Som en liten sidesporing til tråden om boken Frp-koden, så spør jeg om råd. Jeg vet at endel av dere (bl.a. Madam Mim og Lille Ru er parti-politisk engasjert- og sikkert enda fler!)
Jeg er politisk interessert og til høsten er det valg. Ja, det er kommunevalg, men dog.... Etter noen i utlandet har jeg nå flyttet tilbake til Norge, og jeg forsøker å oppdatere med på de forskjellige partiene. Jeg har lest alle partiprogrammer, og jeg synes faktisk ingen av dem har såpass bra programmer at det på noen som helst måte tiltaler meg mer enn andre.
Jeg trenger parti-skolering rett og slett. Noen som vil/tør/kan overbevise meg i en eller annen retning?
Her er jeg uenig. Magefølelse har ingenting med politikk å gjøre. Jeg mener det er mye viktigere å bruke hodet, og faktisk sette seg inn i de ulike partiprogrammene, lese aviser, høre nyheter, se debatter og rett og slett la seg påvirke - i riktig retning, selvsagt. :D
Du skal stemme det partiet som står nærmest dine verdier, synes jeg. Altfor mange stemmer på enkeltsaker; KrF akkurat det året de selv vil ha kontantstøtte, og FrP når de selv er blitt pensjonister.
Jeg stemmer V fordi de står for et sosialliberalistisk verdisyn.
Jeg synes du skal stemme Arbeiderpartiet. Da vil du stemme på et parti som, i tillegg til å jobbe for et bedret barnehagetilbud samt vil gjøre SFO-ordningen både gratis og med mer innhold, er liberalt i forhold til verdispørsmål som homofili og barnløshet, samt bioteknologi. I tillegg stemmer du da på et parti som tør å benytte virkemidler som kvotering for å oppnå likestilling.
Det Arbeiderpartiet dessverre ikke kan tilby er et kraftig standpunkt mot å ha en statskirke. Jeg er vel heller ingen stor tilhenger av offentlig eierskap.
I og med at det er kommunevalg, så må du nesten se på hva partiene har fore seg i den kommunen du bor i. (Litt vanskelig i utlandet, men du skjønner hva jeg mener. ;) )
Hva partiene mener om kontantstøtte, oljeboring og kirke/stat er egentlig litt uvesentlig, en må se mer på hvilke planer de har for kommunen; barnehageutbygging, satsing på skole/SFO, oppussing av skoler, bybane, privatisering og konkurranseutsetting, bestemor på anbud og i det hele tatt.
Jeg er sterkt IMOT privatisering, konkurranseutsetting og bestemor på anbud, så da er det relativt enkelt - det er kun rød/grønnt som gjelder. Også er jeg litt mer rød enn grønn da ...
Fordi det bare ikke fungerer. Enkelt å greit. Det er ikke et reellt valg, det er et valg for de som har penger, for de som kan kjøpe ekstratjenestene. De aller fleste blir sittende igjen med det samme gamle dårlige tilbudet, til en dyrere pris.
Jeg vil ha det likt for alle.
Men dersom gamle fru Quillfeldt får et privat tilbud, som gjør at gamle fru Olsen rykker frem i køen - har ikke det private tilbudet da en funksjon? På samme måte som legevakten, egentlig. Det er jo ganske greit at vestkantfolket drar til Volvat, slik at resten av byen får mindre kø på legevakten i byen, eller? Det viktigste må jo være at det offentlige tilbudet er bra, så er det vel ett fett om man kan kjøpe den samme tjenesten for penger?
Med bestemor på anbud, så mener jeg hjemmehjelp-tjenestene. :blunke:
Ellers er jeg for fritt sykehusvalg, og har blitt observert på Aleris flere ganger. Sistnevnte er litt på kanten for meg, men må man, så må man.
Det som vel er problemet med private sykehus, så vel som private skoler, er at de alltid tilbyr de letteste/billigste alternativene. Det er med andre ord ikke nødvendigvis de som har lengst kø som har flest alternativer. Det er heller slike som meg, som skal fjerne mandlene. som kan velge fritt overalt og der makskøen likevel er under 1 år. Da hjelper det så lite at Fru Quillfeldt kan kjøpe seg en øye-operasjon, når Fru Hansen råtner på rot mens hun venter på ny hofte.
(Nå skal det dog sies at jeg har lite peil på operasjoner, så om hofter er "billigløsning" så håper jeg likevel at du/dere skjønner poenget ...)
Oi, var jeg uklar nå? Jeg vet jo at du mente hjemmehjelpen. Det gjorde jeg også. Det med legevakten var en kun en sammenligning av dette med kø-ordning. Jeg tenker at det må være fint om noen kjøper seg hjemmehjelp-tjenester og dermed frigir kapasitet. Men du tenker kanskje på en full privatisering, hvor det offentlige trekker tilbake hele sitt tilbud?
Med bestemor på anbud, trekker jo det offentlige sin tjeneste tilbake, og lar hele hjemmehjelps-greiene gå på anbud, der det offentlige deltar på lik linje med de andre. Problemet er at de vil begynne å tjene penger på det (også) og det er der det går skeis, slik jeg ser det. Det blir stoppeklokkeomsorg (som ikke bra for hverken gamlemor eller hjemmehjelpen) og kutting i tjenester, bad hver 3 uke, og oppvask hver 14 dag.
Jeg mener at hjemmehjelp er noe de som har krav på det skal få - på lik linje, enten de heter Fru ditt eller datt.
