Vi har hatt noen runder på kirke vs. skole vs. er det så farlig? vs. respekt for andre trosretninger enn den kristne vs. younameit.
I år har brevet fra skolen fått en litt annen tone. Type (ikke direkte sitat, but close enough) "vi ønsker at ALLE elevene skal ha denne opplevelsen sammen, de siste årene er det noen som har ønsket fritak, noen elever har i etterkant uttrykt at det var dumt. Vi ønsker at dere som har bedt om fritak før om å vurdere dette på nytt. Barnet behøver ikke nødvendigvis delta aktivt i sang og bønn. Det vil være et tilbud om en alternativ samling. De som fremdeles ønsker dette, [blablabla]."
Dette vekker trassen i meg. :sparke: Skolen er svært flerkulturell og multireligiøs, og det forundrer meg at det ikke heller legges opp til en bedre organisert alternativ samling, enn at man på det sterkeste oppfordrer til at barna skal i kirken, samme pokker'n.
Er det fortsatt så vanskelig å forstå at en kirke ikke bare er just another place, og at en gudstjeneste ikke bare er kos og hygge og tradisjon? :gruble:
Jeg er er forfatter av årets brev i forbindelse med julegudstjenesten. Der står det enkelt og greit at de som skal i kirka krysser av for det, de som skal ha et alternativt undervisningsopplegg om kirkens feiring av jul krysser av for det.
Mange av lærerne protesterer og mener at de bør da kunne gå i kirka alle mann. Personlig mener jeg også at man ikke tar skade av det, men jeg har en personlig mening og en profesjonell mening. Den profesjonelle er at dette er noe foresatte velger sammen med barna.
Mine går i kirken på skoleavslutningene inntil de ber om å få slippe selv. Jeg tar det ikke så nøye jeg. Jeg skulle dog ønske skolen gikk i synagogen og moskéen en gang iblant også. Jeg ville da også sendt dem med dit.
Tanken for min del er at de har godt av å ta seg en tur og se hva folk stuller og steller med der de har andre tradisjoner og overbevisninger enn det de ser hjemme også - så har de erfart litt når de skal tenke selv en vakker dag.
Om skolen hadde sendt et sånt brev så ville jeg nok sendt noe i retur om id og en intenst ønske om at ALLE deltar i den feiringen også.
Jeg synes kanskje en tur i kirken er naturlig som en del av undervisningsopplegget rundt jul, men skjønner ikke helt hvorfor de skal dra barna gjennom en gudstjeneste. Fritak fra gudstjeneste skulle ikke være så vanskelig å fatte at noen ønsker?
Selv om mine barn er av de som skal i kirken før jul, blir jeg også litt trassig hvis denne julegudstjenesten utgjør avslutningen før jul. Avslutning synes jeg klassen skal ha sammen uavhengig av religiøse innslag.
Da hadde min sluppet. Om skolen la så innmari vekt ned i at alle SKAL være med så er det mulig jeg ikke hadde giddet å lage all verdens spetakkel og krevd alternativer, men bare hadde sendt en melding i meldingsboka om at Guttungen har herved fri Den Dagen. Hilsen Mora.
Jeg ble vel aller mest trassig av tonen i brevet, for jeg ser fordelene ved å sende med barna. Derimot har jeg ganske sterk personlig overbevisning om å ikke involvere gudstjenester i skoletiden, og jeg vil tro at de som faktisk har en annen tro også har et par preferanser i den retningen. Når de representerer langt over halvparten av familiene som er representert ved skolen, hadde jeg forventet en mer respektfull holdning.
Mine får velge selv - eller den eldste da, jeg tror ikke vi har hatt noe valg i barnehagen egentlig. Eldste har blitt med hvert år, og det er jo ikke så rart - de pleier å gå tur gjennom skogen tilbake med bål og pølsegrilling, og da blir det jo litt kjipt å skulle sitte på skolen med matteoppgaver. Skolen er ikke særlig multikulturell heller, så de fleste er nok med.
Jeg er veldig på linje med Smilefjes kjenner jeg, men samtidig så syns jeg de kunne spart seg den tonen i brevet, og at de må respektere foreldrenes ønsker.
Jeg lar min gå i kirken om han vil, men jeg skulle ønske det var en problemstilling som ikke kom opp i det hele tatt. Jeg syns det er dumt at de har religiøse seremonier i det hele tatt, og syns at det er noe folk kan gjøre på fritida. Skolen bør heller ha en annen form for juleavslutning, som inkluderer alle.
Jeg hadde blitt veldig sur om jeg fikk et brev med den ordlyden der.
Hos oss er det kirke eller alternativ i gymsalen. Førsteklassingen fikk velge selv, og valgte kirken. Nå er det begrenset hva en straks 6-åring skjønner av kirke eller alternativet, men jeg synes det er greit at hun får velge, selv om hun ikke er døpt.
Jeg er helt enig med deg i at om de i så stor grad vektlegger viktigheten av fellesopplevelsen, så får de ta det på alvor og legge arrangementet på nøytral grunn.
Selv er jeg litt zen i forhold til livssyn og hadde glatt sendt ungene i både buddhisttempel og på de reneste hedningetilstelninger, men jeg skjønner veldig godt at det er en viktig prinsippsak for andre.
Jeg fikk samme type brev i dag, av barnehagen. Stor avdeling skal i kirka og noen av de små skal få bli med. De skal gi nærmere beskjed hvem det blir. Synes det er litt rart at det ikke engang virker som om de spør foreldrene. :gruble: Godt mulig de gjør det likevel, men da var brevet dårlig formulert. Jeg har egentlig veldig lite lyst til å sende ungen i kirka merker jeg, i hvertfall før hun blir litt større og vi kan prate mer om det.
Synes ikke noe om å presse foreldrene til å velge annet enn de mener er riktig for deres barn.
Her har vi alltid fått lapp der vi krysser av kirka eller alt. opplegg på skolen. Aldri noe press om det ene eller det andre. Og jeg har i grunnen ikke hørt protester mot den fremgangsmåten. Dette er på en skole der sikkert langt under 10 % er "av utenlandsk opprinnelse".
De første årene "bestemte" jeg at de skulle i kirka, men hadde jeg spurt hadde de nok villet likevel. Jeg har nå begynt å spørre de to eldste, og de vil fortsatt i kirka. 5. trinn er med og deltar (tenne lys, synge, osv).
Hvis målet er å få med flere unger i kirken var jo dette brevet et interresant eksperiment. Det har jo en tone som ville fått selv meg til å holde ungene borte fra kirkeopplegget på pur trass. :knegg:
Helt utrolig at det går an å sende ut et slikt brev, særlig på en skole i Oslo :dåne:
Jeg er så ikke-religiøs som det går an å bli men er bare glad for at vesla vil være med på avslutningen i kirken før jul. Var også veldig glad at hun fikk bli med noen venner på adventskonsert søndag kveld. Jeg tar henne jo aldri med i kirken så bare takknemlig når andre gjør det. Når det var Eid feiring spurte jeg muslimske venner om hun kunne få være med de i mosken, slik at hun kan få se hvordan det er der også.
Min jente er 7 år og veldig ikke-troende selv, derfor synes jeg faktisk det er litt ekstra positivt at hun fortsatt vil i kirken i stedet for i gymsalen hvor de fleste bestekompisene hennes skal være.
Har ikke barn i skolen, men en 2åring i barnehagen. Skrev ut månedsplanen fra nettsiden til barnehagen, og der sto det at 08-barna skulle være med stor avdeling i kirken. Jeg var en av de som alltid hadde med meldingsboken dagen før alle kirkebesøk. Så da at mintt barn bare blir dyttet inn i kirken uten et spørsmål til oss foreldre en gang? Så har veldig lyst til å ha henne hjemme den dagen.
Helt på siden, men jeg må bare få skyte inn at jeg elsker barnehagen vår litt akkurat nå. Temaet for november og desember har vært tradisjoner på tvers av religioner. De har besøkt en moske og de har besøkt en kirke, men begge for å høre om hvordan de gjør ting og ikke for å bli predikert for.
Min personlige mening er at det er greit å være med på gudstjenest også ..... akkurat som jeg synes det hadde vært greit om de hadde deltatt på en messe (eller hva det kalles) under eid/id.
I barnehagen synes jeg det var litt mer problematisk for da var hun så liten at hun faktisk ble litt forvirret og redd over at presten hadde sagt at man måtte tro på Gud for å komme til himmelen. Da ble hun jo veldig bekymret for meg selvfølgelig :rolleyes:
Forøvrig hadde hun et veldig godt tips til meg for kort tid tilbake. "Google vet alt mamma, du vet vel det? Hvis du skriver Finnes Gud med spørsmålstegn etter så får du vite sikkert om det er sant eller ikke".
:eek: over Maverick sin skole. Hadde jeg fått et sånt brev hadde jeg faktisk vurdert å nekte mine barn å gå på skolegudstjenesten.
Jeg har forsåvidt sagt hva jeg mener om julegudstjenester før. Men jeg er veldig fornøyd med hvordan vår skole gjør det, selv om jeg hadde foretrukket at de ikke hadde gudstjenesten. Julegudstjenesten er en av de siste dagene før jul, men ikke den siste, det er ikke det som er juleavslutningen. Tidligere har vi bare fått spørsmål om barnene skal gå en gang, og så har det vært gjeldende for hele skoletiden. Nå har de, etter spørsmål fra foreldrene, sendt ut informasjonsskriv, både om hva som skal være i kirken og på den alternative samlingen, og bedt om "påmelding" uansett, på det ene eller det andre. Og det er mange hakk bedre enn det pleide å være og definitivt et tegn på at de tar oss seriøst. :nemlig:
Jeg er enig. Mine har faktisk vært i konfirmasjoner og navnefesteri regi av Humanetiskeforbundet, katolske konfirmasjoner og dåper. Det har vært positive opplevelser for de selv om det ikke er noe vi kunne praktisert selv. Har veldig lyst at de skulle fått oppleve flere religiøse og kulturelle skikker. Tanken min er den samme som SF sin,i tilegg til at jeg tror det er med å bidra positiv slik at de klarer å respektere at det er ok og tenke annerledes.
Vi har jo valgt en privat skole, og den har både juleavslutning og åpning av skoleåret i kirken. (Og i år skal Podens klasse fremføre julespillet, som tredjeklasse alltid gjør - og de skal også fremføre samme julespill i samme kirke ved en ordinær gudstjeneste halvannen uke tidligere.) Og det er kurant nok - det vet man jo om når man velger denne skolen. (Og akkurat i vårt tilfelle tror jeg det skal mer til enn en skarve prest et par timer i året for å komme igjennom til den hardbarkede rasjonalisten vår. :knegg: Men det er helt på siden av saken, altså.)
I den offentlige skolen synes jeg tiden definitivt har løpt fra den måten å gjøre det på, og jeg skjønner veldig godt at du reagerer spesielt på årets brev.
Jeg tror at barnehagebarn kan lære respekt for andres tenkemåter uten å delta i misjonerende aktiviteter. Det å lære om ulike religioner, besøke templer/moskeer/kirker/hva_har_du synes jeg bare hadde vært positivt. Men barna trenger ikke å delta i gudstjeneste og bønn og den slags, i regi av skolen/barnehagen. Den type aktivitet synes jeg er foreldrenes ansvar. Jeg tror ikke de som er i mot gudstjenester i regi av barnehager og skoler nødvendigvis er de som er mest snevre og redd for mangfold og ulike måter å tenke på, altså.
Når det kommer til barnehagen, så er det stort sett en særdeles enkel affære å gi beskjed om man ikke ønsker at avkommet skal være med i kirken, da det som regel alltid er barn og voksne igjen i barnehagen som barnet kan være med.
Jeg er ateist, men synes forsåvidt at det er helt ok at Ungen drar i kirken på juleavslutning, all den tid julefeiringen er i bunn og grunn en religiøs affære. Og jeg er jo ikke akkurat den som sleper han med i kirken i tide og utide. Men jeg synes det er greit at det blir informert om på en skikkelig måte i forkant, samt at man har en reservasjons-mulighet.
