Jeg kan godt lese en bok uten bilder, men oppskrifter i kokebøker liker jeg illustrert med bilder. Har en stund drømt om å lage en kokebok, og nå går drømmen i oppfyllelse. :knegg: Flere oppskrifter med bilder følger etterhvert.
Alle er velkommen til å delta med oppskrifter i Irmas kokebok, men det må følge med egenprodusert bilde til oppskriften. Ulike typer mat er også tillatt, jeg har i første omgang fokusert på middager.
NB1: Dette er tilfeldig utvalgte middager som jeg har hatt lyst til å dele med dere, og fotografere. Det er ikke en typisk ”ukesmeny” hjemme hos oss. NB2: Jeg tar forbehold om trykkleifer, det har tatt en del tid å skrive ned alle oppskriftene – det er fort gjort å bomme på noe. Les derfor oppskriftene nøye – og spør hvis noe høres rart ut.
Vel bekomme!
Irmas potet- og squashpanne
2 ss olivenolje
1 løk i skiver/biter
1 presset hvitløksbåt
1 squash i biter/skiver
6-8 poteter (kommer an på størrelse)
1 ts tørket eller 1 ss frisk basilikum
1 ts tørket eller 1 ss frisk timian
1 ts paprikapulver
salt, kajennepepper
revet ost med god smak, f.eks gulost eller parmesan
Varm opp oljen og fres løk og hvitløk litt. Tilsett poteter og fres på midels sterk varme. I 10-20 minutter alt ettersom hvor store biter. Man kan også forkoke potetene, da kan dropper man denne runden med steking. Et lokk på stekepannen vil gjøre stekingen raskere. Tilsett squashen og krydderne, og stek i ytterligere 10 minutter. Dryss på ost og legg lokk på pannen fram til osten har smeltet. Serveres med godt brød (f.eks urte- eller hvitløksbrød) eller knekkebrød, og eventuelt litt salat.
Lettvint tomatsuppe med tortellini
8 porsjoner
1 purre
1 fedd hvitløk
2 ss smør eller margarin
2 bokser hakkede tomater á 400 g
8 dl vann
5 dl matfløte eller like deler kremfløte og melk
3 grønnsaksbuljongterninger
1 potte basilikum
kokt pasta, gjerne tortellini med ost
Skyll og strimle purren og finhakk hvitløken.
Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle og fres purre og hvitløk under omrøring i et par minutter.
Tilsett tomater, vann, fløte og buljongterninger.
Finhakk basilikumen samtidig som du lar det andre koke i et par minutter.
Kok pastaen etter anvisning på pakken.
Fordel pasta og basilikum i suppeboller og øs opp suppen.
Chicken tikka m/ ris, yoghurt- og mynteraita
1 dl matyoghurt eller yoghurt naturell
2 fedd hvitløk
50 g løk
1 ss ingefær
3 ss sitronsaft
1 ts salt
1 ts chilipulver
1 ss tomatpuré
½ ts malt korianderfrø
3 ss smeltet margarin/oje
1 kg kyllingfilet
Saus
4 ss olje
1 fedd hvitløk
½ ts malt spisskummen
¼ ts muskatblomme
½ ts malt muskat
150 g tomater
½ ts gurkemeie
Salt og chilipulver etter smak
1 ss ingefær
1 ss rømme
1 dl kefir (evt matyoghurt)
10 cashewnøtter
1 ss finsnittet koriander
Rasp løk, ingefær og hvitløk. Mal spiskummen og korianderfrø. Del filetene i serveringsstykker på ca 50 g.
Bland alle ingrediensene og legg kyllingen i marindaden natten over, eller i minst 4-5 timer. Lag små hakk i filetene slik at marinaden trekker inn.
Stekes i 15-20 minutter på 225 grader midt i stekeovnen. Snu filetene etter ca 10 minutterSaus
Hakk hvitløk, rasp ingefær, mal spisskummen, knus tomater, mal cashewnøtter til pulver og finsnitt koriander.
Varm olje. Ha i malt spisskummen, muskatblomme og muskat. Tilsett tomater, krydder og ingefær. La sausen koke 2-3 minutter før du tilsetter rømme og kefir.
Bland alt godt og tilsett malte cashewnøtter og stekte kyllingfileter. La dem trekke i sausen i 5 minutter før servering.
Pasta med pølse og pesto
500g spagetti
400 g pølse (kokt, røkt kjøttpølse – eller andre krydrede pølser)
4 ss olivenolje
1 rød paprika
1 gul paprika
2 dl sjampingjonger
1 løk (evt 4 vårløk)
1 ½ dl pesto
1 ½ dl revet, fersk parmesan
salt og nykvernet pepper
Kok spagettien etter anvisning på pakken. Skjær pølsene i skiver og stek dem raskt lysebrune i to skjeer olivenolje. Ta pølsekivene opp av pannen. Tilsett grønnsaker. La dem surre på svak varme i 6-8 minutter. Legg pølseskivene tilbake i pannen og rør inn pesto og mesteparten av parmesanen. Smak til med salt og pepper. Bland sausen i spagettien. Dryss med resten av parmesanen rett før servering.
Pesto
1 liten potte frisk basilikum
1 ts grov salt
2-4 hvitløksklæfter
50g pinjekjerner
3 ss nyrevet parmesanost
5 ss olivenolje
Med kjøkkenmaskin: Ha i basilikum, salt, hvitløk, pinjekjerner, parmesan og 3 ss av oljen og kjør det raskt sammen i maskinen. Ha i resten av oljen litt etter litt. I morter: Knus basilikum, salt hvitløk, pinjekjerner, og parmesan til en jevn masse. Ha i oljen litt etter litt.
Gohbi Alu (Blomkål og poteter) m/ raita, nanbrød og løkbhaji
5 ss ghee eller 10 ss olje
1 ½ ts spisskummen
150 g løk
2-3 fedd hvitløk
300 g tomater
1 ss tomatpuré
2 ts gurkemeie
2 ts salt
1 ts chilipulver
1 fersk chili
1 ts tørket bukkehornskløver
2 ss raspet ingefær
600 g blomkål
300g poteter
Garnityr:
1 ts garam masala
3 ss fersk koriander
Skrell og del poteter i 2x4 cm. Del blomkål i buketter (10-15g). Skjær løk i små terninger, rasp hvitløk og ingefær, knus tomater og finsnitt koriander.
Varm olje, tilsett spisskummin. La dette frese litt og ha i hvitløk. Stek hvitløken blank og tilsett løk.
Når løken er lysebrun, tilsett tomater og tomatpurè, ha i gurkemeie, salt, chilipulver, bukkehornskløver og ingefær. Kok i 3-4 min til oljen flyter opp. Ha i blomkålbuketter og kok i 4-5 min. Tilsett deretter poteter.
Når alt er mørt etter ca 10-12 min, avslutt med garam masala og koriander. Yoghurt- og mynteraita
Bland 2,5 dl yoghurt, ca 20 g hakket mynte og en klype kajennepepper. Blandes godt. Serveres kald.
Løkbhaji
140 g besanmel eller grammel
1 ts salt
1 ts malt spisskummen
1 ts malt gurkemeie
1 ts bakepulver
1 ts chilipulver
2 ts sitronsaft
2 ss vegetabilsk olje eller jodnøttolje, pluss ekstra til frityrsteking
2-8 ss vann
2 løk i tynne skiver
2 ts korianderfrø, lett knust
Sikt besanmel, salt, spisskummen, gurkemeie, bakepulver og chilipulver opp i en stor bolle. Tilsett sitronsaft og olje, og rør så gradvis inn akkurat nok til at det danner seg en fløteaktig røre. Bland inn løk og korianderfrø.
Varm nok olje til frityrsteking i en wok, frityrgryte, eller en stor tykkbunnet kjele til den når 180 grader, eller til en brødterning blir brun på 30 sekunder. Ha skjefler av løkblandingen uten at de blir liggende for tett, og stek i 2 minutter. Bruk tang til å vende bhajiene, og la dem steke videre i 2 minutter til de er gyllenbrune.