(Og dere visste vel at alle sykehjem får en viss % av inntekt/formue til de med plass der? Hvem TROR dere får plassen på et sykehjem uten offentlig styring? )
Jeg har for øvrig diskutert dette en del med de som jobber i privat(isert) eldreomsorg, og de er ikke akkurat så veldig positive. Jeg kunne sikkert sagt mye mer om det, siden jeg tross alt jobber med dette - men eldre er ikke mitt hovedfokusområde - desverre. ;)
Men er det slik at det offentlige trekker sitt tilbud tilbake? Er det ikke slik at de fortsatt vil tilby sine tjenester, mens det private også kommer på banen?
I så tilfelle ser jeg ikke problemet med at private tilbydere kommer på banen.
De fortsetter nok å tilby, men på lik linje med de andre. Også vinner de private anbudene gjerne, og så tøyer de grensene mer og mer og mer, og så ender det med at kommunen betaler trippel pris for et tilbud de kunne gitt selv.
I andre tilfeller hender det også at kommuner privatiserer enkeltdeler av f.eks. vann og avløp, og så lar de IKKE de kommunale VA-avdelingene få delta i anbudene, fordi de ikke skal ha fortrinn i konkurransen. Og hvem tror du lider når et rør sprekker, og alle de som vet hvor stoppekranen er, er flyttet til andre jobber i kommunen.
Jeg mener at enkelte ting har det best når det offentlige styrer, slik som utdanning, helse & omsorg, og livsnødvendige ting som f.eks. vann. Og det er også det jeg jobber veldig mye med.
Da betinger du at det private ikke møter konkurranse. Og det tror jeg ikke noe på. Dersom markedskreftene rår vil ikke prisene øke fritt. Perfekt konkurranse tror jeg ikke noe på, men dersom det er to eller flere tilbydere så vil priskonkurranse forhindre det scenarioet du beskriver.
Jeg er helt enig i at livsnødvendige ting som f eks vann må håndteres av det offentlige. Samme gjelder alle kollektive goder, samt politi, brannvesen etc. Jeg er derimot ikke nødvendigvis enig i at det ikke kan eksistere private tilbud av helse og utdanning. Det offentlige må helt klart ha et tilbud, et godt tilbud, men det er ikke alltid slik at det er best om det offentlige står for alt.
Men det som gjerne kan bli scenario er at tjenestene svekkes, mens prisen blir den samme - det er der den tripple prisen kommer inn. ;)
Der er vi delvis uenig. Jeg synes godt at det kan være et privat tilbud, men da må de kunne tilby det samme som det offentlige. Det skal ikke være slik det er nå, at privatskolene kun tilbyr almennfag, og muligens helsefag, mens det offentlige sitter igjen med de dyre fagene som elektro, kjemi/prosess etc. Det fører bare til at lokale videregående skoler kun kan tilby almennfag, fordi det andre blir for dyrt når privatskolene øker og tar av tilskuddene, og at ungdommer mange flere steder i landet må flytte på hybel som 15-åring, for å få den utdannelsen de ønsker. Og det fordi de ikke har råd til privatskole. Hybel-livet er ikke noe billigere det, men da har man ikke valgmuligheten lenger - og det er det som er så himla urettferdig.
Eller det offentlige tilbudet skjønner at her må det skjerpe seg og gi de eldre et tilbud de blir fornøyd med, ellers vil de mest ressurssterke brukerne forsvinne over til private alternativer.
Jeg tror det kan være veldig sunt med konkurranse i eldreomsorg, skole, helse etc, men det fordrer selvsagt en sirlig konstruksjon av insentiver slik at brukerne blir vinnerne.
På generelt grunnlag mener jeg forøvrig at det er mye viktigere at de som har det vanskelig får det bedre enn at alle får det likt.
Mnja. Konkurranse regulerer ikke nødvendigvis kun prisen. Man ønsker å få solgt sin tjeneste, og da kan man ikke kun tilby en lav pris. Man må ha innhold også. Dette blir egentlig spillteori. Så nei, jeg tror ikke på teorien din om at et privat tilbud med påfølgende konkurranse fører til dårligere kvalitet.
Her tror jeg kanskje ikke jeg skjønner helt hva du mener. Sier du at hvis man skal ha privat skoletilbud så må det private og det offentlige tilby de samme fagene? Hvorfor det, egentlig? Dersom det private skoletilbudet fungerer innenfor allmennfaglige fag så er det vel helt greit om det finnes et offentlig tilbud for realfagene? Det er jo det som er det offentliges funksjon; å kunne tilby en tjeneste som ikke nødvendigvis gir profitt ihht bedriftsøkonomiske termer, men som måles i samfunnsøkonomisk profitt?
Jeg skal prøve å forklare litt bedre.
Alle videregående skoler får tilskudd pr. elev. De forskjellige fagene koster forskjellig, men tilskuddet er det samme uansett om det er almennfag eller frisørlinjen.
På store videregående skoler (offentlige) vil da tilskuddet fordeles, slik at tilskuddet skolen får for 100 elever på almennfag kan være med å finansiere et bredere tilbud, f.eks. elektrofag.
Om det kommer mange private skoler som tilbyr almennfag (det er jo som regel det de har) så tar de mange elever fra det offentlige, og de en gang store offentlige skolene mister tilskudd, og kan ikke lenger tilby et bredt faglig utvalg.