Min erfaring fra kirkebesøk med barnehage er at det er sædeles lite gudstjeneste-aktig. Det er julespill, synging og veldig laid-back. Men det er klart de snakker om Gud - man er tross alt i en kirke. Jeg har vært på ganske mange jule-greier i kirka i regi av jobb (hedningen blir alltid pekt ut til å gå :knegg: ) og jeg har aldri opplevd det som en gudtjeneste. Dog har det vært ymse kvalitet på den som leder samlingen!
Jeg er enig med deg når det gjelder barnehagebarn, men for større skolebarn synes jeg det kan være nyttig å få være observatør på ulike seremonier. Selvsagt bør det da være en balanse så det ikke er kun kirken som besøkes.
At det ennå er en tradisjon for å ta med barna til kirken jul og påske er ikke noe problem for meg personlig, jeg hadde nok meldt dem på om det ble presentert som det alternative tilbudet også tror jeg. Men jeg er helt enig i at det ikke burde være nødvendig å si fra at barna ikke skal delta i religiøse seremonier i skoletiden. Hvis skolen skal tilby det, bør det være motsatt slik at kirkebesøket fremstilles som et tilbud man må melde seg på.
Misjonering og skole hører ikke sammen. Gudstjenester er pr. def. misjonering. Jeg synes det er helt latterlig at skolen sender ut et "nå må dere tenke dere om folkens, vi har jo tradisjon for dette, og dere vil vel ikke at barna deres skal føle seg utenfor?"-brev hvor det oppfordres til at man skal godkjenne misjonering i skolens navn. Eller, hvis man absolutt er så himla sta, så er det et alternativt opplegg. Som selvfølgelig ikke er beskrevet med et ord. (Kirkebesøket er derimot svært inngående og idyllisk beskrevet.)
Det er for dumt. Spesielt på en skole hvor kristne elever er en minoritet.
Jeg klarer ikke irritere meg over det brevet likevell. Det står at det vil være et alternativt opplegg i kirken.
Dette er ikke noen stor sak for meg, vi er ikke personlig troende, men ser på kirken som et kulturellt tilbud.
Jeg forventer ikke at alle skal gå og føle at kirke og religion er viktige ting. Derimot forventer jeg at selv de som ser på kirken som "fine huset! :jupp:" og bønn som "fine reglen! :jupp:" gjør et lite forsøk på å ha forståelse og respekt for at dette kan være viktige elementer i andres liv, ikke bare perifer dekor.
Nei, irritert behøver du selvsagt ikke bli. Men jeg sliter med å forstå det dersom man synes at det å formulere et slikt brev som Mav skisserer er en ok måte å gripe an ting på. Selv om man synes at gudstjeneste og misjonering i skolens regi er ok.
Jeg bare sitter og gaper, jeg. Dette er stikk i strid med rundskriv fra departementet til skolene om skolegudstjenester. Jeg skjønner veldig godt du reagerer!
Det er en annen ting som står veldig tydelig - at gudstjenesten ikke skal være juleavslutningen.
Jeg sender gjerne min datter i kirken på omvisning og for å få undervisning og lære om kirken, men jeg sender henne ikke på gudstjeneste. Religion er viktig å kunne mye om, men jeg ønsker ikke at mitt barn skal delta på religionsutøvelse, noe som en skolegudstjeneste tross alt er. Den religiøse oppdragelsen, eller mangelen på den i vårt tilfelle, bør ene og alene være opp til foreldrene å gjennomføre. Synes jeg.
Jeg har vært med på "sesongdiskusjonen"( :humre: ) to ganger før på FP, og desto flere ganger RL, og jeg merker at jeg ikke har skiftet mening i år heller. Så lenge vi har en statskirke synes jeg det er OK at den offentlige skolen drar dit i julen siden det er sterk tradisjon for det i Norge. Barn som ikke ønsker å være med de to timene kirkebesøket varer, må selvfølgelig få et godt tilbud på skolen eller andre steder. Virker som om skoler flest blir bedre og bedre på å tilby gode alternative løsninger.
Brevet aC fikk var likevel ikke spesielt "velskrevet" og jeg skjønner at det vekker reaksjoner. :nemlig:
Enig, jeg synes det å å gå i kirken før jul som en tradisjon i Norge er noe man kan være med på og lære av på lik linje med besøk i og av andre religiøse samfunn i andre sammenhenger. Men det skal selvfølgelig være annen og samlet avslutning også, på skolen her har det med kosetime/dag der de får ha med godteri for 25 kr og 1/2 liter brus.
