Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Aktiv påmelding til skolegudstjeneste

#1

Tallulah sa for siden:

Jeg leser i Vårt Land i dag at staten anbefaler aktiv påmelding til skolegudstjenste og alternativer, og at Biskop Nordhaug er fullstendig i mot dette. Jeg syns derimot det er flott og syns denne biskopen fremstår som totalitær og sutrete. Det er jo ikke snakk om å fjerne gudstjenesten, men å sørge for at folk kan ta et aktivt valg.


#2

rine sa for siden:

Det kommer jo flere hvis folk ikke må ta et aktivt valg? Jeg synes man skal beholde ordningen slik den er i dag. :jupp:


#3

Inagh sa for siden:

Jeg syns det var en knakende god ide med aktiv påmelding, jeg.


#4

Tallulah sa for siden:

Det regnet jeg med at du syntes. :knegg: Men hvorfor? Mener du det er et mål at flest mulig deltar på skolegudstjenesten?
[url="http://www.foreldreportalen.no//www.pinterest.com/pin/create/extension/"][/url]


#5

rine sa for siden:

Ja, jeg synes det er en utrolig fin og koselig tradisjon.


#6

Addison sa for siden:

Jeg synes denne endringen er helt på sin plass, og kan medvirke til at foreldre kanskje begynner å ta litt mer aktive valg når det gjelder om barna skal delta i forkynnende seremonier i skoletiden. Hurra for Udir her!! :applaus:


#7

rine sa for siden:

For meg spiller det ingen rolle, jeg kommer til å melde mine på uansett. Og så håper jeg at andre foreldre er like trassige som jeg, men det kan man vel kanskje ikke forvente.


#8

Addison sa for siden:

Det er jo litt av poenget, de foreldrene som mener det er viktig at barna deltar på gudstjeneste i skoletiden, vil jo ha alle muligheter videre til å melde dem på, og står fritt i likhet med de andre til å ta dette valget. Jeg forstår ikke biskopens motforestillinger, og er glad for at alternativene nå blir likestilte med tanke på aktive valg.


#9

mammaugla sa for siden:

På vår skole har det vært aktiv påmelding de årene vi har hatt barn der. De kan velge mellom skolegudstjeneste og alternativ samling. Men nå har vi en høy andel av andre religioner på skolen da.


#10

Divine sa for siden:

Å melde seg på et arrangement kan vel neppe kalles trassig. Eller mener du at det legges opp til at folk egentlig ikke skal melde seg på, slik at de som gjør det, er litt sånn: :moahaha: ?


#11

banana sa for siden:

Det høres ut som en god idé.


#12

emm sa for siden:

Vi har alltid hatt det slik, velg mellom to alternativer. Ikke noe problem, tror fordelingen har vært ca 50-50. Det er bra opplegg på begge steder.


#13

rine sa for siden:

Selvsagt er det derfor. Her har nok HEF hatt en finger med i spillet, vil jeg tro.


#14

Katta sa for siden:

Som en kuriositet går mine to eldste på en kristen privatskole og de har ikke skolegudstjeneste. :humre: Besøke moske og synagoge og tempel gjør de da. Treern skole (offentlig) har det, ikke aktiv påmelding.

For min del spiller det ingen rolle om det er aktiv påmelding eller ikke, det jeg kanskje ser for meg som en potensiell utfordring her er at det kan være vanskelig å få inn svar fra folk og at det ikke er gitt at "ikke svar" betyr "ønsker ikke å bli med".


#15

Divine sa for siden:

Jeg tolker det ikke slik i det hele tatt. Kanskje HEF har påvirket, men ikke for å lokke folk over i ateismens rekker, slik jeg antar at du ser det.


#16

annemede sa for siden:

Vi har hatt det de siste årene tror jeg.


#17

Katta sa for siden:

Har de aktiv påmelding til hvert enkelt arrangement eller har de sånn som med bilder på hjemmeside at man velger én gang for sitt barn og sier fra om det endrer seg?


#18

Tussa sa for siden:

Eg er litt med rine her merke eg. Eg håper inderlig ikkje at dette fører til at ein fin tradisjon blir borte.


#19

Inagh sa for siden:

Lillemann sin skole har aktiv påmelding. Der er det slik at når barnet begynner på skolen, krysser foreldre av på et skjema en gang for alle, og gir heller beskjed til skolen om man forandrer mening.
På Guttungen sin skole, får vi skriv hvert år, hvor vi krysser om han skal være med i kirken, eller om han skal være igjen på skolen.

Jeg tror ikke at det bli slutt på skolegudstjenester selv om det blir aktiv påmelding i stedet for aktiv avmelding. Guttungen sin skole praktiserer aktiv påmelding, de har gudstjeneste hvert år, og av 32 barn i klassen, hvor av fler er muslimer, shiker, budhister og katolikker, er det stort sett bare min sønn som ikke går i kirken. De andre 31 er altså blitt aktivt meldt på. Så, dømt ut fra den ene skolen (datapunkt - yeay) kan de som ønsker bevare skolegudstjenestene puste rolig med magen.


#20

Divine sa for siden:

Blir den borte, så er det jo fordi folk ikke ønsker det for sine barn. Jeg synes dere svartmaler litt her. Vi har for øvrig hatt aktiv påmelding i flere år, og jeg har alltid meldt barna mine på.