Løft umiddelbart bhajiene ut av oljen og la dem renne godt av på sammenkrøllet tørkepapir. Hold bhajiene varme, mens du fortsetter å steke resten av røren. Server varme med sitronbåter. Nanbrød , ferdigkjøpt
Blomkålsuppe med ost- og urtebrød
1 stort blomkålhode, evt 2 små
1 l vann
¾ ss ss salt (evt litt mindre)
3 dl matfløte (evt melk noe melk)
1 terning kyllingbuljong
½ ts pepper
½ ts muskat
Del blomkålen i store buketter og stilken i noen biter. Ta noen av bukettene og del opp i små buketter, legg disse til side. Ha blomkål i vannet sammen med salt og kok 20 minutter under lokk til det er mørt. Ha i en terning med kyllingbuljong, fløte, pepper og muskat, kjør alt i en mikser til en purésuppe. Du kan også bruke stavmikser. Smak evt til med mer salt og pepper. Putt de små blomkålbukettene oppi, og kok i noen minutter.
Ost- og urtebrød
5 dl melk
50 g ferske hakkede urter (f.eks basilikum, ruccola, persille)
50 g gjær
50 g smør
2 ts salt
200 g revet jarlsberg eller annen revet ost
12-13 dl hvetemel
I stekeovnen 250 grader, 10-12 min.
Varm melken til ca 37 grader. Ha urtene i litt av melken, smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i urtemelken. Tilsett resten av melken, smør, salt, halvparten av osten og det meste av melet. Arbeid deigen til den er smidig og ikke klisser. La deigen heve på et lunt sted under plast ca 30 minutter. Ha deigen på melet bakebord, og del den i to deler. Trykk ut eller kjevle til firkanter ca 20x20 cm. Skjær 2 cm brede strimler med en spiss kniv. Vri på deigen noen ganger og legg den på smurt plate eller bakepapir. Strø over resten av osten. La den heve igjen i ca 15 minutter, og steke midt i ovnen. Avkjøl utildekket på rist.
Pitabrød med makaronistuing og hvitløksdressing
4 pitabrød
1 boks kokt skinke/kyllingskinke
2 løk
2 fedd hvitløk
½ dl olivenolje (vi bruker bare et par spiseskjeer)
½ boks hakkede tomater
1 dl ketchup
1 ss sukker
salt og pepper
200 g makaroni
100g revet ost
Finhakk løk og hvitløk og fres i oljen i tre minutter. Tilsett terninger av skinke og la det frese i noen minutter før du tilsetter hakkede tomater og ketchup. Smak til med salt, pepper og litt sukker. Kok makaronien etter anvisning på pakken. Når den er ferdig, siles den over et dørslag og avkjøles i kaldt vann. Bland makaronien i kjøttsausen og fyll den i varme pitabrød som er smurt med hvitløksdressing. Dryss på ost og server litt salat til pitabrødene. (Vi putter gjerne salat++ inni pitabrødet.)
Hvitløksdressing
3 ss majones
3 ss rømme/rømmekolle
1 fedd hvitløk
1 ts hvitvinseddik
1 ts sukker
salt og pepper
Feks. at jeg ikke er så flink til å ta gode nok (kokebok-aktige) bilder av matrettene, da må jeg få noen andre til å gjøre akkurat det. Ja, og det at jeg da må lage en haug med matretter som jeg skal ta bilder av. Jeg elsker jo å lage mat, men føler ikke jeg har overskudd til den jobben der akkurat nå for tiden. Får vente litt og se. :)
Vil du gifte deg med meg :sparke: - Ble veldig sulten her jeg sitter her jeg nå! Jeg vet at det kanskje er å banne i kirka, men jeg kunne godt tenkt meg å vite hvor lang tid det tar å lage...
Wow. :tilber: Irma, du er så flink og jeg er helt enig med deg, kokebøker må ha bilder. Kanskje det er derfor jeg har laget så lite av oppskriftene jeg har funnet her inne og på NM? Vet liksom ikke hvordan maten skal se ut til slutt.
Ja takk! :suss:Jeg må tilstå at min kjære lager middag vel så ofte som meg altså. Jeg synes det er morsommere å ta bilder enn å kokkelere. Takk for hyggelige tilbakemeldinger, det har faktisk tatt litt tid å forberede dette. Det er derfor jeg veldig gjerne vil at flere deltar med oppskrifter! Det er begrenset hvor hyppig jeg får oppdatert kokeboka sånn helt alene. Skal se om jeg får lagt til tidsbruk på rettene etterhvert Bauche.
Slenger inn et par bilder fra i fjor sommer. Noen har sikkert sett dem før.
Verdens beste pizza (er grillet)
Pizzasaus på slump:
Tomatpuré
Litt ketchup
Bokstomater (press ut all saft gjennom en sil)
Pizzakrydder/evt ferske urter
Litt worchestersaus
Bittelitt sukker
Pizzadeig
(Er litt usikker på om det er denne som ble brukt på bildet, men jeg vil tro at alle typer pizzadeig kan brukes.)
2 små pizzabunner
1,5 dl vann
20 g gjær
4 dl hvetemel
3 ss olivenolje
1 ts salt
Bland vann og gjær. Ha melet i en bolle. Hell over vannet. Arbeid deigen til den blir klisset og jevn. Ha i olivenolje og salt og elt videre til deigen er glatt og fin. Hvis deigen fremdeles virker klisset, kan du ha i litt mer mel. La deigen stå på et lunt sted i 1 -1 1/2 time før steking.
Lag en tynn pizzaleiv på ca 1/2 cm. Ha godt med mel under leiven, på den siden som treffer stekeplaten. Dette for å gjøre jobben med å få leiven over på grillen lettere. Man kan velge å steke pizzaen på begge sider før man har på fyllet. Vår erfaring er imidlertid at det er best å lage pizzaen ferdig før den puttes på grillen.
Mulighetene for ingredienser på pizzaen er utallinge. På varme sommerdager synes jeg spekeskinke, fersk mozarella, løk, cherrytomater og sopp er godt. Med ruccola, parmesan og hvitløksdressing oppå, hvis vi skal "ta den helt ut".
På grillen (men stekt på begge sider, slik at pizzaen blir litt vel tørr for vår smak):
3-4 kyllingfileter (rå)
1 til 1-1/2 pk fløte (enten mat eller krem)
En solid neve rosiner
salt, pepper, annet krydder
3-4 ss tandoori curry paste
smør/olje
Skjær fileter i passe biter, brun dem lett i smør/olje og krydre forsiktig med salt og pepper og annet godt krydder du måtte ha som passer til kylling
Hell over fløte og ha i tandooripureen.
La sausen koke inn til den får passe tykk konsistens og ha i rosiner
Server en grønn salat til med en dressing bestående av balsamicoeddik, olivenolje, salt og pepper.
Og selvsagt ris til.
600 g kyllingfilet
1 ss olje
1 pose fajitaspulver
1 løk
2 gulrøtter
2 skiver kålrot
1 sellerirot (kan sløyfes)
1 søtpotet
2 ss finhakket persille
Ved siden av smaker det godt med tacosaus, rømmekolle/rømme og avocado/guacamole. Fajitaene kan byttes ut med lompe eller lefse, noe som smaksmessig nesten er bedre etter min mening.
Rens og skjær rotgrønnsakene i tynne staver. Finhakk løk.
Skjær kyllingfiletene i strimler og stek dem i en middels varm panne med olje.
Bland fajitaspulver inn i kyllingen som anvist på posen.
Tilsett rotgrønnsaker, løk og finhakket persille, og la det steke med kyllingstrimlene et par minutter. Fyll varme hvetetortilla med kylling og rotgrønnsaker, og rull sammen.Kyllingfajitaen før den rulles sammen:
Jeg ble så inspirert av denne tråden at jeg bare måtte teste ut en av rettene i dag. Laget Gohbi Alu, mynteraita og løkbhaji. Det var like godt som det så ut på bildene og smakte skikkelig indisk. S på 20 mnd likte best løkbhaji og mynteraita og satt til slutt med skjeen rett i skålen. Ble stappmette og kommer helt sikkert til å lage denne retten igjen. Det er jo faktisk ganske rimelig mat, som smaker som en skikkelig søndagsmidag.
Av alle oppskriftene jeg har lagt ut er nok dette en av mine favoritter. Har kun prøvd ut oppskriften (Gohbi Alu og løkbhaji) en gang, men det ble skikkelig suksess. Har lyst til å prøve og lage mer indisk. (Har selvsagt sikret meg tre Indiske kokebøker i det siste. :flau: ) Det blir gjerne litt investering det første par gangene man lager mat ifht kryddere, men når man først har disse på plass blir maten ganske billig ja. :nemlig: Indiske oppskrifter ser ofte veldig omfattende ut, men titter man nærmere er ofte de fleste ingrediensene kryddere.
