Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Jeg tipper alle andre har gjort som deg og hamstret litt siden dette har vært i nyhetene den siste uka, så nå har nok de fleste så det holder frem mot jul. Finnes ikke bekymret.
Ikke bekymret, men det ergrer meg kanskje litt. Vi bruker bare melkefritt margarin, men jeg kunne tenkt meg litt smør til julematen til oss voksne.
Det jeg lurer mer på, er hvorfor melkeproduksjonen synker? Noen som vet? Jeg vet jo at det blir færre melkebønder, og bønder generelt, men jeg trodde melkekvotene ble solgt videre, slik at det ble produsert det samme volumet melk, bare fordelt på færre enheter? :gruble:
Hvor er alternativet "Nei jeg har ikke nok smør og jeg bryr meg"? Vi bruker bare smør på maten og i matlaging hele året, og det er ingenting som er gode erstatninger. Er det virkelig tomt overalt? Jeg leste advarslene men tenkte de var kraftig overdrevet. :neglebit:
Jeg tenkte også det ville gå greit, men nå har vel alle hamstret vilt som vanlig. Julebaksten blir ikke den samme uten smør, så jeg håper jeg får tak i det.
Bryr meg lite. Vi bruker mye smør, sikkert et par bordpakninger i uka, og mer til julebakst (i den grad jeg baker...) Men jeg dør ikke av smørmangel, jeg har andre ting å bruke krefter på.
Men, dersom det virkelig blir skåltomt i alle hyller i hele desember, ville jeg syntes det var litt dumt.
Bremykt har vært utsolgt overlat hvor jeg har sett i hvert fall. Smør også, de fleste stedene.
Jeg kommer til å kjøpe endel pakker om jeg kommer over noen som har smør i 500 g pakninger inne. Finnes ingen gode erstatninger for endel av de småkakene jeg gjerne vil bake.
På slankekur! :lykkelig: Veldig praktisk at det ikke går an å få tak i smør, med andre ord. Hvis noen kan lansere "Høy-sjokolade-og-chips-diett", så blir vi kanskje kvitt den fristelsen også? :hyper:
Meieriet i vårt distrikt er ikke bekymret for at det skal være tomt til jul, så da velger jeg å stole på det, selv om jeg ville ha likt det dårlig dersom jeg ikke fikk tak i smør til jul.
Etter det jeg forstår henger dette sammen med en årlig lavproduksjonsperiode. Kyrne melker ikke når de går drektige, og de fleste kyrne går drektige på denne tida. Men i år er det lavkarbo-trend, og det selges eksepsjonelt mye fete melkeprodukter, så da blir det fritt, noe det vanlig vis ikke gjør i november selv om produksjonen er lav.
Man lager ikke smør med en separator, man skiller fløten fra melka. Smør kan fint lages med et tomt syltetøyglass, og alle har vel fått formaninger om ikke piske fløten for hardt når de pisker krem, for da blir det jo smør. :)
Er litt forbauset over at du ikke vet dette, det var barneskolepensum da jeg gikk på skolen. :knegg:
Man trenger ikke separator, nei. Det funker fint med en helt vanlig Kenwood.
Til brødskiva liker jeg bet bygårdssmør som inneholder rømme og er litt syrlig, men skulle jeg brukt til baking ville jeg ha laget av kun fløte, tror jeg.
Her er oppskrift på enkel-penkelt smør:
Jeg bekymrer meg så lite at det nesten gjør vondt. For om det skulle bli total smørmangel,bor jeg så nær svenskegrensen at jeg drar dit og hander det smøret jeg trenger. :nemlig:
Ga mannen beskjed om å kjøpe smør fordi jeg hadde hørt at det skulle gå tomt til jul. Så kom han hjem med 3 kilo pluss at vi hadde et halvt kilo fra før. Vi har nok til pepperkakene om ikke annet. :jupp:
Men altså: det er da masse smør nedover i Europa? Som ingen har råd til der nede? Hvis bønda ikke klarer å levere mer smør i 2011, så får vi vel lempe på importrestriksjonene? Enkelt-penenkelt?
Det er lite hysteri her jeg bor, midt i Oslo. Det er smør og bremykt på alle nærbutikkene mine. Jeg bryr meg for øvrig lite, kniper det i forhold til julebakst reiser jeg til Sverige eller pisker mitt eget smør.
Irriterende? Ja, litt. Men, ærlig talt - bekymret? Jeg er bekymret når det gjelder fattigdom, matmangel, nød, klimakriser og gærne folk med atomvåpen mellom henda. Men bekymret grunnen mangel på smør? Det får da være måte på å være selvsentrert.
