Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[2012] 11. desember: Salt karamellsaus på glass

#1

Harriet Vane sa for siden:

Nisser, dverger, konger og hyrder, de trenger mat!

Jeg har laget en kalenderoppgave som ikke krever limpistol, men det er selvsagt ingenting i veien for å pynte glassene med fin pynt, spesielt om du vil gi dem bort som gave.

Den aller beste karamellsausen du har smakt, den aller beste karamellsausen du noensinne har laget, den menn vil elske deg for og damer misunne deg for (eller omvendt) den lager du slik:

200 g sukker smeltes i en kjele med høye kanter

Når sukkeret er smeltet og lysebrunt tar du kjelen vekk fra platen. Så har du i
90 g smør.

Visp godt og ignorer den litt rare konsistensen som får deg til å tro at det er gått skeis.

Ha i 1,2 dl kremfløte og en 1/4 teskje maldonsalt og visp videre.

Det kan hende sausen har stivnet litt, da kan du dra den tilbake på platen og vispe til den har samlet seg. La sausen avkjøles og ha i 1/4 teskje til med maldonsalt.

Ha på små kokte glass og gi bort til jul. Perfekt med is, varme pærer og eplekake.

Jeg gir 25,- pr. porsjon som blir laget av denne nydelige karamellsausen. Den holder minst 4 uker i kjøleskap.


#2

Filifjonka sa for siden:

Å ja, denne er så god! :nam: For en lur ide å bruke den som julegave. Takk for tipset! :) Fin som førjuls vertinnegave og til de jeg egentlig ikke gir julegave til også.


#3

Nabojenta sa for siden:

Nam! Den skal prøves.
Jeg får opp og raide skapene til pappa, han har så mange fine glass stående.


#4

GinaK sa for siden:

:) Supert.
Jeg trenger litt tips til hva jeg kan bruke den sausen til også da... :o
Sorry, leste litt bedre. Bra med tips altså.


#5

Toffskij sa for siden:

Namnamnamnam! Kanskje jeg og den vesle sjuklingen skal fikse dette i dag? :gruble:


#6

Filifjonka sa for siden:

Is, varme pærer og eplekake står det i hovedinnlegget. Sikkert også mange andre ting. :) Det går jo også an å lage en fin etikett med holdbarhet og forslag til bruk.


#7

Tåtti sa for siden:

:nam:


#8

Smash sa for siden:

Denne vil jeg prøve. Kan den stå i rompemperatur? Og hvor får jeg tak i slike søte flasker?


#9

Tallulah sa for siden:

Takk for godt tips! Har du prøvd å lage denne med havrefløte, eller laktosefri fløte?


#10

Harriet Vane sa for siden:

Den kan stå i romtemperatur. Søte glass og flasker får du tak i på Panduro, Ikea, Jernia og Søstrene Grene. En porsjon gir ca 2,5 dl. saus.


#11

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har lest i blogger at man kan bruke havrefløte i karamellsaus og det kan da ikke bli feil med laktosefri heller?


#12

trøtt sa for siden:

Laktosefri fløte oppfører seg akkurat som vanlig fløte.


#13

gnuri sa for siden:

Mmmm ser veldig god ut



#15

Neket sa for siden:

Denne skal jeg prøve, hørtes godt ut!


#16

Bloppy sa for siden:

Men altså. 1,2 dl fløte? Det er ikke så lett å måle opp eller? Eller mener du 1 1/2 dl fløte? :må ha det banket inn:


#17

Skilpadda sa for siden:

Åh! Nam! :nam: Skal klart vurderes.

Må gå an å røre inn i is også, sånn etter ismaskin og før man setter den i fryseren. Sånn for å få karamellsausmarmorering. Det må jo også bli bra!


#18

Flubby sa for siden:

Den hørtes utrolig god ut! Den holder seg flytende når den er helt på glass og satt i kjølesapet, eller må man varme opp?


#19

dea sa for siden:

Den så veldig god ut, må prøves :)


#20

Filifjonka sa for siden:

Regner med det er 1,2 når det står 1,2. Det trenger ikke være SÅ hundre prosent nøyaktig i en sånn karamellsaus, hvis du prøver å treffe sånn mellom 1 dl og 1,5 dl et sted så er mitt tips at det går riktig bra. :)


#21

Tallulah sa for siden:

Det er nok oversatt fra en amerikansk oppskrift. 1,2 dl er en halv cup.


#22

Harriet Vane sa for siden:

Jeg mener 1,2. Hva tar du meg for? :snurt:

:knegg:

Jeg har disse:

Den nest største er 125 ml, så da fyller jeg nesten opp til streken.


#23

apan sa for siden:

Man kan jo også veie 1 dl fløte og deretter veie opp 1/5 av denne vekta på nytt. Hvis man vil være helt nøyaktig.

Jeg har også lyst til å prøve denne. Blir den lett mislykket? :blond:


#24

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skal teste denne ut med soyafløte i dag, regner med det vil gå strålende. :nam: Havrefløte funker nok like bra.


#25

Tallulah sa for siden:

Kan du legge ut hvordan det går? Jeg bruker mye soya selv, men en i familien skal helst ikke ha det heller.


#26

Harriet Vane sa for siden:

Nei, denne er grei. Veldig grei.


#27

Input sa for siden:

Hva bruker du som erstatning for smøret da? Jeg synes melkefri melange minner mye mer om olje enn om smør når det er varmet opp (åpenbart), men det funker kanskje likevel?



#29

Harriet Vane sa for siden:

Jeg lager min litt lysere enn denne kokken her.


#30

Dixie Diner sa for siden:

I will. :)

Nutana. Blå Soft hadde nok vært enda bedre men den er ikke vegansk foreløpig (dumme Mills). Nutana har funket fint til karameller i hvert fall.


#31

Toffskij sa for siden:

Man går nok glipp av en stor del av sjarmen ved denne om det ikke er melkefett i. :skuffet: Dere som skal ha melkefett i: Dette er en oppskrift der man kan vurdere å investere i ekstra godt smør. Røros-smør er vidunderlig, og det merker man i en oppskrift som denne.


#32

Tallulah sa for siden:

Vel, jeg syns ikke det er så sjarmerende med magekramper, og løpeturer på do i flere dager etterpå.


#33

Harriet Vane sa for siden:

Ja, helt enig med Toffskij. Kjøp gjerne smør på Bondens marked, bruk det syrnede Rørossmøret eller Kviteseidsmør. Nydelig!


#34

Skilpadda sa for siden:

Tsk. :skuffet:


#35

Harriet Vane sa for siden:

Hver sin lyst. :skuffet:

:knegg:


#36

Toffskij sa for siden:

Neida, så klart ikke, Tally. :knegg: Men om man tåler melk, kan man vurdere å spandere på seg ekstra godt smør, er det jeg sier.


#37

Toffskij sa for siden:

Jeg har for øvrig en bekjent som er ganske alvorlig allergisk mot skalldyr, men som knasker allergitabletter og spiser hummer og sjøkreps likevel. For ellers blir livskvaliteten for lav, mener hun. :knegg:


#38

kokosbolle sa for siden:

Digg! Og denne holder seg flytende altså??


#39

Nessie sa for siden:

Jummy, den så god ut! :nam:


#40

Tallulah sa for siden:

Helt enig!

Jeg tror nok jeg skal lage en med både fløte og finsmør altså, som jeg kan bruke en kveld jeg vet jeg skal være hjemme allikevel. Det hender at jeg finner deilige oster som er verdt slikt, og det kan nok hende denne sausen er i samme kategori. :humre:

Hvis jeg er flink og holder meg borte fra alle andre melkeprodukter kan jeg skeie ut i ny og ne, uten altfor store og langvariege konsekvenser.


#41

Harriet Vane sa for siden:

Ja. :lykkelig:


#42

kokosbolle sa for siden:

:knegg: Samme her. Jeg kommer nok til å prøve en batch med laktosefri fløte siden jeg har det i kjøleskapet.


#43

Elisabet sa for siden:

Det går bra å lage dobbelt porsjon av denne samtidig?


#44

Harriet Vane sa for siden:

Du kan lage en kjempestor porsjon, bare husk å ha kjele med høye kanter, for det skummer en del både når du har i smør og fløte.


#45

Novla sa for siden:

En kalenderluke til og med en hobbykløne som jeg kan få til!:lykkelig: Ser nydelig ut!


#46

Agent Scully sa for siden:

Tsk tsk. Du kunne da ha flettet inn at KjøpesenternisseKjell byttet ut heroinavhengigheten med noe som trolig er langt mer avhengighetsskapende, og trolig også bedre. :snurt:
Get with the program!