Kok poteter, de bør være helt kalde da salaten skal lages. Bland majones og rømme etter smak (ca. 50/50) og tilsett pepper og dressingmix. Bland dette sammen med oppdelte poteter.
Irmas potetsalat 2(den jeg vanligvis lager)
Kokte poteter
Majones
Rømme/rømmekolle
Sort pepper
Sylteagurk
Litt lake fra sylteagurk (kan sløyfes)
Pepper
Salt
Følg anvisning ovenfor, men dropp knorr dressingmix, og bland i sylteagurk, salt og evt lake istedenfor.
Mektig loff (2 stk)
Denne blir litt ”tung” og er knallgod. :nam:
75 g smør
2 liter hvetemel
7 dl melk, 37 grader
50 g gjær
1 ts salt
1 ts bakepulver
1 egg til pensling
valmuefrø
Smuldre smøret i melet. Har du en kjøkkenmaskin, går det veldig raskt. Men det går ganske fort om du bruker fingerkraft også. Varm melken og løs opp gjæren i den. Bland sammen alle ingrediensene og elt deigen godt sammen. Ikke ta i alt melet med en gang, og pas på at deigen ikke blir for hard. Du har hatt i nok mel akkurat når deigen løsner fra bollen. Sett bollen på et lunt sted, dekk den til med et klede og la deigen heve i 30-40 minutter. Hvelv deigen over på et melet bakebord.
Del deigen i to. Rull hver del ut til et avlangt brød. Sett brødene over på bakepapir på stekeplate, eller ha dem i hver sin store brødform. Dekk til med et klede og la brødene etterheve i 25-30 min.
Pensle brødene med sammenpisket egg og strø på valmuefrø. Stekes nederst i ovnen på 225 grader i ca 25 minutter. Følg med. For å forsikre deg om at loffene er gjennomstekt, kan du kakke på undersiden av dem. Blir det en hul lyd, er loffene ferdig. La dem avkjøles på rist. Vil du ha myk skorpe, legger du klede over loffene mens ide kjølner. Vil du ha skropen sprø lar du dem ligge udekket.
Barnas favoritt
0,5 kg kjøttdeig evt. karbonadedeig
3 middels store løk
4 store gulrøtter
1 bukett brokkoli
1 beger lettrømme/rømmekolle
1 glass Dolmio classico pastasaus, evt annen tomatsaus
3 ss sukker (vi bruker å ha i litt mindre)
Smelt smør i en panne. Finhakk løken og la den surre litt mens gulrot skjæres i tynne skiver og brokkoli finhakkes og has oppi. Kjøttdeigen knas inn i blandingen og jobbes med til kjøttdeigen er gjennomstekt. Hell over rømme, rør inn og la det småkoke i 10 minutter. Hell over tomatsaus og sukker og la det småkoke i 20 minutter.
Kok pasta som anvist på pakken, men med litt olje i vannet. Tøm ut vann og rør inn en stor spiseskje smør. (Kan droppes.) Kvernet pepper og salt om ønskelig. Retten er også god til poteter.
yoghurt naturell
fryste blåbær
fryste jordbær
litt melk hvis man ønsker tynnere konsistens
sukker/melis etter behov
[size=3][/size]
Lages etter smak- og slumpemetoden. ;)
I dag har vi hatt påskegjester, og kost oss med en tomatsuppe som er utrolig god. Hadde rømme, tortellini, egg og ost- og urtebrød som valgfritt tilbehør. Det var stor suksess hos både store og små. Denne suppa smaker definitivt bedre enn tomatsuppa i innlegg nr 1, men tar bittelitt mer tid å lage.
Smakfull tomatsuppe
4 porsjoner
4 sjalottløk (evt litt vanlig løk)
1 dl olivenolje (vi bruker å halvere)
1 ss tomatpuré
500g hermetiske tomater
4 soltørkede tomater (kan sløyfes)
4 friske tomater
6 dl kylling eller grønnsakskraft (kan erstattes med vann)
1 ss finkuttet koriander
salt
sukker pepper
4 ss rømme
Kok finsnittet sjalottløk og tomatpuré i olivenolje til løken er myk og blank. Tilsett hermetiske og soltørkede tomater. La dette koke til væsken har fordampet.
Tilsett grovhakkede friske tomater, kraft og koriander. Kok i 10 minutter.
Kjør suppen i hurtigmikser. Sil den eventuelt gjennom grovmasket sil. Smak til med sukker, salt og pepper. En knivsodd oregano eller tabascosaus setter god smak på suppen. Server med rømmeklatt, egg og/eller kokt makaroni.
NB! For en mer barnevennlig suppe, kan du tilsette 3 dl melk i tillegg til den opprinnelige væskemengden.
En fornøyd gjest. Suppa hennes er tilsatt litt melk, for å kjøle ned litt:
Ost- og urtebrød (oppskrift i innlegg nr.2). Vi laget også med spelt denne gangen, da en av gjestene ikke tåler mel.
Det blir litt oppgulp, men jeg føler liksom jeg må trå til litt i kokeboka. Påskeaften skrubbet vi og sto på. Årets første grillings, det ble pizza. Har vist fram grillet pizza tidligere, men denne gangen prøvde vi en annen type pizzabunn laget med durumhvete. Deigen ble mer pastalignende og lettere å håndtere enn hvetedeigen jeg la ut oppskriften på i innlegg nr. 15. Mindre klissete. Samtidig ble den lettere hard (vanskelig å spise med kniv) og småbrent på undersiden. Men smaken var fortreffelig!
Grillet pizza med bunn av durumhvete
6-8 middels store pizzabunner
1 kg durumhvete
1 strøken spiseskje fint havsalt
1 pk a 15 g tørrgjær
1 spiseskje sukker
ca 6,5 dl lunkent vann
Legg mel og salt i en haug på en ren arbeidsbenk, og lag en 15-20 cm bred grop i midten. Ha gjær og sukker i det lunkne vannet, bland med en gaffel og la det stå noen minutter. Hell væsken i gopa. Før gaffelen i sirkler i gropa, slik at du gradvis tar inn mel fra kantene og blander det godt med vanne.t Det ser snart ut om en tung grøt, men fortsett å blande til det ikke er mel igjen. Når deigen er blandet og det blir for tungt å bruke gaffel, tar du litt mel på hendene og begynner å klappe deigen til en ball. Kna deigen ved å rulle den forover og bakover. Bruk den ene hånden til å strekk edeigen mot deg og samtidig den andre til å skyve deigen fra deg. Kna på denne måten i 10 minutter, til du har en jevn, elsastisk, myk deig.
Dryss litt mel på deigen, dekk den med plastfilm, og la den hvile i minst 15 minutter i romtemperatur. Dette gjør det lettere å kjevle deigen tynt ut. Nå deler du deigen i så mange emner som du vil ha pizzaer.
Det passer bra å kjevle ut pizzaene 15-30 min før de skal stekes. Hvis du har mer kjøkkenarbeid å gjøre på forhånd, er det bedre å sette deigen i kjøleskapet med plasten på enn å ha ferdig bunner slengende på benken. ta et emne, dryss litt durumhvetemel på benken, og kjevle ut emnet til en runding med omtrent 1/2 cm tykkelse. Ha på det du måtte ønske på pizzaen, og legg den på en steinplate på grilllen med lokket på. ( I stekeovn skal pizzaen steke i 250 grader i ca 7-10 min. )
Pizzasaus denne gang:
1 boks med tomater ferdig tilsatt krydder og hvitløk (klem ut all saft i en sil)
2 spiseskjeer tomatpuré
litt ketchup
pizzakrydder
Pizza med pizzasaus, fersk mozarella, spekeskinke, cherrytomater og sjampinjong:
Pizza med marinert kylling, fersk mozarella, cherrytomater, løk, pizzasaus og sjampinjong:
I dag har vi laget noe jeg ikke har smakt på over 10 år. Faktisk er jeg usikker på om jeg har smakt det på denne måten noen sinne, har kun laget den med grovbrød tidligere. Rester av loffen i innlegg nr 28 ble brukt til å lage Arme riddere. Det smakte nydelig! Litt påskegodis for oss som ikke spiser godis i påsken. ;)
Rør sammen egg, melk, evt sukker, kanel/kardemomme. Legg brødskivene i en flat tallerken eller annen form. Hell over røren, og snu brødskivene helt til det meste av røren er trukket inn i brødskivene. Stek i stekepanne på middels varme. Server med syltetøy, eventuelt rømme hvis ønskelig.
