Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor kalle vaskehjelpen for engel?

#1

Heilo sa for siden:

Dette er ikke primært tenkt som et innlegg for eller i mot bruk av vaskehjelp. Jeg ønsker derimot å stille spørsmålstegn ved hvorfor mange, ikke minst her på forumet, kaller vedkommende som de har ansatt som vaskehjelp for "vaskeengelen".Jeg skjønner at uttrykket er ment positivt og skal uttrykke takknemmelighet for jobben som gjøres. For meg skurrer det likevel. Vedkommende som vasker gjør det neppe for å være snill, men derimot for å få lønn for utført arbeid. At denne lønna ofte er relativt lav i forhold til andre yrker gjør likevel ikke jobben til veldedighet. Jeg synes også det har en kjønnet undertone, siden engel er et uttrykk som vanligvis brukes om kvinner. Jeg kaller ikke den mannlige elektrikeren som fikset spot-dimmeren vår i går for "strømengelen" - selv om han var både blid og hyggelig og jeg var veldig takknemlig for at jobben ble gjort.

Min hypotese er at uttrykket vaskeengel bidrar til å underkommunisere maktforskjellen i at noen tjener så mye mer enn andre at det lønner seg for dem å ansette noen til å vaske i huset sitt mens de selv er på en annen jobb. Bruk av vaskehjelp er nok fortsatt forbundet med et visst kulturelt ubehag i Norge, kanskje som en kombinert følge av likhetsideologien i sosialdemokratiet og den tradisjonelle forståelsen (i allefall i andre halvdel av forrige århundre) av husvask som noe en god husmor gjør selv.

Jeg synes det er et uheldig uttrykk, og vil slå et slag for at vi kaller en spade for en spade og at yrkesgrupper omtales ved sin yrkestittel eller sitt navn, ikke deres antatt velsignede bidrag til arbeidsgiver eller oppdragsgiver.


#2

kokosbolle sa for siden:

Jeg hadde aldri hørt om vaskeengel før her på FP. Har alltid kalt det for vaskehjelp.

Synes kanskje vaskeengel er litt uheldig ja.


#3

Divine sa for siden:

Så rart at dette innlegget kom nå. Jeg har nemlig ikke reagert på dette uttrykket før, men i dag så slo det meg at er noe som skurrer med det uttrykket.


#4

007 sa for siden:

Jeg tenkte på det samme i går, da jeg så et innlegg om en vaskehjelp som ikke kom til avtalt tid. (?)

Personlig synes jeg vaskeengel er et latterlig uttrykk. Jeg kaller ikke damen på Rema for Remaengelen selv om hun utfører jobben sin bra, ei heller er brøyebilsjåføren en brøyteengel. Folk som utfører en jobb og som får betalt for den er ingen engler, de er vanlige arbeidere/lønnsmotakere.


#5

Teofelia sa for siden:

Jeg har tenkt på det samme selv.


#6

Lisa sa for siden:

Om man bruker betegnelser som vaskeengel, kassadame, barnehagetante osv så er man bare veldig lite bevisst på språk og dets definisjonsmakt. Og ja, selvfølgelig er det mest "kvinneyrker" som oftales på denne nedsettende måten. (Ja, det er nedsettende å ikke omtale yrker med den tittelen de faktisk har, og det er jo ikke tilfeldig at det er lavtlønte kvinneyrker som omtales annerledes).


#7

Teofelia sa for siden:

Jeg har lobbyet for "dataonkel" i årevis, må jeg få lov til å påpeke. :nemlig:


#8

Karamell sa for siden:

Det er jammen sant!


#9

Hondacrv sa for siden:

Meglerengelen blir liksom litt feil. Vaske engler er de som vasker i himmelen, rengjøringshjelp er de som vasker på jorden.


#10

Bloppy sa for siden:

Jeg sier "vaskedama."

Hun er en dame, og hun vasker for meg mot betaling. :jupp:
Det er sikkert heller ikke PK.


#11

Røverdatter sa for siden:

Jeg har også reagert på det uttrykket.

Remaengelen - :haha:


#12

Syrin sa for siden:

Eg er enig i at "vaskeengel" er eit ord som ikkje er uproblematisk.

Ordet "engel" brukar eg elles, både om menn og kvinner. Eg kan gjerne sei til min mannlige kollega: "tusen takk, du er ein engel", når han har hjulpe meg i ei knipe. Som takknemmelighet, og ikkje meint nedsettande. Burde eg revurdere det? Eg kan også seie "Du er ein knupp". Dette er jo folk eg kjenner svært godt - hadde ikkje sagt dette til nokon eg ikkje kjenner.


