Jeg har tenkt at margarin er et usunt alternativ pga. herdeprosessen som må til for å omdanne planteoljer til fast form, med transfett som resultat. Men nå leser jeg at Melange (tror jeg) er transfettfri. Hva slags argumenter kan jeg bruke for å overbevise Enkelte (neida, ikke mannen) om at smør er sunnere enn margarin uansett?
Smør er et helt rent naturprodukt. Det smaker godt. All mat blir best med smør, helt uten tvil. Påstandene om hvor vanvittig usunt animalsk fett er, er blitt godt og grundig tilbakevist.
Nei, siden vi bare bruker smør, så blir jo smøret oppbrukt fort. Jeg tar en halv smørkladd i en skål og det står på benken og brukes til å smøre skiver, til steking og annen matlaging.
Har man glemt å ta ut, så bruker man Albertines ostehøvelmetode. Det blir selvsagt ikke harskt på et par dager på benken.
Som kloke Mim sier, smør er et rent naturprodukt og selvsagt mye sunnere enn "kjemisk bearbeidet" margarin. Jeg synes dette bildet sier det meste.
Smøret vårt befinner seg alltid i brødskuffen, vi bruker det opp lenge før det er gått en uke uansett, dessuten holder det seg godt siden mettet fett er mer varmestabilt enn umettet fett (jeg ville feks. aldri latt margarin stå lenge i romtemperatur). Jeg pleier også å ha en pakke stekesmør i kjøleskapet til baking og sånt, men det er jo egentlig unødvendig.
Jeg kjenner jeg blir spist opp innvendig av tanken på at alle barnehager og SFO-er serverer margarin til barna. Men jeg håper og tror det forandrer seg innen noen år. Som Mim sier over her, påstandene om at mettet fett er usunt er nylig blitt kraftig tilbakebevist, heldigvis. Men det tar nok noen år før alle tar til seg den nye vitenen.
Jeg sender smør med minsten i barnehagen. Mine får ikke spise margarin. :niks:
Det er jo egentlig helt absurd, hele margarinkonseptet. Man skal altså gjøre ett eller annet med olje, slik at den stivner og får gulfarge og smak som skal minne om smør. Margarinen er egentlig hverken gul eller syrlig eller fast, slik smør er helt av seg selv.
Jeg har som regel en bordpakning stående i hylla over benken der vi smører brødskiver, og en pakke med sånn foliepapir i kjøleskapet til matlaging. :jupp: Smør smaker bedre, og er som de andre sier et rent produkt i forhold til margarin. Her bruker vi bare smør, og rapsolje/olivenolje om det er noe vi trenger olje til.
Jeg, som Iset, irriterer meg litt over margarinbruken i barnehager. Grøt med Vita Hjertegod er IKKE godt.
Gjør du? Jeg må innrømme at jeg ikke har tenkt den tanken, men det burde jeg jo gjøre! I det minste si at minsten ikke skal ha margarin, han spiser jo uansett bare smørepålegg (leverpostei, baconost osv) i barnehagen. De får lunsj der, men frokost må de ha med, og da er det jo selvsagt skikkelig smør på skivene.
Sender du med sånne småpakker da, eller en bordpakke som står i bhg? Jeg skal i hvert fall gi beskjed fra og med i morgen av at han ikke skal ha margarin. Jeg ser på margarin på samme måte som kunstige lettprodukter, jeg serverer ikke sånt til barna overhodet.
Jeg så et par oppklarende intervjuer på Youtube en gang vedrørende dette med smør og margarin. En svensk ingeniør (?) eller hva det nå var som uttalte seg etter en konferanse hvor han hadde vært en av flere talere. (Sikkert Dahlqvist og Skaldeman?) Noen som vet hvem jeg snakker om?
Jeg er enig med dere pro-smørere - det smaker best og margarin får en ekkel smak av drivstoff når den er litt gammel. Men for en med kolesterolproblematikk, sitter det langt inne å bruke smør til alt altså.
På siden er en del påstander fra hardcore smørentusiaster blitt gjennomgått.
Noen påstander er for drøye, men en god del stemmer, og jeg spiser ikke margarin under noen omstendighet.