Trinn1
3 ½ dl kokende vann
180 g hel rug
70 g hvete helkorn
70 g solsikkerkjerner
50 g sesamfrø
50 g linfrø
Legg alle ingrediensene i kokende vann. De vil da klistre seg og bli seige, slik at de binder seg bedre i deigen. Dekk bollen og la blandingen stå på kjøkkenbenken i minst to timer, eller til det har blitt kaldt.
Trinn 2
1 liter vann
1100g hvetemel
150 g sammalt hvete, grov
150 g sammalt rug, fin
40 g havsalt
25 g gjær
Bruk romtempererte råvarer, vannet skal være godt lunkent ca 30 grader. Bland alle ingrediensene, men hold igjen en dl vann til senere i elteprosessen. Kjør deigen i ca 4 min på sakte fart. Deretter øker du hastigheten og kjører deigen i 5 min til. Når du har økt hastigheten tilsettes resten av vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er ferdig eltet når det er smidig og har blank overflate. La deigen hvile i ca 1,5 time. Del deigen i fire emner som du lar hvile på kjøkkenbenken i 20-30 min. Deretter slår du opp emnene til brød, ruller disse i romtemperert vann, og deretter i en blanding av samme type frø og kjerner som du har i deigen. Legg brødene i en smurt form, eller på en plate med bakepapir. Hev brødene til dobbelt størrelse. Stekes i nederste del av ovnen på ca 220 grader i 30-45 min til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.
Pølser med stiv frakk (uten gjær)
4 kokte kjøttpølser (eller andre krydrede pølser)
2 ss fransk sennep
1 ss tørket basilikum
1 ss tørket oregano
4 ss soltørkede tomater
½ ts grovmalt pepper
½ ss revet sitronskall
Deig
1 ½ dl vann
100 g smør
1 ts salt
400g hvetemel
1 egg
Lag først deigen: Kok opp vann, smør og salt. Ha melet i en bolle og hell det kokende vannet over. Rør deigen sammen. Kna inn halvparten av det sammenvispede egget. La deigen hvile under et fuktig håndkle.
Trekk skinnet av pølsene. Smør dem med sennet. Rør sammen krydderurter, soltørkede tomater i små biter, pepper og sitronskall i en bolle.
Kjevle ut deigen til en halv centimeter tykk leiv. Del den i fire. Dryss krydderblandingen over deigen og klem den inn i deigen ved å kjevle over en ekstra gang. Legg pølsene på deigen. Pensle deigkantene med litt egg eller vann for å få limt sammen i skjøtene. Pakk inn pølsene og legg dem med skjøten ned på en stekeplate med bakepapir. Blir det litt deig til overs, kan den brukes til dekor. Pensle deigpølsene med resten av egget.
Stek pølsene på 180 grader i ca 20-25 minutter. Server med f.eks en tomatsalat.
På bildet har vi vises en "dette-har-vi-i-skapet-variant", med kyllingpølser og uten sitronskall og soltørkede tomater. Det blir nok mer smak av f.eks krydderpølser slik det framgår av oppskriften, så vi følte for å bruke ketchup som dip i tillegg. Smakte kjempegodt!
Lag heller smakfullt tilbehør til middagen av dem. :nam: Jeg vil tro dette smaker godt til mesteparten av kjøtt og fisk.
1-2 brokkolistilker
1 ss olivenolje
1 hvitløksfedd
1 s soyasaus
Rens brokkolistilken med kniv og/eller potetskreller. Skjær i staver. Stek i litt olje og press over hvitløken. Hell over litt soyasaus og server dem varme eller kalde.
Er litt uinspirert på middagsfronten om dagen, men det dukker nok opp en oppskrift i kokeboka til helgen tenker jeg. Da planlegger vi å lage en ny indisk rett blant annet. Gidder liksom ikke å ta bilder av fisk og poteter, sånne enkle hverdagsmiddager som det blir en del av i løpet av uka.
Ingen andre som har for vane å trykke kameralinsa oppi middagsrettene sine? Kom igjen da! :jupp:
Jeg lagde "Barnas favoritt" i går. Ingen av barna her i huset likte den (:rolleyes: ), men vi voksne syntes den var veldig god. Gleder meg til å prøve ut flere av oppskriftene dine, Irma! Bildene er kjempeflotte.
Det er egentlig ikke favoritten til Nusken heller. Men retten skal liksom klare å putte grønnsaker inn i barn som ikke liker grønnsaker.
Tviler på at barna dine liker denne heller. :knegg: Inspirert av en annen tråd her putter jeg inn bilde av en kake mannen min møtte meg i døra med på vei hjem fra jobb i fjor. Det var mildt sagt overraskende, vi baker som regel kun kaker til bursdager og slikt. Den var utrolig mektig, og veldig god.
Heftig rullekake
Sukkerbrød
4 egg
140 g sukker
100 g hvetemel
25 g kakao
1 ts bakepulver
Sjokoladekrem
200g mørk sjokolade
250 g smør, romtemperert
250 g melis
2 ts vaniljesukker
5 eggeplommer
2 ss sherry (kan droppes)
200 g frosne eller friske bringebær
Glasur
150 g mørk sjokolade
1 ½ dl kremfløte
1 ½ ts kakao
1 ts sukker
1 ss honning
Stekes på 190 grader i 10 minutter.
Kle en stor langpanne med bakepapir.
Ha egg og sukker i miksmasteren og pisk til du får en luftig eggedosis. Det tar 7-8 minutter før alt sukkeret er smeltet og den er luftig nok. Bland hvetemel, kakao og bakepulver og sikt det oppi bakebollen så du er sikker på at det ikke blir klumper i røren din. Nå er det viktig at du ikk pisker mer, men forsiktig folder inn melet med en slikkepott. Jo mer av luften du greier å beholde inni røren, jo luftigere blir det ferdige sukkerbrødet.
Hell røren oppi langpanna og bruk slikkepotten til å fordele den jevnt utover. Stek sukkerbrødet på nest nederste rille.
Nå kommer mitt triks for å unngå sprekker i rullekaka. Legg et kjøkkenklede på benken og dryss over et jevnt lag med hvetemel. (Lager du en vanlig rullekake som du skal ha syltetøy inni og ingen glasur utenpå, strør du på sukker i stedet for mel.) Når sukkerbrødet er ferdig stekt, hvelver du det over på kledet. Dra forsiktig av bakepapiret og legg langpanna med hulrommet inn, over sukkerbrødet igjen. La den ligge slik til kaka er helt avkjølt.
Sjokoladekrem
Brekk sjokoladen opp i mindre biter og smelt den enten i mikrobølgeovnen eller i vannbad (se framgangsmåte s. 116). Rør smør, melis og vaniljesukker luftig og nesten hvitt. Hell den smeltede sjokoladen oppi sammen med smørblandingen mens miksmasteren hele tida går rundt. Så pisker du inn en og en eggeplomme før du til slutt har i sherryen.
Nå bruker jeg å lage glasuren før jeg gjør noe mer med kremen.
Glasur
Ha alle ingrediensene til glasuren i en kasserolle og varm det opp på middels varme. Rør forsiktig rundt med en slikkepott slik at du ikke rører inn luft. Når alt er smeltet, setter du kasserollen til side og lar den avkjøles noen minutter.
Ferdiggjøring
Da kan du fordele sjokoladekremen på sukkerbrød. Ikke ha krem helt ut i kantene, men la det være igjen ca. 3 cm krem på den ene kortsiden. Fordel ca. 150 g av bringebærene oppå kremen: Jeg bruker frosne, usikrede bær. Rull så sammen sukkerbrødet. Start i den enden hvor du har krem helt ut i kanten. Bruk kjøkkenkledet til hjelp for å få en fin rull.
Løft rullekaka over på serveringsfat og legg matpapir rundt hele kaka. Stikk det litt under kaka sånn at det ikke blir noen glipe. Dette gjør jeg for å beholde serveringsfatet så fint som mulig. Hell så glasuren forsiktig over kaka mens du bruker en slikkepott eller skje til å fordele den fint utover. Pynt med resten av bringrbærene og fjern matpapiret.
Nå har du en skikkelig mektig og god sjokoladekake som holder seg godt flere dager i kjøleskapet.