I vårt brev var det med svarslipp på hvem som skulle være med eller ikke, og at de som ikke ønsket dette skulle ha en alternativ stund i høytidelig ramme på skolen. Alt i en nøytral og informerende tone.
:humre:
Jeg googlet skolegudstjeneste for moro skyld og havnet på en artikkel i Hallingdølen skrevet av en representant for Human Etisk forbund. Hun foreslår alternative aktiviteter for barna, f.eks kan man fordype seg i "nissens røtter." :gruble:
Det brevet var absolutt over streken. De har ingenting med hvorfor og om enkelte ikke vil delta på julegudstjeneste. Jeg er også enig i at juleavslutningen ikke skal være gudstjenesten, men noe som inkluderer alle.
Jeg har allikevel ikke problem med at det arrangeres kirkebesøk i regi av skolen. Generelt sett oppfatter jeg den norske kirken som veldig åpen og inkluderende og ser personlig ikke problemet med å sende et ikke-troende barn dit. Jeg har inntrykk av at det oftere er ateister som er mest negative til slike kirkebesøk og vet f.eks om mange muslimer som lar barna sine delta.
Fine skolen vår. De skriver at siden det snart er jul er det selvsagt i fokus, men de legger fram stoffet slik at alle skal kunne ta del mest mulig, at de lærer om historie og tradisjoner, men trosopplæringen får hver familie ta seg av på privaten.
Jeg synes at du skal ta saken med FAU på skolen Maverick, og eventuelt til Foreldreutvalget for grunnskolen. Jeg hadde sannnsynligvis klaget til byrådsavdelingen, men det er nå meg, jeg blir sint på sånne ting. Det er faktisk et ekstremt respektløst brev og det synes jeg ikke at de skal få lov til å fortsette med.
Jeg er veldig spent på hvordan det er på Guttungen sin skole. Jeg husker ærlig talt ikke hvordan det ble gjort i fjor, om han var i kirken eller ikke, om vi måtte melde på/av, eller hva det nå var. :fossil:
Så lenge Guttungen ikke protesterer, kommer jeg til å la ham gå i kirken med klassen sin, da jeg fremdeles har en naiv tro på at han ikke blir omvendt over natten av en liten skolegudstjeneste, pluss at hovedandelen av kompisene hans kommer til å gå i kirken den dagen. Men - jeg skulle også ønske barna fikk tilbud om å besøke en moske i forbindelse med eid, shik-tempelet i forbindelse med deres høytider etc, slik at religionspåvirkingen ble litt mindre ensrettet. (Islam og Shikisme er de to andre religionene som er representert i klassen/på trinnet til Guttungen, så langt jeg vet.)
For min del, syns jeg skolen skulle vært helt fri for religionspåvirking. Ja, barna skal lære om hverandres tro, og faktisk mangel på tro, blant annet slik min gutt vokser opp, men informasjonen skal være nøytral.
Vi fikk forresten et rundskriv ved skolestart hvor vi måtte krysse av for om kirkebesøk var greit eller ikke, men det ser ikke ut som de har tenkt til å benytte seg av å faktisk ta en tur. Og det er helt OK for meg, selv om jeg krysset av for at kirkebesøk var i orden.
Her fikk vi brev der tre likeverdige alternativer ble presentert. Gudstjeneste, aktiviteter sammen med eldre på eldresenteret like ved og underholdning på sykehus/ helsepark/ sykehjem. Flott løsning, og alle kan velge selv. Jeg er nøgd.
Her går poden i kirken, selv om vi ikke er kristne. Han liker det, og elsker julespillet de har årlig. For tiden øver han veldig på sangene. Den dagen han ikke vil, så skal han slippe.
Min datter hadde nok heller ikke hatt noe mot å gå i kirken, altså. Det må hun gjerne. Jeg er likevel fornøyd med at tilbudet er slik at en kan velge hva en skal være med på og at alternativene er gode.