The Truth:
The heart of this eRumor, the comparison between butter and Margarine, has been circulating since 2005. Later versions added the tidbit about Margarine being manufactured to fatten turkeys.
We'll go through the email one fact at time but it needs to be kept in mind that not every Margarine product is the same. There are other spreads that are loosely called Margarine but may, for example, be part vegetable oil or a fat-free Margarine product.
Margarine was originally manufactured to fatten turkeys. When it killed The turkeys, the people who had put all the money into the research wanted a Payback so they put their heads together to figure out what to do with this Product to get their money back. It was a white substance with no food Appeal so they added the yellow coloring and sold it to people to use in Place of butter. How do you like it? They have come out with some clever New flavorings-Fiction!
According to the National Association of Margarine Manufacturers, Margarine was the idea of a Frenchman named Hippolyte Mege-Mouriez in response to a request from Emperor Louis Napoleon for ideas for a substitute for butter. In 1870 he used margaric acid and the name of his formulation became known as Margarine. It became a hit in the United States in the late 1800's.
Both have the same amount of calories-Truth!
A tablespoon of butter is 100 calories. A tablespoon of Margarine is 100 calories.
Eating margarine can increase heart disease in women by 53% over eating the same amount of butter, according to a recent Harvard Medical Study-Truth! But Updated!
We didn't find the "53%" study, but Harvard School of Public Health has published a report on this. It says that more than 30 years ago research indicated that saturated fat (such as in butter) was bad for the heart and people were told to switch to margarine. A Harvard study of women between 1980 and 1994 found a significant reduction of heart disease risk by reducing smoking, hormone treatment, and dietary improvements including reducing or eliminating saturated fat (such as in butter.) Further research has shown, however, that some margarines contained trans fat, which was even worse for the heart than saturated fat. The report cautions us not to make decisions as a result of just one study but to consider the body of recent research about an issue like butter versus margarine.
Butter is slightly higher in saturated fats at 8 grams compared to 5 Grams-Truth!
A tablespoon of butter is 7g of saturated fat. A tablespoon of margarine is 2g of saturated fat.
Eating butter increases the absorption of many other nutrients in other Foods-Unproven!
We could not find anything definitive about this.
Butter has many nutritional benefits where margarine has a few only because they are added!
It depends on what you are measuring. The advantage of butter is that it is a more natural product than margarine and does have more vitamin content. But butter is high in saturated fat, which is associated with increased heart attack risk. Saturated fats are the ones that are solid at room temperature and increase the "bad" cholesterol (LDL) as well as the "good" cholesterol (HDL). The disadvantage of true margarine is the trans fat level. The more solid a margarine is at room temperature, the more trans fat it contains, as much as 3 grams per tablespoon. Margarine makers have responded to that by releasing tub or liquid products that have either reduced or eliminated trans fats. Watch for the labels. Heart doctors recommend butter over normal margarine but recommend trans fat free margarines over butter. It all gets very confusing. There are even margarine products now that say they actually lower cholesterol.
Butter tastes much better than margarine and it can enhance the flavors of other foods-A Matter of Personal Taste!
Butter has been around for centuries where margarine has been around for Less than 100 years-Truth!
Margarine is high in trans fatty acids-Truth!
Margarine triples the risk of coronary heart disease-Unproven!
Although trans fats are to be avoided, we did not find any research that says that the use of margarine triples the risk of heart disease.
Margarine increases total cholesterol and LDL (this is the bad cholesterol) and lowers HDL cholesterol, (the good cholesterol)-Truth!
Increases the risk of cancers up to five fold-Fiction!
We could not find any substantiation of this claim.
Margarine lowers quality of breast milk-Truth!
We didn't find any research on this but there are studies on how a mother's eating of trans fats affects the level of trans fats in her milk. One study, for example, comparing Canadian breast milk to Chinese breast milk found that Canadian mothers had 33 more trans fats in their milk than the Chinese mothers. So the quality of the breast milk can be affected by the consumption of trans fats.
Margarine decreases immune response-Truth!