Oppskriftene er beregnet på mange. Vi er bare to voksne og et barn, og var vel nede i underkant av 1/4-oppskrifter. Stor suksess, nydelig mat! :nam:
Potetsalat
8 porsjoner
2 kg nypoteter
3-4 rødløk
½ slangeagurk
½ dl finhakket persille
3 ss kapersfrukter
Dressing
1 dl olje
4 ss hvitvinseddik
4 ss vann
4 ts fransk sennep (dijon)
salt og svart pepper
Pynt
Persilleblader
Evt ruccolasalat
Skrubb potetene og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og avkjøl. Del dem i to eller fire.
Rens rødløken, del den i to og skjær tynne skiver. Skjær agurken i små terninger.
Bland alle ingrediensene til salaten i en bolle.
Pisk sammen ingrediensene til dressingen, gjerne med mikser, og vend den ned i salaten. Pynt med persille og evt litt ruccola.
Teriyakimarinert roastbiff m/ frisk ingefær
8 porsjoner
700 g roastbiff i tynne skiver
2 dl teriyakimarinade
4 ts sesamolje
1 ss revet frisk ingefær
salt og pepper
1 oransje paprika
1 bunt gressløk (kan sløyfes)
Bland teriyakimarinade, sesamolje og revet ingefær og smak til med salt og pepper.
Rens vårløken og skjær den i skrå skiver. Rens paprikaen og skjær den i små terninger. Klipp eventuelt gressløken i små biter.
Legg roastbiffskivene pent opp på fat, dryss på vårløk, paprika og gressløk. Drypp over marinaden med skje.
Røkt kalkunbryst med olivenrøre
8 porsjoner
Ca. 700 g røkt kalkunkjøtt i tynne skiver
Olivenrøre
4 dl grønne oliven uten stein, grovhakked
3 fedd hvitløk, grovhakkede
1 dl olivenolje
1 potte frisk timian
salt
Pynt
10-15 cherrytomater
timiankvaster
Legg kjøttskivene pent opp på serveringsfatet.
Ha oliven, renset hvitløk og olivenolje i hurtighakkeren og kjør sammen til en jevn røre.
Smak til med en neve timianblader og salt.
Legg olivenrøren i klatter utover kjøttskivene. Pynt med delte cherrytomater og timian.
Brød fylt med urter, mozarella og tomat
2 brød
5 dl melk
pakke gjær, fersk eller tørr
75 g smør eller margarin
2 ts salt
2 ts honning eller sukker
ca 13 dl hvetemel
Fyll
100 g skiver av parmaskinke, spekeskinke, kokt skinke eller salami
2 mozarellaoster a 125 g i skiver
3-4 tomater eller 2 beger cherrytomater i skiver
½ dl finhakkede blandede urter, f.eks basilikum, flatbladet persille, oregano og timian
saltflak
Varm opp melken til ca 37 grader.
Smuldre opp fersk gjær eller bland tørr gjær med litt av melet i en stor bolle. Tilsett melken og rør til deigen er oppløst.
Smelt smøret, avkjøl til lunkent og ha det i deigvæsken. Tilsett salt og honning. Rør inn melet, litt om gangen, til en passe fast deig. Kna den smidig.
La deigen heve i tildekket bolle i ca 45 minutter.
Ta opp deigen på et lett melet bakebord og del den i to emner.
Kjevle ut hvert deigemne til en ½ cm tykk deigleiv.
Legg på skinke i strimler, mozarella i skiver og tomatskiver. Dryss på urter.
Rull sammen deigen som en rullekake fra en av langsidene. Form rullene til et brød og legg dem på bakepapirkledd bakeplate. La dem heve under klede i ca 20 minutter. Sett stekeovnen på 250 grader.
Snitt brødene og dryss på litt salt. Sett platen i nedre del av stekeovnen. Stek i 10 minutter. Demp stekeovnsteperaturen til 200 grader og stek brødene videre i 25 minutter. Avkjøl brødene på rist under klede. Pynt med ferske urter ved servering.
Vi glemte dessverre å putte tomater inni det første brødet, slik så det ut uten tomat:
Brøddeig
8 dl vann
1 kg hvetemel
150 g sammalt hvete, grov
150 g rugmel
75 g (3 ss) lys sirup
20 g havsalt
15 g gjær
50 g smør i terninger
hevedeigen
Vannet skal være godt lunkent, ca 30 grader. Bland ingrediensene før du går på jobb om morgenen, dekk bollen med plast og la den stå på kjøkkenbenken til du kommer hjem og skal bake. Bruk romtempererte råvarer. Vannet skal være ca 30 grader.
Ha alle ingrediensene unntatt smør og hevedeig i bakebollen, men hold igjen 1 dl vann til senere i eltingen. Kjør alt i kjøkkenmaskinen i ca 3 minutter på sakte fart. Deretter tilsettes hevedeigen, øker hastigheten på maskinen og elter videre i ca 5 minutter. Når du øker hastigheten tilsetter du også resten av vannet litt etter litt i små mengder.
Stans maskinen når deigen kjennes smidig og har blank overflate. Nå tilsetter du smøret. Kjør deigen på sakte fart til smøret har blandet seg inn og du igjen har fått en smidig deig.
Dekk deigen med plast eller med et fuktig klede og la den hvile i ca 1 ½ time til den har vokst til dobbel størrelse. Deretter deler du deigen i tre emner som formes til runde kuler som du lar hvile i 20-30 minutter.
Form emnene til avlange brød som legges i smurte brødformer eller på plate med bakepapir, og la dem heve til dobbel størrelse. Kneippene skal ikke snittes, og må derfor heves til de er på grensen til å falle sammen for å unngå at de sprekker under stekingen.
Dette har vært skikkelig mathelg. Vi lever godisfritt for tiden, og har funnet ut at vi heller lager oss skikkelig ordentlig og god mat et par ganger i uka - uten kaloritelling osv. Maten vi lagde i dag var veldig suksess. Den kyllingretten er faktisk noe av det beste indiske jeg har smakt.
Etter at vi så smått har begynt å eksperimentere med indisk mat, har mange poser med kryddere samlet seg opp. I går kveld var jeg på IKEA og kjøpte krydderkrukker, for å lette arbeidet litt. Det er som sagt mange ingredienser i indiske oppskrifter, men flertallet er gjerne krydder.
Indiske smaksbomber
Batata wada (potetboller)
Besanrøre
150 g besan
1 ts salt
½ ts chilipulver
½ ts gurkemeie
2 dl vann
Fyll
500 g kokte poter
2 ss olje
1/5 ts dyvelsdrek
7-8 karriblader
1 ts spisskummen
1 ts sennepsfrø
1 ss raspet ingefær
1-2 fedd hvitløk
2 ferske chili
1 ts salt
½ ts gurkemeie
2 ss finsittet koriander
1 ts sukker
2-3 ss sitronsaft
4-5 dl olje til steking
Sikt kikertmel og ha i krydder. Lag en klumpfri røre med vann. La røren stå i 1 time.
Rasp ingefær og hvitløk, finsnitt chili. Knus potetene grovt med gaffel eller rasp på det groveste på rivjern.
Bland knuste poteter, ingefær hvitløk, chili, salt, gurkemeie, koriander, sukker og sitronsaft.
Varm 2 ss olje, tilsett dyvelsdrek, spisskummen, karriblader og sennepsfrø. Når frøene popper tilsett potetblandingen og bland alt godt. Stek potetene i 3-4 minutter. Avkjøl og form til boller med hendene.
Dypp bollene i besanrøre og stek til de blir lysebrune. Serveres straks med chutney.Disse kan stekes, avkjøles og fryses. Tines i 15-30 min og varmes i stekeovn 150 grader i 10-15 min.
Fyllet:
Ferdig resultat:
Nanbrød med bukkehornkløver
Ca 30 små eller 5-6 store nan
¼ pk fersk gjær eller 2 ts tørr gjær
1 ts sukker
ca 800g hvetemel
1 ts salt
2 ts tørket bukkehornkløver
150g rødløk
150 g margarin
5 dl kefir (eller 50% kefir og 50% melk)
sesamfrø
Bland fersk eller tørr gjær i en halv kopp lunkent vann. Tilsett 1 ts sukker. La dette stå i 5 minutter. Skjær løk i små terninger.
Ha hvetemel i en bolle. Tilsett salt, løk, knust bukkehornkløver, smeltet margarin og gjærblandingen. Lag en deig med ønsket væske. Sett deigen lunt til heving i minimum en time.