Dette har vi oppe i FAU hvert år. Nå har vi bestemt at skolen sender ut et nøytralt påmeldingsark til alle, hvor man velger enten gudstjeneste eller likeverdig opplegg på skolen (julen i et historisk perspektiv). Erfaring fra tidligere år tilsier ca 50/50 fordeling. Da er alle mer eller mindre fornøyde, kanskje med unntak av de mest ihuga tradisjonalistene som mener at alle bør tvinges i kirka uansett.
Poenget er jo egentlig ikke om man selv syns det er greit at egne unger går i kirken med eller uten tro, men om det er greit å bedrive emosjonell utpressing fra skolens side for å få kirken til å bli det foretrukne alternativet.
Som sagt, så har vi klart å få omtrent samme opplegget som Mauser sin skole. Beskrivelse av begge oppleggene, tilbakemeldingene fra de som går på den alternative samlingen er veldig gode. Og nå har vi også fått det slik at de ber om tilbakemelding uansett, slik at kirken ikke er "default" løsningen, men at det også skal være et aktivt valg.
Jeg er veldig fornøyd med hvordan adminstrasjonen har tatt tilbakemeldingene fra FAU og gjort noe med det som mange så på som et problem.
Nemlig. Jeg synes i utgangspunktet at det er positivt at barn av ikke-kristne går i kirken, sånn i kulturarvperspektiv. Men et sånt brev fra skolen? :tullerdunisse: Da hadde til og meg JEG vurdert å holde barnet unna. Som Tallulah sier, makan til emosjonell utpressing.
Det var ikkje noko særleg klokt brev fra skulen vil eg seie.
Hos oss (både der eg jobber og der eg har barn) har vi to parralle samlingar, kyrkja og på skulen. Det går ut brev med tilbod, og du må gjere ei aktiv handling ved å sende med lapp om barnet skal vere på skulen. Det synes eg må vere greit, at det i utgangspunkt er kyrkjebesøk om ein ikkje seier noko. Felles samling og juleavslutning har vi i tillegg for alle elevane siste skuledag.
Jeg tror like lite på Gud som på Nissen, men siden mer i vår kultur (både ting vi liker og ting vi slett ikke er så stolte over) har med Gud enn Nissen å gjøre, vil jeg heller at mine barn skal få et lite innblikk i den siden av jula enn å forske på "nissens røtter." :hehehe:
Jeg er veldig spent på svaret du får på mailen din! Denne diskusjonen har gjort til at jeg har bestemt meg for å stikke hodet innom kontoret til styreren i barnehagen i dag. Jeg skal fortelle han hvor stor pris jeg setter på at det ikke er noe som helst av gudstjenester hverken ved påske eller jul, slik som det var i forrige barnehagen. Kanskje jeg skal klappe han på skulderen også? :knegg: Er bare så utrolig lettet for å slippe det styret i år! (Styr betyr si fra at vi ikke vil sende barna våre, med påfølgende blikk som sier at vi er vanskelige.)
:gruble:
Jeg har ikke hørt noe fra skolen til Knotten om julegudstjeneste, kanskje de ikke skal?
Dette er tross alt en skole med egen minoritetsrådgiver, så de har vel det meste på stell. :knegg:
Ikke at jeg bryr meg så mye egentlig, Knotten liker seg godt i kirken han. Litt vel godt, han er skikkelig husvarm og tror muligens at det alltid er lek og sprell der oppe. :rofl:
Og hvis noen lurer, jeg ble forbanna på ungdommene som peste min syv år gamle sønn på "hvorfor er ikke du på muslimskolen? Du er muslim! Du må på muslimskolen!" også.
Jeg har fulgt med på den lokale skolen som for første gang skal ha julegudstjeneste. Denne skal arrangeres p skolen. De som ikke blir påmeldt skal ha ordinær undervisning. Er ordinær undervisning et likeverdig alternativt tilbud?
Jeg personlig har ingenting imot at ungene går i kirken på juleavslutning, men det handler jo om prinsippet selvsagt. At f.eks muslimske barn blir utelatt fra det som i utgangspunktet er tenkt som en kosedag synes jeg ikke er greit i det hele tatt. Jeg synes skolene burde ta konsekvensen av at vi faktisk lever i 2010 og skaffe nye juletradisjoner.
Jeg synes også det. Og skolen vår har innrømmet at de ikke har tenkt noe over det, eller har noen særlig grunn til å gå der. Det har bare "alltid vært sånn".