#21

Stellebord sa for siden:

Her har det vært aktiv påmelding alle årene jeg har hatt skolebarn helt til for to år siden. Jeg likte veldig godt ordningen som var, og synes det var uheldig når det gikk over til "meld fra om ditt barn ikke skal være med på gudstjeneste, alternativt opplegg vil gis til disse". Opplegget før var slik at man kunne velge mellom tre ulike aktiviteter; Skolegudstjeneste, juleaktiviteter på eldresenteret eller opptre musikalsk på helseparken (sykehuset). Tre fine og stemningsfulle alternativer!

Mitt barn fikk velge selv om lappen kom hit, også valgte faren gudstjeneste om hun var der. ;)


#22

Katta sa for siden:

Dette synes jeg er en veldig god løsning, for det minimerer styr ved hvert enkelt arrangement. Og man unngår at barn som egentlig skulle vært med uteblir fordi foreldre ikke har fått med seg rubrikken på ukeplanen.


#23

Tussa sa for siden:

Det syns eg må vere ei forutsetning, at det er slik det blir gjort.


#24

Tallulah sa for siden:

Ja, det er supertrassig å melde seg på et tilbud som er der og man har lyst til å delta på. :latter:

Ja, ikke sant? Jeg skjønner virkelig ikke argumentasjonen her. "Jeg syns det er hyggelig, så derfor skal et flertall som ikke ønsker det tvinges med". Om mange nok melder seg på er det jo ikke noe problem å opprettholde det.


#25

Katta sa for siden:

Nei, det er ikke viktig at noen tvinges med selvfølgelig, men jeg synes det er viktig at unger ikke går glipp av det på grunn av måten påmeldingen skjer på. Og at en sånn påmeldingsordning ikke blir tidkrevende for lærer.


#26

Tallulah sa for siden:

På samme måte kan man jo si at det er viktig at barn ikke tvinges med på grunn av måten man måtte melde seg av på.


#27

Katta sa for siden:

Jepp. Og den beste måten å sikre det på er at det ikke er påmelding hver gang, men at man gir beskjed om et valg som gjelder med mindre noe annet er meldt innn. På samme måte som at jeg har krysset av for at jeg ikke vil ha bilder av mine barn på nettsider og at minstemann ikke får kjøre uten bakoverstol i bil i barnehagen. Da vet de det, så kan jeg heller si fra om det er noen unntak.


#28

Skilpadda sa for siden:

Ikke veldig imponert over biskopens uttalelse i artikkelen du linker til, Tally.

Eh ... ja? Heldigvis? Fordi vi ikke lever i middelalderen lenger, liksom? :knegg:


#29

Galathea sa for siden:

Godt forslag fra Udir, håper det går igjennom!

Selvfølgelig syns man at julegudstjeneste er en koselig tradisjon om man er kristen selv, og da kan man jo melde seg på og bidra til å videreføre denne tradisjonen. Poenget her er å likestille de som har andre livssyn og som dermed ikke syns at julegudstjeneste er en like interessant. Og vips, alle blir fornøyd:ja:


#30

Røverdatter sa for siden:

Jeg syns det er en fryktelig tradisjon og er for ethvert tiltak som gjør at færre deltar, og ikke minst at flere tenker over at de har et reellt valg.

Det beste hadde vært om det hadde oppstått så gode alternative markeringer at de tok over for hele gudstjenesten.


#31

Blå sa for siden:

Vår skole har aktiv påmelding fra gang til gang og jeg synes at det er en god ordning. Vi får orientering om innholdet både på gudstjenesten og på den alternative samlingen og barnene kan velge fra gang til gang om hva de vil være med på. Jeg har en mistanke om at de som ikke leverer skjemaet tilbake blir sendt på gudstjeneste, men det er jo i så fall greit, i den grad det i det hele tatt er greit med skolegudstjeneste. :kjepphest:

Og, som vanlig, vil jeg gjerne minne de som synes det er leit om en fin tradisjon blir borte at kirken er åpen hver søndag, og at det er familiegudstjeneste med jevne mellomrom. Og at dere kanskje kan gidde å dele den fine opplevelsen med barnene av og til.


#32

Drømmedama sa for siden:

Jepp.


#33

Kirsebær sa for siden:

Aktiv påmelding syns jeg er en super idé. Hvis nå mot formodning skolegudstjenesten skulle kuttes fordi det er for få som melder seg på, så vil vel det si at tiden er inne for akkurat det.
Men jeg tror ikke det er noen fare for det med det første altså.
Da tror jeg heller at skolegudstjenester opprettholdes en stund til med argumentasjonen om at det faktisk er foreldre og elever som VIL benytte seg av et slikt tilbud.

Her på landet har det aldri blitt presentert noe alternativ til kirken de årene vi har bodd her. Jeg har ikke tatt det opp, fordi jeg føler at jeg er hun kjipe by-dama som kommer med innspill på alt mulig.
Men om det kommer påmelding vil jeg snakke med Poden om det, og anbefale ham å være med på skolegudtjeneste uansett, i hvertfall fram til barneskolen er ferdig. Man må lære om alle religioner, og man lærer mye om mange forskjellige saker ved å overvære noen gudstjenester. Så kan man ta et mer bevisst valg på hva man velger/velger bort når man blir litt eldre.