Kjevl ut nan og etterhev i ca 30 minutter. Pensle med kefir og strø på sesamfrø.
Prikkes med gaffel like før steking for at de ikke skal blåse seg opp i ovnene. Stekes ca 8 minutter på 250 grader midt i stekeovnen. (Vi stekte de på varmluftsgrill 225 grader, da vi har lest at dette programmet gir best resultat for nanbrød i stekeovn.) Murga curry
7-8 ss ghee eller olje
5-6 kali pepperkorn
5-6 nellik
5 cm kanel
2-3 kardemommekapsler
1 ts spisskummen
200 g løk
2-3 fedd hvitløk
300 g tomater
2 ss tomatpuré
2 ts gurkemeie
1 ½ ts salt
1 ½ ts chilipulver
2 ts tørket bukkehornkløver
2 ss raspet ingefær
1-2 dl kefir (evt rømme)
1 kg kyllinglår renset for skinn
2-3 dl vann (evt fløte)
Garnityr:
2 ts garam masala
2-3 ss fint strimlet fersk koriander
Åpne kardemommekapslene. Knus løken i kjøkkenmaskinen. Rasp hvitløk og ingefær, knus tomater. Fjern skinnet, skyll lårene i kaldt vann og del dem i serveringsstykker a cirka 60-70 .
Varm ghee/olje. Ha i kardemommekapsler, pepperkorn, laurbærblad, nellik og kanel. Fres krydderet i ca ett minutt.
Tilsett spisskummen og løk. Stek løken lysebrun, ha i hvitløk og ingefær. Fortsett med tomater og tomatpuré. Tilsett gurkemeie, salt, chilipulver, bukkehornkløver, ingefær og litt fersk koriander. Kok i 2 minutter og ha i kefir. Bland alt og kok i 3-4 minutter.
Når kefir er blandet i sausen og oljen flyter opp, tilsett kyllinglårene og kok dem i ca 5 minutter før væsken tilsettes.
Kylling kokes til den er mør (av hengig av hvor store lårene er). Avsluttes med garam masala og fersk koriander.
m^3 sin mynte-koriander chutney
1 kvast fersk mynte
1/2-1 kvast fersk koriander
ca 1ss finmost ingefær
salt
1 grønn finhakket chili (forsiktig med denne)
salt to taste
4 ss sitronsaft
1/2 ts sukker
2 ts malt koriander
1/2 finhakket løk
1/2 kopp vann eller ananas-saft. Jeg synes også det blir godt å erstatte noe av dette med olje (ikke oliven-)
Ha det hele, unntatt vann/ananassaft/olje i kjøkkenmaskin. Kjør til jevn konsistens, og ha i det våte.
Vi har nok med å lage til oss selv for tiden. :knegg: I dag prøvde vi en ny suppeoppskrift. Erstattet en del av matfløten med melk, og brukte mye mindre ruccola enn det som sto. Den ble allikevel knallgod!
Ostesuppe med ruccola og pinjekjerner
8 porsjoner
3 løk
3 fedd hvitløk
2 ss smør eller margarin
2 ss hvetemel
14 dl vann
5 dl matfløte (eller like deler kremfløte+melk)
2 grønnsaksbuljongterninger
5 dl vellagret ost
1 dl fersk revet parmesan
150-200 g ruccola (vi brukte kun en liten eske, ca 60g)
salt og pepper
pynt
pinjekjerner
ruccolablader
Skrell løk og hvitløk og hakk dem fint, gjerne med maskin.
Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Ha i løk og hvitløk og la det frese under omrøring i noen minutter uten at løken tar farge.
Dryss på el, rør om og spe med vann og fløte, litt om gangen. Visp hele tiden så det ikke blir klumper. Tilsett buljongterninger og la alt koke opp under omrøring. La suppen småkoke i noen minutter.
Tilsett begge typer ost og kjør suppen glatt i hurtigmikser eller med stavmikser. Tilsett ruccola i omganger mens du moser suppen. Smak til med salt og pepper.
Rist pinjekjernene gylne i tørr stekepanne.
Server suppen i kopper eller solide glass. Pynt med ruccola og pinjekjerner.
De samme ja, bare litt mer. Da vi var i Budapest i fjor høst kjøpte vi med oss paprika, som er utrolig god på smak (et tåpelig utrykk forresten, god på smak altså...).
Ser for meg at sopp hadde gjort seg i denne gryta også.:nikker:
Ja, det er sikkert mange måter å variere på. Vi har liksom stivnet litt fast med de samme ingrediensene. Vi varierer imidlertid ifht om vi koker poteter på forhånd, kjøper sånne vakuumpakkede nestenkokte eller om vi steker rå poteter. Også varierer vi på hvordan vi skjærer grønnsakene. I terninger eller skiver. sjempe-kreativ Noe vi ikke har gjort er å bruke ferske urter. Det er egentlig litt snodig.
Takk for rapport forresten. Det er hyggelig å få tilbakemelding når lar seg inspirere av (og til å prøve) oppskriftene.
Ja, legg ut oppskrift på potetsuppe! Det har vi aldri laget før.
Mannen min er forresten ikke overbegeistret over å innlemmes i matfotografering (holding av ting og tang) på terrassen i påsyn av alle naboene.
[size=1][/size]
Jeg har skrevet kokebok! Og jeg har sendt den til flere forlag og spurt om de vil gi den ut men når jeg ser dine flotte bilder i forhold til mine så skjønner jeg at jeg må ta nye bilder og lage alle 100 rettene en gang til!:o :o Da først kan det hende noen vil vurdere å gi ut boka mi. Får nesten litt prestasjonsangst nå jeg!:o
Så spennende da! Hva slags kokebok er det du har skrevet? Har du laget alle oppskriftene selv? Er du kokk, eller er dette en hobby? Kokeboklaging er nok ikke noe for meg, for jeg regner med at jeg ikke har lov til å publisere "stjålne" hermeoppskrifter - selv om de er litt endret/moderert? :blond:
Du får si i fra hvis boka blir godkjent/utgitt. Jeg er nemlig kokebokfantast. ;)
Det er en kokebok for kolesterolfattig mat! Og jeg er ikke kokk, bare glad i å lage mat.... Har komponert alle rettene selv, rettene er enkle og lage og ingrediensene kan kjøpes i alle dagligvare butikker! Trenger ikke innom spesialbutikker!!
Har hatt den inne til vurdering hos tre forlag og nå er den hos to nye! Så jeg lever i håpet!!:D
Denne tråden må jeg lese på nytt og teste oppskrifter..
Utrolig flotte bilder! Ser jo tydelig her at det er forskjell på kameraer, gitt.
Alt ser kjempefristende ut.
Vi spiser mye kosemat i helgene med baguetter til så det fyllte brødet og naanbrødet skal særlig prøves...
Vi prøvde en ny middag i dag. Spennende sammensetning med en litt søt kyllingrett og sur gulrotsalat.
Gulrotsalat med kardemomme, ingefær og sitron
6 personer
1 kg gulrøtter
½ rødløk, finhakket
saften av 2 sitroner
1 ½ dl olivenolje
2 ts salt
1 ts sukker
1 klype hvit pepper
3 cm ingefær, finhakket/revet
½ ts malt kardemomme
en liten håndfull mynteblader
Ha gulrøttene i en foodprocessor og kjør det til det er finhakket, ikke helt most. Ha gulrothakket i en bolle, tilsett løk og bland godt.
Lag dressingen; rør sammen sitronsaft, olje, salt, sukker, hvit pepper, ingefær og kardemomme. Tilsett hakkede gulrøtter og løk, bland godt og la det stå å trekke kaldt i noen timer. Rør inn noen få mynteblader rett før servering.
Kylling, kokos og cashewnøttcurry
6 personer
1 ts malt koriander
1 ts malt spisskummin
en klype muskatnøtt
½ ts malt kardemomme
4 hele nellik
1 laurbærblad
1 toppet ss garam masala
en klype nykvernet pepper
1 dl vegetabilsk olje
1 ¼ kg bein- og skinnfritt kyllinglår skåret i terninger (vi bruker kyllingfilét)
2 løk, hakket
45 g kokosmasse
70 g ristede cashewnøtter uten salt, skåret i 2
250 g gresk yoghurt naturell (vi brukte mathyoghurt)
Rist koriander, spisskummen, muskatnøtt, kardemomme, nellik, laurbærblad, garam masala og svart pepper på høy varme i tørr panne i ca 1 minutt eller til krydderene begynner å skille ut duft. Hell krydderene over på en tallerken.