:knegg: Gleder meg til å lage! :hyper:


#47

Dixie Diner sa for siden:

Så klart brant jeg sukkeret. :mumle: Men det smaker bare et hint av brent da, så jeg kan i hvert fall si så mye som at det gikk strålende å lage det med havrefløte (brukte den sorte matfløten til Oatly, Tallulah), og smaken, om jeg ser bort fra hintet av brentsmak, var veldig god. Veldig smøraktig og digg, selv uten morsmelk. :glis:


#48

Marla Singer sa for siden:

Tusen takk for tipset, Harriet! Jeg har akkurat laget denne, og sendt mannen på butikken for å kjøpe is. :nam:


#49

Kanina sa for siden:

Kan man bruke sausen i stedet for lim, kanskje? :hmm: For oss som ikke har limpistol, mener jeg. Og så regner jeg med at det kommer en luke med oppskrift på hjemmelaget limpistol. Av piperensere, champagneflasker og denslags?


#50

Agent Scully sa for siden:

:haha:


#51

Dixie Diner sa for siden:

Det var mannens reaksjon og. :knegg:


#52

Input sa for siden:

Hææ? :blond:


#53

Tuppen sa for siden:

:nam: Denne skal jeg prøve.


#54

Elise sa for siden:

Hva er maldonsalt, egentlig? Kan jeg bruke vanlig havsalt i stedet? Hvis jeg må kjøpe maldonsalt - hva kan det brukes til etterpå? :blånn:


#55

Dixie Diner sa for siden:

Maldonsalt er flaksalt. Fantastisk (et must, egentlig) på focaccia, og til mye annet. Vi bruker mye maldonsalt her i huset, beste saltet som finnes. Selges bla. på Meny. Vil tro du kan bruke havsalt her om du må det, siden saltet skal inn i røra. På focaccia og lignende er det for meg helt uaktuelt å bruke noe annet.


#56

Elise sa for siden:

Jeg tror jeg skal lage meg en skikkelig Søstrene Grene-handleliste, jeg. Det ser ut til at det er mye man kan trenge derfra. :glis:


#57

-Nj- sa for siden:

Yum!

Nå har jeg lest og lest men finner ingen plasser hvor dette alternativet er foreslått! :humre:


#58

Dixie Diner sa for siden:

Åjoda, kumelk vet du. Bare et annet ord på det. ;)

Neste gang må jeg forresten doble oppskriften, ble veldig liten mengde. Evt. jeg som er glupsk.


#59

Acino sa for siden:

Takk for oppskrift! Skal prøves ut nå til jul når vi skal ha gjester; mamma, pappa og min bror, minst to av de er rene isomanene, høres supert ut med den sausen på!


#60

amylin sa for siden:

Nam, denne skal lages og gis i julegave, ja. Har allerede kjøpt glasskrukker, så jeg håper de holder på denne.


#61

Hyacinth sa for siden:

Har bare røkt maldonsalt for tiden. Det blir vel litt feil?


#62

noen sa for siden:

Dette ser faktisk så enkelt ut at noen kan klare det. Hm.

Problemet er at jeg er hektet på å lage sånne stjerner, så jeg kommer jo ingen vei med resten av kalenderlukene.


#63

Najade sa for siden:

Nyyyhydelig!


#64

Filifjonka sa for siden:

Jeg har laget 12 porsjoner. Det var litt mye, men det gikk bra til slutt. :puh: Anbefaler mindre doser, det ble veldig styrete å smelte så mye sukker på en gang. Og det tok lengre tid enn forutsett, så jeg ble en smule tidsklemt. Nå må jeg bare få kjøpt glass.

Men NAM for en god saus! :)


#65

Nessie sa for siden:

Må få testa denne jeg og tror jeg :jupp:


#66

Harriet Vane sa for siden:

Du blakker meg totalt, Fjonkers! Men sant den er nam?


#67

Benzo sa for siden:

Jeg har bare 1 dl kremfløte, går det greit å spe på med litt matfløte?


#68

Filifjonka sa for siden:

Den er veldig god. Har lagd den før. :)

Skal gi til alle venninnene jeg skal på julebord med på lørdag, og et par-tre til.


#69

isola sa for siden:

Det var min første tanke også, at detta blir dyrt for deg! :knegg:
Jeg har nå siklet over denne oppskriften siden i går, så jeg må nok prøve en dag. Jeg har jo ikke noe bedre å gjøre heller, strengt tatt. :plystre:


#70

Benzo sa for siden:

Nydelig saus. :nam:


#71

Smash sa for siden:

Jeg har handlet inn flasker, pynt og ingredienser, så nå er jeg klar til å prøve. Må bare rydde og vaske opp etter kveldens pepperkakebaking. :)


#72

Hyacinth sa for siden:

Har laget én porsjon. Fordi jeg bare hadde 100 g smør. Himmel, så godt!