#34

Tallulah sa for siden:

Iikke sant. :gal:

Jepp. Sønnen min syns det er koselig selv om han ikke er kristen, og han får velge selv hvert år. Vi har krysset av på at han kan være med i kirken en gang i første klasse, tror jeg, men han får valget av oss hvert år allikevel.

[url="http://www.foreldreportalen.no//www.pinterest.com/pin/create/extension/"][/url]


#35

Tangerine sa for siden:

Veldig fint at ungene får velge selv, selv om foreldrene helst ser at de ikke drar. :jupp:


#36

Blå sa for siden:

For å klargjøre mitt eget handlingsmønster her, så meldte jeg jentene på gudstjeneste de første tre årene. Etter det mente jeg at de var store nok til å ta det valget selv og det har de gjort. De første årene varierte det litt. Men etter hvert har begge falt ned på alternativ samling. I følge dem selv fordi det er hyggeligere, færre folk, og de får være mer aktive enn under gudstjeneste. De går på gudstjeneste 6-7 ganger i året ellers, så de vet "ka det går i".


#37

Éowyn sa for siden:

I følge artikkelen, ja.

Jeg har ikke så mange meninger og dette her egentlig. Men gruer meg for kommentarfeltbermen.


#38

Tallulah sa for siden:

Jeg har ingen motforestillinger mot at han går i kirken, altså. Jeg er i mot tvungne kirkegudstjenester på et prinsipielt grunnlag.
[url="http://www.foreldreportalen.no//www.pinterest.com/pin/create/extension/"][/url]


#39

Snippa sa for siden:

Takk for påminnelse om å ta opp dette nok en gang!
På skolen til mine mellomste er det ny rektor, så da er det håp for ny ordning. Hos oss er det kun beskjed om elvene ikke skal være med, men det verste er egentlig at alternativt opplegg for de som er på skolen er å jobbe med et arbeidshefte om årets nobelprisvinner, med innlevering av skriftlig tekst på slutten av dagen... Trenger jeg å si at mange ikke synes det gir topp julestemning?


#40

Galathea sa for siden:

Jeg er prinsippielt motstander av skolegudstjeneste, fordi jeg syns religionsutøvelse hører til i den private sfæren. Å lære om religioner og religionshistorie hører naturlig hjemme i skolen, men ikke religionsutøvelse/forkynnelse.

Vi har førsteklassing nå, og kommer til å spørre ungen selv hva hun ønsker. Har hun lyst til å gå på gudstjeneste, så får hun det. Hun er også med besteforeldre i kirka nå og da, hun syns det er spennende og liker musikken, og jeg ser ingen grunn til at hun ikke skal få ta del i den opplevelsen.

Men det må være et reellt valg mellom likeverdige alternativer (-rydding på skolen eller innlevering av oppgave er ikke et gode alternativer!)


#41

Pelle sa for siden:

Vår skole har et enkelt krysseskjema som de sender ut i nov/des hvert år. Fungerer fint for oss.


#42

Maverick sa for siden:

Utmerket med aktiv påmelding, kanskje dette faktisk fører til at skoler flest setter opp et fint tilbud for de som ikke er med på gudstjenester også. :crazyidea:

Trassig å sende barna på skolegudstjeneste? :knegg: Really?


#43

ElinM sa for siden:

Tja, det er nå veldig stor forskjell på skolegudstjenesten før jul og en vanlig familiegudstjeneste, det kan i grunnen ikke sammenliknes. I alle fall for vårt vedkommende. Det vet jeg fordi jeg har vært med mange ganger. Det er ganske vanlig at foreldre til de trinnene som har opplegget er med.


#44

C3PO sa for siden:

Nå går jeg mot strømmen.

Hvor ofte er det slike skolegudstjenester? En gang i året i forbindelse enn julen? Hvis det ikke er oftere enn en gang i året, så synes jeg ikke det burde være nødvendig med aktiv påmelding. Jeg synes ikke folk skal bli påtvunget tro, men kristendom er en del av norsk historie og kulturarv. Jeg tenker at å besøke en kirke maks en gang i året burde betraktes som en KRLE- eller historietime. En av de mange tingene barna skal oppleve gjennom skoleårene for å lære om verdenen, og gjerne danne seg en mening om. Gjerne negativ, men på informert grunnlag.

Hvis det så er at skolen tar barna i kirken ofte, stiller saken seg annerledes.


#45

Pasta sa for siden:

Jeg forstår ikke helt problemet. Slik det er idag er det jo aktiv avmelding og foreldre/barn tar stilling til om de ønsker alternativet.
Jeg tror ikke noen barn har vondt av et kirkebesøk, men det hadde jo helt klart vært en fordel med besøk i andre religiøse samfunn også.
Jeg er ikke personlig kristen og har en kjæreste som er muslim. Vi har ofte diskusjoner og filosoferinger rundt religion sammen med barna.
Det ene trenger ikke å ødelegge for det andre.
Jeg tror at hvis man er redd for at barna skal bli hjernevasket til å tro på en religion så må man sette i verk andre familiære tiltak enn påmelding til gudstjeneste.