Ja, jeg tror det, men er ikke helt sikker. :skål: :o
Dersom tilskuddene er arrangert på en slik måte så må man i følge mitt enkle sinn kun endre på tilskuddsordningen. Faktisk synes jeg det kunne vært et fornuftig mål å øke tilskuddet for realfag for å øke incentivet for skolene å få flest mulig elever til å velge disse fagene. Jeg har imidlertid alt for dårlige kunnskaper om private vs offentlige skoler til at jeg kan diskutere dette noe særlig. Eneste jeg føler meg sikker på er at konkurranse ofte gjør godt, og at man må være åpen for at det ikke alltid er slik at offentlig styring medfører høyest samfunnsøkonomisk profitt.
Gå for det partiet som står nærmest de verdier og de saker som du tror på.
Før jeg flyttet til Oslo, stemte jeg alltid ulikt ved kommunevalg og Stortingsvalg, da et annet parti enn mitt eget hadde et bedre program for min gamle kommune.
Må få legge til at begge partiene ligger til venstre for partiskalaen.
Anakonda: Om bestemødre på anbud. Det er ikke slik at tilbudet blir bedre av den grunn - de kutter heller ut på tilbudet for å tjene ENDA mer penger. Ingen driver eldreomsorg av ene og alene edle hensikter. Ting skal lønne seg om det er på det private marked.
Jeg snakker av erfaring. Her i trondheim er det et privat sykehjem som selger plasser til St.Olavs (sykehuset) for de som er for syk til å bo hjemme, men for frisk til å ta på sengeplasser på sykehuset. I påvente av å flytte hjem.
Bestemora mi hadde hatt sitt 4.hjerteinfarkt og endte opp der. Hun var en meget oppegående dame - tøff og med bein i nesa. Hun hadde vært enke i nesten 30 år og bodd bløtt alene hele tiden. En kveld ringte telefonen hjem til tanta mi: Det var bestemor som ringte og lurte på om hun ikke kunne komme og ligge over. Bestemor fikk ekstra surstoff på natta og ingen hadde vært innom henne ennå, så hun var bekymret. Det sier så utrolig mye - og for å ikke gjøre denne tråden altfor utenfor tema, så skal jeg ikke fortelle mere (for det er mange, mange historier fra de 3 ukene hun bodde der før hun døde)
Elin: Du må jo først finne ut hvilke partier som er enige med deg og dine tanker. Det er jo litt vanskelig å stemme på kommunevalg når man ikke bor i landet, jeg forstår det.
Er du for det velferdssamfunnet vi har idag - må man jo tenke litt rødt, lever du etter mottoet "som man reder ligger man" og mener at man har seg selv og takke, så kan du nok se avgårde til det veldig blå. Ser man på f.eks demokratene, så lover de masse som kanskje høres fint ut, men som er korttenkt i mine øyne iallefall. Jeg er tro mot "mitt" parti i både kommunevalg og stortingsvalg. Føler at det er det "tryggeste" og mest riktige å gjøre. Jeg er jo enige med dem uansett.
Trondheim. Funket veldig bra helt til AP, SV og SP tok over styringa av byen og flyttet over alt på kommunalt igjen. Det funker ikke så bra.
Tillegg: Og så har vi steder hvor enkelte eldre har fått tilbud om privat hjemmehjelp, de som har fått det, vil ikke bytte tilbake til kommunal hjelp for alt i verden. De vil ha en stabil tjeneste som de kan stole på, dvs samme person som kommer flere ganger, til avtalt tid, i motsetning til komunale tjenesten.
Jeg har også hørt helt andre ting om Trondheim. Den eneste grunnen til at de sliter litt med noen ting er at privatiseringen på enkelte felt hadde gått så langt at det tar tid å putte kaviaren tilbake i tuben.
Det som er hele poenget er at man skal ha gode universelle tjenester i kommunen. Alle skal ha en garanti for at de får den hjelpen de trenger, uavhengig av lommebok, og den hjelpen skal være fra de fødes til de dør. I Oslo er situasjonen slik:
De blå sluttet å bygge ut barnehager, ekspropiere tomter, kjøpe tomter, ansette personale osv, da kontantstøtten kom. Og satte i gang igjen før det hadde gått 5 år. Da hadde man altså 5 års etterslep i utviklingen!
De blå ønsket å selge skolene for å leie dem tilbake, og har dermed latt mange av dem forfalle. Først da de rødgrønne pøste mengder av milliarder inn i kommuneøkonomien begynte man å pusse opp.
Etterslepet på vedlikehold på idrettsarenaer og haller i Oslo er en milliard. (!!!)
Kommunen er splittet opp i en rekke temmelig upraktiske foretak. Da jeg forsøkte å leie cricketbanen på Ekeberg måtte jeg kontakte 5 (!) ulike foretak og ingen visste hvem som hadde ansvar. :dåne:
Sist gang (Stortingsvalget) stemte jeg SV.
Jeg har en plan om å gjøre det nå også, selv om jeg ikke er sånn superimponert over SV her ;) Har som regel vippa mellom SV og AP.
Liker dog AP frøkna fra Stjørdal.
Jeg synes valg er vanskelig, og føler ofte jeg burde ha bestemt meg FØR valget starter, for da blir jeg egentlig bare irritert, frustrert og forvirret over alt som blir sagt :himle:
Det skumle med venstre er at enten er de helt marginale og betyr ingenting, eller de er med på å legitimere FrP som miljøbyråd, som i Oslo. :grøsser: Miljøparti som gir FrP ansvar for miljø? :sjokk: Ja, særlig. Pfffft.