We found several references to this including an article by nutritionist Dr. Mary Enig that said that consuming trans fatty acids "Affects immune response by lowering effeciency of B cell response and increasing proliferation of T cells."
Margarine decreases insulin response-Truth!
Actually the trans fat can increase blood insulin levels, which increases the risk for diabetes.
Margarine is but ONE MOLECULE away from being PLASTIC-Fiction!
We found no support for this. Perhaps whoever wrote this heard a discussion about the "plasticity" of margarine. It is "plastic" at room temperature meaning that the shape of it can be changed when pressure is applied. That doesn't mean it is composed of what we normally think of as plastic. It was originally made of animal fats but increasingly now is made from vegetable oils.
Det er forskjell på godt og dårlig kolestrol. Det visste de ikke særlig om på 80-tallet da de utarbeidet hjertegode kostholdsråd. Nå vet vi feks at egg er sunt, melk trengs i et godt kosthold og smør er fylt av godt kolestrol, mens margarin bare er juks.
Jeg bruker også rapsolje og solsikkeolje, jeg baker brød uten fett. Men smør er altså godt fett både helsemessig og smaksmessig, i motsetning til mange andre typer fett. Og tenk så mange flere grønnsaker du klarer å lure familien til å spise når de får litt smør på seg. Vinn-vinn. Hvis man bruker litt smør i maten og dermed øker smaksopplevelsen på hjemmelaget mat, så vil hele familien spise mye mye sunnere i sum.
Men det tar nok en stund før myndighetene snur når det gjelder dette. Nå kan de ikke lenger si at mettet fett er usunt i seg selv, men de fraråder det fremdeles pga. "man legger på seg av det". :snill:
Jeg synes Bremykt ser så ekkel ut, og er rar i konsistensen. Så jeg shopper Bregott i Sverige. Jeg tar det som en selvfølge at smør med litt olje i er bedre enn margarin. Det er det?
Jeg er litt skeptisk til oljen i Bremykt/Bregott, men hadde mye heller valgt det enn ren margarin. Men rent smør er jo mye bedre, så jeg ser ikke vits i å bruke noe annet. Bremykt har en ufattelig ekkel konsistens ja.
Merkelig konsistens gjør at Bremykt byr meg i mot. Det smaker ikke så utrolig ekkelt som en del av de andre margarinene, men med 70 % smør, ser jeg ikke poenget. Da tar jeg heller 100 % smør og om jeg følte for litt mindre, så ville jeg heller begrenset mengden.
Jeg vet om god og dårlig kolesterol. Jeg har for mye av det dårlige, derav kolestrolproblematikken. Jeg bruker også smør eller olivenolje eller rapsolje i matlaging, aldri margarin i bakst f.eks. Men på brødet bruker jeg Vita hjertegod under "løst" pålegg. :sparke:
Jeg synes smør lager en bismak på maten. :dukker: Resten av familen mener det samme, men det er kanskje fordi vi pleier spise margerin (soft flora)? Vi bruker kunn margarin til matlaging, ingen spiser det på brødskiva.
Men jeg vet at det er sunnest og alt det der, så vi burde kanskje venne oss til smaken?
Dette med kolesterol er jo også svært omdiskutert nå, noen leger mener at det ikke finnes noe som heter dårlig kolesterol. Jeg skal ikke påstå noe selv, men jeg synes det er ganske spennende.
Ja, man må nok venne seg til smaken. Jeg og mannen min brukte alltid Brelett før, inntil 2002, da gikk vi over til smør, og nå takler vi ikke noe annet. Jeg kan aldri kjøpe sånne ferdigpakkede smørbrød ute, for det er som regel margarin på dem og det ødelegger hele greia.
Rart, vi har det alltid i romtemperatur og det har aldri fått noen bismak. Men det smaker litt annerledes kaldt, det er kanskje det du forveksler med "bismak"? Det blir i hvert fall IKKE dårlig av å stå i romtemperatur i flere dager og vel så det.
Nei det er ikkje blitt dårlig av å stå ute men eg og mannen syns ikkje det smakar godt etter ein dag ute. Veldig dumt for det er så håpløst med hardt smør.