Veronal: nei, jeg ville ikke gått med på at de skulle ha ordinær undervisning. Hos oss har de en samling og temaet er det samme som for gudstjenesten ("dele med andre" tror jeg), de leser dikt, synger og snakker sammen.
På vår skole har de forresten Vinterball. 22. desember. Det er helt nøytralt. :jupp:
(Vi bor litt på landet sånn sett. Det holder å endre navn her så er det nøytralt.)
Forøvrig er jeg enig i at hva som er greit for meg at ungene mine er med på eller ei er helt uinteressant - den tonen fra skolen er selvsagt ikke det minste grei.
Nei, det er absolutt ikke et likeverdig tilbud. Det er et tilbud preget av ledelse som er redd for at ingen vil gå i kirken hvis det ikke er det beste (eneste) reelle tilbudet.
Jeg er svært så fornøyd med tilbudene vi kunne velge mellom. Det lover godt.
Jepp, jeg er enig i at formuleringen i brevet var litt uheldig/lite gjennomtenkt, selv om jeg ikke ville valgt "emosjonell utpressing" for å beskrive det.
:what: Og jeg vil påstå at du tar feil. Veldig feil. Meget mulig at Nissen og Jesusbarnet har omtrent samme symbolverdi for deg og meg, men å si at nissen har en like stor rolle i den norske kulturarven som kristendommen er jo fullstendig tullete. Riktignok er mange allusjoner i Norge hentet fra folkediktningen, men langt de fleste kommer jo fra Bibelen. Sjelden jeg har kommet over bøker/dikt og filmer der det refereres til Snekker Andresen og Julenissen, gitt.
Kan du utdype dette? Jeg vet at nisser har stor plass i historien og er å spore i enkelte tradisjoner enda, men synes denne sammenligningen ble litt rar.
Ikke tilfeldigvis, egentlig. Jeg hadde jo egentlig tenkt å ha blotet den 21., men siden kristenfolket har prakket på meg alle de upraktiske helligdagene, bøyer jeg meg for dem, og avholder det den 24. i stedet. Raus, er jeg. :stolt:
Fra spøk til alvor: Kirkebesøk før jul er helt toppers egentlig, men ikke som juleavslutning.
Vi hadde nesten kirkebesøk forrige dagen, egentlig. Det kom noen folk med en bibel her og ville samtale med oss. Drammen og jeg holdt nesten på å sloss for å få være fus til å takke nei. :sparke:
Det var et svar til Rine, som mente at siden gud var viktigst ville hun heller ha gudstjeneste enn å lære om nissens røtter.
Jeg vil påstå at alle barn i Norge vet om nissen, i en eller annen form, uavhengig av religion. Man kan ikke si det samme om gud. I tillegg har nissen (ikke den rødkledde, colanissen, men fjøsnissen) en lang historie i norsk folklore, mulig fra før kristelig tid. At nissen er "å spore i enkelte tradisjoner" må jeg rett og slett fnise av, all den tid så godt som hver eneste norske barnefamilie benytter seg av ulike nissetradisjoner i forbindelse med jul.
Jeg syns nissehistorikk er vel så interessant i et kulturhistorisk perspektiv, som det gud er. Jeg vil også påstå at et skoleopplegg med samtale om nisser opp i gjennom historien gir barna mye mer læring enn et kirkebesøk med gudstjeneste.
Jeg har ingen problemer med kirkebesøk, juleavslutninger eller lignende. Jeg synes det er en del av kulturhistorien. Men så savner jeg også den gode gamle dramatiseringen av juleevangeliet på skolen også.
Synes du virkelig det? Jeg vil påstå at innholdet i nissehistorien er ganske så begrenset sammenliknet med guds(og her snakker vi vel egentlig kristendoms)historien, og derfor mye mindre interessant, ihvertfall i et kulturhistorisk perspektiv.
Siden du nevner det, og siden Norge er tuftet på to folkeslag, nordmenn og samer - så kan vi bygge på med litt samisk kulturhistorie og nevne juovlastallu som er eldre enn den norske fjøsnissen. Kristendommen nådde ikke samene før for et par hundre år siden.