#13

GydaG sa for siden:

Jeg har forøvrig skammet meg i over 7 år for at jeg kalte den elskelige mannen som gav meg epidural under fødselen med storesøster for Terroristen. Er det noen som skulle hatt tilnavn engel så må det vel være sånne som tar bort smerten. :hjerter:
Forøvrig er jeg selvsagt helt enig med røkla.


#14

annemede sa for siden:

Engler er vel aller helst menn? Engelen Gabriel bl.a.


#15

Xian sa for siden:

Vel talt, Heilo!

I min familie bruker vi tittelen "badeengel". Badeengelen er ubetalt, og eneste oppgave er å sitte på dolokket og holde den badende med selskap. Kanskje også å servere et glass sherry på badekarkanten.


#16

Heilo sa for siden:

Enig i at meglerengel blir helt feil! :nemlig: En sånn badeengel kunne jeg derimot med glede tatt i mot en gang i blant! :vilha:

Er det ingen som er helt uenige med meg så vi får litt temperatur i debatten her da? :knegg:


#17

Inagh sa for siden:

Jeg kaller henne vaskeengelen, rett og slett fordi hun kom som en engel inn i vårt liv - betalt hjemmehjelp som avlastning, fra kommunen. Uten henne hadde det stått langt dårligere til i hjemmet vårt, både hygienemessig, og psykohygienisk, da det lå som en mare for mannen min og meg at vi ikke eide overskudd til å klare å holde det rent rundt oss. Jo skitnere det ble, jo mer slitne og deprimerte ble vi - og jo mindre overskudd fikk vi til å gyve løs på gulvene. Når man ikke har energi til å gyve løs på gulv, blir det dessverre ofte til at man gyver løs på hverandre i stedet. Så - hun er en engel i våre liv, enkelt og greit.

I tillegg er hun egentlig lærer, men har hoppet av læreryrket og har valgt å jobbe som hjemmehjelp fordi hun stortrives med å kunne bety så mye for folk som hun faktisk gjør. Hun vet hun er ytterst velkommen av alle hun jobber hos.

Så - for meg vil hun alltid være vaskeengelen som kommer hver tirsdag. :hjerter:

Og som tilsvar til Lisa - jeg anser meg faktisk som veldig bevisst mitt språk og mitt språkmakt, all den tid jeg har utdannelse i bunn som drillet meg nettopp i dette, så vær så snill å ikke skjær alle over en kam når du hører noen bruke et teit uttrykk igjen. :humre:


#18

emm sa for siden:

:rofl: Dataonkel, hørtes virkelig ikke ut som en jeg ville ha hjelp av! :knegg:
Men, er engel som regel uttrykk for en kvinne? Engelen Gabriel er det første som ramler meg inn, det var vel vitterlig en mann? :undrer: "Du er en engel", kan jeg komme til å si til noen som hjelper meg (ikke mot betaling da), uansett om det er mann eller dame. Her hos oss finnes det hverken vaskeengler eller dataonkler. Midd og hybelkaniner lever side om side. :nemlig:


#19

Niobe sa for siden:

Jeg er helt enig, og tenkte det samme da jeg så uttrykket i bruk.


#20

Teflona sa for siden:

Jeg har ikke hørt uttrykket før nå, men jeg er enig i at det er et litt uheldig uttrykk, som om personen gjør jobben for å være snill.


#21

Heilo sa for siden:

Inagh, det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor hjemmehjelpen oppleves som en engel, særlig i deres situasjon. Men jeg vet ikke om jeg er helt enig i at bare fordi man er bevisst på språkmakten man har så er det greit å bruke uttrykk som er med på å bygge opp under en strukturell ulik maktsituasjon mellom de som har råd til å bruke vaskehjelp og de som ikke har råd til det. (Jeg vet at det ikke gjelder dere siden dette er et kommunalt tilbud, men meget ofte er "vaskeengelen" en ansatt, som i tillegg ofte er uten bindende kontrakter og skikkelig sikkerhetsnett...)


#22

Divine sa for siden:

Dataonkel! :skratte:

Fantastisk!


#23

C3PO sa for siden:

Jeg har aldri hørt det før, og ville heller ikke brukt det på noen som får betalt av meg. Men jeg er nok også ekstra oppmerksom på ordvalg.


#24

Hønni sa for siden:

Vi kaller henne samlivsreddern.


#25

Tjorven sa for siden:

Hjelpes.

Det er jeg som skrev innlegget i går. Jeg kaller henne vaskeengel fordi jeg er så utrolig glad i henne når hun har vært der. Ja, hun gjør bare jobben sin, men det er en jobb jeg setter umåtelig stor pris på at hun gjør. Derfor er det ment som en hedersbetegnelse. Ingenting likt det dere skriver at jeg skal legge i det.