Jeg er enig i at det er bekymringsfullt, og leflingen med FrP burde legge en kraftig demper på entusiasmen for Venstre i Oslo. Og mens vi er på miljøområdet, så håper jeg at SVs forsvar av gidftdumping i fjorden ikke vil slå alvorlige tilbake på partiet; ikke fordi jeg bryr meg om SV, men det ville jo være fint om de ensidige rapportene til forsvar for dumpingen er riktige, og vi ikke får stor spredning av PCB i fjorden.
Ben "avstår fra fisk og bading inntil videre" Murphy
Signerer det svaret, jeg. Kommunevalg og strotingsvalg er to forskjellige ting. Jeg stemmer ikke det samme ved de to valgene, enkelt og greit fordi i vår kommune er det bare raringer som representerer partiet jeg pleier å stemme på, samt at ordføreren som sitter, og er fra et parti jeg ikke stemmer på, gjør en himla god jobb :) .
Kommunevalg blir personvalg på en helt annen måte enn det stortingsvalget er.
og det er grunn nok mener du? :fnis: Hvorfor skal jeg stemme Venstre Desembermum?
Jeg er mektig imponert over alle innleggene som er kommet etter at jeg skrev HI. Jeg er fortsatt rådvill, og jeg er også fullstendig klar over at i kommunevalg er det ofte lurt å stemme på person fremfor parti. Men samtidig føler man seg litt Judas ved å stemme på en person fra et parti som ellers forøvrig har lite til felles med ens eget politiske ståsted.
Viktig for meg:
Full barnehagedekning, privat eller offentlig spiller ingen rolle bare det føres kontroll med driften og at prisen/kvaliteten er den samme enten man velger privat eller offentlig. Flere flexitid-barnehager (Vi er MANGE som jobber skift og uregelmessige arbeidstider i samfunnet, men det er svært få barnehager for barna våre hvor det er litt mer fleksibel åpningstid)
Gode skoler i nærområdet. Kraftig opprydning i skolen. Høyere lønn til lærere vil føre til at læreryrket igjen blir attraktivt dvs. flere vil søke seg til lærerskolen, det vil bli vanskeligere å komme inn på lærerskolen -ergo blir det det flinkere lærere dersom politikerne våre snart innser at lærere har en av de viktigste arbeidsoppgavene i samfunnnet.
Staten selv må bli mer involvert i miljøbølgen som brer seg over land og strand.De må slutte med alt pratet og gjøre noe selv!
Myndighetene må gjøre det enklere for folk å velge miljøvennlig. Det er latterlig at det koster mer å velge miljøvennlige produkter/tjenester.
Dessuten må Norge se seg litt rundt og f.eks.ikke lenger enn ned til kontinentet når det gjelder å innføre energi-sparende tiltak. Det holder liksom ikke å si at vi må skru ned tempen innendørs, bruke sparedusj og sortere søppel når bl.a. offentlige bygg, lysløyper, veier og reklameskilt i og omkring storbyene er flombelyst døgnet rundt. Bøtelegg enmannskjøring i bil i rush-trafikken på innfartsårene til storbyene. Gjør det attraktivt for bedrifter og privatpersoner å velge miljøvennlige løsninger m.m.m.
Fjern sykehuskøene! Om det betyr bygge flere sykehus, flere leger/medisinsk personell, mindre administrativt papirarbeid for leger - så sett i gang! Det er en skam at folk står i kø for viktige operasjoner/medisinsk behandling i Norge.
Lavere skatter og avgifter på noe, men ikke på alt. Skal vi spise bløtkake hver dag, ja så må vi betale for det;), men ja, det er tragisk høye avgifter på en del i dette landet. Biler f.eks. Det hjelper ikke å sette opp skattene og avgiftene, for nordmenn med god råd kjøper bil UANSETT pris. Lavere avgiftsnivå vil føre til at flere får råd til å bytte ut vrak av trafikkfarlige og miljøfiendtlige biler, og skaffe seg nye,bensinsnåle, mijøvennlige og langt mer trafikksikre biler. Norge har Europas eldste bilpark- det sier litt! Folk slutter ikke å kjøre bil selv om avgiftene er høye. Det burde politikerne forstå.
Matvareprisene i Norge skal jeg ikke klage mer på. I forhold til hva vi tjener i Norge (dvs. sum vi har til å disponere på mat) så er det bare et par land i Europa som har billigere mat enn Norge. Nederland er ett av dem. Men alkoholprisene skal og vil jeg klage på. Jeg elsker vin. Vin er for dyrt i Norge. Vinmonopol og dyre priser hjelper ikke på å få ned folks forbruk. Smuglingen, hjemmebrenningen osv. føres aldri i tabeller fra Statistisk sentralbyrå, og det er latterlig å tro at vi drikker mindre i Norge enn resten av Europa bare fordi vinen og spriten vår er dyr.
Avskaff monarkiet.
og ja, mye, mye mer.... Jeg kommer tilbake med mer om hva jeg vil forandre på.. og ja, mye av det er subjektivt.
Aftenposten har laget en Valgomat.
Den er dog laget ut i fra de nasjonale standpunktene til partiene, men det gir nå i det minste en indikasjon.
Og Aftenposten er nå et par hakk mer seriøse enn Start.no. :knegg:
Vel. Vi dumper ikke. Vi deponerer. Og det er ikke "ny" gift som deponeres, det er den samme giften som har vært der alltid som nå graves godt ned.
Det graves et kjempedypt hull, sjøbunnen skrapes og dritten puttes nedi hullet. Oppå der legges det grus og greier som holder giftmassene stabile.