Ta ut 50 g i taget, da, Zip. Så tar du det i en liten skål/creme brulee form eller noe.
007: Svigermor mente også at hun ikke likte smør, men det viste seg å være fordi hun ikke hadde oppbevart smør riktig når hun hadde hatt det. I plastboks i romtemperatur leeeenge eller rett fra kjøleskap så det var steinhardt er liksom ikke helt greien.
Her var det livlig diskusjon. :) Jeg skal se gjennom linkene når jeg får tid (når frøkna sover...), men det virket nesten som litt svartmaling og halleluja-stemning. Typisk ju ess åv ei. :rolleyes:
Mitt enkle poeng som kanskje ikke kom godt fram, var at dersom transfettet faktisk er fjernet i margarinen, hvordan kan jeg da argumentere med at smør er SUNNERE? Ingen med vettet i behold vil vel synes at Vita Hjertegod smaker GODT? Plantefett eller ikke; ingen skal fortelle meg at de prosessene oljen gjennomgår for at de skal forbli i fast og stabil form i romtemperatur ikke er skadelige på noe slags vis. Nå snakker jeg altså om norske produkter som Soft Soya, Vita Hjertegod osv. Bensinargumentet vet jeg heller ikke helt om holder. :knegg:
Det er vel ikke helt kjent i befolkningen at mettet fett ikke er djevelen selv, heller. Jeg har ikke fettfobi personlig, og velger helst smør og fete varianter (og aldri lett av noe som helst, annet enn melk) selv.
Apropos Bremykt: Legen min på 4M-klinikken anbefalte Bremykt som et alternativ dersom man ikke liker smør. Jeg spurte litt ekstra om dette, i og med at jeg trodde rent smør var det eneste saliggjørende. Men hun mente kombinasjonen smør og rapsolje var helt ok. Og siden resten av familien ikke liker rent smør, kjøper vi derfor alltid Bremykt.
Hvordan kan dere si at Bremykt har ekkel konsistens? Synes ikke konsistensen er annerledes enn for rent smør.
Det er ikke derfor JEG velger Bremykt, i alle fall. Jeg liker f.eks. ikke å steke i rent smør, og synes også smaken kan bli litt kraftig sånn ellers. Derfor velger jeg Bremykt. Det har ikke noe med at jeg tror det er sunnere eller noe, for jeg gjør jeg ikke. Men jeg orker ikke spise noe jeg egentlig ikke liker så veldig godt, bare for at det er noen prosent sunnere.
Bremykt har lett for å "skli rundt" hvis det ikke er kaldt nok, og smelter mens du ser på i romtemperatur. Når det er sagt, bruker vi stort sett Bremykt selv, pga. dårlig planleggingsevne. Jeg synes smør som har stått i romtemperatur nesten blir i mykeste laget, men tenker på alternativer. Å ta det ut fra kjøleskapet en halvtime før vi skal spise ville ikke funket i denne familien. :knegg:
Jeg syns ikke bremykt har rar konsistens, og spiser gjerne det om ikke vi har mykt smør tilgjengelig. Jeg syns den veldig kraftige smørsmaken av romtemperert smør kan bli litt voldsom, så da foretrekker jeg bremykt fra kjøleskapet. Men jeg spiser jo ikke brød, så det er i praksis usannsynlig sjelden at jeg trenger mykt smør. Man kan jo fint steke i kjøleskapskaldt smør.
Margarin er noe av det ekleste jeg vet, jeg fikk servert risengrynsgrøt med margarin hos noen venner for en stund siden, og fy fillern , noe så ekkelt har jeg ikke smakt på evigheter.
Nettopp ved å fortelle hvordan margarinen blir fremstilt, og ved å spørre hvor logikken er når man mener at kjemisk fremstilt margarin (som skal etterligne smør) er sunnere enn ekte smør, som er et lite bearbeidet naturprodukt.
Bremykt er mye bedre enn ren margarin ja, ikke tvil om det. Men jeg tviler på at de 30 % med olje er kaldpresset og er skeptisk pga. det. Men av to onder, liksom ...