#26

Heilo sa for siden:

@Tjorven: Jeg mistenker ikke deg personlig for å bruke ordet for å dekke over maktstrukturen i arbeidsgiverforholdet, like lite som jeg mistror Inagh for å gjøre det. Derfor skrev jeg heller ikke dette som et svar til din tråd, selv om den minnet meg på at jeg har reagert på uttrykket tidligere også.

Selv om ordet ikke brukes med negative hensikter så kan konsekvensene av det være uheldig. Jamfør debatten om neger, selv om jeg ikke mener å si at vaskeengel er et like problematisk uttrykk som neger.


#27

Niobe sa for siden:

Jeg ble overrasket over å bli introdusert for uttrykket her på FP. Det virker fascinerende malplassert!


#28

Tallulah sa for siden:

Godt innlegg, Heilo, og tankevekkende. Jeg tror ikke de som bruker utrykket gjør det med annet enn gode intensjoner, men jeg syns det på et vis tar fra vedkommende yrkesstatus. De som sier barnehagetante mener det jo heller ikke vondt, kanskje de til og med bruker det fordi de er så glade i de som jobber i barnehagen? Uansett tanke bak, så hadde jeg foretrukket å bli omtalt med yrkestittel.


#29

Tjorven sa for siden:

Jeg ser at du ikke linket direkte til mitt innlegg, men det var det noen andre som gjorde.

Jeg ser hva du skriver, men er veldig uenig. Vaskeengel er bare et positivt ladet ord. Hadde jeg kalt henne vaskekjærring, så ville det vært anderledes siden kjærring i enkelte deler av landet er negativt ladet (mens det i Nord-Norge slett ikke er det).



#31

Heilo sa for siden:

Jeg er født og oppvokst og bor i Nord-Norge, og for meg er vaskekjerring definitivt et negativt ladet uttrykk.


#32

Tjorven sa for siden:

Ordet kjerring er ikke negativt ladet i Nord-Norge; i hvert fall ikke de delene mannen min kommer fra. Men det er godt mulig at vaskekjerring er det uansett. Det er heller ikke et ord jeg ville finne på å bruke om hun som vasker hos oss.


#33

Skilpadda sa for siden:

Jeg bruker ordet i veldig uformelle/muntlige sammenhenger - kaffebloggen, noen ganger i egen blogg hvis det passer med tonen i innlegget ellers. Jeg ville aldri finne på å bruke det i noe som lignet en "offisiell" sammenheng, eller å kalle vaskehjelpen vår for det eller å annonsere etter det, eller noe sånt. Det blir som å, tja, kalle svigermor for "svigermonster" i en privat blogg - ikke ment som en generell betegnelse på svigermødre, men en humoristisk formulering for å si noe (temmelig overdrevet) om hva man føler om vedkommende eksemplar av arten, gjerne i en bestemt setting eller i et gitt humør.


#34

Heilo sa for siden:

Det kan hende at ladingen av kjerring er i forandring, eventuelt at det har annen betydning i by enn i bygd. Mannen min blir sur på meg hvis jeg omtaler meg selv som kjerringa hans, selv om det er på spøk. Han synes det er et veldig negativt ord.


#35

Skilpadda sa for siden:

Eller å kalle en mannlig sjef for psykodusten, for den del. Sånn så det ikke høres ut som om dette er noe som bare gjelder omtale av kvinner. :knegg:


#36

Nenne sa for siden:

Jeg har aldri hørt uttrykket før, men finner det underlig at noen kan synes det er negativt. Jeg synes det er et rart uttrykk og ville ikke brukt det selv, men å få det til å bli negativt, se det greier jeg ikke uten å legge vrangviljen til og det vil jeg jo ikke.


#37

Tjorven sa for siden:

Jeg stusset også på det første gang jeg så det i bruk. Men jeg synes det var innmari passende siden hun er en liten engel for oss.


#38

Teofelia sa for siden:

Jeg er grunnleggende uenig med deg i dette. Jeg har jobbet som renholder (sommerjobber og kveldsjobber) i flere år, og det aller, aller mest frustrerende med jobben for meg var den nedlatende-hyggelige måten jeg ofte ble snakket til på. "Det er så flott at du kommer hit og gjør det fint hos oss", fikk jeg ofte høre. Eller: "Ja, hva skulle vi gjort uten dere som vasker. Dere gjør jammen en viktig jobb". Tilsynelatende hyggelige kommentarer, men samtidig så utrolig .. patroniserende. Hvem ville sagt noe slikt til betjeningen i kassa på Rema, liksom. For min del fikk jeg alltid en utpreget "lille venn"-følelse av å bli snakket til slik, og jeg hatet det.

Og jeg sier som Heilo: slike betegnelser er med på å sementere holdninger om at jobben er mindreverdig. Hvorfor i alle dager skal man betale en barnehagetante det samme som en ingeniør, selv om de har like lang utdannelse? En førskolepedagog virker langt bedre kvalifisert, og bør selvsagt lønnes og respekteres deretter.

