt mye fanden på veggen-snakk etter mitt ringe skjønn.


#57

Ru sa for siden:

Selv om de bygger et nytt kulturhus, så betyr ikke det at de har kjempesatsing på kultur, gitt.
Os har vært kjenti åresvis for å høvle ned alt av kultur - for de kan jo bare dra til Bergen i stedet. :snill:


#58

Teflona sa for siden:

"Oseberg kulturhus skulle bli Tønsbergs nye "storstue" da Oseberg hotell ble planlagt og bygget. Eiendomsselskapet bak hotellutbyggingen fikk festeavtale på kommunens flotteste tomt under forutsetning av at det skulle integreres et kulturhus i prosjektet. Dette skulle i teorien kulturaktører i Tønsberg få disponere 1/3 av året, men den delen av avtalen er i prinsippet aldri blitt realisert blant annet fordi sal og scene er for stor og derfor for dyr for mindre lokale arrangement. For lokale kulturaktører oppleves derfor et levende kulturhus foreløpig å være et "Soria Moria slott" i det fjerne.
Det ble riktig nok bygget en stor sal med en teknisk avansert scene, men prosjektet har vært kontroversielt fra
dag en. Tønsberg kommune har formelt sikret seg en bruksrett, men lokale lag og forreninger opplever at stedet er for dyrt å bruke, og ofte er sal og scene altfor stor til de arrangementene vi ønsker å tilby. Enda verre er det at lokale aktører ofte opplever å bli nedprioritert til fordel for kurs, konferanser og andre arrangementer i hotellets regi. "
Hentet herfra: kulturhusettonsberg.no/read_container/46a3c3ed-ffc2-4d0f-80bc-5c29d5643ca3

Kan vel si det sånn at Buchardt fikk byens fineste tomt, kulturhuset der fungerer ikke, DERFOR må det nå bygges et nytt kulturhus. Godt planlagt. Tenker Buchardt kniper seg i armen ennå for å sjekke om han drømte da han fikk byens politikere til å gå med på denne dealen.


#59

nikki sa for siden:

Nei.
Stemmer enten Høyre eller FP i år uansett.


#60

polarjenta sa for siden:

Nå stemmer jeg ikke høyre i utgangspunktet, men om det var slik at mitt parti syslet med tanken om å inngå regjeringssamarbeid med frp så hadde jeg funnet et annet parti, så svaret er ja.


#61

safran sa for siden:

FP? :fnise: As in foreldreportalen?

#62

Ulvefar sa for siden:

Det høres ut som du er blant de få som faktisk har lest FrPs prinsipprogram...

#63

mrc sa for siden:

Når statlige foretak skal privatiseres må det gjøres med stor gjennomtanke. Jeg er for at en del skal privatiseres, men ikke nødvendigvis alt.

Hvis man skal se på feil, så kan man f.eks. se på Telenor. Her hadde man et selskap som hadde vokst seg store under statlig eierskap, og så skulle andre komme inn og konkurrere med dette? Selskapet burde helt klart ha vært delt opp i individuelle biter slik man gjorde det i USA. F.eks. hadde man et selskap som drev mobilnettet, et som var mobiloperatør, et som drev fastnettet, et som var fastnettoperatør og videre for en rekke av de andre seksjonene av Telenor.

For jernbane kan det godt være at selve jernbanen i seg selv bør være under statlig kontroll. Dette pga. det for selve "skinnegangen" er svært vanskelig å få opp konkurrerende aktører og man vil da sitte med en enkelt aktør som bestemmer prisene for at andre skal kjøre på skinnegangen. Mao. må Jernbaneverket i seg selv være en statlig aktør, men det bør gis innpass for at flere enklere kan drive persontrafikk på dette nettet, og NSB må da ikke sitte med bedre avtaler enn andre.

Videre kan man da spørre: hva har vi igjen å privatisere i dette landet? Det man heller snakker om er å gi bedre innpass for bruk av private tjenester. det betyr ikke at et alle sykehusene skal bli private, men man får her inn konkurrerende aktører. For denne typen virksomhet er det svært strenge retningslinjer for hvordan man kan drive. Et problem i dagens sykehusnorge er også at det sitter en del fjotter rundt om kring uten noen "privat interesse" i foretakene, og de vet at staten bare må komme og hjelpe hvis alle pengene brukes opp.


