Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvit saus fra pose?

#1

Frost sa for siden:

Hvem kjøper hvit saus på pose? Hvorfor får de solgt det?
Har ikke folk mel, melk og smør/margarin i hus?
Ja det undrer jeg meg over i dag.


#2

Blåbær sa for siden:

Dette har jeg undret meg over noen ganger også...


#3

Røverdatter sa for siden:

Jeg tror jeg kan tenke meg et par stykker som kan finne på å kjøpe det. :knegg:

Enda en saustråd/Toropose-tråd?


#4

Blondie sa for siden:

Dæven, jeg skvatt når jeg så tråden. :humre:
Jeg antar at de som velger å kjøpe hvit saus på pose ikke gidder å sette seg inn i hvor enkelt det er å lage selv.

Selv jeg, som var 19 år og aldri hadde satt mine bein på et kjøkken, lagde hvit saus til han som nå er mannen min.
Han ble visst imponert. :knegg:


#5

Nenne sa for siden:

Finnes det virkelig? Jeg trodde det var tull jeg. :blond:


#6

daffy sa for siden:

Det tror jeg har med manglende kunnskap å gjøre. En/to generasjoner med posekjøkken hjemme, kombinert med nedprioritert heimkunnskap på skolen gjør at mange vokser opp uten å kunne koke poteter, lage hvit saus eller pannekakerøre.


#7

Nabojenta sa for siden:

Og det er virkelig tragisk!

#8

Line* sa for siden:

Jeg ante heller ikke at det fantes.
:grøss:


#9

Beathe sa for siden:

Jeg...gjorde:o

Inntil jeg fant en oppskrift fra Mim(?).

Mamma har enten laget hvis saus fra pose, eller brukt meljevning. Jeg synes den jevninga (mel og vann i en kopp, rør glatt med skje og ha oppi kjelen med melk) var så tungvin så pose ble mye greiere.

Men jeg har fått en åpenbaring nå, altså! Nå er det takk og farvel til hvit saus på pose (og sikkert også andre posesauser også - etter å sett tråden om sauser ;) )


#10

Nabbe sa for siden:

Jeg kan lage, men velger noen ganger posevarianten. Hvorfor, vet jeg ikke, for jeg lager verdens beste hvitsaus, med finhakket vårløk i...


#11

daffy sa for siden:

Næringsmiddelindustrien vet selvsagt å sko seg på dette svarte hullet i folks matbevissthet.

Og folk er jammen dumme - jeg holdt på å dåne da jeg for noen år siden så Møllerens bollemix i Remahyllen, greit nok det, men ved siden av bollemixpakken stod en annen pakke, nemlig en skillingsbollemix ... Selvsagt med akkurat samme innhold; kanel, sukker og smør måtte man holde selv!


#12

tinkadott sa for siden:

sambo gjør!!!!! Og hvit saus med smør lager jeg ikke. Kun med meljevning. Olg det gidder ikke han. Det er visstnok lettere å kjøpe toro mener han.


#13

Benzo sa for siden:

Hvit saus fra pose smaker hai.


#14

Teofelia sa for siden:

Så det kan du?! :knegg:

Ærlig talt, til og med jeg kan lage hvit saus fra bunnen av. ;)


#15

Dragen sa for siden:

Vi kjøpte en stor pose, fordi den var plassert sammen med de andre sausene i allergimathylla. Vi kunne spart oss de pengene.

Jeg er så diplomatisk i dag - jeg var ikke med i butikken engang.


#16

Polyanna sa for siden:

Jeg var sikkert nærmere 30 år før jeg fant ut hvor enkelt det var. Mamma tok seg aldri bryet med å lære oss sånt, og det var ikke før jeg selv tok initiativ til å lære å lage mat at jeg fikk det med meg.

:ærlig:


#17

Fluke sa for siden:

Jeg kan signere dette. :nikker:


#18

Mamma Rosa sa for siden:

Det har jeg da alltid laget fra bunnen av.
Visste ikke engang at det gikk ann å kjøpe hvit saus i pose. :blond:


#19

Vimsen sa for siden:

Dette er en dum tråd. La nå folk få velge å bruke pose om de ønsker det? Er det noe å stille seg så jævlig kritisk til da?

Jeg har aldri smakt det for jeg synes det er veldig lettvindt å lage selv.
Men hver med sitt.


#20

Hyacinth sa for siden:

:rofl:


#21

Adrienne sa for siden:

Folk kan gjerne få lage saus fra pose om det er det de vil. Men akkurat hvit saus er jo minst like enkelt å lage uten pose, så da er det nok bare mangel på kunnskap som gjør det.