#46

Maverick sa for siden:

Å besøke kirker, moskéer og synagoger og lære om religion, tradisjon og historie er finfint. Forkynnelse er derimot ikke finfint, og skal heller ikke ta plass i skolens tilbud.


#47

Myria sa for siden:

Jeg synes aktiv påmelding høres bra ut, og jeg hadde i såfall latt barna mine velge selv (vi er ikke kristne). På min eldstes skole har de ikke skolegudstjenester. I barnehagen til de to minste går de ikke bare i kirken til jul, men feirer også id, og jeg synes begge deler er greit og lærerikt for barna.

Da jeg var liten var det bare de som hadde livssynundervisning framfor kristendom som ikke var på skolegudstjenestene. Jeg hadde kristendomsundervisning, selv om foreldrene mine ikke er kristne og jeg ikke ble døpt, og har alltid syntes at skolegudstjenestene var koselige likevel. Det var en del av julen og var en hyggelig tradisjon selv om jeg ikke hadde noe som helst forhold til det presten snakket om.


#48

Addison sa for siden:

Dette! :nemlig:


#49

Drømmedama sa for siden:

Amen.


#50

Inagh sa for siden:

Enkelt og greit. :nemlig:


#51

Katta sa for siden:

Nå varierer det sikkert endel, men det jeg har vært med på av skole- og barnehageopplegg i kirka har vært mer i denne kategorien enn en vanlig gudstjeneste. Uten at jeg er imot valgfrihet på noen måte.

Min kjepphest i sånne diskusjoner er at å lage en ren sekulær juleforberedelse med nisser og lys og gaver heller ikke er nøytralt. Hvis det var eneste alternativ skulle jeg vurdert å søke fritak.


#52

Harriet Vane sa for siden:

Jeg (den glade ateisten) synes det er kjempekoselig med julegudstjeneste, og enda bedre med aktiv påmelding. Hvorfor noen skulle synes det er så forferdelig å være med på det er mer enn jeg kan begripe, men nå klarer ikke jeg å bli frelst uansett hvor jeg oppholder meg da. AT noen synes det er forferdelig, har jeg forstått, så de må få lov til å slippe.


#53

Maverick sa for siden:

Det er hverken snakk om at det er FORFERDELIG eller at jeg er spesielt bekymret for at barna mine skal bli "frelst", men jeg synes at å unngå forkynnelse i skolens regi er et viktig prinsipp. Uansett hvilken religion det gjelder.

Jeg har for øvrig vært med på juleskolegudstjeneste selv, og det er definitivt forkynnelse som pågår.


#54

Embriksmamma sa for siden:

Enig.


#55

rine sa for siden:

Tja, det er jo mange som pga. religion lever, om ikke i middelalderen, så i alle fall ganske langt unna 2015-standard, hvorfor ikke begynne der, i stedet for med julegudstjenesten? :)

Det er lenge siden julegudstjenesten var tvungen. Jeg gikk i grunnskolen på 80-tallet, og den var i alle fall frivillig da. :)

Jeg tror like lite på Gud som på Allah, og kan sikkert også betegne meg som den glade ateist, men jeg synes HEF kan holde fingrene sine unna julegudstjenesten og heller bruke energien sin på andre ting. :)


#56

Røverdatter sa for siden:

Hvilke andre argumenter enn synsefølete "dette er så koselig"-fjas finnes det for å beholde gudstjenestene i dagens form?

Jeg bare lurer, for jeg kan ikke helt se hva slags læring man får ut av skolegudstjenester som ikke kunne vært dekket på mer religionsnøytralt vis. :vetikke:


#57

Milfrid sa for siden:

Vår skole har aktiv påmelding. Skjema der man krysser av for det ene eller andre, med informasjon om hva som skjer hvor. Opplegget i gymsalen er et fullgodt alternativ, og om man ikke svarer så havner man i gymsalen (oppgis på svarlappen). Synes det er veldig ok at det er gymsalen sommer hovedgreia, men at de som ønsker kan velge kirken.


#58

Harriet Vane sa for siden:

Jeg vet ikke hva du opplevde, men jeg opplevde skolegudstjenestene som konserter. Skolekoret sang, skolekorpset spilte, alle sang noen julesanger og det var noen som kanskje hadde et julespill eller leste høyt fra juleevangeliet.

Den kristne julefeiringen er en viktig del av vår tradisjon og kultur og man trenger ikke å tro på det for at man kan mene det er viktig å kjenne til det, ha sett feiringen på nært hold og klart å plukke ut det vakre (musikken) og forkaste det man synes er uinteressant eller ikke tror på. Folk skal nå være så absolutte og konsekvente. Da går de glipp av mye moro, spør du meg.


#59

Trixie sa for siden:

Nettopp.
Synes forslaget fra Udir er veldig bra.
I barnehagen så skal man markere høytider, ikke feire de, det er en stor forskjell, og jeg synes det burde vært slik i skolen også. Skolen er en institusjon som alle barn er tilknyttet, og forkynning burde ikke være en del av den pedagogiske institusjonen.


#60

Harriet Vane sa for siden:

HEF'erne er mer religiøse enn paven i sin religionsmotstand. Jeg er ikke mottagelig for forkynnelse, så jeg kan fritt bevege mellom gudshus og gudsdyrkelse, aldeles upåvirket. Det er jo bare de som antar seg selv som sårbare overfor en plutselig omvendelse som kan være så redd for å nærme seg en kirke?