Jeg synes Bremykt har ekkel konsistens jo. Veldig annerledes enn rent smør, både kaldt og romtemperert. Jeg takler det ikke. Men det er jo en vanesak.
Så vidt jeg har skjønt så ble margarin laget fordi det skulle være lettere for soldater å ha med i felten. Smør var for dyrt, og olje i glassflasker var upraktisk. Derfor lagde man margarin av olje, som kunne pakkes i papir slik som smør.
Jeg er ikke superbegeistret for smaken av mykt smør, jeg liker det kaldt, men det er vanskelig. Glittermannen kan ikke fordra smaken og konsistensen av romtemperert smør. Derfor bruker vi Bremykt eller Bregott på brød, som ingen av dem har noe som helst med margarin å gjøre. Det er rett og slett smør og rapsolje, intet mer, intet mindre.
Til baking og steking bruker vi smør.
De er ikke kaldpresset, jeg har mailet dem og spurt. Sånn sett er det jo ikke det aller beste, men det er et "onde" jeg er villig til å leve med.
Bremykt går under produktbeskrivelsen margarin jo, pga. oljen. Men ser man bort fra at oljen ikke er den sunneste så er det i hvert fall bedre enn å bruke ren margarin.
Jeg bruker også bremykt. Noe med at jeg er oppvokst med det, men dog. Liker det godt - synes det smaker godt - og har langt fra den ekle plastikkonsistensen som margarin (eller enda verre: Lettmargarin) har.
Jeg bruker ikke margarin. :grøss: Bare smaken er nok til at jeg heller spiser skiver uten noe på.
Vi bruker smør på skiver og til baking. Eventuelt Bremykt fordi det kan stå i kjøleskapet og jeg synes at det har nok smørsmak til å være greit. Til steking bruker vi olje.
Og en av mine "pet peeves" er folk som spør om man vil ha smør og så kommer med margarin. Smør er smør og margarin er margarin. At jeg sier ja til det ene betyr ikke at jeg vil ha det andre.
Hvis vi skal ta denne tråden et hakk videre: Hva er det med Vita Hjertegod-produktene, egentlig? Jeg tenker at det stort sett er lur markedsføring, spesielt sånn som oljen. Som om man ikke selv kan kjøpe kaldpresset rapsolje mye billigere, bare fordi den ikke heter det samme og har "sunn for hjerte"-logo? :rolleyes: Men det funker som juling for målgruppen, for eksempel min svigermor, som spiser osten (eller hva det nå kalles :skremt:), bruker selvsagt oljen til matlaging, og har ekstra lett margarin på brødet. Jeg spiser ikke brødskiver der, for å si det sånn.
Så er jo jeg fanatiker, som blir sur når jenta på 10 mnd får smake sjokoladepudding fra pakke uten å spørre først. :gaah: Jeg vet at jeg knapt kan kontrollere alt hun får i munnen, men foreløpig vil jeg gjøre mitt beste, og det inkluderer at all mat lages fra grunnen av, i hvertfall her i huset. Så får jeg være fanatiker.
Nugatti er virkelig noe jeg ikke skjønner at folk kan ha på skiva. Som kakefyll ja, men på skiva? Pføy! Jeg vil ikke ha det i hus utenom jul og sånt, da får eldste lov å spise sånt men ikke på alle brødskivene. Minsten er heldigvis ikke særlig glad i det.
Jeg har begynt å woke i kokosolje (Cocosa brun, ikke den grønne), funker finfint det, og kokosfett er like varmestabilt som smør, om ikke enda mer. Den brune smaker ikke kokos heller, den smaker ingenting som helst. Den grønne smaker kokos men skal ikke brukes til steking.
Du er rar. :knegg: Evt. er det jeg som er rar, siden jeg har inntrykk av at de fleste elsker Nugatti. Men å brekke seg fordi man får sjokoladekake med nougat-fyll? Jeg synes denne kaken var veldig god altså. :D
Og denne ser jo fantastisk god ut.
Jeg tror heller ikke jeg hadde likt Nugatti som kakefyll. På skiva, derimot.