Varm olje i pannen. Brun kylling og løk. Tilsett krydderblandingen og rør sammen. Varm opp til det begynner å dufte, men pass på så det ikke svir seg. Smak til med salt. Tilsett kokosmasse og 5 dl vann. Kok opp.
Skru ned varmen, legg på lokk og la det koke i ca 30 minutter. Rør av og til. Tilsett cashewnøtter og kok opp i ca 10 minutter. Dersom retten trenger væske, tilsetter du litt mer varmt vann. Du skal få en tykk saus. Rør inn yoghurt, skru ned til laveste varme og la det trekke i ca 1 minutt.
Ris med smør og sitron
3-4 ss smør
1 lang strimmel sitronskall
400g basmatiris
Ha smør, sitronskall, en klype salt og 1 l vann i en kjele. Kok opp og la det koke i et par minutter. Skyll risen noen ganger i kaldt vann, sil av og ha risen i kjelen. Rør igjennom en gang og la risen stå. Skru temperaturen ned når det begynner å koke. Små kok i 10 min uten lokk til risen virker tørr, og det er små hull i overflaten. Ikke rør i risen. Ta risen av varmen, rør om med en gaffel og skyll det forsiktig i en serveringsbolle.
(Jeg laget en enkelt versjon, med ferdigposer med ris og sitronskall i kokevannet.)
De siste ukers tradisjon tro laget vi også denne helgen indisk mat. Jeg har tre ting å si om dagens produksjon: godt, godt og hot! Hadde kjøpt inn et nytt chilikrydder som tydeligvis var sterkere enn det forrige, potetene ble knallsterke. Vi er glad i sterk mat, så sammen med nanbrød og raita gikk det veldig greit. Vi har laget raita noen ganger nå, men den vi lagde i dag er den beste hittil. :nam: Alle oppskriftene fra i dag anbefales på det varmeste.
I dag har vi plantet masse krydderurter i blomsterkasser. Koriander er vel den viktigste krydderurten i indisk mat, og er kjekt å ha i kassa.
Stekte poteter med krydder
1 kg faste poteter (vi forkoker de litt)
4 ss vegetabilsk olje
1 ts malt chili
1 ts garam masala
1 ts spuskummenfrø
1 ss mangopulver eller ½ ss presset sitron
1 ts korianderfrø
½ ts revet muskatnøtt
salt
Evt noen stekte røde chili som pynt.
Skrell poteten og skjær dem i biter. Varm halvparten av oljen i pannen. Tilsett chili og stek i ½ minutt. Tilsett potetene. Stek potetene under omrøring på svak varme i 20 minutter, eller til de er ferdige.
Bland garam masala, halvparten av spisskummenfrøene, mangopulveret (sitronsaften) og saltet med potetene. Rør det godt sammen.
Varm opp resten av oljen på middels varmen i en liten stekepanne. Stek dekorasjonschiliene raskt og legg dem til side. Tilsett resten av spisskummenfrøene og fres dem i 1-2 minutter til det knepper i dem. Hell frø og olje over potetene, rør og stek det hele ytterligere 5 minutter.
Serveres med et dryss revet muskatnøtt.
Keema matar (kjøttdeig og erter)
2 ss olje
1 ts spisskummen
150 g løk
2 fedd hvitløk
300g tomater
2ss raspet ingefær
1 ts gurkemeie
½ ts malt korianderfrø
½ ts malt muskat
1 finsnittet grønn chili
1 ts salt
1 ts chilipulver eller etter smak
400 g kjøttdeig
80 g erter
Garnityr:
1 ts garam masala
2 ss finsnittet koriander
2 ss sitronsaft (kan sløyfes)
Hakk løk i terninger, rasp hvitløk og ingefær, knus tomater, mal korianderfrø, finsnitt chili og koriander.
Fres kjøttdeig i en tørr teflonpanne. Bruk en gaffel/sleiv til å røre med slik at kjøttdeigen blir grovkortnet og gjennomstekt.
Varm olje. Ha i spisskummen. Stek løken lysebrun, tilsett hakket hvitløk, tomater og alt krydder fram til og med chilipulver. Kok i 2-4 minutter til oljen flyter opp. Tilsett erter og kok i 5 minutter.
Ha i kjøttdeig, bland godt og avslutt med garam masala, koriander og sitronsaft.Stekeosen stakk bra i nesa:
Raita med tomater, løk og frisk koriander
½ ts spisskummenfrø
6 dl yoghurt naturell evt matyoghurt
½ ts chili malt
½ ts salt (eller mer etter smak)
1 tomat
1 løk
1 dl korianderblader
Rist spisskummenfrøene i tørr panne. Ta opp frøene når de begynner å kneppe litt. Avkjøl og støt dem i en morter. Blant alle ingrediensene i en bolle. Tilsett tomat i terninger og hakkede korianderblader. Dekk med plast og la det trekke i kjøleskapet i minst 4 timer, eller over natten. Servers kald.
Nanbrød
Ca 30 små eller 5-6 store nan
¼ pk fersk gjær eller 2 ts tørrgjær
1 ts sukker
ca 800 g hvetemel
1 ts salt
10 g margarin
5 dl kefir (eller 50% kefir/50% melk)
sesamfrø, løkfrø eller gule valmuefrø kan brukes til pynt
Bland fersk eller tørr gjær i en halv kopp lunkent vann. Tilsett 1 ts sukker. La dette stå i 5 minutter.
Ha hvetemel i en bolle. Tilsett salt, smeltet margarin og gjærblandingen. Lag en deig med ønsket væske. Sett deigen lunt til heving i minimum en time.
Kjevl ut nan og etterhev ca 30 minutter. Pensle med kefir og strø på frø til pynt.
Prikkes med gaffel like før steking, for at de ikke skal blåse seg opp i ovnene. Stekes ca 8-10 minutter på 250 grader midt i stekeovnen. Har du mulighet til å kombinere grill og varmluft, kan det være nødvendig å steke dem i et minutt på baksiden også.
I kveld har vi laget rundstykker til morgendagens middag. Smugspiste en til kvelds, og det smakte godt. Luftig og godt, med mye smak. Droppet timian som pynt.
Kuvertbrød med gulrøtter og timian
50 g gjær
6 dl vann
6 dl havrekli
1 ss lys sirup eller flytende honning
1 ss salt
2 ss frisk timian, finhakket
3 dl finrevet gulrot
ca 9 dl hvetemel
1 egg
grovt havsalt og timian
Rør ut gjæren i fingervarmt vann. Tilsett havrekli, sirup, salt, timian og gulrøtter og rør rundt. Bland i hvetemelet litt etter litt og kna godt. Dekk til deigen med et klede og sett til heving i ca 45 min. Ta opp deigen og kna i noen minutter. Form til runde boller. Legg bollene på smurte stekebrett og la dem heve i 20 minutter til. Varm ovnen til 250 grader. Pensle bollene med lettvispet egg. Strø over litt havsalt og timian. Stekk bollene i ovnen i ca 12 min. Avkjøl på rist under et klede.
For en utrolig flott og inspirerende tråd Irma! Jeg blir rent sulten her jeg sitter. Middagen fra i går hørtes skikkelig god ut, og mannen elsker indisk mat så den skal vi lage en av de nærmeste dagene. :nam:
I dag laget vi en suppe som egentlig minner litt om lapskaus. Ved siden av spiste vi rundstykker med gulrot og timian (se innlegg nr. 78).
Italiensk potet- og squashsuppe med mynte
1 rød løk
3 fedd hvitløk
½ dl olivenolje
4 middels store poteter
2 l hønsebuljong
2 middels store squash, gjerne en gul og en grønn
5 dl (100g) pasta f.eks minifarfalle
2 s frisk hakket mynte
3 ss hakket bladpersille
salt og nykvernet svart pepper
Tilbehør: 50 g parmesan eller peccoriniost, brød
Finhakk løk og hvitløk. Varm opp olje i en kjele og fres løken myk på middels høy varme. Løken skal ikke ta farge. Skrell potetene og skjær dem i terninger. Kok opp buljongen. Ha potetene og buljongen i kjelen med løk. Kok opp på nytt. Skjær squash i skiver og legg dem i kjelen. La koke i 10 minutter. Tilsett pasta og kok til den er ferdig, men fremdeles gir litt tyggemotstand. Rør inn mynte og persille. Hell suppen i tallerkener og strø over osten. Server med brød til.