Det finnes vel ulike grader av å være bekymret da. Hvis man skal tenke sånn som du nevner kan vi jo strengt tatt ikke bekymre oss over noe, nesten. :dulte:
Jeg bekymrer meg over glatt føre, smørmangel og forkjølelsesvirus og sikkert mye annet som ikke rokker verdenssamfunnet i større grad. Det betyr ikke at jeg for eksempel ikke bekymrer meg over global oppvarming altså. :neglebit:
Jeg er også bekymret når jeg går på glatta, for jeg vil ikke skade meg, da det får uheldige følger for både meg selv og andre. At årets kolakaker kanskje blir litt kjipe hvis vi må bruke margarin i stedet for smør, vel, det KAN jeg faktisk leve med.
Næsj, regner med at om vi ikke finner smør på de store butikkene, er det vel noe å få tak i om vi drar litt mer i utkanten. Noe har vi sikkert alleredeogså, når jeg tenker meg om. Og mellomsten maser stadig om å få riste litt fløte til smør, så han fikser vel biffen om det er helt krise. Men jeg ba mannen om å ta med en smørpakke når han skulle på butikken nå. Tenkte å bake boller, og da er det best med smør i.
Trodde du mente snømangel for det har jeg hørt om. Smørmangel har jeg ikke hørt noe om før nå... Er det ikke alltid noe sånt før jul da? Kålrotmangel, eggmangler osv??
Av alle ting i verden butikkene skulle gå tom for. :himle:
Ingen fare for at de går tomme for fløte i følge min nærbutikk. Smør derimot, tvilte de på at de kom til å kunne dekke behovet for på denne siden av nyttårsaften. Det er ikke tull en gang!? :fører opp smør på hemmeligvennønskelista:
Jeg hadde ikke lagt merke til smørmangelen, men nå kommer jeg sikkert til å raske med meg en pakke eller 2 neste gang jeg er i butikken og de har noe slikt. :knegg:
Jeg har jo hørt at det skulle bli mangel, og har lagt merke til at det har vært lit mindre velfylte hyller, men da jeg i dag skulle kjøpe smør til bakesøndag og fant en lapp om at de ikke hadde hverken smør eller fløte da ble jeg litt gretten altså. Rett og slett.
De hadde ikke smør på butikken jeg var på i dag, eller på en annen som jeg var på i går. Trenger ikke smør for å lage marsipan, så det blir nok jul likevel. Pepperkakedeigen står IKEA for tenker jeg.
Jeg innrømmer det. Jeg er bittelitt bekymret. Jeg var i to butikker i dag og begge var tomme for smør. Jeg vil gjerne bake julekaker med smør. Nå er det en stund til jeg har tenkt å bake ennå, og til den tid må det finnes noe, håper jeg.
Men jeg kommer til å være usolidarisk nok til å kjøpe en ekstra pakke neste gang jeg er i en butikk som har smør. :sparke:
Det har vært eller er tomt i butikkene her. Både for smør og bremykt. Jeg kjøpte to pakker bremykt i dag. Det kvalifiserer nok ikke til hamstring. :knegg:
Jeg har hørt snakk om at det kan bli lite ribbe også. Fordi de lager så mye bacon. Salget av bacon har økt betydelig.
Jeg har vært bekymret en stund, butikkene her har vært tomme i et par uker allerede. I dag fikk jeg tak i Kviteseidsmør til en ublu pris, og måtte kjøpe et par pakker. Ellers har jeg funnet meg oppskrift på smør, så jeg tenkte jeg skulle lage mitt eget.
De butikkene som ikke er tomme er de butikkene som har hamstret. Arbeidsplassen min har en pall med meierismør på kjøla. Tror vi kan begynne å selge til skyhøy pris. :knegg:
Selv har jeg kjøpt noen pakker. Mest fordi Ivar hadde bursdag i går.
Det er ikke tomt hos leverandørene, men det er mindre og vil derfor bli sendt ut mindre til butikkene. Det sendes ut etter en fordelingsnøkkel etter hvor mye butikkene pleier å bestille slik at ingen kan hamstre. Det kommer altså inn mer smør, men det vil være en god del utsolgtsituasjoner frem til uke 2. Dette gjelder forsåvidt alle de fete meieriproduktene, men mest smør. infårmert
Jeg gir fullstendig bæng i en eventuell smørmangel. Jeg har kjøpt pepperkakedeig fra IKEA, kan fint bake med melange nå til jul og bortsett fra det verken baker jeg eller bruker smør.
Kjør på, Fedon!
Jeg oppdaget på fredag at smør var utsolgt. Jeg smørkrem med margarin er ikke aktuelt så jeg måtte på jakt. På lageret på den lokale Prixen fant de en eske,og fortalte at de ikke kunne garantere mere før jul. Jeg kjøpte da mere enn jeg tror vi vil bruke. Holdbart til februar.
Jeg bryr meg ikke så hardt. Bruker ikke smør på brødskiva uansett, så vil bare merke det på julebaksten. Egentlig er vi ikke så gira på de julekakene heller, og kanskje er dette unnskyldningen jeg trenger for å slippe hele bakingen? :ser for seg mindre stressende førjulstid med håp i blikket: