Nisser, dverger, konger og hyrder, de trenger mat!
Jeg har laget en kalenderoppgave som ikke krever limpistol, men det er selvsagt ingenting i veien for å pynte glassene med fin pynt, spesielt om du vil gi dem bort som gave.
Den aller beste karamellsausen du har smakt, den aller beste karamellsausen du noensinne har laget, den menn vil elske deg for og damer misunne deg for (eller omvendt) den lager du slik:
200 g sukker smeltes i en kjele med høye kanter
Når sukkeret er smeltet og lysebrunt tar du kjelen vekk fra platen. Så har du i 90 g smør.
Visp godt og ignorer den litt rare konsistensen som får deg til å tro at det er gått skeis.
Ha i 1,2 dl kremfløte og en 1/4 teskje maldonsalt og visp videre.
Det kan hende sausen har stivnet litt, da kan du dra den tilbake på platen og vispe til den har samlet seg. La sausen avkjøles og ha i 1/4 teskje til med maldonsalt.
Ha på små kokte glass og gi bort til jul. Perfekt med is, varme pærer og eplekake.
Jeg gir 25,- pr. porsjon som blir laget av denne nydelige karamellsausen. Den holder minst 4 uker i kjøleskap.
Å ja, denne er så god! :nam: For en lur ide å bruke den som julegave. Takk for tipset! :) Fin som førjuls vertinnegave og til de jeg egentlig ikke gir julegave til også.
Is, varme pærer og eplekake står det i hovedinnlegget. Sikkert også mange andre ting. :) Det går jo også an å lage en fin etikett med holdbarhet og forslag til bruk.
Regner med det er 1,2 når det står 1,2. Det trenger ikke være SÅ hundre prosent nøyaktig i en sånn karamellsaus, hvis du prøver å treffe sånn mellom 1 dl og 1,5 dl et sted så er mitt tips at det går riktig bra. :)
Hva bruker du som erstatning for smøret da? Jeg synes melkefri melange minner mye mer om olje enn om smør når det er varmet opp (åpenbart), men det funker kanskje likevel?
Man går nok glipp av en stor del av sjarmen ved denne om det ikke er melkefett i. :skuffet: Dere som skal ha melkefett i: Dette er en oppskrift der man kan vurdere å investere i ekstra godt smør. Røros-smør er vidunderlig, og det merker man i en oppskrift som denne.
Jeg har for øvrig en bekjent som er ganske alvorlig allergisk mot skalldyr, men som knasker allergitabletter og spiser hummer og sjøkreps likevel. For ellers blir livskvaliteten for lav, mener hun. :knegg:
Jeg tror nok jeg skal lage en med både fløte og finsmør altså, som jeg kan bruke en kveld jeg vet jeg skal være hjemme allikevel. Det hender at jeg finner deilige oster som er verdt slikt, og det kan nok hende denne sausen er i samme kategori. :humre:
Hvis jeg er flink og holder meg borte fra alle andre melkeprodukter kan jeg skeie ut i ny og ne, uten altfor store og langvariege konsekvenser.
Tsk tsk. Du kunne da ha flettet inn at KjøpesenternisseKjell byttet ut heroinavhengigheten med noe som trolig er langt mer avhengighetsskapende, og trolig også bedre. :snurt:
Get with the program!
Så klart brant jeg sukkeret. :mumle: Men det smaker bare et hint av brent da, så jeg kan i hvert fall si så mye som at det gikk strålende å lage det med havrefløte (brukte den sorte matfløten til Oatly, Tallulah), og smaken, om jeg ser bort fra hintet av brentsmak, var veldig god. Veldig smøraktig og digg, selv uten morsmelk. :glis:
Kan man bruke sausen i stedet for lim, kanskje? :hmm: For oss som ikke har limpistol, mener jeg. Og så regner jeg med at det kommer en luke med oppskrift på hjemmelaget limpistol. Av piperensere, champagneflasker og denslags?
Maldonsalt er flaksalt. Fantastisk (et must, egentlig) på focaccia, og til mye annet. Vi bruker mye maldonsalt her i huset, beste saltet som finnes. Selges bla. på Meny. Vil tro du kan bruke havsalt her om du må det, siden saltet skal inn i røra. På focaccia og lignende er det for meg helt uaktuelt å bruke noe annet.
Takk for oppskrift! Skal prøves ut nå til jul når vi skal ha gjester; mamma, pappa og min bror, minst to av de er rene isomanene, høres supert ut med den sausen på!
Jeg har laget 12 porsjoner. Det var litt mye, men det gikk bra til slutt. :puh: Anbefaler mindre doser, det ble veldig styrete å smelte så mye sukker på en gang. Og det tok lengre tid enn forutsett, så jeg ble en smule tidsklemt. Nå må jeg bare få kjøpt glass.
Det var min første tanke også, at detta blir dyrt for deg! :knegg:
Jeg har nå siklet over denne oppskriften siden i går, så jeg må nok prøve en dag. Jeg har jo ikke noe bedre å gjøre heller, strengt tatt. :plystre:
Jeg skal gi ti små glass til venninner som jeg skal ha julebord sammen med, og så skal jeg gi bort noen til som en liten juleoppmerksomhet. Og så får jeg et ganske stort glass igjen som blir til eventuelle dessertbehov i jula. :)
Har kjøpt på helsekost. Mannen fikk også smake på LK-sausen, og nå må jeg gjemme den for å ha noe igjen til helga. Har planer om å blande den i hjemmelaget is for Ben&Jerry effekt.
Har også laget nøttesnacks med tagatesse i dag. Det oppfører seg helt som sukker.