Alternativet ville vært å hente giften opp og lagre den på land. det er ingen god idé, ettersom giften da kan sive ned i grunnvannet. Dessuten er det ikke noe fornuftig sted å kunne lenaddeponere massene. Ettersom denne metoden ser ut til å kunne fungere, vil den kunne brukes i alle de andre giftige fjordene i Norge. Og det er jo fint.
Det er ett parti som har jobbet jevnt og trutt og som snart er i mål med barnehagedekningen, og det er SV. Det hadde ikke vært nær full bhg-dekning i Norge om det ikke var for SV. Å ha barnehager med fleksibel åpningstid slik at det passer skift/turnus-arbeidere er defintivt noe som SV er for. Kvalitet i barnehagen er viktig, at det skal være et trygt og godt tilbud med gode medarbediere, trygge ute- og innearealer og krav til arbeidsmiljøet. SVs barnehagepolitikk (oppsummert)
Skole: SV er tilhenger av en skikkelig god offentlig skole for alle, som gir alle barn muligheter til å gjøre det aller beste de kan ut av livet sitt. Uavhengig av hvilken bakgrunn og hvilke foreldre ed har. SV kjemper for å stanse forfallet i skolen, både når det gjelder bygg og personale. Lønnsmessig har lærerne det ikke så verst, de har tross alt ikke SÅ lang utdannelse og grunnlønna er ikke gal. Men Clemets krav, som tydelig avspeiler at Høyre tror lærere er dumme og late og bare har ferie, medførte en forverret arbeidsdag for lærerne, og maks krav til hvor mye de måtte gjøre på skolen etter undervisningstid. Å forutsette at lærere er uforberedt og ikke jobber så sant man ikke tvinger dem er ikke akkurat så motiverende. Å rekruttere motiverte og faglig dyktige folk til yrket er selvsagt kjempeviktig! Til dem som måtte tro at SV ønsker en kosemosetulleskole: les her!
Miljø. SV er miljøpartiet fremfor noe. Og vi ønsker å gjøre det lett for innbyggerne å ta gode miljøvalg i sin hverdag. Vi ønsker å ta ansvar på hjemmebane og belønne klima- og miljøvennlige valg. Bedre kollektivtilbud, høyhastighetstog, kildesortering i hele landet, støtte til økolandbruk og økologisk omlegging, osv. Jeg mener personlig at man også skal avgiftsbelaste usunne og miljøfiendtlige varer og subsidiere de sunne og miljøvennlige. Her er SVs Klimapolitikk
og SVs miljøpolitikk finner du her.
Jeg kan for lite om sykehuskøer, men jeg skal prøve å finne ut av det.
Skatter og avgifter handler om rettferdighet. Det er utjevning. Rett og slett. Og jeg tror det er få som noensinne kommer i pluss i fht hva de får igjen far fellesskapet i fht hva de yter. Bare se på oss her inne på FP. Vi har fått årevis med utdannelse (snittet her inne er vel rundt 16-17 år på skolebenken, helt gratis), vi har fått studiefinansiering, foreldrene våre fikk barnetrygd for oss, vi har fått all hjelp vi har trengt helsemessig på sykehus og i fht svangerskaps- og fødselsomsorg, vi får barnetrygd, svangerskapspermisjon som er helt på topp av det beste i verden, noen får kontantstøtte, noen får arbeidsledighetstrygd, sossialstønad, overgangsstønader og hva_har_du.
I fht bidraget vårt, er vi på pluss, definitivt! Man gir etter evne og får etter behov.
Det vil jeg anta, men jeg vet ikke. Ukvalifisert gjetting med andre ord. ;)
Jeg jobber jo ikke med helse-tingene, jeg kan bare lærlinger og ungdom - men til og med på det punktet klarer jo de fordømrade HF-ene å rote det til med å ikke ville ta inn Helsefagarbeiderne til de ytterste få ukene de SKAL ha læretid på sykehus.
lovfeste retten til barnehageplass, og innføre en maksimalpris på 1750 kroner (2005-kroner). Denne prisen justeres deretter i takt med kostnadsutviklingen i barnehagesektoren
innføre gratis korttidsbarnehage for alle barn i områder med en stor andel minoritetsspråklige barn
- Gode skoler i nærområdet.
Arbeiderpartiet vil: (utdrag)
styrke elevens ferdigheter i norsk, matte, engelsk og bruk av digitale verktøy
utvide skoleuka i barnetrinnet til minimum 28 timer, noe som blant annet gir rom for leksehjelp og fysisk aktivitet hver dag
at alle lærere og elever skal ha tilgang til PC og internett
- Staten selv må bli mer involvert i miljøbølgen som brer seg over land og strand.De må slutte med alt pratet og gjøre noe selv!
Her fant jeg ikke noe i farten som svarte deg på akkurat det. :sparke:
- Fjern sykehuskøene!
Arbeiderpartiet vil:
styrke sykehusenes økonomi, slik at flere pasienter behandles og ventetidene kortes ned
sikre et desentralisert sykehustilbud. som blant annet sørger for nærhet til akuttfunksjoner og fødetilbud, samt en ambulansetjeneste over hele landet som har god beredskap og forsvarlig responstid
at sykehusene i det vesentlige skal være eid og drevet av det offentlige. Noen private sykehustilbud, spesielt de som drives av ideelle organisasjoner, er et viktig supplement. Men også disse må drives i nært samvirke med det offentlige helsevesen
- Lavere skatter og avgifter på noe, men ikke på alt.
AP sier:
Vi ønsker å fastholde en solidarisk finansiering av grunnleggende velferdsgoder, og et progressivt skattesystem som sikrer økonomisk omfordeling
- Avskaff monarkiet.