#64

mrc sa for siden:

Nå har man vel ikke direkte snakket om regjeringssamarbeid, men at Høyre ikke kommer til å blokkere hvis FrP har muligheten til å danne regjering alene.

Ikke at det er til noe bedre; jeg hadde heller sett en regjering der det var en del Høyre-folk enn en regjering bestående av bare FrP-folk hvis det var alternativet.

Personlig er jeg Høyremann, ingen tvil om det - og er sikkert enig med FrP i 85 % av tilfellene. Jeg er enig, men jeg klarer ikke helt å se hvordan de skal gjennomføre en del av tingene de vil i praksis. Jeg klarer heller ikke å se gode ministerkandidater forutenom Siv Jensen og Carl I. Hagen, om han bestemmer seg for å komme tilbake fra sin semi-pensjonist-greie. Annet enn disse to frontfiguere aner man omtrent ikke hvem FrP er, og de jeg ellers "kjenner" der framstår gjerne som komplette idioter.

Men samtidig skal man huske at selv om FrP får regjeringsmakt vil de ikke ha flertall på Stortinget (vel, om de ikke skulle gjøre et virkelig virkelig brakvalg...). Dette vil på en del områder kunne begrense hva de i praksis kan gjøre i en del saker.


#65

mrc sa for siden:

Man skal huske at hvis de kommer i en situasjon der en samarbeidsregjering skal settes sammen med Høyre, vil det være på et valgresultat der FrP etter all sannsynlighet er veldig mye større enn Høyre.

FrP vil i en slik situasjon være veldig prinsipiell og nok blant annet kreve statsminister og justisminister. Finansminister kan nok gå til Høyre ettersom de her i stor grad vil være enig med Høyre uansett.

De kan nok også gi utdanningsbiten til Høyre, mens helse og sosial, samferdsel og mer til vil de kreve selv. Det hadde videre vært interessant å se hvilke nye typer ministre de så for seg på enkelte områder.

Spørsmålet for en regjeringsdannelse kan også være avhengig av KrF. Venstre vil nok ikke støtte FrP, men så spørs det om en del av KrF-seksjonen kanskje heller vil støtte Høyre+FrP kontra en ny sosialistisk mindretallsregjering...

På en måte blir det slik at selv om man er Høyremann, så kunne man sett for seg Ap alene: Bet on the devil you know... Man vet hva man får, i hvert fall så lenge ikke Sv skal blandes inn i det.


#66

Nora H sa for siden:

Nei, aldri. Men nå ville jeg ikke stemt Høyre uansett. Stemmer Venstre. :)


#67

Ulvefar sa for siden:

Sakset fra FrPs handlingsprogram for perioden, klima-delen:
Det er viktig å ikke ta forhastede beslutninger om innføring av kostbare tiltak, reguleringer osv. Det er verken tilstrekkelig vitenskapelig grunnlag for, eller positive praktiske konsekvenser av å gjennomføre hastetiltak. Det er fortsatt usikkerhet angående en rekke elementer som påvirker miljøet, for eksempel sol, solflekkene, jordaksens helling, skyer, samt vanndamp, som regnes som den viktigste klimagassen.

Nå tar jeg med meg klimadataene mine og gråter en skvett! Tenker på at ca 1/3 av mine i verdensmålestokk så velutdannede medborgere åpenbart kan tenke seg å stemme på gærningene. Hva tar de forskere for? "Hva, vanndamp? Faen, det hadde vi ikke tenkt på! Eller solflekker! Der har vi det! Jaggu godt de fortalte oss dette!"
:blinke:


#68

ElinM sa for siden:

En meningsfelle! Jeg har også reagert på FrP sin argumentasjon på dette, som om klimaforskere er helt idioter. Det er en FrP-politiker som briljerer med sin inkompetanse i form av leserbrev i lokalavisa her i byen. Man vet som regel ikke om man skal le eller gråte av innleggene hans. En gang hevdet han at klimagassutslippene ikke var farlige, for man måtte jo selvfølgelig inkludere den totale sirkulasjonen i regnskapet (altså både naturlige utslipp og opptak av klimagasser), og da ville nok resultatet blitt annerledes. Ja, det har nok ikke forskerne tenkt på. Det er virkelig bra at vi har politikere som kan hjelpe forskerne i å tenke! :hehehe:

Ellers har jeg registrert at enkelte FrP'ere ikke lenger fornekter klimaendringenge slik som de gjorde tidligere. Nå innrømmer de at det er klimaendringer på gang, men nå fornekter de betydningen av endringene og hevder at de vil bli ubetydelige.