Og jeg er oppvokst i Nord-Norge, og den eneste som noen gang har kalt meg for ei vaskekjerring, fikk sånn kjeft at han trolig rødmer fortsatt. Jeg finner meg ikke i å bli kalt bare kjerring heller, for den del. Jeg synes det er en utrolig nedsettende betegnelse.


#39

rine sa for siden:

Jeg har ikke lest de andre innleggene, men, tro det, eller ei, jeg hadde tenk å spørre om dette også. :humre:

Jeg hadde heller aldri hørt utrykket før jeg kom på FP (bruker det ikke selv, og ikke bare fordi vi ikke har vaskehjelp...) og tenker at det blir brukt av damer (har aldri hørt en mann bruke det) som egentlig synes det er litt kinkig at de har en annen dame som gjør drittarbeid for luselønn mens de selv kan gjøre morsommere ting og tjene dobbelt så mye. :jupp: Jeg får litt "takk Gud for denne snillle damen som hjelper travle-meg med alle tingene jeg nedprioriterer :blafre: -vibber" av det uttrykket, og tenker at det ikke er tilfeldig at det dukker opp akkurat her.

:Har scrollet litt opp: Ja, Niobe, malplassert er det også.


#40

Esme sa for siden:

Nå er nå ikke jeg den som synes det er helt krise å være nedlatende fra tid til annen, men det er jo ikke en betegnelse som bygger på respekt for en profesjonell person som gjør jobben sin. I hvert fall når det blir en gjengs måte å omtale vaskehjelper på. "Har du ordnet deg med vaskeengel?" Det har jeg sett flere ganger her. Å kalle noen en engel utfra at "hun berget ekteskapet" f.eks, gjør at man de-profesjonaliserer personen. Hun vasker ikke for å berge ekteskap eller noe annet altruistisk, hun vasker fordi det er jobben hennes.


#41

Tallulah sa for siden:

Jeg er enig med Esme og Teo. Det at den som sier det ikke mener det nedlatende, betyr jo ikke at det er greit. Ref. barnehagetante, neger, kjerring osv.


#42

Skilpadda sa for siden:

Jeg er enig i at det er nedlatende hvis man bruker det "seriøst", altså, og jeg synes det er lurt å være bevisst på ord- og språkbruk. Samtidig bruker jeg ofte "useriøse" ord i "useriøse" sammenhenger, og det kommer jeg alltid til å gjøre. Men det er viktig å være bevisst på hva man gjør da også.


#43

Esme sa for siden:

:what:

Jeg vet ikke helt hva vi skal gjøre med deg jeg altså.


#44

Heilo sa for siden:

Jeg har tygget litt på det forrige svaret ditt Skilpadda. Selv om du bruker ordet i en "useriøs" sammenheng så er du med på å spre begrepet. Vaskeengel er kanskje til dels et ny-ord, jeg ser det er flere som har møtt det første gang her på forumet. Jeg synes det vil være uheldig om det sprer seg, nettopp av de grunnene som bl.a. Esme og Teo har gitt uttrykk for, og derfor synes jeg ikke det er greit i f.eks. kaffebloggen heller. Grunnen til at jeg tar diskusjonen her og ikke når det blir brukt i kaffebloggen er likevel at kaffebloggen er en såpass uformell og useriøs arena at det å pirke på sånn språkbruk der blir nettopp pirkete og masete.


#45

Blondie sa for siden:

Nettopp.


#46

Daisy sa for siden:

Jeg har ikke hørt utrykket før, og har ikke lest tråden, men jeg ser for meg at meningen må være at man er så UTROOOOLIG takknemlig for jobben som er gjort. Det ville være den meningen jeg la i ordet. Jeg kjenner jeg blir varm inni meg av tanken på å komme hjem til strøkent rent hus. :hjerter:


#47

Hot Lips sa for siden:

Jeg skjønner at intensjonen er god, men grøsser likevel litt når jeg ser sånne uttrykk. Jeg blir ofte omtalt som engel selv, i jobben min som sykepleier. Flott at folk setter pris på jobben jeg gjør, og omsorgen jeg gir. Jeg tar gjerne imot ros som går på kompetanse og trygghet i måten jeg utfører jobben min på. Men jeg er ikke noen engel, og jeg gjør ikke jobben av godhet, men for penger. Faktisk. :knegg: Antar at det samme gjelder vaskehjelpen.


#48

Skilpadda sa for siden:

Ja, jeg ser den. (Dessuten er det ikke noe morsomt ord lenger hvis det blir mer utbredt i bruk. :humre: )


#49

Olive Oyl sa for siden:

Jeg har aldri hørt om dette uttrykket før. Etter å ha lest hovedinnlegget må jeg jo si at det var litt tankevekkende og at jeg langt på vei er enig i mye. Jeg synes likevel at det er en ganske betydelig forskjell på måten man bruker slike betegnelser på i forhold til om det er ok eller ikke.