#61

Blånn sa for siden:

Helt greit. Vi har praktisert det sånn på jobb fra første året jeg hadde påvirkning. Er sånn på barnas skoler også, bortsett fra på mellomstes siden han går på katolsk skole og messer er en del av skolehverdagen. Han er forøvrig selverklært ateist. :knegg:


#62

Maverick sa for siden:

Ah, denne tråden er det åpenbart ikke noe poeng i å delta i. [noparse]:betterthingstodo:[/noparse]


#63

Blå sa for siden:

Men Harriet, nå synes jeg du vrangleser. Jeg er forsåvidt enig med deg i kritikken av HEF. Jeg er ikke medlem der og det er det mange gode grunner til.

Jeg er ikke så opptatt av at du ikke er mottagelig for forkynnelse. Men jeg er opptatt av at mine døtre kommer hjem og sier at "X" var så glad for at jeg også var på alternativ samling. For da var hun ikke alene.

Jeg finnes ikke redd for at mine barn skal bli religiøse. Det må de gjerne bli. Jeg har aktivt oppmuntret dem til å synge i kirkekoret og delta i gudstjenester. Utenom skoletiden. For meg er det der skillet går.

Skolen skal ikke være en arena for forkynning. Og det skal ikke være et område der barn blir fortalt at religion er noe som skiller dem og at de som tilhører en religion har fordeler fremfor andre. Jeg synes at skolen skal snakke om religion ja. Gjerne vise religionsutøvelse også. Men ikke legge opp til at en religions seremonier skal være en del av undervisningen.


#64

Milfrid sa for siden:

Jeg synes det er fint om det er begge deler, og synes det er like ille at noen tvinges til å gå i kirka som at noen tvinges til å sitte i gymsalen.

Min holdning til tro er at det er noe man gjør eller ikke gjør, og at det er svært lite problematisk for meg om mine barn skulle bli religiøse. Jeg kjenner mange fine, oppegående, kloke og religiøse mennesker. Fanatisk religiøse blir en annen ting.

Jeg tror heller ikke at forkynnelse biter på alle, og tenker at det ikke står og faller på at noen får høre Guds ord.

Men jeg mener også at gudstjeneste er forkynnelsen, og det er naivt å påstå noe annet. Ergo må det være valgfritt.


#65

Tussa sa for siden:

Jul og julefeiring er ein del av den kristne tradisjonen. Derfor syns eg det er merkelig at masse folk som feire jul ikkje ønsker at barna skal delta i julegudstjeneste i skuleregi der det budskapet blir framført.


#66

Milfrid sa for siden:

Jeg er ikke religiøs og synes at det å gå i kirka er ekstremt kjedelig og bortkastet tid. Minus den konfirmasjonen jeg var i i sjømannskirken i New Orleans hvor det var musikere fra Norge som holdt en fantastisk nydelig konsert, som gjorde at det var vers alt det som ellers bare irriterer meg. :knegg:

HEF oppfatter jeg som religiøse i troen på at religion er feil, og dermed er de ikke noe alternativ for en agnostiker som mener at folk må få tro hva de vil, bare de ikke preker helvete og verdens undergang til dem som ikke tror.


#67

Galathea sa for siden:

Jeg er ikke enig i dette. Når man tar bort tilbedelse av Gud A eller Gud B, religiøse sanger og bønn fra en tilstelning på skolen, så betyr dette at alle kan delta uten å føle seg utenfor. Fravær ar religion = sekulært, og må vel være det nærmeste man kommer noe nøytralt her.

Litt det samme som at man ikke forfekter partipolitikk i skolen heller, man lærer om demokratiet på en så nøytral måte som mulig, men sender ikke ungene i partimøter. Nøytralt.


#68

Røverdatter sa for siden:

Norge er et stadig mer sekulært samfunn så jeg tror ikke jeg tar feil om jeg sier at horder av nordmenn feirer jul uten å hedre jesu fødsel og det kristne julebudskapet det minste.


#69

Milfrid sa for siden:

Men jul er blitt en tradisjon som ikke nødvendigvis er så kristen lengre. Humanetikere feirer jo jul, og jeg vet om muslimer som gjør det samme.

Det er ikke noe i vår julefeiring som er vagt religiøst, uten at jeg skammer meg for å feire jul av den grunn.


#70

Anne C sa for siden:

På barneskolen ungene mine sogner til har det alltid vært påmeldig. Eller kanskje ikke, men i alle fall de siste årene. På ungdomsskolen som eldste har startet på vet jeg ikke hva de gjør. Det gjenstår å se.


#71

Trixie sa for siden:

Tussa: det handler vel om hva man gjør jula til i heimen? Her er det ingenting i jula som handler om kristendommen, det er ren kos og høytid.

Men forkynnelse i regi av skolen er en uting, og har ingen plass i skolen mener jeg. Jeg tror ikke at de tar skade av det, og det er sikkert koselig og fint, jeg synes selv det er fint i kirken, men det har ingenting i skolesammenheng å gjøre.


#72

Tussa sa for siden:

Eg er jo ikkje uenig i dette, og i vår julefeiring er det heller ingenting religiøst. Men likevel er jo det derfor vi i utgangspunktet feire jul og då ser eg ikkje at det er så feil med den gudstjenesta med mindre ein tilhøyre eit anna trussamfunn eller er ateist.