Da jeg var tre år, stakk jeg av hjemmefra, gikk ned til butikken og hentet meg en boks Nugatti som jeg var på vei ut døra med, da en av de ansatte stoppet meg. Heldigvis visste de hvem jeg var, så de fulgte meg hjem. Mamma var i vaskekjelleren og ante fred og ingen fare. Da hun spurte hvorfor jeg hadde gått til butikken, sa jeg at jeg slettes ikke ville ha de brødskivene med hvitost mamma hadde laget til meg. Jeg ville ha Nugatti!
Men Nugatti smaker hverken sjokolade eller nougat, det smaker ingen verdens ting annet enn søtt. :mumle: Jeg vet, for det er ikke lenge siden jeg prøvde, i et anfall av godtesyke. Det gikk rett i søpla, gitt.
Sjuåringen min har smakt Nugatti, men vi har det ikke så ofte i hus, rett og slett fordi at da blir han så fryyyyyktelig sulten hele tiden. Rart at han liker det, for han liker ikke sjokolade og godteri ellers. Da vi var i konfirmasjon og det bugnet av sjokolade og kaker, ville han bare smake av mine Fisherman's Friend og ellers bare spise isbiter. :fnis:
Jepp. Alt som ikke heter smør utenpå pakken. Margarin = Per, Melange, Soft, Brelett, Vita, Letta osv. Smør = meierismør, setersmør, Kviteseidsmør og et par andre sorter.
Dette var ikke helt tråden for meg, ser jeg. :knegg:
Hvor lang holdbarhet har egentlig smør? :vurderer å gå til innkjøp av en pakke i tilfelle det kommer gjester som vil ha det:
Her i huset er det både margarin og Nugatti. Det er dog ikke lov med hverken margarin eller smør på skiven om man skal ha Nugatti. :har sterke meninger om akkurat det:
(Ja, og før noen skyter meg: Her går det i Soft Flora, gjerne melkefri variant, pga. melkeintoleranse. )
Som en jeg er tante til, som tar ca halvt om halvt med nugatti og smør når han smører på skiva :grøsse:
Guttene våre har ei heller smakt nugatti. Jeg synes ikke det er spesielt godt selv og da glemmer jeg lett at noen faktisk kan like det. Han spiser brunost og prim, og jeg vet ikke om det er mer fornuftig altså.
(men det at de kan fjerne 25 % sukker uten at det smaker mindre søtt sier litt om sukkerinnhold altså)
Det får du bare gjøre. :knegg: Mannen min har forresten gått ned ca. 15 kg nå han, og han spiser sikkert mer smør enn hele FP tilsammen. For ikke å snakke om rømme, bacon, ost og annet. Til og med JEG fremstår som fettfobisk i forhold. :knegg: Men han spiser jo ikke brød, sukker, pasta, ris eller poteter da.
Jeg er ikke så glad i Nugatti, jeg. Har aldri vært det. Det er for søtt, rett og slett. Men nederlandsk Hagelslag! :nam: Eller de tynne danske sjokoladeplatene!
Ru: Smør kan til og med fryses. Jeg er som Blå og fikser ikke margarin på skiven og foretrekker ingenting under pålegget fremfor margarin. Du kan kjøpe noen porsjonspakninger med smør og fryse de ned. Smør har lang holdbarhet og kan oppbevares ganske lenge i kjøleskap og fryses i minst 3 mnd.
Jeg har ikke turt, for jeg gjorde det i eldste sin barnehage og de så på meg som om jeg var en alien. Smør er da faaarlig, og jeg orker faktisk ikke å alltid ta den diskusjonen, for jeg må jo forsvare og forsvare, de skjønner det ikke. Ungene får jo høyt kolesterol og dør som 40-åringer om man gir dem smør. Dessuten tror jeg endel foreldre hadde steilet om barna fikk smør i barnehagen, så jeg tror ikke de hadde byttet uansett.
Forresten, jeg prøvde jo å hinte litt da jeg jobbet der da, men jeg så hvilke reaksjoner jeg kom til å få ved å si det rett ut, så jeg tviler på at det nytter. Det er ikke en barnehage med særlig fokus på ernæring, desverre. Utrolig bra barnehage på alle områder, bortsett fra det.