Det er forskjell på årsaken til at Tjorven bruker uttrykket om akkurat personen som jobber hos henne, og på andre som kanskje bruker uttrykket mer generelt og/eller i en nedlatende tone. Og det synes jeg det må gå an å skille på. Det går fint an å uttrykke takknemlighet over en jobb som blir gjort selv om den er betalt, og måten man velger å gjøre det i hver enkelt situasjon synes jeg bør være litt opp til hver enkelt.

Samtidig ser jeg, som sagt, poenget i hovedinnlegget på mange måter, og uten tvil når det gjelder generell/nedlatende bruk (sistnevnte bevisst eller ubevisst). At "engel" oftest brukes om kvinner er jeg derimot ikke helt med på, som vel også er påpekt tidligere. Er det andre eksempler på at kvinnelige yrkesutøvere blir kalt noe med "-engel" eller tilsvarende? Jeg har aldri hørt om det før. Selv hadde jeg nok aldri kalt noen for verken strømengel (:knegg:) eller vaskeengel, men jeg synes altså at det bør skilles litt på tanken bak her. Faktisk. Jeg blir ikke det spor fornærma om noen skulle kalle meg ei kjerring og mene det nøytralt/positivt.


#50

Esme sa for siden:

Som Filippa sier så tror jeg det er rimelig vanlig at sykepleiere blir kalt "engler". Og selv om det er godt ment, som i betydningen av at "du er en snill person som gjør sånt for meg" så er det en feil betegnelse, da tillegger man en profesjonell person egenskaper som er personlige, ikke profesjonelle.


#51

Floksa sa for siden:

Kjærring er et hedersord her!

Påstår mannen i allefall :skeptisk:


#52

Teofelia sa for siden:

Han lurer deg. Kjerring er et skjellsord. :nemlig:

#53

Milfrid sa for siden:

Jeg har aldri sett uttrykket før jeg så det i går her inne, og jeg tenkte at det var da et snodig uttrykk å bruke på vaskehjelpen. Her i huset kaller vi (inkludert ungene) henne ved navn når vi snakker om henne

Vaskeengel gir meg assosiasjoner til at det som gjøres ikke er en jobb, og sånn sett er jeg enig i at det er ca like nedlatende som barnehagetante, selv om det kan være aldri så kjærlig sagt.

Men med tanke på å spre ordet ved å bruke det, så er det ingen sjanse i havet for at jeg skal ta det i bruk, altså. :knegg: Men dere som bruker det - brukes det muntlig også? Sier dere "i dag kommer vaskeengelen" til venner/mann/barn?


#54

Bomull sa for siden:

Aldri hørt uttrykket, så nei - jeg bruker det heller ikke.


#55

Røverdatter sa for siden:

I tillegg til at det er nedlatende, så høres det utrolig snålt ut da, å si at man har hatt besøk av vaskeengelen. Jeg får litt Fjordland-reklame-vibber. Tannfeen, Ole Lukkeøye og vaskeengelen. :knegg:


#56

Skilpadda sa for siden:

Bruker du aldri de andre ordene der heller? Jeg kan godt finne på å referere til tannfeen og Ole Lukkøye hvis det faller seg sånn og jeg synes det er morsomt i sammenhengen.


#57

Esme sa for siden:

Ja. Context is usually everything. :jupp:

(Se, nå fant jeg på et nytt ordtak, så da kan jeg gå hjem for dagen.)


#58

Røverdatter sa for siden:

Jo, men jeg bruker dem ikke om mennesker. (Ole Klemmetsen er unntaket, men det har ikke jeg funnet på.)


#59

Skilpadda sa for siden:

Ah, så hos dere er det faktisk tannfeen som kommer og henter tennene. :knegg:


#60

Esme sa for siden:

Men hva kaller du tannlegen din og privaturboen din da? :eek:

(Sorry, jeg har kommet over i fjasemodus.)


#61

Milfrid sa for siden:

Jeg kunne sikkert brukt det om jeg våknet en morgen og det plutselig var pent og rent her. :knegg:

Men jeg er ikke ening at man ikke kan si til noen at de er en engel, altså, sånn generelt sett, og blir litt overraske over å lese at noen (husker ikke hvem) ble fornærmet(?) over å ha blitt fortalt at man gjorde en vikti jobb som vaskehjelp. Man trenger jo ikke å ta alt opp i verste mening, det er jo mulig at personen bare hadde lyst til å si noe hyggelig til en og vise at h*n satte pris på jobben som ble gjort. Jeg kan finne på å si til barnevakten vår at hun er en engel når hun stille opp på timers varsel, uten at det ermet forsøk på å degradere jobben hun gjør. Men jeg kaller henne ikke barnevaktengelen vår, altså. :fnis:


#62

Esme sa for siden:

Det var ikke meg som skrev det, men er du ukjent for at komplimenter kan være svært patroniserende? Dessuten er det nå i hvert fall patroniserende å si at Teo tar alt opp i verste mening all den tid du ikke aner hva som ble sagt.