Men for å svare på det opprinnelige spørsmålet. Høyre diskvalifiserer seg selv når de sier seg åpen for regjeringssammarbeid med FrP.


#69

mkj sa for siden:

Jeg ønsker et regjeringsskifte velkommen. Og skal det bli et godt 'borgerlig' alternativ er man helt avhengig av et sterkest mulig Høyre. Fremskrittspartiet får av en eller annen grunn uansett en drøss med stemmer - hvordan det har gått for seg har jeg ikke helt forstått. Som en motvekt, stabilisator eller noe sånt trenger man et sterkt høyre,som tross alt ikke har så mange populistiske utspill, og ikke ønsker å bruke opp hele oljeformuen på den nærmeste framtid.

Jeg har alltid stemt Høyre, men synes det er viktigere enn noen gang nå. Bare så synd at de driter seg ut i valgkampen. Synes ikke de var heldige med skoleutspillet sitt, som sikkert ikke var ment helt sånn som det hørtes ut. Jeg tror det er så enkelt at det trengs flere lærerressurser inn i skolen, samt sikkert litt smartere organsisering. Det sier seg jo selv at det er komplett umulig å gi individuelt tilpasset undervisning til 25 elever, når bakgrunn, kultur, språkferdigheter, kunnskap osv spriker som det gjør.


#70

Lisa sa for siden:

Men nå vil jo ikke Høyre nødvendigvis ha flere lærerressurser inn i skolen da men mer fokus på læring, og ikke minst heve kvaliteten på ledelse innenfor skolesektoren. Og den tanken er vel ikke så dum. Jeg har ganske stor sans for Høyre sin skolepolitikk når det gjelder hvor skoen trykker. Jeg tror de har helt rett i at løsningen ikke bare er å kaste mer penger inn i systemet som har en tendens til å være SV sitt svar på det meste. Vi bruker vel nå per penger på skolen i Norge en land som Finland (som vel fortsatt er "malen" på det vi vil oppnå). Enda høyere inntakskrav for lærerstudier er også en fin ting. Å bli lærer fortjener å bli mer "statusyrke" igjen, synes jeg ;)


#71

Polyanna sa for siden:

Osloskolen har jo egentlig blitt oppsiktsvekkende bra, under Høyre/FrP-byrådet. Bare det sommerskoletilbudet! :hyper:


#72

Line* sa for siden:

Ved dette valget står det mellom Jens og Jensen.
Jeg vil ikke ha en sprøyte gal statsminister, ergo blir det Jens.
SV må stå over min stemme i denne omgang.
Jeg ønsker meg arbeiderpartiflertall nå.


#73

Pusurkine sa for siden:

Ja, sommerskolen i Oslo synes jeg var kjempebra, stjerne i boka til det opplegget der!


#74

Lisa sa for siden:

Resultatmessig ligger Osloskolen over snittet ellers i landet tror jeg. Men så skal det også sies at det har blitt bevilget mye fra staten til mange tiltak som Oslo indreøst pakken, Groruddalssatsingen osv. Dette har kommet skolen til gode uten tvil og resultatene av ekstra midler begynner man å se nå. Det er flott. Jeg har fulgt den skolen vi begynner på til uken nært de siste årene og det har vært en fantastisk positiv utvikling, det er ekstra midler de fikk for flere år siden som gir resultater.


#75

Polyanna sa for siden:

Den er betydelig bedre enn resten av landet, når man også tar i betraktning hvilke ekstra utfordringer man har med "ghettoskoler" og svært mange elever med dårlige norskkunnskaper. Dette har vært en målrettet satsning fra dette byrådet, og man har også hatt andre tiltak, som gratis (subsidiert?) barnehageplass for førskole i enkelte innvandrerområder.

Dette hadde man ikke fått til med bare penger - det ligger mye arbeid bak. Man har også fått til at enkeltskoler har fått kjøre en del egne løp, tror jeg. Entusiastiske, flinke krefter i enkeltskoler har fått tatt initiativ og gjort ting de har brent for, heller enn å presses inn i samme mal. Noen skoler er også flinke til å ta kontakt med andre som gjør det bedre enn dem på enkelte områder, for å lære av dem.