#73

Røverdatter sa for siden:

Jeg er ateist og holder likevel på julefeiring innenfor de rammene jeg kan stå for overfor meg selv.

Kirkebesøk er OK, gudstjeneste er forkynnelse og det syns jeg ikke er OK. Så enkelt.

(Veldig så dette engasjerer. Dro nettopp på meg en rød prikk for første gang på 3 år eller noe. Kan ikke huske sist. :eek: )


#74

Blå sa for siden:

Bare selve navnet viser jo at dette er en mye eldre tradisjon enn kristendommen. Og dessuten er som sagt ikke problemet hvordan vi eventuelt feirer jul hos oss selv og hva vi gjør utenfor skoletid. Problemet er i hvor stor grad skolen skal drive forkynning.


#75

Trixie sa for siden:

Fordi det er forkynnelse, det har ingen plass i skolen.
Her bør skolen ha barnehagen som forbilde. I rammeplanen (som er forskrift til loven) så står det spesifikt at man ikke skal feire (derunder forkynnelse) høytider, de skal markeres.
Det er i grunn litt rart at det er forskjell på bhg og skole her, når begge ligger under samme direktorat og begge institusjoner er en del av opplæringsløpet.


#76

Skilpadda sa for siden:

Jeg har personlig omtrent samme forhold til religion som det du beskriver. Men jeg synes det er ganske nedlatende, på grensen til respektløst, å redusere religionsutøvelse - som en gudstjeneste jo er - til kos og hygge og pen musikk uten annet innhold enn det estetiske. Det finnes veldig mange som religion er alvorlig og viktig for, både blant dem som er kristne og deltar aktivt i gudstjenester og blant dem som ikke er kristne og ikke ønsker å delta i kristen religionsutøvelse, og begge disse gruppene synes jeg man skal respektere.

Og så kan man, for min del, delta hvis man vil, enten man nå ser det som en religiøs opplevelse eller en kosestund. Men jeg synes ikke du burde forlange at alle andre skal synes dette er like lite viktig som du synes.


#77

zinatara sa for siden:

Nå syns jeg endel her drar alle HEFere over en kam. Jeg er oppvokst med foreldre som er medlem der og var på mange arrangement med dem i min oppvekst. Og iallefall for mine foreldre var religionsfriheten det som sto høyest. Dermed sto jeg fritt til å velge det jeg ville av religionsundervisning, gudstjenester og konfirmasjon. Og jeg har vært aktiv i både speider og tensing i mine yngre år. Bortsett fra noen få av de barna jeg kjente fra HEF fikk de aller fleste velge selv. Klart det finnes unntak, men det finnes jo også kristne som nekter barna sine mye. Jeg opplevde at ei jente ikke fikk leke med meg når jeg var lita, fordi mine foreldre ikke var kristne. Akkurat som det var vi som var opptatt av misjonering. :rolleyes:

Jeg er helt for at ungene skal få ta valget selv. Til nå har det kun vært avmelding, men jeg håper det blir aktiv påmelding fra nå av. Og gjerne mer informasjon om hva det alternative opplegget innebærer.

Ellers feirer jeg at sola snur med god samvittighet og kaller det julefeiring. Uten noe jesusbarn involvert.


#78

Katta sa for siden:

Tilbedelse og forkynnelse skal det ikke være i skolen. Men aktiv bortfiltrering av det kristne julebudskapet i en setting hvor man fortsatt legger vekt på jul hadde det faktisk vært helt uaktuelt å la ungene delta på. (Som i all undervisning skal det jo ikke presenteres som noen sannhet, men jeg synes det skal nevnes at det er endel som feirer jul av litt andre grunner enn at det er snø og mørkt og fint med gaver). Det samme med andre religoners viktige høytider spesielt hvis det er elever i klassen det er aktuelt for. Man lærer jo unger om ulike politiske partier også, ikke bare nøytralt om fred og demokrati for å ta den parallellen. Fjerne all juleforberedelse er greit.


#79

dharma sa for siden:

Jeg er positiv til dette. Som noen før her skrev, så tvinges det kanskje frem andre gode alternativer og

Kirsebær, jeg bor lengre uttpå landet enn deg, og her er det ett alternativ. :)Riktignok synes jeg det har blitt dårligere da. I fjor var det veldig kort frist til å melde seg på og lite informasjon om hva som skjer, mens tidligere år så fikk vi full informasjon om hva som var alternativet.

Guttungen her har i alle år fått velge selv, jeg synes ikke dette er mitt valg. Han har, valgt å droppe kirken, selv om alle vennene går dit. (Flere av vennene får ikke velge selv og er litt misunnelig på han.) Jeg hadde hatt full forståelse for om han hadde valgt gudstjeneste med fellesskap og venner, selv om vi ikke er medlemmer i kirken, og det vet han.