:kaller Polyanna dom som et brø: :knegg:


#22

Esme sa for siden:

Jeg synes at voksne folk burde tåle at andre er uenige i valgene deres uten å ta det som kritikk.


#23

Magica sa for siden:

Har aldri kjøpt hvit saus fra pose nei. :)


#24

Vimsen sa for siden:

Joda... men å starte tråd etter tråd der man kritiserer. Unødvendig.


#25

Fluke sa for siden:

For meg var det klart mangel på kunnskap. Det er lettere å lage hvit saus selv enn å bruke pose, syns jeg.
Men alt må jo læres.


#26

Frost sa for siden:

Nå har ikke jeg startet noen tråd om sånt før. Jeg har tenktpå dette lenge. I mange år faktisk. Fikk bare lyst til å skrive tråd om dette uten å blande det inn i andre tråder.
Grunnen til at jeg undres på dette er jo fordi det er så enkelt å lage uten pose.


#27

bina sa for siden:

Jo, altså... Jeg lager alltid den hvite sausen fra bunnen av f.eks. til fiskeboller (som syndig nok kommer fra en hermetikkboks) for da har jeg kraften fra boksen. Men hvis jeg ikke har fiskekraft syns jeg at den hvite sausen blir så tam på smak, så da har det hendt (kanskje to ganger minst) at jeg har brukt pose. Men ellers må jeg innrømme at hvit saus fra pose er noe jeg svært sjelden bruker.

Brun saus fra pose derimot, den med løk, den er knallgod til stekte fiskekaker. :)


#28

Hyacinth sa for siden:

Det er jeg enig i, og det er en av ytterst få ting jeg bruker fra pose. Kanskje den eneste. Den ER god til fiskekaker!


#29

Pope sa for siden:

Mannen min er en av kjøperne. :nikker:

Han sier at han ikke kan lage hvit saus fra "scratch". "....det er så vanskelig, den blir klumpete osv." Så hvis ikke det er jeg som lager den, så blir det pose.


#30

Skremmern sa for siden:

Hvorfor er det noe å lure på?

Jeg kjøper hvit saus fra pose.


#31

Lykken sa for siden:

For de som ikke kan lage mat blir posesaus uansett enklest. Å lage hvit saus fra bunn er kun enkelt når man har lært seg det...og det er slett ikke sikkert at de ikke gidder, men at interessen ikke er tilstede.


#32

Mams sa for siden:

Hvit saus kan jeg lage så jeg bruker ikke pose.
Men om andre velger å gjøre det så er da det helt opp til de.
Å tenke over om folk bruker pose eller ikke når de lager hvit saus kan jeg ikke si har vært noe jeg i det hele tatt har tenkt på.


#33

Elin sa for siden:

og hvorfor falt valget på hvitsaus?
Er det noe rarere å lage pose-hvitsaus enn pose-brunsaus, pose-rødvinssaus, pose-hollandaise, pose-sjampinjongsaus, pose-peppersaus, pose-sjysaus osv.osv. ?


#34

Vimsen sa for siden:

:sjokk:
Det hørtes slitsomt ut.


#35

Frost sa for siden:

Fordi det er så lett og alle har det som trengs i skapet.


#36

Skremmern sa for siden:

Det er også lett å klippe seg, og jeg har saksen i skapet. Mn jeg vil ha langt hår. Jeg trives med mitt lange hår og jeg har blitt vant til, og komfortabel med, langt hår.


#37

Frost sa for siden:

Slitsomt å tenke?


#38

Vimsen sa for siden:

På noe slikt, ja.


#39

Miromurr sa for siden:

Hadde jeg ikke lært å lage hvitsaus i heimkunnskapen på skolen, så hadde jeg garantert vært en av posehvitsausbrukerne.

Alt er lett når man kan det, men det å skulle lære seg noe nytt når man ikke har noen å lære fra, kan til tider være et stort hinder som det er lettere å forsere ved å bruke posesaus.


#40

Huldra sa for siden:

Jeg visste ikke hvit saus kom på pose jeg da.. lærte å lage hvit saus da jeg flytta ut... men da brukte mengder med smør og mel.. nå er smøret 80 % mindre og likevel veldig godt.

Jeg ble intressert i å høre om den måten (riste mel) som dere snakker om.. mulig med en forklaring?


#41

Vimsen sa for siden:

Jevning, Huldra. I stedenfor alt smøret. :)


#42

Elin sa for siden:

Det er tull å si at hvitsaus er lettere å lage enn annen saus. Hvitsaus er vel kjent som den sausen som man lettest brenner, som lettest smaker rått mel og i det hele tatt.
Jeg sier ikke at det er vanskelig å lage hvitsaus, men lettere? nei.