#76

mkj sa for siden:

Jeg er enig med deg, synes bare det ble litt flåsete med disse medaljegreiene. Jeg tror at det må mer ressurser inn i skolen, mer til lærerutdanning - OG det må brukes smartere.

Og høyere inntakskrav! Enig i det så klart, nå husker jeg ikke hvilke krav som gjelder nå, bare at jeg synes det er sjokkerende at man kan få bli lærer med så dårlige karakterer.


#77

pippo sa for siden:

Sommerskolen er bra!

Om de økte resultatene på nasjonale prøver o.l. er et sikkert tegn på at elevene har blitt flinkere, er jeg mer usikker på. Fordi lærere og elever i Osloskolen nå blir målt såpass ofte blir undervisningen rettet mot best mulig prøveresultat. Elevene blir drillet i det de skal testes i. Dette kan ofte bli på bekostning av praktiske fag/ekskursjoner/sosiale aktiviteter, og ikke minst på bekostning av kvalitativt god norsk- og matematikkundervisning, som ofte ikke viser resultater før etter flere år.


#78

Benmurphy sa for siden:

Dette var jo interessant. Har Osloelever mindre tid til praktiske fag, ekskursjoner og sosiale akriviteter enn landsgjennomsnittet? Og kan det i så fall knyttes til at det brukes mye tid på prøverettet, og – hvis jeg forstår påstanden korrekt – verdiløs «drilling» i teoretiske kunnskaper? Fins det forskning som underbygger at måten det undervises på i Osloskolen vil gi dårligere resultater enn i resten av landet på sikt?

Ben "should I not have voted like I did?" Murphy


#79

Lisa sa for siden:

Jeg er veldig klar over at det er mange negative sider med testing osv. men det at det har blitt mindre "fjas" i skolen er vel bare positivt er det ikke? Det er jo fortsatt korte skoledager og mer en nok med ekskursjoner og sosiale aktiviteter ut fra deg jeg ser på timeplanen til min førsteklassing. De har jo bare "skole" fra 0845-1230! Resten av dagen er Aktivitetsskole er der er det vel mest lek og sprell.


#80

gajamor sa for siden:

Hvordan gjøres sammenligningene mellom skolene i Oslo og resten av landet? Sammenligner man resultatene av de nasjonale prøvene og sier seg fornøyd med at de gir det riktige bildet? Hvem er det som retter prøvene og setter poengsummene? For med mindre man har et skikkelig sensorsystem hvor de sendes landet rundt, vil dette gi null og niks sammenligningsgrunnlag. Det vil alltid finnes ulike kulturer på forskjellige skoler for hvordan man retter og vurderer. Uten noen korreks i form av sensorer utenfra er det veldig lett for at noen skoler blir veldig mye strengere enn andre. På den videregående skolen jeg gikk på i min ungdom var det vanlig å gå opp en karakter på eksamen i forhold til standpunkt. På naboskolen gikk de som regel ned.

Og selv på enkle matematikkprøver med gitte poengskalaer vil det alltid være rom for å bruke skjønn.


#81

Lisa sa for siden:

Jeg vet ikke detaljene rundt hvordan dette måles men leser ofte og hører at Oslo skolen "scorer" over landssnittet selv med alle de ekstra utfordringer den har (som Polyanna påpekte). Finnes masse info om det på nettet ...

f.eks
www.dagsavisen.no/innenriks/article354487.ece


#82

Line* sa for siden:

Én stemme til Jens er én stemme i mot at galskapen inntar statsministerstolen.


#83

P.K. sa for siden:

Ser for meg spennende titler som "Fornektelseminister", "Ukulturminister" og så videre.

Jeg ville ikke stemt på noe parti som var villige til å gå i regjering med Frp.

Både fordi partiet i seg selv bygger på et menneskesyn som er langt fra mitt ståsted og fordi jeg finner det meste av populismen deres lite gjennomførbar uten at det vil få negative konsekvenser for fellesskapet i form av nedbygging av velferdsgodene og kulturtilbudet, og ikke minst i forhold til den ikkeeksisterende miljøpolitikken.


#84

Mandino sa for siden:

For mitt vedkommende er det uaktuelt å stemme borgerlig, men for mannen min, som vipper mellom AP og Høyre, er nok faren for at FrP kommer i regjering det som har fått ham til å velge AP ved dette Stortingsvalget.


#85

Line* sa for siden:

La oss håpe det. Jensen i statsministerstolen skremmer vettet av meg.