I dag hadde vi en snodig middag. Hjemmelaget potetstappe med frisk koriander, fiskekaker, svinesnitsler og denne indiske blomkålen. Vi bommet igjen på det nye og sterkere chilipulveret, så det ble kruttsterkt. Det var bra vi kokte litt "ubehandlet" blomkål til Nusken ved siden av. Med det smakte veldig godt.
Stekt gul blomkål
4-6 personer som tilbehør
1 lite blomkålhode
evt 1-2 grønne chilier
2 ss vegetabilsk olje
1 ts spisskummenfrø
ingefær, fersk, 2 ½ cm skrelt og strimlet
½ ts gurkemeie
1 ts chili, malt
salt
1 dl vann
1 ts garam masala
1 ss hakkede korianderblader
Del blomkålhodet i buketter. Skjær opp den grønne chilien, fjern stilken og frøene og hakk den.
Varm oljen i en kasserolle på middels varme. Brun spisskummenfrøene og ingefæren. Tilsett gurkemeie, malt chili, slat og eventuelt hakket chili.
Fres under omrøring i 20 sekunder. Tilsett blomkålbukettne i krydderblandingen. Rør inn vann og kok i knapt 10minutter, til blomkålbukettene er kokt, men fremdeles faste. Rør godt så det ikke svir seg. Rør inn garam masala og anrett på serveringsfat. Garner med kmed koriander og server.
I dag prøvde vi en ny oppskrift. Smaken var veldig god, men for fett og tungt synes jeg. Men så er ikke jeg så glad i "fløtemat". Neste gang tror jeg at vi lar en større del av fløten være melk, og kanskje blander i litt bokstomater eller friske tomater for å friske opp smaken.
Krydret pølsesaus m/ talgiatelle
Denne retten skal visstnok også være god sammen med makaroni.
Forberedelse: 10 minutter
Steke-/koketid: 20 minutter
Til: 4 personer
2 ts kardemommebelger
1 ts spisskummenfrø
1 ts fennikelfrø
2 ss olivenolje
1 rødløk, i tynne skiver
500 g pølser, uten skinn (vi brukte gó og mager kjøttpølser)
50 g pinjenøtter
3 ss hakkede urter, som f.eks persille, fennikelgrønt og koriander
150 g grønnkål, svært finstrimlet
3 dl matfløte (vi blandet med melk)
salt og pepper
Knus kardemommebelgene i en morter og ta opp frøene. Kast de tomme belgene. Tilsette kardemomme- og fennikelfrø. Støt frøene til de er lett malt.
Varm oljen i en stor tykkbunnet stekepanne. Stek løken i 3 minutter. Tilsett skinnfrie pølser og del dem i mindre biter med en tresleiv. (Vi skjærer opp.) Stek på svak varme i 6-8 minutter til det er gjennomvarmt.
Tilsett pinjenøtter og knuste frø. Stek på svak varme i 3-5 minutter under hypping omrøring. Tilsett kål og stek videre i 2 minutter.
Tilsett fløte og varm opp i ytterligere 2 minutter. Smak til med salt og pepper. Serveres varm.Kardemommebelger:
Rensede kamskjell ristes i smør / margarin på sterk varme i 2-3 minutter på hver side, saltes og pepres. Mandelpotetene skjæres i 2-3 mm tykke skiver og ristes. Strimlet purreløk stekes i smør
Tomater og løk hakkes og freses i smør, tilsettes sukker, honning, annanas saft og vineddik. Kokes inn til en passe tykk saus. Smak til med salt og pepper. Server skjellene på en seng av purre, med ristede potetskiver og saus til. (Jeg pyntet i tilegg med en kvast basilikum.)
Kamskjell med honning og avokado
4 store kamskjell
1 ss flytende honning
1 ss sitronsaft
½ agurk
1 ts meriam (eller timian)
1/2 avokado
1 fedd hvitløk, finhakket
1 grønn chili, finhakket (kan erstattes med rød og evt to stk, alt ettersom hvor sterkt du vil ha det)
2 ss lettrømme
salt og pepper
Del agurken på langs og bruk en skje til å fjerne den bløte kjernen. Skjær halvparten av agurken i små staver og stek dem møre i litt smør mens du drysser på merian. Finhakk resten av agurken og mos det sammen med avokado, hvitløk og chili, jeg brukte stakmikser. Rør mosen ut med rømme og smak til med salt og pepper, pluss litt sitronsaft.
Varm litt stekefett, gjerne en blanding av olje og smør, i en liten panne på litt over middels varme. Stek kamskjellene et halvt minutt på hver side. Smelt honningen og litt sitronsaft i pannen og øs dette over skjellene mens du vender dem og steker et halvt minutt til.
Barnevennlig versjon med fersk pasta, tomatsausen og honningstekt kamskjell.
En siste versjon, med balsamico-stekte kamskjell og spinat til. Stek spinat i litt smør ha i salt og pepper. Stek kamskjell med litt balsamico på og server med en balsamico/rømme-dressing (halt om halt).
Så spennende oppskrifter Ole Brumm. Jeg har lyst til å prøve oppskriften med honning og avokado. Det så knallgodt ut. :nam:
Ja, i dag hadde Irmafamilien suppe på programmet nok en gang. Tror det er den tredje tomatsuppeoppskriften i denne tråden. Det funker fint med tomatsuppe til middag på en lørdag, når den blir så god som denne! Tar så vidt jeg husker litt mer tid enn de forrige oppskriftene - men den blir veldig søt og god. Ved siden av hadde vi brød med soltørkede tomater og litt salami. Mannen min ble også inspirert av W. Frølich til å driste seg til å lage et femflettebrød av brødoppskriften.
Tomatsuppe (Jamie Oliver)
4 porsjoner
1 løk, skrell tog finhakket
1 hvitløksbåt, skrelt og finhakket
1 gulrot, skrelt og grovrevet
en neve frisk basilikum, riv av bladene og finhakk stilkene
olivenolje
6 spiseskjeer kremfløte (vi bruker matfløte)
1 ts rødvinseddik
2 eggeplommer
1 kg overmodne tomater
1 liter kylling – eller grønsakskraft
havsalt og nymalt pepper
Ha løk, hvitløk, gulrot og basilikumstilker i en stor kjele med et par klunker olivenolje. Legg på lokk, og la det frese forsiktig uten å få farge i 20 minutter. Rør ofte. Visp sammen fløte, eddik og eggeplommer i en liten bolle , og sett til side. Mens grønnsakene surrer legger du tomatene i kokende vann i 30 sekunder, deretter fjerner du skinnet og grovhakker innmaten. Ha det i kjelen med grønnsakene, hell på kraften og la det småkoke i ytterligere 20 minutter under lokk. Nå kan du gjerne mose ingrediensene med food processor, hurtigmikser eller stavmikser. Men pass deg for sprut, det er varmt! Når du har most ingrediensene, har du dem tilbake i kjelen, koker forsiktig opp og smaker omhyggelig til med salt og nymalt pepper.
Rett før servering visper du fløteblandingen inn i suppa. Det gir glans og silkeaktig konsistens. Ikke la den koke opp etter at eggeplommene er kommet i, da skiller den seg. Server med en gang. Riv gjerne opp noen basilikumblader og dryss over.
Tomatsuppe falt som vanlig i smak. :humre:
Brød med soltørkede tomater
2 store brød
1 liter skummet melk
25 g gjær
12 dl rugmel
ca 10 dl hvetemel
2 ts salt
soltørkede tomater, grønn pepper, salami eller solsikkefrø
salt og pepper
litt olivenolje
ev. bacon
Varm melken fingervarm, ca. 37 grader. Hell melken i en bolle og løs opp gjæren i melken. Bland rugmel, 8 dl av hvetemelet og salt i en bolle. Hell over melken og elt deigen til den er god og seig. Dekk deigen med plast, og sett den til heving på et lunt sted. La deigen heve i 1 time.
Fres tomater, grønn pepper, salami eller solsikkefrø i olivenolje med rikelig salt og pepper. Slå opp deigen (kna den på nytt). Arbeid fyllet inn i deigen. Del deigen i to, og form emnene til brød. Legg dem i godt smurte former. Legg et kjøkkenhåndkle over, og la brødene heve i 20 minutter til. Legg gjerne noen strimler bacon på brødene, og stek dem på nederste rille i ovnene i 50 minutter ved 200 grader.