Jeg glemte å si fra om margarinen i morges, men skal huske på å si fra i morgen, altså at minsten ikke skal ha det.
Melkefettet er jo frikjent, jeg bruker bare helfete naturlige produkter. Alt det står "lett" på prøver jeg å styre unna, det er som regel mye mer bearbeidet og inneholder mer "dritt" enn de naturlige produktene. Det er ikke alltid så stor forskjell da. Lettrømme og seterrømme feks, er ganske like, og jeg bruker lettrømme siden jeg synes den smaker best. Men ellers går det kun i helfete produkter uansett.
Nå drikker jeg ikke melk da, bruker det kun i maten.
Jeg foretrekker økologiske alternativer, dersom jeg får tak i, så jeg gikk over til økomelk og økorømme da det kom. Jeg er oppvokst med melk rett fra egen melketank, og den er som ekstralett i konsistensen, siden man tapper i bunnen av tanken og fettet flyter opp. (Bestemor åpnet alltid en av topplukene og skummet av fløtemelk. De som har opplevd krigen sparer ikke på godsakene, pleide hun å si. :knegg: ). Det er ingenting som slår iskald helt fersk melk, altså.
Jeg ser at tråden min har fått flere til å kaste ut margarinen, så det er definitivt et positivt resultat. :D
Jeg drikker ikke melk selv pga. trøbbel med laktose, men tenkte å gi frøkna økologisk lettmelk. Jeg er generelt glad i økologiske råvarer, og Rørossmør er det besteste som finnes i hele verden. :hjerter:
Mannen drikker skummet melk, men har heldigvis trappet ned på melkedrikkingen, for jeg vet ikke helt om jeg liker konsekvensene. :mumle:
Han spiser som regel egg til frokost, feks. speilegg, kanskje med bacon eller stekt skinke til. Det tar ca. 1 minutt å steke et egg, så dårlig tid om morgenen er ikke noe issue. Til lunsj går det som regel i middagsrester eller en eller annen fyldig salat. Til middag spiser han det samme som oss men dropper poteter, pasta og ris (jeg bruker endel oppskrifter fra [url]www.lavkarbo.no[/url]) og har heller salat eller stekte grønnsaker til. Til kvelds går det i middagsrester eller egg, eller feks. lavkarbo knekkebrød (jeg baker Nannah sine fra nevnte forum) og lignende. Han elsker livsstilen. Den blir litt heavy for meg, men jeg prøver å etterleve det litt mer moderat. :)
Det er verdt å merke seg det fra Mims innlegg: At det er transfettet i margarin som er problematisk, og det er faktisk fjernet fra de fleste typene. Som det står i linken:
Det ser ut til at det er gjort forsøk som viser at bildet margarin=supert, smør=tidlig død, kan ha vært misvisende, men å påstå at det nå er bevist at det bare er å pøse på med melkefett blir i drøyeste laget, altså!
Jeg er fortsatt overbevist om at det beste er å spise såpass lite fett at det ikke betyr stort hvor det kommer fra. :p
Det er jo ikke bare transfettet i margarin som er problemet, nei. Sjekk ut youtube-greia her i tråden, feks. Der får man listet opp alt det som blir brukt i fremstillingen av margarin. Og ingen sier det bare er å pøse på med melkefett. Spiser man veldig lite karbo kan man pøse på, men ellers bør man jo regulere karbo og fett slik at det "går sammen". Lite fett og normalt/mye karbo funker sikkert for noen, men verken for meg eller min mann.
Margarin er ikke sunt samme hvordan man snur og vender på det. Men pøse på med melkefett gjør ikke jeg, i hvertfall. Jeg vil ha minst mulig juks i mitt hus, ingen poser, ingen ferdigprodukter, ingen tilsetningsstoffer. Bare ren mat.
Du skal ikke høre slavisk på noen av oss, du skal google og lese bøker og ta til deg masse info og sile ut, og så finne ut hva du velger å tro på. :)
Jeg kan på det varmeste anbefale boken "Bedre uten brød" av legen Wolfgang Lutz. Den forklarer det meste.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.