#63

Røverdatter sa for siden:

Betyr dette at dere med vaskehjelp faktisk tror de er engler som kommer rundt og vasker? :humre:


#64

Røverdatter sa for siden:

Den kom litt feil ut.

:lang dag:


#65

Skilpadda sa for siden:

Omtrent like mye som jeg tror på at det faktisk er tannfeen som kommer og henter tenner. :knegg:

Neida, jeg kaller ikke meg selv eller mannen for tannfe, og jeg kaller jo ikke vaskehjelpen vår for engel heller. Men noen ganger, hvis jeg synes det er morsomt der og da, så kan jeg si at "i går viste det seg at tannfeen gir hele 40 kroner for en hjørnetann" i stedet for "i går ga jeg Poden 40 kroner for en hjørnetann". Eller jeg kan si at "i dag har vaskeengelen vært her" i stedet for "i dag har vaskehjelpen vært her". Begge deler er spøkefulle uttrykksmåter som (i mine øyne) helt klart kan brukes både morsomt og teit. Context is everything. :jupp: (Men jeg innser jo, når sånne tråder som denne dukker opp, at "vaskeengel" er blitt såpass vanlig og forslitt at det knapt kan være morsomt lenger. Så jeg kommer antagelig ikke til å si det mer rent privat engang.)


#66

Filifjonka sa for siden:

Jeg bruker ikke engel om verken vaskehjelp, helsepersonell, brøytebilsjåfører eller småbarn, og jeg syns å kalle noen for engel skurrer i alle sammenhenger.

Syns også det er utrolig fjollete å lese nyhetssaker om ulykker der "sjåføren hadde englevakt", som om det er noe reelt. Det ser jeg ofte.

Men dataonkel er jeg med på. :)


#67

Skilpadda sa for siden:

Og sånn rent for spøk og i private sammenhenger kan jeg til og med finne på å si ord som "barnehagetante" og "kassadame" (og, for den del, "dataonkel") også. So sue me. :knegg:


#68

Teofelia sa for siden:

Det var meg som sa det, og hvis jeg bare hadde hørt noe slikt én gang, hadde det vært uproblematisk, men det ble sagt slike ting ofte. Som i: gjerne flere ganger i uka, og gjerne fra de samme folkene, gang på gang.

Det er trenden i det som gjør det irriterende og som, for meg, viser at mange har helt spesielle holdninger til renholdere. Som sagt, hvem ville fortalt en rørlegger eller barnehagepedagog at "jobben du gjør er jammen viktig" som et kompliment? Det er jo aldeles opplagt, så når folk til stadighet fortalte meg at jobben jeg gjorde var viktig, føltes det som det de egentlig sa var "jobben du gjør har ingen status, men den er veldig viktig, så derfor understreker jeg at den er viktig, slik at du skal skjønne at jeg verdsetter deg selv om du har et absolutt lavstatusyrke".

Jeg tror selvsagt ikke at noen tenker slik bevisst, men at holdningene ligger der underbevisst er jeg ikke et sekund i tvil om.


#69

Esme sa for siden:

Context is usually everything. Det kommer an på nemlig. :knegg:

(og hvorfor sitter jeg her ennå? Lord give me a backbone so's I can hop home eller noe.)


#70

-ea- sa for siden:

Er det bare meg som ikke skjønner hva dataonkel er? :blånn: Jeg får dessverre assosiasjoner til gubbe som sender grisemeldinger til unge jenter på nett. :peode:


#71

Avatar sa for siden:

Jeg syns også bruken sv ordet er litt snodig, samtid som jeg kan finne på å kalle noen en engel selv... Men da uten betegnelse foran.

De årene vi hadde vaskehjelp, da jeg var barn, kalte vi henne ved fornavn.


#72

Divine sa for siden:

:rofl: : oversetterhumor :


#73

Røverdatter sa for siden:

Jeg sier også sånne ting hele tiden altså, fordi jeg rett og slett er ganske uhøvla og lite PK i språkbruken min. :vaskemunnenmedsåpe: Det hindrer ikke at jeg ser den biten med at det kan oppfattes nedlatende og patroniserende. Og selvsagt veldig snålt, når man tenker over hva man egentlig sier. Og jeg kaller ikke mennesker engler eller tannfe.