#43

Fluke sa for siden:

Jevning? :blond:
Kan noen lære meg det? Jeg pleier bare å smelte smør og så røre inn mel og så ha i melk. Hvor kommer jevningen inn?


#44

Huldra sa for siden:

Det var det jeg prøvde å spørre om ja... hehe


#45

Beathe sa for siden:

Hvis jeg husker rett:

Varm opp litt melk. Mens dette varmes tas et par ts mel og litt vann i en kopp eller lignende. Bland mel og vann i koppen til det er en jevn blanding uten klumper. Oppi melken med det. Så må man bare øke med melk (evt mer jevning) til det blir bra konsistens og det har kokt opp.


#46

SpetakkelRandi sa for siden:

jeg lager mest for egen hånd sånn, men noen ganger velger jeg hvit saus fra pose fordi den er sunnere enn den for hånd.


#47

Chanett sa for siden:

Hvorfor skulle den være sunnere?


#48

gullet sa for siden:

Kan være lurt med et gammelt syltetøyglass eller en plastboks med lokk. Da er det bare å riste.

Eller du kan ta mel i en kjele, og helle oppi kald melk/ fløte og røre mens det koker opp.
2-3 ss hvetemel
3-4 dl melk
Smak til med salt og pepper


#49

SpetakkelRandi sa for siden:

fordi man bruker kun vann/melk og ikke alt det smøret..


#50

Chanett sa for siden:

Man trenger ikke bruke særlig mye smør da. Har du tatt høyde for hva sauspakken ellers inneholder når du snakker om sunnhet?


#51

SpetakkelRandi sa for siden:

ja for meg er den sunnere.


#52

Chanett sa for siden:

Deg om det. Du synes vel kunstige søtningsmidler er sunt også du.:snill:


#53

Harriet Vane sa for siden:

Det er kjempetrist. Og henger nok dessverre sammen med fedmebølgen som brer seg. I tillegg har Toro og de andre ferdig/halvfabrikatafabrikantene klart å selge inn budskapet om at det er SÅ mye kjappere (løgn), så mye bedre (hvertfall løgn) og så mye billigere (den største løgnen) enn hjemmelaget.


#54

safran sa for siden:

Innholdet i denne posen:

Hvetemel, stivelse (mais, potet), salt, eggeplomme, vegetabilsk fett, sukker, smaksforsterker (natriumglutamat), løk, krydder (inneholder muskat), sennepsfrø.

"Vegetabilsk fett" kan bety så mangt. Mest sannsynlig ikke av det sunne slaget. Natriumglutamat er heller ikke noe særlig. Hva som ligger i "krydder" må gudene vite.


#55

Vimsen sa for siden:

Eh... DET er den altså ikke!


#56

Vimsen sa for siden:

Er du bygget annerledes enn oss andre?


#57

Tinka sa for siden:

Lager hvit saus selv men tenker ikke på om andre kjøper pose med hvit saus.


#58

Nabojenta sa for siden:

Vegetabilsk fett = palmeolje = farlig

#59

SpetakkelRandi sa for siden:

Alle er bygget annerledes.
For meg er en slik lettpose sunnere enn saus for hånd, fordi jeg og min kropp helst ikke skal ha så mye smør og slikt fett fordi det er skadelig for meg.
Jeg syns ikke kunstig søtningsmiddel er SUNT, men jeg velger heller det enn rent sukker hvis jeg har de to valgene foran meg.
Noen flere som vil kritisere?


#60

Elin sa for siden:

Hadde du tilfeldigvis en slik pose-saus for hånden, Safran? :knegg:


#61

Vimsen sa for siden:

"Inni er vi like".

Du trenger ikke særlig smør. Nå må du følge med!


#62

SpetakkelRandi sa for siden:

Jeg liker ikke jevning... jeg føler meg jeg..

Alle er ikke like..:dulte: nå må DU følge med.


#63

Nabojenta sa for siden:

Banan er godt! :jupp:


#64

Elin sa for siden:

Ja, men ikke med hvit saus.... :knegg:


#65

safran sa for siden:

Da foreslår jeg at du rister ut litt mel i vann og jevner i kraften istedet for å lage smør/mel først. Smør er uansett milevis sunnere enn fettet de har i den toroposen.

www.toro.no


#66

Nabojenta sa for siden:

Nei, det har jeg heller ikke sagt! :D


#67

lil'c sa for siden:

Hva med barnet ditt da?
Du velger vel for henne og.

Og ellers henger jeg meg på Safrans forslag.


#68

Vimsen sa for siden:

Døh, SpetakkelSpøkelse... Jevning SMAKER ikke.