Spør SV. :knegg:
Jeg tror nok du er nærmere SV enn AP. :konkluderer:
Jeg lurer på oom sykehuskøer kan være en medieskapt myte, jeg. :gruble: For jeg kjenner iNGEN med brukket ben eller hull i hodet som har måttet vente. Det er jo aldri noen livsviktige hastegreier som blir avvist eller som tas på et senere tidspunkt. Mannen min jobber på sykehus og de tar alltid hatsetingene først og så tar de polikliniske undersøkelser (røntgen) senere eller innimellom. Et stort problem for dem og noe som skaper kø, er at de som har fått time ikke kommer. Og da er jo Hansen, Berg og Jensen, som ikke kom til time, som er skyld i at fru Jespersen ikke fikk time med en gang. Men det kan jo ikke media lage en sak av. Og sykehus kan jo ikke ha personale som kan stå stand by for alskens greier hele tiden i tilfelle noen kommer på at de vil ha en MR sånn plutselig?
Det at folk ikke møter opp til timene sine er et kjempeproblem. Når 5 av 12 pasienter ikke møter en dag så sier det seg selv at det blir venting, disse 5 som ikke møtte må få tilbud om ny time, kanskje de ikke møter neste gang heller, og dermed så er 10 timer brukt på 5 stk som ikke kom. Ja man kan ringe og spørre hvorfor de ikke kom, men hva når pasienten ikke tar telefonen?
Og en av grunnene til køene er at det ikke er leger til å sette inn i ledige stillinger. Og det er ikke det samme alltid med en assistentlege som en overlege.
Jeg tror kanskje du er inne på noe her. Jeg kjenner heller ingen som har vært rammet av sykehuskøer. Mange høylydte medieutspill fra "fortvilte" sykehusledere som roper om at fødeavdelinger må stenge hvis de ikke får mer penger osv, er nok heller innspill i budsjettkampen mellom helseforetakene, enn reelle problemstillinger.
Storesøster vår ble skubbet og skubbet på fordi de ikke hadde tid til å se på henne, hadde time i april som de flyttet til august/september, så køene finnes, det gjelder bare ikke akutte ting, men kreftsyke kan rammes av de.
For å snakke litt om meg selv; Jeg ble henvist til ØNH i oktober i fjor, for å fjerne mandlene. Etter lang venting og rot med papirer, så fikk jeg i vår brev om at jeg ikke var i gruppe 1, dvs. de som har krav på å få vite dato innen 6 mnd. Vel, tenkte jeg: Jeg blir vel operert innen poden er konfirmant og slo meg egentlig til ro med det. Når jeg sjekket nettsidene til sykehuset sto det jo gj.snitt ventid, og den var mellom 6 og 12 måneder.
Stor var derfor overraskelsen når jeg rett før vi dro på ferie fikk innkalling til operasjon nå i august.
ØNH har det jo tradisjonelt vært lange køer på - så der har det i hvert fall bedret seg veldig.
Ja, det er jo nettopp slike operasjoner som havner i kø. Jeg står i samme kø som deg, og venter på å få fjernet mandlene. Dette er operasjoner som kan vente. Man blir selvsagt ikke henvist til kø dersom man blir akutt skadet/syk. (selv om jeg syns 7 timer på venterommet på akutten var lenge nok med brukket tå, altså:realmad: men det var tre år siden og ryktene sier at det har bedret seg på Ahus)
Jeg har ikke fått noen innkalling for mandelfjerning enda, men regner med å få det innen neste sommer. Det er ikke så akutt, likssom.
Så til det opprinnelige spørsmålet. jeg stemmer AP (og er listekandidat i min kommune) Ru har jo forklart godt, og her i byga er vi i ferd med å få full barnehagedekning.
I tillegg fikk flertallet her i bygda presset gjennom at det skal bygges en sårt tiltrengt ungdomsskole nå til tross forat FrP, Høyre og KrF nesten stoppet hele prosessen uker før spaden skulle i jorda.
De ville få private utbyggere til å bygge, for så å leie skolen tilbake av dem. SP, som hele tiden har vært for kommunal utbygging av skolen snudde plutselig i det siste kommunestyremøtet, og dermed var flertall for å utrede dette. heldigvis snudde SP da det klart at en ny utredning ville forsinke prosessen med flere år (I tillegg til de økte kostnadene en ny utredning ville innebære), og det ble på ny flertall for å gå igang. Heldigvis hadde ikke byggefirmaet tett på seg mange nye oppdrag, så starten ble kun forsinket med en måned:puh:
Denne skolen lakk som en sil og hadde elendig inneklima og mange problemer når jeg gikk der, og det begynner å bli mange år siden. I tillegg er kapasiteten for lengst sprengt, dette haster! så i Nittedal håper jeg folk husker denne episoden når de stemmer, altså!
Kø for å få fjernet mandler?? Jeg skjønner ikke hvorfor du skal behøve vente på en slik operasjon. Jeg gikk til legen, fikk henvisining til ØNH spesialist. Gikk til ØNH spesialisten og 2 uker senere fjenret jeg mandlene, jeg kunne ha gjort det uken etter hvis jeg ville.
Du kan jo selv velge hvor man ønsker å gjøre dette? Ring Bogstadveien Øre Nese Hals og jeg er sikker på at du kan får fjernet mandlene dine innen 2 uker hvis du ønsker det. Overhode ingen som helst grunn til å vente på en slik operasjon som det er masse kapasitet på.
Forøvrig er omleggingen av helseforetakene er for å redusere og kutte administrasjonen og heller bruke midler direkte på pasientene. Alt dette styres fra store enheter i stedet for masse andre byråkratiske ledd.