#73

Hyacinth sa for siden:

Mannens reaksjon: "Joda. God den." Frekke dyr. :mumle:


#74

amylin sa for siden:

En porsjon laget og står til avskjøling. Den ble veldig liten den porsjonen, så tror jeg skal lage en god del til.



#76

amylin sa for siden:

Wow, 3 liter ja. Jeg skal definitivt lage mer av dette. Må kjøpe inn mer fløte.


#77

Filifjonka sa for siden:

Av størrelsen på bildet så kan det jo se ut som jeg har tatt alt i ett glass.


#78

Hyacinth sa for siden:

Hva slags smør brukte du, Filifjonka?

Jeg slet litt med å smelte sukker uten at det luktet litt brent. Hadde forholdsvis svak varme.


#79

Hyacinth sa for siden:

Si fra hvis noen kommer på noe annet genialt å bruke det til enn is, eplekake og varme pærer.


#80

Filifjonka sa for siden:

Jeg brukte vanlig Tine meierismør.


#81

Hyacinth sa for siden:

Jeg også. Men har lyst å prøve Rørossmør.


#82

Filifjonka sa for siden:

Ja, det er sikkert veldig godt. Men mitt karamellsausbehov er dekket for lang tid, så det får jeg ikke prøvd. :knegg:


#83

Hyacinth sa for siden:

Ja, det vil jeg tro! :haha:

Hva har du planer om å bruke det til?


#84

Filifjonka sa for siden:

Jeg skal gi ti små glass til venninner som jeg skal ha julebord sammen med, og så skal jeg gi bort noen til som en liten juleoppmerksomhet. Og så får jeg et ganske stort glass igjen som blir til eventuelle dessertbehov i jula. :)


#85

Filifjonka sa for siden:

Men er det helt safe å ha denne i romtemperatur? Er det alt sukkeret som gjør at det kan gå? Føles liksom som noe som skal i kjøleskapet. :gruble:


#86

Mei sa for siden:

Jeg kan melde om at denne smaker helt himmelsk i lavkarbovariant med tagatesse i stedet for sukker også.

:slikker skjea:


#87

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har den i kjølen. Tar den ut og varmer evt opp før servering.


#88

Tangerine sa for siden:

Takk for supert gavetips! Jeg elsker søtsalt. :nam:


#89

Filifjonka sa for siden:

Ok, for du skrev et sted at den kunne stå i romtemperatur. Jeg stabler i kjøleskapet og er glad det ikke er så lenge til mesteparten skal deles ut. :)


#90

Harriet Vane sa for siden:

Den kan fint stå i romtemp. Sukkeret er konserverende og den spises jo raskt. Noen dager på benken er helt ok.


#91

Miss Norway sa for siden:

Smaker denne veldig annerledes enn god hjemmelaget butterscotch? elsker


#92

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes ikke den var spesielt salt?


#93

Dixie Diner sa for siden:

Jeg hadde i mye mer salt. 1/4 ts er jo forsvinnende lite? Jeg hadde i en hel teskje.


#94

Einhyrningur sa for siden:

Smart! Slike må jeg lage til svigers!


#95

DM sa for siden:

Det høres spennende ut! Får man tak i tagatesse i noen butikker, eller bare på nett?

#96

Mei sa for siden:

Har kjøpt på helsekost. Mannen fikk også smake på LK-sausen, og nå må jeg gjemme den for å ha noe igjen til helga. Har planer om å blande den i hjemmelaget is for Ben&Jerry effekt.

Har også laget nøttesnacks med tagatesse i dag. Det oppfører seg helt som sukker.


#97

Rug sa for siden:

Snadder! Noterer en porsjon foreløpig, planlegger ti-gangen.


#98

Nabojenta sa for siden:

Nå har jeg kjøpt flotte glassflasker med kork på Upstairs. Gleder meg til å prøve meg på denne oppskriften i morgen.


#99

Pingis sa for siden:

Har lagd en porsjon, det ble jo supergodt! (Jeg klæbba mer enn godt var og måtte sile resultatet, men det har jeg jo ikke tenkt å si til noen.)


#100

DM sa for siden:

Det høres jo helt fantastisk ut. :) Har du god isoppskrift?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.