#86

Tallulah sa for siden:

Frp ønsker å kutte støtten til samiske kulturformål med 50 millioner, og redusere Norsk Kulturråds pott med 90 millioner. I tillegg vil de kutte støtten til ulike musikkinstitusjoner med 83 millioner og kunststipendordningene med 60 milloner (tall er hentet fra Dagsavisen i dag). La oss si at de greier å krangle gjennom halvparten, det er fremdeles ekstremt mye penger. Kunst- og kulturnorge slik det er i dag er ikke sånn at de velter seg i penger og goder, det er allerede knappe budsjetter.

Kultturrådet gir driftstøtte til noen utvalgte kulturvirksomheter, samt prosjektstøtte inne litteratur (bl.a. innkjøpsordningen), musikk, scenekunst, billedkunst, barn og unge, kulturvern, rom for kunst + litt til.

I 2009 ble pengene fordelt slik:

Litteratur  

[RIGHT][RIGHT] 116,5[/RIGHT][/RIGHT]
Tidsskrift
[RIGHT][RIGHT] 22,7[/RIGHT][/RIGHT]
Musikk
[RIGHT][RIGHT] 115,0[/RIGHT][/RIGHT]
Billedkunst/kunsthåndverk
[RIGHT][RIGHT] 19,8[/RIGHT][/RIGHT]
Kulturvern
[RIGHT][RIGHT] 11,2[/RIGHT][/RIGHT]
Barn og ungdom
[RIGHT][RIGHT] 14,8[/RIGHT][/RIGHT]
Scenekunst
[RIGHT][RIGHT] 41,1[/RIGHT][/RIGHT]
Dans
[RIGHT][RIGHT] 20,3[/RIGHT][/RIGHT]
Rom for kunst /andre formål
[RIGHT][RIGHT] 25,1[/RIGHT][/RIGHT]
Sum [font=&quot][/font]
[RIGHT][RIGHT] 386,5[/RIGHT][/RIGHT]

Hvis man går inn på musikk ser man at det er delt opp i støtte til innspilling, arrangørstøtte, prosjektstøtte, festival, ensemble, kirkemusikk, festival, bestillingsverk og musikerstøtte. Innspillingstøtten er hovedsaklig barnemusikk, samtidsmusikk og folkemusikk. Arrangørstøtten går til jazzklubber, rockeklubber, småfestivaler og masse annet (folkelig) som skjer på lokalt plan. Den er øremerket "rytmisk musikk" som egentlig er alt bortsett fra klassisk. Kjempefolkelig med andre ord. Prosjektstøtte er hovedsaklig konserter og turneer i alle sjangre. Masse lokalt initiativ vil forsvinne hvis det blir store kutt i disse støtteordningene.

"Problemet" er at kunst ikke kan måles på lik linje som helse, skatter og veikvalitet, men man vil merke det hvis det forsvinner.

Frp sier at de i stedet vil gi penger til folkelig kultur, grasrota osv, uten å tenke på at dette ikke vil kunne eksistere uten et levende profesjonelt kunst- og kulturliv. F. eks. trakk Frp frem spel som noe flott og folkelig, uten å tenke på at de får drahjelp av nettopp profesjonelle. Bentein Baardson og Stein Winge som skal og har regissert Stiklestadspelet f.eks. Begge har gjort lassevis med smale produksjoner og hadde garantert ikke vært der de er i dag hvis de kun hadde måttet tenke salgbarhet hele veien.

Hvis store deler av symfoniorkestrene, musikkensemblene og samtidsmusikkorganisasjonene forsvinner vil mye av f.eks. korpskulturen renne ut i sanda, fordi kunst og kultur er en mye større enhet enn hva Frp tror. Det samme med eksperimentelle teatre og dansetrupper.

Kan du ikke komme med noen konkrete eksempler i stedet for å kaste ut vås?


#87

Line* sa for siden:

:applaus:


#88

Polyanna sa for siden:

Flott og grundig svar, Glitter. Det er nok vanskelig å se fra utsiden hvilke følger det får å kutte ett sted, på de andre stedene. Jeg husker jo fra min korpstid at det ofte ble brukt instruktører som var proffe musikere. For eksempel. Og korps er jo startpunktet for musikk for mange.

Og så er det nok mange som ser at det finnes "så mye merkelige greier som folk får betalt for". Det er ikke så lett å se rasjonalet bak at folk lever av å lage "installasjoner" med utdeling av dop, liksom.