Sykehuskøer i Norge? Hvor mange kjenner folk som har ventet lenge på operasjoner? Ja man hører skrekk eksempler på TV2 nyhetene i ny og ne men de hører nok til unntakene. Får man f.eks kreft i Norge kan du være rimelig sikker på at du får nødvendig behandlig meget raskt. Mage operajoner det er køer på er ofte pga av at de f.eks mangler organer osv.
Så til spm - hva skal man stemme? Jeg lukker øynene og stemmer Ap. Jeg skulle ønske jeg kunne stemme Venstre men for meg er det umulig å stemme på et parti som indirekte vil være med på å sikre et flertall der FrP inngår med så stor makt. Klin umulig.
Jeg kunne tatt det på Volvat, men jeg så ikke poenget. Det haster ikke, det er andre som trenger operasjonen mer enn meg.
Det som plager meg mest med hele greien er at fastlegen nektet å henvise meg til ØNH fordi hun mente at jeg ikke kom til å få innvilget operasjon. Men det er en annen historie.
Bogstadveien blir litt langt for meg, jeg bor på andre siden av landet. :knegg:
Sånn føler egenlig jeg det og. Det hastet ikke så veldig. Fikk forresten innkalling il ØNH i dag, så altfor lang venteliste var det ikke!
Min pappa fikk frresten en kreftdiagnose i fjor. En svulst på nyren. Svulsten (og nyren) ble fjernet umiddelbart etter at alle prøver var tatt. Hørte ikke noe om sykehuskøer da, nei. Han ble forøvrig helt frisk og trengte ingen annen behandling etter operasjonen.
Ok, da har jeg tatt begge testene. Den ene sier at jeg bør stemme Venstre og den andre sier at jeg bør stemme Fremskrittspartiet. Herregud. Det var noen imponerende gode tester må jeg si... Not!:rolleyes:
...og når jeg leser dette, så er det vel SV jeg bør stemme, skjønner jeg. Snakk om frustrasjon. Det er jo ganske stor forskjell på Frp og SV mener jeg... og Venstre ligger liksom og vaker et sted midt i mellom litt her og litt der.
Jeg tror nok det er litt både og. Men det er definitivt enkelte ting som tar for lang tid å få undersøkt. Da hjelper det lite at Hansen, Berg og Jensen ikke dukket opp, for vi må se på at sykehuset som en servicebedrift også. Jeg vet at den gangen de oppdaget en k kul i ene brystet til min mor ved mammografi, så måtte hun vente uforskammet lenge for å få kulen undersøkt nærmere. Det ble til at hun betalte selv for å få den videre undersøkt på et privatsykehus. Men hva med de som ikke har råd til å betale en re regning fra privatklinikk? Det er IKKE på noen måte greit at man må vente på en slik undersøkelse. Bare ventingen kan jo ta kål på den friskeste dersom man engster seg....
Nja, det kommer kanskje an på hva du mener med fin og dyr vin. Norge er f.eks. ikke dyrere enn UK og Italia på kvalitetsvin pga. flat alkoholavgift. I tillegg kjører polet dynamisk årgangsskifte, så et toppår koster ikke mer enn en litt dårligere årgang. Til vår egen samling handler vi kun viner og årganger vi ikke får tak i på polet.
Hmmmm, ifølge Valgomaten vipper jeg mellom Høyre og Frp, med AP hakk i hæl... Det kan komme av at jeg stemte "midt i mellom" på det jeg er usikker på/vet for lite om.
Det er jo forskjell på lokalvalg og kommunevalg, og jeg har ikke alltid stemt det samme ved begge. Kommer an på kandidatene, og hva partiet har gjort for hjemkommunen. Slik som vår kommune nå styres, vil jeg nok ganske garantert fortsette å stemme på det partiet som styrer, dvs. Høyre. Det eneste som kan få meg til å bikke over (men skal også lese gjennom PP først), er at det fortsatt er noen gamle skolebygninger og uteområder som bør rustes opp, og så er jeg for større vern av en del gamle bygninger i byen vår. Tilbud til skole/bhg/sykehus/kultur/kollektivtransport etc. synes jeg fungerer bra. Noe mer kan gjøres for de unge og studentene, men der er høyre relativt sterkt på banen i vår kommune. Selve byen har fått et helt nytt utseende og verdi de siste årene :glis:.
Jeg tror man må se på hva som fungerer i kommunen, og hva som kan forbedres. Hva har dagens styrende lokalparti tilført, og hvordan vil de "konkurrerende" partiene videreføre eller endre på dette? Tenk lokalt!
Det er billig-vin-ønsket som gir Frp-svaret Eliin. :knegg: Når det gjelder Frp sitt miljøengasjement begrenser det seg til å plukke røykstumper og tyggis på gata i Oslo, jeg regner med (og håper) at det ikke (bare) er dette du legger i miljøengsjementet ditt - dermed utgår Frp. :glis:
Og jeg tror det er venstre.
Valgomaten stemte jo utmerket på meg bla. som skulle stemme SV fra før og fikk noe sånnt som 82% enighet med SV på den.
Den stemte forsåvidt med alle andre jeg kjenner også.
