Jeg skal bake rundstykker i kveld. Slumporama, litt over en liter væske (12 dl, kanskje), litt smør, litt salt, en pakke gjær, ca en liter hvetemel og resten havregryn og grovt mel til passe deig.
Jeg har fylt magen, og fryseren, med kanelsnurrer. Jeg er sååå stappmett.
Oppskrift:
1,4 kg hvetemel
2 ts kardemomme
200 g sukker
300 g smør
75 g gjær
2 egg
7 dl melk
kanel
smør
sukker
Ha det tørre i en kjøkkenmaskin. Smelt smøret, tilsett melken og varm til fingervarmt. Rør gjæren ut i væsken (tørrgjær has rett i melet). Hell i det tører sammen med egg. La maskinen gå minst 5 minutter. La heve til dobbel størrelse. Kjevle ut til en stor leiv og smør på en blanding av mykt smør, kanel og sukker. Rull sammen fra langsiden, del i skiver og legg tett sammen på stekebrett (det er bra om de vokser sammen, for utsiden blir alltid litt hard og uinteressant så hvis de vokser sammen blir det mer innside og mindre utside ;)). Etterhev 30 minutter. Stek på varmluft ved 200 grader, midterste rille, i ca 15 minutter.
Her er oppskriften på cookies. Denne gang hadde jeg en plate hakket melkesjokolade med non-stop i deigen, samt pyntet med røde og grønne non-stop.
Chocolate Chip Cookies.
Ingredienser:
for ca. 24 store cookies trenger du
300g hvetemel
1/2 ts natron
1/2 ts salt (bare hvis du bruker usaltet smør)
180g usaltet smør (bruker du saltet, sløyfer du ekstra salt...), smeltet
200 g brunt sukker
125g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
1 egg
1 eggeplomme
200g mørk sjokolade, hakket (eller chocolate chips), eller en blanding av mørk og hvit sjokolade
ovn temp 165 C.
Bland mel, natron og salt, sett til side. Ha smeltet smør, brun sukkker og hvit sukker i en skål og bland godt(bruk gjerne kjøkkenmaskin). Ha opp i vanilje ekstrakt, egg og eggeplommen og bland til det er lett og luftig. Ha oppi mel/natron blandingen og bland det hele. Ha oppi sjokoladebitene. Bruk en skje (eller en iskreChocolate Chip Cookies.
Ingredienser:
for ca. 24 store cookies trenger du
300g hvetemel
1/2 ts natron
1/2 ts salt (bare hvis du bruker usaltet smør)
180g usaltet smør (bruker du saltet, sløyfer du ekstra salt...), smeltet
200 g brunt sukker
125g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
1 egg
1 eggeplomme
200g mørk sjokolade, hakket (eller chocolate chips), eller en blanding av mørk og hvit sjokolade
ovn temp 165 C.
Bland mel, natron og salt, sett til side. Ha smeltet smør, brun sukkker og hvit sukker i en skål og bland godt(bruk gjerne kjøkkenmaskin). Ha opp i vanilje ekstrakt, egg og eggeplommen og bland til det er lett og luftig. Ha oppi mel/natron blandingen og bland det hele. Ha oppi sjokoladebitene. Bruk en skje (eller en iskremskje) til å lage nogenlunde like store kuler og plasser på et bakebrett dekket med bakepapir. Pass på å ha nok avstand mellom deigen slik at de ikke smelter sammen (jeg hadde 12 stykk per brett). Bak i 10 - 15 minutter avhengig av størrelsen. Her er det viktig å følge med slik at de hverken blir for tørre eller for seige. Cookiesene er ferdige når de begynner å brunes svakt i kantene. La de stå på brettet noen minutter før du setter de til avkjøling på en rist.
mskje) til å lage nogenlunde like store kuler og plasser på et bakebrett dekket med bakepapir. Pass på å ha nok avstand mellom deigen slik at de ikke smelter sammen (jeg hadde 12 stykk per brett). Bak i 10 - 15 minutter avhengig av størrelsen. Her er det viktig å følge med slik at de hverken blir for tørre eller for seige. Cookiesene er ferdige når de begynner å brunes svakt i kantene. La de stå på brettet noen minutter før du setter de til avkjøling på en rist.
Det funker nok bra. Det blir jo mer som "omelettmuffins" men de ble faste og fine . og så delikate ut. Mine datt lett ut av formene, men mulig lurt å smøre først... og man kan jo ha bacon, pølsebiter, eller andre grønnsaker i også :)
Jeg har bakt osterundstykker, møllebrød (grovbrød med valnøtter), knekkebrød og kolakaker!
Nå skal jeg i gang med å lage kjøttrull (lammerull) etter oppskrift fra min oldefar. Det er tradisjon det! Jeg hjalp alltid mormor med det fra jeg var jentungen, men har gjort det alene etter at hun døde.
4 stk. hvorav 3 er julegaver til hennes barn. Beste julegaven!! :nikker:
I går bakte jeg sjokoladekake til et bursdagsselskap vi skal i i dag. I dag har jeg bakt 80 chocolate chips coockies, fordelt i bokser til julemesse i dag, skoleavslutning på tirsdag og nevnte bursdagsselskap.
Igår bakte/lagde jeg, sammen med en venninne, brune pinner, bountykuler, gelefigurer og havreflarn. Idag baker jeg julebrød, de står i ovnen nå endelig etter en fæl bom med rosiner: Hadde ungene med for å bake i formiddag. Hadde blandet alt det tørre, smelta smør og hatt i melk. Så hadde jeg tømt sukat oppi melk og smør før jeg åpna den nye boksen med rosiner. Uten å tenke noe videre så helte jeg rosiner oppi. Så slo det meg, hva i all verden for en lukt er dette? Og så sååå "mushi" rosinene er?? Jepp, ett lite sniff og ett lite øyekast nærmere boksen var saken klar: De var gjæra rett og slett, tydeligvis ikke tørka godt nok. Måtte bare hive hele greiene. Fikk kjøpt nye rosiner og sukat i ettermiddag så nå står de endelig i ovnen. Gleder meg til prøvesmaking!
Hehe, takk! Men jeg får tilbakemeldinger på Instagram og Facebook som gir meg inntrykk av at det ikke er normalt å sortere pepperkakene... Men bare for å bevise at jeg ikke lider av tvangstanker eller noe, så ber jeg dere legge merke til at den ene stabelen består av både pepperkakemenn OG hjerter. Så da så.
Første brett med lussekatter står i ovnen as we speak. Det lukter vidunderlig og jeg er redd jeg kommer til å forspise meg og ikke ha lyst på middag. :p