#89

Tallulah sa for siden:

Nåja, det er det vel ytterst få som gjør, siden det var snakk om en kunststudent. :p

Og det er også ytterst få som lever helt og holdent av å lage kunst i det hele tatt, uten at det betyr at det de driver med ikke har livets rett. Vi får et fattig samfunn om kun det som lønner seg innen kunst og kultur skal få eksistere.

Og for dem som tror kunstnere i alle former og fasonger får kastet penger etter seg så kan det lønne seg å ta en titt på statistikksidene til Kulturrådet. Innen feltet musikk var det i 2008 2249 søkneder, og 886 tildelinger. I prosent var utgjorde tildelingene 27 % av hvor mye det ble søkt om.

Innen billedkunst er det kun 16 %.


#90

Polyanna sa for siden:

Ja, jeg vet jo nok til at jeg skjønner det, altså. :p Men hvis man ikke jobber mye med kultur, eller leser kultursidene i avisene, så får man det med seg når det er "hendelser" som havner i nyhetsoverskriftene. Og det er jo typisk når en ungdomsklubb for innvandrerungdom viser seg å drive med snusk (det har vært et par sånne tilfeller, uten at jeg orker å google det nå), når offentlige kunstinnkjøp lager brudulje og skandale (som et sykehus som kjøpte inn noen grusomt triste bilder som gav assosiasjoner til lik-kister til en kreftavdeling), eller når det er absurde "stunt" som folk bare syns er tåpelige og som i hvert fall ikke bør støttes av det offentlige.

Og så finnes det nok en litt romantisk forestilling om "sultne kunstnere", tror jeg.


#91

Mex sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg vet utrolig lite om kulturmidlene som blir brukt.. men jeg kan uansett skjønne at folk mener at det er mindre viktig. For det folk flest ser er feks at kommunen ikke har råd til å fylle vann i svømmebassenget, men de har utrolig nok råd til å sette opp en rar skulptur som ingen skjønner noe av utenfor rådhuset.


#92

Line* sa for siden:

Populisme:


#93

Polyanna sa for siden:

Og så er det nok sånt at 98 % av Norges befolkning ikke blir LEI seg om noen sier at "nå blir det ikke mer penger til samtidsmusikk". Altså, vi er jo mange som intellektuelt sett syns det er en Viktig Ting Som Hører Hjemme I Helheten, men det er vanskelig å oppdrive mye entusiasme rundt det. I forhold til vann i svømmebassenget eller om bestemor skal få hjelp til å stå opp før lunsj, liksom.


#94

Tallulah sa for siden:

Folk flest setter seg for dårlig inn i ting (som interesserer meg! :trasser: ). Det er så dumt når sånt blir satt opp mot hverandre.

Nettopp, det er ikke målbart på samme vis. Men det man ikke tenker på er det jeg skrev over, at forsvinner den mest "intellektuelle kunsten", for å bruke et litt dumt begrep, så vil alt under også forvitre og gradvis forsvinne. Og samfunnet fordummes. Også kan vi jo ikke ha et samfunn som er slik at så lenge ikke "jeg" interesserer meg for det, så skal det ikke ha støtte, slik som Frps politikk er.


#95

Mex sa for siden:

Jeg er helt enig med deg her. Folk setter seg for lite inn i ting (meg selv inkludert). På mange områder har jeg lettere for å se et behov for støtte, feks til korps ol organisasjoner. Dessverre er jeg nok litt enig i FrP (:eek:) på det punktet at jeg ikke helt ser hvorfor en forfatter skal ha betaling fra staten for å skrive en bok - skriv bøker som er gode nok da! Samtidig så må jeg jo også innrømme at jeg har ikke satt meg godt nok inn i tingene, så kanskje et ligger mer bak her som jeg ikke ser.. Og jeg er rett og slett for lat til å lete etter flere opplysninger enn de media presenterer.

Jeg tror absolutt ikke at man skal ha det slik at "så lenge ikke jeg interesserer meg for det, så skal det ikke ha støtte" .. men jeg tror at når kommunene rundt om i landet sliter økonomisk, så bør pengebruken være veloverveid og komme flertallet i kommunen tilgode.