#69

Chanett sa for siden:

Det var godt helt til jeg pakket bananer ut av plasten i eskene og var nygravid. Det er utrolig hvor grusomt det stinker.


#70

Lykketrollet sa for siden:

Vi brukte alltid pose før.
Visste det var enkelt, men satte meg ikke inn i å lære det siden vi hadde det så sjeldent.
Nå har vi hvit saus oftere, og jeg lager det selv. :D

Brun saus derimot, klarer jeg ikke lage selv. :flau:


#71

Bluen sa for siden:

Der er du inne på noe, Lykketrollet! Jeg kjøpte også pose først fordi vi rett og slett aldri hadde hatt hvit saus før - er ikke så glad i fiskeboller og har ikke sett noe poeng i å bruke hvit saus til noe annet. Men det var før jeg ble glad i å lage lasagne fra bunnen. Vi har forskjellige vaner - for noen er hvit saus hverdagskost, for andre ikke.

Brun saus har jeg aldri lagd, og jeg har heller ingen interesse av å prøve. :D


#72

daffy sa for siden:

Denne tråden inspirerte meg til å lage en god, gammel heimkunnskapsdessert. Den er ikke sunn, men himmelsk god!

Fløyelsgrøt:

2 ss meierismør
2 ss hvetemel
smeltes og røres sammen

Spe med noen desiliter melk (jeg hadde i litt fløte også) til grøten blir passe tykk. Søt den til du syns det er nok, f.eks 2 ss sukker.


#73

liefje sa for siden:

De er kanskje ikke her inne, eller tör ikke aa melde seg, men det finnes faktisk veldig mange som ikke vet hvordan man lager saann saus eller som har prövet - og feilet - og derfor ikke vil ta sjansen igjen.

Jeg snakker selvsagt ikke om meg selv. :husmorstemme:


#74

Kirsebær sa for siden:

Jeg kjøper altid slike ferdigposer hvis jeg skal lage noe.(Brød, boller, pannekaker, muffins, osv) :bekjenner mine synder:

Hvit og brun saus ordner jeg selv da. :stolt:


#75

Mams sa for siden:

Jeg virkelig hater Fløyelsgrøt etter flere skrekkopplevelser i barndommen.Tante trodde hun var sååå snill når hun lagde det, og jeg var ei lita jente som var livredd for å si fra at jeg ikke likte det.
Men når jeg endelig tørte å si fra så hjalp ikke det da...........
:gaah:


#76

daffy sa for siden:

Hææ, liker ikke? Tuller du?

:klapper seg på magen etter to porsjoner fløyelsgrøt:


#77

lil'c sa for siden:

liker heller ikke


#78

Carpe Diem sa for siden:

Hva?!! Nå regner jeg med at du er ironisk....


#79

Carpe Diem sa for siden:

Da er vi to i samme båt:jupp: Har allid likt å lage mat og å bake. Får alltid skryt for maten min :stolt:
Men; har jeg det travelt så bryr det meg ikke noe å bruke en ferdig blanding av ett eller annet. :dulte: Som regel Toro´s sjokoladekake(den er jo glutenfri!) Lager jo uansett så og si alt fra bånn av vanligvis. Det må man med cøliaki, egg,melk og erte-allergi i familien....:ja:
:såsånnerdetsådetså:


#80

Blå sa for siden:

Jeg ble mer overrasket da jeg så pakker med ferdigstekte pannekaker i butikken :dulte:.


#81

liefje sa for siden:

Hvorfor det? Det er jo virkelig et produkt som sparer tid paa kjökkenet, og det er jo mange som er opptatt av det.


#82

Carpe Diem sa for siden:

Man forventer effektivitet,kvaliteten er det ikke så nøye med :knegg:
Vakumpakkede ferdigstekte pannekaker - kan det smake godt da :confused:


#83

Mamma Rosa sa for siden:

Jeg var faktisk ikke ironisk.:D
Har ikke full oversikt over sauseposene i butikken.


#84

lil'c sa for siden:

Jeg har heller ikke peil på sauseposer i butikkene altså, så jeg visste heller ikke at man fikk hvit saus i pose.


#85

Filifjonka sa for siden:

Mannen min hadde kjøpt en pakke sånne pannekaker en dag, og de var faktisk overraskende ok.


#86

bina sa for siden:

Det som overrasker meg mest er hvor lite tid mange av dere åpenbart bruker i butikken. Hvit saus på pose har eksistert i minst 10 år, vakuumpakkede pannekaker også i mange år. Har dere virkelig aldri sett det?