#81

Gaia sa for siden:

Skolen vår har et system der man enten velger gudstjeneste eller et alternativt ikke-religiøst opplegg. Vi velger for alle syv årene, da. Og må gi beskjed hvis barna skal være med på noe annet enn de er meldt på første året. Det går begge veier, og jeg vet om foreldre som har vært frustrert over barn som har insistert på å skulle være med på gudstjenesten, til tross for et fint opplegg på skolen. Og hvor barna selv har "meldt seg på" motsatt av de foreldrene opprinnelig har valgt for dem (det er barn på mellomtrinn, bare så det er sagt). Jeg lar barna velge selv.

Det viktigste er i mine øyne at det fremstår som reelle valg, og at det ikke-religiøse valget er et godt alternativ.


#82

Tjorven sa for siden:

Skolen vår har aktiv påmelding og har hatt det alle årene jeg har hatt barn der. Vi får tilsendt et fullstendig program for både gudstjenesten og arrangementet i gymsalen (inkludert hvilke sanger som skal synges). Og så gir vi beskjed hvilken av de to barnet vårt skal delta på.


#83

IzziCreo sa for siden:

Aktiv påmelding er faktisk helt på sin plass synes jeg. Når man virkelig tenker seg om. At man skal aktivt avmelde å være med på preken henger egentlig ikke på greip i dag synes jeg. Jeg synes det har lite med tradisjon å gjøre, heller mer om aktiv tro. Gode juletradisjoner kan man ha, som ikke er religiøse egentlig, men kirken, prest og preken er jo forkynnelse uansett hvordan man vrir og vender på det. Så aktiv påmelding fremfor avmelding er jo eneste riktige - synes jeg.


#84

Ine sa for siden:

Og i følge biskopen har ikke skolen vært en aktiv livssynsaktør når man aktivt måtte velge å ikke være med på skolegudstjeneste? :knegg:


#85

celebelen sa for siden:

Men jul og julefeiring er ikke opprinnelig kristent. Kristendommen overtok en eksisterende feiring og gjorde den til sin. Og hvorvidt, hvorfor og hvordan man feirer jul må få være opp til den enkelte familie.

Vi har aktiv påmelding med valg mellom gudstjeneste og et alternativt opplegg. (Jeg husker forøvrig julegudstjenestene fra skoletiden som ulidelig kjedelige, og ville heller vært med på det alternative opplegget, men det var bare for de som hadde Livsynsfag. Og det fikk man bare hvis en av foreldrene ikke var medlem av statskirka. Godt verden går framover!)


#86

Kanina sa for siden:

Jeg skjønner virkelig ikke problemet med å måtte velge det ene eller det andre hver gang. Er det fornærmende å bli sidestilt med "alternativ" juleavslutning, eller hva er det? Det er da ingen som helst fare for at julegudstjenesten blir borte pga dette. Kanskje den i ytterste konsekvens blir gjennomført med 10 barn til stede, akkurat som den alternative julaavslutningen hadde da jeg gikk på skolen, men borte blir den nok ikke. Det er jo opp til kirken å åpne dørene for skolebarna, om de så er 10 eller 300.


#87

løve70 sa for siden:

Nuff said :nemlig:
På skolen til LilleVenn går de ikke på julegudstjeneste. Det setter jeg stor pris på. Jeg hadde selvsagt latt henne gå dersom det var et alternativ og hun hadde lyst. Personlig ønsker jeg et klart skille i skolen; all form for forkynnelse bør bort. Jeg kjøper heller ikke argumenter om at det er så lite forkynnelse i en skolegudstjeneste at det bør være akseptabelt for alle.

Synes også at vi må legge mer vekt på at jul historisk sett IKKE er en kristen høytid. Det har veldig lett for å falle bort i slike diskusjoner.


#88

Katta sa for siden:

Det eneste problemet jeg ser med valg hver bidige gang er at det er endel administrasjon og at det kan bli litt misnøye hvis man av en eller annen grunn ikke fikk valgt i tide. (bortkommen lapp, lærer glemt å levere ut etc), så jeg tenker at det er greit at skolen vet hva som er default for hver enkelt elev.


#89

Kanina sa for siden:

Jeg driter virkelig i hvem som fant på julefeiringa for å rettferdiggjøre den. Jeg anerkjenner selvsagt at kristendommen er en viktig del av det for mange, og har bidratt til å forme kulturen jeg er en del av. Men jeg er ikke avhengig av å legitimere min sekukære julefeiring gjennom jól fra hedensk tid, det er jo akkurat like fjernt for meg som den kristne jula. Hva enn jula har vært, er den nå først og fremst en familiesamling for å markere slutten av året og leve ut en kulturell fellesfantasi. Hvis man skal se helt kristent på det, hadde det holdt å gå i kirken, ikke bake sju slag kaker og et tonn med julegaver, for å sette det på spissen. Min jul er ikke noe mindre verd enn de kristnes jul. Men jeg er med på at jula er to ting: en kristen høytid, og en kollektiv hyggestund. Noen gjør begge disse tingene, andre gjør bare det ene.


#90

Darth sa for siden:

Her er det aktiv påmelding til alle sånne ting. Inntil dette skoleåret kom påmeldingsskjemaet på papir, men denne gangen fikk vi en lenke i den ukentlige eposten fra kontaktlærer. Det var bare å klikke inn på lenken og velge. Fire valg tror jeg det var. Være med på skolegudstjeneste? Ja/Nei. Delta i øving på sangene elevene skal fremføre i kirken? Ja/Nei.