#74

Blondie sa for siden:

Du er sprut gæærn! :latter:


#75

Røverdatter sa for siden:

Jeg skal be om å få datatante som tittel neste gang vi får visittkort. :nemlig:


#76

Heiko sa for siden:

Er det noe galt i å omgi seg med engler også nå da? :dåne:


#77

Teofelia sa for siden:

Hint: IT-support.


#78

Skilpadda sa for siden:

@Teo: Jeg gikk og tenkte på det der med å si til vaskepersonalet at de gjør en viktig jobb i sted, og fant ut at jeg godt kunne sagt det til min egen vaskehjelp - litt sånn "det er jammen godt vi har deg" eller noe sånt. (Hvis jeg altså var en person som sier sånt, hvilket jeg ikke er. :knegg: ) Og det samme kunne jeg sagt hvis vi f.eks. hadde en fast barnevakt vi brukte. For i begge de tilfellene jobber de for meg. Men å si lignende ting til vaskerne her på jobb, som har samme arbeidsgiver som jeg har, det ville føles feil og nedlatende - og jeg ville heller ikke sagt slike ting til barnehage-/SFO-ansatte, som er ansatt av institusjonen de jobber ved, og hverken jobber for meg eller gjør meg en personlig tjeneste.

(Ellers er jeg også sikker på at det går an å si noe hyggelig til vaskepersonalet uten å være ekkel og nedlatende. Det er ikke bare kontekst som er viktig, tone kan også spille inn. :jupp: )


#79

Skilpadda sa for siden:

Jeg har tenkt på det som "generell IT-person", jeg. Og at det, som "barnehagetante", brukes om ulike stillinger og folk med ulik utdannelse (eller uten utdannelse, for den del).


#80

Skilpadda sa for siden:

Dataonkel er et Teofelia-uttrykk, tror jeg. :jupp: Jeg hadde i alle fall aldri hørt det før hun sa det i en diskusjon for noen år siden.


#81

Teofelia sa for siden:

For så vidt kan vi godt bruke det slik. Det er mitt ord. Nå har du hørt om det. :værsågod:

#82

Teofelia sa for siden:

Vesensforskjell. :nemlig:

De som sa slikt til meg, var uten unntak folk som jeg rengjorde kontorene til. Sjefene mine sa absolutt ikke slik.


#83

Milfrid sa for siden:

:knegg: Ok, erstatt "alt" med "ting" da. Og jeg tenker vel som så at til og med patroniserende komplimenter kan være hyggelig ment. Det kan jo bli fryktelig vanskelig for en høyere oppe i systemet å gi uttrykk for takknemlighet for den jobben som blir gjort uten å virke patroniserende?


#84

Olive Oyl sa for siden:

Det er sant. Men så er jo heller ikke pasientene profesjonelle, så om de prøver å uttrykke takknemlighet på en klønete måte innimellom, kan kanskje sykepleierne takle det profesjonelt? Jeg synes altså at det er viktig å skille på enkeltutsagn og de som måtte bruke slike uttrykk generelt. Men er det virkelig noen (eller så mange at det er et problem eller trenger å være et tema) som sier vaskeengler og sykepleierengler o.l. om yrkesgrupper, altså? Jeg synes det er noe annet at en pasient sier at en sykepleier "er en engel" i takknemlighet.

Også må jeg fnise litt, for nå ble det veldig mye englesnakk. :finner opp nye varianter i hodet:


#85

Olive Oyl sa for siden:

Okei, jeg skal gå i meg selv. Etter å ha lest resten av tråden ser jeg jo at det faktisk er ganske vanlig å høre, for noen. Og det er jo litt spesielt.


#86

Teofelia sa for siden:

Poenget er at en kontoransatt er ikke vanligvis "høyere opp i systemet" enn en renholder, i den betydningen. Han eller hun har sikkert en bedre betalt jobb og er trolig plassert høyre i organisasjonspyramiden, men vedkommende er ikke renholderens overordnede.

Jeg har fått masse godord og komplimenter fra både kollegaer og ledere i min yrkeskarriere, og jeg har hatt en rekke jobber som har vært "viktige". Likevel har det aldri skjedd at noen har fortalt meg at "jeg jammen gjør en viktig jobb" eller at "det er godt de har slike som meg her" i de jobbene. Der har jeg fått konkrete tilbakemeldinger på det jeg faktisk har gjort (godt jobbet med prosjekt NN, bra håndtert i sak XX osv), og det er noe ganske annet.

I en av mine renholdsjobber fikk jeg høre at "Du gjør virkelig en god jobb. Det er mye renere her nå enn det bruker å være når de faste går her." Det er en skikkelig, konkret tilbakemelding som virkelig varmer, men å til stadighet få høre at "du gjør jammen en viktig jobb" sier ingen ting om jobben jeg gjør; det bare høres nedlatende og patroniserende ut.