#96

Polyanna sa for siden:

Det kommer strengt tatt sikkert flere innbyggere til gode om man sikrer en god stamme av profesjonelle musikere som kan være instruktører for en hel bråte med unger som spiller i orkerster og korps og på piano, enn om man unngår at et par gamlinger ligger og får liggesår. ;) Jeg syns altså ikke antall innbyggere som får tilgang på noe er særlig relevant for prioriteringen.

Men en ordning jeg sliter med å fordøye er innkjøpsordningen. Å tvinge biblioteker til å kjøpe og holde bunkevis med bøker som ALDRI blir lånt ut, før de til slutt kastes, virker som er rar måte å støtte smale forfattere på. Da heller gi dem en form for markedsføringsstøtte, kanskje? :vetikke:


#97

Tallulah sa for siden:

Nå er Norge såpass lite at det ikke er kvaliteten det kommer an på om en bok selger eller ikke. Det der blir det samme som å si at vi bør kun ha dansebandmusikk, fordi de er den eneste som kan leve av det. Det blir for "meg og mine interesser er best", rett og slett.

Hm, jeg tror du har misforstått innkjøpsordningen littegrann. :humre: Bibliotekene tvinges ikke til å kjøpe bøker, det er Kulturrådet som kjøper bøker og gir til bibliotekene. Og bøkene må være av en viss kvalitet, derfor har vi hatt saker som at bøkene til f. eks. Anne Holt ikke har blitt kjøpt inn (og disse selger godt, om det er ditt mål på kvalitet).

Men du har rett i at det markedsføres for lite i bokbransjen, det har blitt sett ned på i mange år.

Linker osm forklarer om innkjøpsordningen:
no.wikipedia.org/wiki/Innkj%C3%B8psordningene_for_litteratur
www.kulturrad.no/fagomrader/litteratur/innkjopsordninger/
www.snl.no/Innkj%C3%B8psordning


#98

Jessica sa for siden:

Selvom jeg ikke har vært enig med han politisk så syns jeg han har en klokskap over seg som vi må høre på. Han har blitt en klok gammel mann. Samfunnet vårt er ikke flinke til å bruke de eldres erfaringer. De eldre har sett samfunnet over mange år. Nå er jeg bare 44 år, men i mitt liv så ser jeg jo at livet er en karusell. Det som var in på 70-tallet kommer tilbake. Meninger og tidligere ting som har blitt prøvd blir prøvd igjen. De fleste tanker vi har har vært tenkt før og vi bør lære av de. Samtidig så kan det som ikke fungerte for 50 år siden fungere nå. Kan være det måtte modnes noen år, og at forutsetningene har endret seg.

Jeg vil ikke stemme på et parti som kan være med på å få FRP i regjering.

Jeg stemmer uansett ikke på noe blått parti.


#99

P.K. sa for siden:

Innkjøpsordningen kan diskuteres opp og ned, men jeg tror vi ville hatt langt "smalere" litteraturtilbud med bare de store bestselgende uten den.

Dessuten er dette bøker bibliotekene får, og jeg tror nok det ville vært et magert tilbud i mange biblioteker om det ikke var for disse, for det er ikke slik at det er kultursektoren som står sist i køen for kutt når budsjettet skal sammen, men som regel i første rekke siden det ikke gjelder "liv eller død".

Vi trenger noen ordninger kulturlivet kan strekke seg etter, for ute i den enkelte kommune finnes det ofte lite penger til slike ting, selv om noen da setter opp en stygg statue utenfor rådhuset.

Jeg tror heller ikke det er slik at mindre penger til kultur gir større uttelling andre steder. De pengene er egentlig en forsvinnende liten sum i den store sammenhengen, men de betyr veldig mye for norsk kultur og jeg tror vi vil bli et langt fattigere samfunn uten dem.

Frp har jo også luftet tanken om at det skal koste penger å låne bøker på biblioteket. Jeg elsker biblioteker på grunn av demokratseringstanken de bygger på - lik kunnskap til alle uten kostnader for den enkelte. Kanskje burde bibliotekene være flinkere til å få dette frem, for om de ikke sitter på så mye penger, så sitter de på veldig mye "makt" i form av kunnskap.


#100

Polyanna sa for siden:

Jeg er også veldig glad i bibliotekene. Stemmer at det ikke er bibliotekene somskal kjøpe bøkene, men de tvinges jo til å ta dem inn, og børste støv av dem i et par år. Og mange bibliotekarer ønsker seg heller de pengene disse bøkene koster, slik at de kan kjøpe inn bøker de selv ønsker skal være en del av tilbudet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.