Jeg må bare gi en kommentar i forhold til dette med billig vin. Dersom senker alkoholprisene øker antallet mennesker med rusproblemer. Jeg synes alkoholprisene i Norge er ganske passe. De fleste har råd til en flaske eller to i uka, dersom de ønsker det. Personlig synes jeg det er trist og tragisk at folk legger så vekt på egne interesser når det gjelder ønsket om billigere alkohol, og gir bengen i at det fører til økt avhengighetsproblematikk, og alt det koster sosialt og i kroner og ører. Vi kan heller ikke uten videre sammenligne alkoholprisene via en valutakalkulator. Man må ta hensyn til lønnsforskjellene, i tillegg til de velferdsgodene vi faktisk får gratis her i Norge (alt fra fødselspermisjoner til legebehandling.) Det er viktigere for meg å få en ordentlig fødselspermisjon, enn at vinelskere skal få billigere vin. Jeg er ingen økonom men antar at dersom man regner litt nøye på det, er ikke alkoholen så dyr i Norge allikevel. Og dersom man må bruke 200,- ekstra for fire flasker vin i måneden sammenlignet med enkelte naboland, synes jeg det både etisk og politisk er et av de minste problemene vi har å rutte med.
Jeg gir selvsagt ikke beng i at folk havner i uløkka pga. rusproblemer. Allikevel mener jeg at folk har ansvar for sitt eget liv og at det er uahengig av om en pils på restaurant koster 30,- eller 80 kroner, og dermed mener jeg at rusproblemene ikke øker ved rimeligere alkholpriser, men forbruket blir tvert i mot mer kontrollerbart og antakeligvis vil smugling, hjemmebrenning og annen kriminell aktivitet minske.
Selvsagt synes også jeg at gode velferdsordninger er langt viktigere i den store sammenhengen enn billig vin og sprit. Jeg kjøper vinen min uansett jeg.
Og her viser du at du er på en helt annen planet enn SV og AP når det gjelder etikk og menneskesyn iallefall. Utsagn som "folk har ansvar for eget liv" (og som i mitt hode signaliserer at man gir faen i at deres standpunkt bidrar til ytterligere elendighet for en del mennesker), gjør meg rett og slett forbannet. Da har man ikke sett så mye av hva som foregår i hjemmene til folk. Det er mange voksne som trenger vern og hjelp på samme måte som barn som taes hånd om i barnevernet. Man trenger kanskje ikke et barnevern heller, siden folk bør kunne ta vare på seg selv? Det fører til elendighet både for dem selv, og for nettverket rundt.) En alkoholiker ekstra, kan altså bety elendighet for mange mennesker. Også for barn. Vi vet at alkoholprisene fører til økt rusbruk og rusproblemer, da blir det etter mitt syn hull i hodet å ikke ta hensyn til det. Som sagt, jeg synes vi har passende priser i dag - og kan ikke se at hjemmebrenning og smugling er et argument i mot dagens priser.
Alle har ansvar. Ja. Men alle er ikke i stand til å ta det ansvaret uten hjelp. Noen fødes i familier hvor foreldrene rett og slett ikke er i stand til å gi dem tilstrekkeklig omsorg. dette er ikke barnas feil. De får ikke hjelp og oppfølging slik de burde ha. det er ikke deres feil. Da må samfunnet ta ansvar, slik at også disse ungene får utnyttet sitt potensiale. See?
Mange har hatt et fryktelig utg.pkt og er ikke i stand tilå håndtere omgang med rusmidler (alkohol og annet) slik du og jeg kan. Disse kan ikke håndtere full tilgang og lave priser. Vi må begrense barn og unges tilgang til alkohol og her er faktisk pris et viktig virkemiddel. det finnes mye forsking på dette feks på Helse- og sosaldirektoratets sider, NOVAs sider eller rusmiddeldirektoratets sider.
Ang. sykehuskøer tror jeg vi er kommet ganske langt i forhold til fysisk helse, men at det er alt for vanskelig og tidkrevende å få hjelp i forhold til psykisk helse. Av erfaring (jobb) vet jeg at det er altfor tidkrevende å få hjelp til barn som trenger hjelp med psykisk helse i Oslo og Akershusområdet. Det er helseforetakene som bl.a. drifter BUP (barne- og ungdomspsykiatrien), og det er altfor lange ventelister.
Med det at jeg skrev at folk har ansvar for sitt eget liv, så mener jeg selvsagt ikke at man ikke skal fange opp de som uheldigvis dessverre faller utenfor. Heller mener jeg selvsagt ikke at man ikke skal ha barnevern osv. og ja, jeg vet ganske mye om hvilken elendighet som foregår i hjemmene til folk. Jeg tror ikke at problemene blir mindre av at man har skyhøye priser på alkohol, og jeg tror at de som har/får alkohollproblemer uansett finner andre kreative måter å få tak i spriten på uansett, og derfor nevnte jeg eksemplet med hjemmebrenning og smugling. Det er ikke å stikke under en stol at hjemmebrenningen og smuglingen har gått ned etter at vinprisene i Norge ble fornuftigere for noen år siden. En annen medvirkende årsak til nedgangen av smuglingen og hjemmebrenningen er at konsekvensene for slik kriminalitet er blitt satt mer i fokus de siste årene.
Norge har ikke mindre alkoholproblemer enn f.eks. Sverige eller andre sammenlignbare land i Europa hvor prisene er lavere, og da mener jeg at man må lete etter andre grunner til elendigheten enn å bare holde på at høye priser på alkohol er den eneste saliggjørende form for preventivt alkoholkonsum. Det blir litt det samme som å bygge fler fengsler for å få bukt med soningskøene. Det blir brannslukning ja, men ikke særlig forebyggende eller forbedrende.
...men nok en gang, alkoholpolitikken er svært lite viktig for meg, og prisene får være som de er hvorsomhelst og nårsomhelst.