Jeg er for aktiv påmelding og synes at det er mer fair enn avmelding. Hos oss har det vært sånn at de to eldste aldri har kommet på at de ikke har lyst til å gå i kirken (selv om toeren valgte å ikke konfirmere seg fordi hun ikke er religiøs), mens minstemann har valgt skolegudstjenesten bort. Bortsett fra i år, for han er veldig glad i å synge og vil være med når de opptrer.


#91

Bokormen sa for siden:

Dette oppsummerer veldig bra hva jeg tenker. :ja:

#92

rine sa for siden:

HEF-erne holder nok barna sine borte fra forkynning, så dette handler ikke om at de er redde for at ungene skal bli påvirket. Planen bak aktiv påmelding er selvsagt at alle sløvingene der ute ikke skal gidde å returnere lappen slik at det blir flest unger på skolen og slik at HEF-barna ikke blir i mindretall. Det er kjipt å være i mindretall, og jaffal kjipt om skolen ikke klarer å skape den samme høytidsstemningen som kirken gjør, selv om den i de aller fleste tilfeller gjør så godt de kan. Det handler altså om at de har en mistanke om at ungene deres har det bittelittegranne kjipt to timer i året og at de ikke er som "alle andre" og det må man selvsagt sette alle ressursene man har inn for å forhindre. :nemlig:


#93

Kanina sa for siden:

Men hvis det er aktiv påmelding for begge deler, så betyr jo ikke det at man blir sendt ett av stedene by default? Det betyr bare at man purrer på foreldrene om å avgi svar, før man sender dem til kirken eller forsamlingssalen. Det er overhode ikke noe konspiratorisk over det. Det handler bare om respekt for begge feiringene.


#94

Tallulah sa for siden:

For et dustete innlegg, Rine. Jeg er HEFer og har aldri holdt sønnen min borte, faktisk har jeg aktivt oppfordret han til å bli med i kirka. Så vidt jeg kan se av denne og den andre tråden er det i hovedsak barna til de ureligiøse som i størst grad får velge selv. At noen skulle bli så opprørt og muggen over at man faktisk må velge hadde ikke slått meg før jeg leste dine innlegg.


#95

Galathea sa for siden:

Men er det ikke akkurat den samme "onde"planen de kristne har brukt i alle år? Sløvingene gidder ikke returnere lappen og dermed blir det flest barn i kirka:confused: (Til tross for at det fakstisk er et meget lite mindretall i dette landet som er aktive kirkegjengere.)


#96

safran sa for siden:

Er det et poeng å få kastet flest mulig inn i kirken, da? Holder det ikke med dem som faktisk ønsker å være der? :undrer:

Men da kan du jo bare krysse av i boksen for "kirkebesøk" når du får svarslippen hjem. :)

Jeg ser det er nevnt før, men jeg føler for å gjenta for å tydeliggjøre: En gudstjeneste er ikke et "kirkebesøk". Det er forkynning. Ugreit med mindre man ønsker det selv.

Jeg syns det er merkelig å ha så sterke meninger om hva andre burde ønske?? I alle fall når du er på bærtur argumentmessig.


#97

Blå sa for siden:

Det må jeg si rine. Jeg er imponert. Jeg trodde ikke at du kunne hverken sjokkere eller såre meg lengre. Men det klarer du faktisk. Begge deler.

Men da har jeg i hvert fall lært hvor dine grenser for en inkluderende og empatisk skole går. De går ved barn som ikke går i kirken. De skal faktisk ha det litt dumt de.

Dette dreier seg om at vi lever i 2015 og ikke i 1912 (som om jeg husker det riktig var det året man ikke lenger måtte være konfirmert i kirken for å kunne få jobb). Vi lever i et samfunn som skal være åpent og inkluderende og ikke sette skiller mellom mennesker ut fra tro. Og jeg mener at skolen har bedre ting å gjøre enn å sende barn til religøs forkynning.


#98

Frøken Fjong sa for siden:

På skolen jeg jobbet på før har de hatt aktiv påmelding i mange år. Alternativet til gudstjenesten var først "juleverksted", og utviklet seg etter hvert til å bli en kjempefin samling i skolens aula der det ble tent lys, lest dikt og sunget sanger (eksempelvis "Vi tenner våre lykter"). Dette syns jeg er en super måte å gjøre det på.

Der jeg jobber nå(u.skole) ) har vi ikke noe tilbud om gudstjeneste. Alle elevene samles til felles avslutning i kulturhuset med noen elevinnslag, sanger og god jul fra rektor.

Det er ikke lov å drive forkynning i norsk skole. Gudstjeneste er en religiøs handling og dermed forkynnelse. Dette kan man ikke tvinge elevene til å være med på.


#99

Frøken Fjong sa for siden:

Hehe, samme taktikk har vel i så fall vært brukt i alle år for å sende barna til "alle sløvingene" der ute i kirken.

Og å tro at dette er en "ond plan" fra UDIR med god hjelp av HEF er vel å dra det noe langt...


#100

Strå sa for siden:

Jøss her var det mye feil. Jeg får nøye meg med å påpeke en ting: en gudstjeneste er en forkynnelse og dermed noe som fremføres med et ønske/mål om omvendelse. Det burde være selvsagt at å utsettes for slikt er et aktivt valg og ikke noe man blir per default.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.