Og det er klart det er hyggelig ment. Det blir da ikke mindre patroniserende av den grunn. Man kan ikke (i fullt alvor) klappe en kollega på hodet og si "Hvordan har du det, lille venn", uavhengig av hvor godt ment det er.


#87

Hyacinth sa for siden:

Jeg har sneglet meg gjennom tråden og er enig med Skilpadda. Jeg bruker sjelden ordet "engel" overhodet, og ikke har vi vaskehjelp heller.

Jeg har forresten beklaget meg mer enn en gang overfor renholderne på jobb når jeg går og tråkker med skitne sko på golvet de nettopp har vasket. Jeg vet det ville ha irritert meg om det var jeg som vasket, og jeg mener ikke å være nedlatende og "å, så flink du er!" i holdingene mine.


#88

Hyacinth sa for siden:

Det har jeg fått. Flere ganger. Til og med av sjefen selv. :haha:


#89

Bille sa for siden:

Det ville ikke falt meg inn i måneskinn en gang å tenke over noe sånt. Men jeg bruker ikke uttrykket selv. Jeg kaller henne "vaskehjelp". :schmart:


#90

rine sa for siden:

[quote=Teofelia;2620974
Det er jo aldeles opplagt, så når folk til stadighet fortalte meg at jobben jeg gjorde var viktig, føltes det som det de egentlig sa var "jobben du gjør har ingen status, men den er veldig viktig, så derfor understreker jeg at den er viktig, slik at du skal skjønne at jeg verdsetter deg selv om du har et absolutt lavstatusyrke".

Jeg tror selvsagt ikke at noen tenker slik bevisst, men at holdningene ligger der underbevisst er jeg ikke et sekund i tvil om.[/quote]

Helt klart. Har hørt det der ørtn ganger, men aldri av frisører, elektikere eller vaskefeer. Det er uten unntak personer som har (eller føler at de har) et yrke med høyere status enn mitt som kjenner behov for å fortelle meg hvor viktig jobben min er.


#91

Hot Lips sa for siden:

Vi gjør det, altså. :dulte: Og både tone og kontekst er avgjørende for hvorvidt jeg oppfatter det som genuin takknemlighet, eller et patroniserende klapp på hodet. Men jeg setter mye mer pris på om noen sier "tusen takk, du er så dyktig", for eksempel.

(Jeg kommer forresten ilende når de roper "søøøøster!" med skjelvestemme også, jeg. Og skyver bare hånda vennlig, men bestemt vekk hvis noen kaller meg "jenta mi" og klyper meg i baken. På jobb, that is. :knegg:)


#92

Pegasus sa for siden:

Jeg synes "vaskeengelen" var kjempesøtt, jeg da. :hjerter: Og når noen omtaler meg som en engel i mitt yrke, så tar jeg det som et komplement.


#93

rine sa for siden:

Jo, jo, det hadde forsåvidt vært en kjærkommen avveksling fra bitch. :gruble:


#94

Hot Lips sa for siden:

:knegg:


#95

Milfrid sa for siden:

Jeg er selvfølgelig enig i at det er mye bedre å si at noen gjør en god jobb, poenget mitt var bare at det at noen er patroniserende ikke nødvendigvis betyr at det er det de mener å være: det kan være godt ment. Alle er ikke like gjennomtenkte og reflekterte og blir dermed nedlatende uten å ville det. Og da mener jeg at det er dumt å ta det til seg negativt.

Men det er meg: om en ting kan tolkes negativt, nøytralt eller positivt så velger jeg den mest fordelaktige for meg og personen. Med mindre det er åpenbart ut fra situasjon, tonefall og mimikk at det er den negative som gjelder. Jeg tror det sparer meg for mye irritasjon. :nemlig:

Men sånn generlt sett har du slevfølgelig rett i at det er bedre ånsibtil noen at de gjør en god jobb (som vaskehjelp) enn at de gjør en viktig jobb.


#96

Divine sa for siden:

ånsibtil, Mindy? :knegg: :mobber:


#97

007 sa for siden:

Det verste jeg visste som sykepleier var å bli omtalt som engel. Toppen av kransekaka var når gamle menn sang Jag Trodde Änglarna Fanns.

www.youtube.com/watch?v=vzqRKmZiGI0

:grøsser:


#98

Pegasus sa for siden:

:riktig:

Bitch har jeg heldigvis aldri blitt kalt, annet enn av x-en min. :knegg:


#99

Milfrid sa for siden:

:rødme: iPhonen min lever sitt eget liv (eventuelt jeg har alt for store fingre og burde hatt en iPad? :hyper: )


#100

rine sa for siden:

Hva prøvde du egentlig å skrive? :undrer:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.