Jeg bruker tid når jeg handler og ser og studerer og leser på pakkene, og ser jeg noe nytt hender det ofte jeg kjøper det bare for å teste.

Følger dere ikke med på vareutvalget? Tenk alt dere går glipp av...


#87

Mams sa for siden:

Jeg kjøper ikke bare slike ferdigmix pakker, men det heder både titt og ofte.
Har blant annet en pakke i skapet nå som skal bli solsikkebrød når jeg får ånden over meg.
Muffins har stort sett bare blitt lage av ferdig pakker, for jeg er skikkelig talentløs når det gjelder å lage akkurat det.


#88

Mamma Rosa sa for siden:

Nå er ikke jeg en stor fan av sauseposer, så jeg jeg går nok ikke glipp av så mye.


#89

lil'c sa for siden:

Sauseposer kan jeg egentlig stå over, uansett hva slags saus det skulle være.
Jeg følger med på det som er interessant, altså ikke så mye på halvfabrikata.


#90

Røverdatter sa for siden:

:dulte:

Man bruker vel generelt mest tid på å sjekke mat man faktisk skal kjøpe.


#91

liefje sa for siden:

Jeg sier ikke nödvendigvis at de smaker godt. Det vet jeg faktisk ikke. Sier bare at jeg faktisk skjönner at det kan vaere et marked for produktet, gitt at det er tidsbesparende, noe mange er opptatt av.


#92

Dragen sa for siden:

Jeg nileser innholdsfortegnelser, og kjøper og prøver hva slags mat som helst, så lenge den ikke inneholder melk eller gluten. Råvarer, halvfabrikata eller ferdigmat, spiller ingen rolle.


#93

bina sa for siden:

Men det du ikke forstår er at du faktisk kan gå glipp av ting. For eksempel - veldig mange ting kan lages fra bunnen av, eller kjøpes som halvfabrikata. De av oss (kanskje ikke deg, det vet jeg jo ikke) som ikke leser kokebøker støtt og stadig kan raskt gå tom for ideer. Hva skal vi ha til middag i dag? Så rusler man rundt og finner for eksempel Indisk Tandoori Chicken fra Toro - prøver det, og syns det er godt. Da har man fått inspirasjon, og kanskje en vakker dag man lager det fra bunnen av, for man vet at det fins.


#94

bina sa for siden:

Ikke jeg. Jeg sjekker det meste jeg, for jeg er nysgjerrig, og plutselig innimellom så finner man noe nytt som man ikke har prøvd før. Jeg har f.eks. aldri vært glad i kornblandinger eller frokostblandinger, men likevel studerer jeg hyllene når jeg rusler forbi. Så oppdaget jeg Axa sine poser med diverse kornblandinger, og den med blåbær er knallgod - og ikke så verst på innhold heller. Hadde jo aldri funnet den hvis jeg bare hadde bestemt meg for at kornblandinger skulle jeg ikke røre.

Eller når det kom kyllingpostei fra Stabburet. Eller diverse kalkun-pålegg. Det er morsomt å prøve nye ting, syns jeg. (Og derfor er jeg oppriktig overrasket over at folk ikke VET at det finnes poser med hvit saus og vakuumpakkede pannekaker. Hva mer er det de ikke vet, liksom?)


#95

Blå sa for siden:

Nå skal det jo sies at jeg vet at det finnes vakumpakkete pannekaker, ellers ville jeg jo ikke skrevet noe om det.


#96

Nessie sa for siden:

Jeg bruker sjelden saus jeg.. :sparke:
Til alle retter.
Og sjelden til fisk iallefall, som man ofte bruker hvit saus til, eller?

Uansett. Jeg kjøper gjerne Toro av og til. That`s my life.


#97

Røverdatter sa for siden:

Nå finnes det jo heldigvis andre steder å søke kunnskap om kost og ernæring enn i hyllene med posesaus og halvfabrikata. De fleste har antakelig både kolleger og et øvrig sosialt nettverk blant annet.


#98

Carpe Diem sa for siden:

Enig med deg i det :ja: Det er absolutt et marked for lette og raske løsninger. Barnefamilier lever jo et hektisk liv, og noen ganger er det kjekt å "jukse" litt :dulte:


#99

Polyanna sa for siden:

Men det er jo masse fett i posen også??

Når du lager hvit saus selv så kan du jo bestemme selv hvor mye fett du vil ha i den. Varmer du melk og rister meljevning i et risteglass og rører inn så blir den jo HELT fettfri.


#100

lil'c sa for siden:

Jeg har ikke det problemet gitt.
Og akkurat blant posesausene tror jeg faktisk ikke jeg finner så mye nytt og spennede.
Da får jeg heller gå glipp av det altså.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.