Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kolakaker/Colakaker?

#1

Susse sa for siden:

Fant en utrolig god oppskrift her i fjor på cola (eller var det kola)kaker med masse sirup. De smakte Daim i følge min kjære og han har veldig lyst på sånne i år også. Noen som har oppskriften ?


#2

Divine sa for siden:

COLAKAKER

200 g sukker
200 g meierismør
300 g hvetemel
1/2 boks sirup (spiller ingen rolle om det er lys eller mørk eller om det er stor eller liten boks. Godt blir det uansett.)
2 ts natron
2 ts vaniljesukker
Rør sukker og smør sammen. Ha i mel, natron og vaniljesukker. Til slutt sirup. Kjevle ut til like store emner, ca. én cm tykke, to på hver plate.

185 grader i 15 minutter.

Skjæres i snipper mens de er varme.


#3

Susse sa for siden:

Akkurat den jeg tenkte på Divine :jippi:
Tusen takk !


#4

Dixie Diner sa for siden:

Det heter vel egentlig Kolakaker, kola er karamell på svensk, ikke cola. :p
Men de er steike gode ja, jeg bruker alltid Divine sin oppskrift.


#5

Divine sa for siden:

Jeg vet det, men siden det alltid har stått med c i de oppskriftene jeg har fått, så heter de liksom det.

Og, ja, min oppskrift er best! :kry: Den inneholder nemlig 10 ganger så mye sirup som de andre oppskriftene.


#6

Dixie Diner sa for siden:

Ja, de andre oppskriftene jeg har sett er jo helt pinglete, 2 ss liksom? Eh? Pft, man må minst ha en halv boks! :nemlig:


#7

Hjertensfryd sa for siden:

Her lukter det himmelsk i heimen. Når slike oppskrifter dukkar opp så må det jo testast.


#8

Wix sa for siden:

Dette er vel det samme som brune pinner, og jeg er helt enig, de er knallgode!


#9

Left sa for siden:

Dette er de e n e s t e julekakene jeg skal bake i år. Med unntak av pepperkaker, men det er det ungene som skal bake, ikke jeg.


#10

Najade sa for siden:

Må man røre smør og sukker hvitt?

Og tror dere disse kakene kan stekes på varmluftsfunksjon (har ødelagt et varmeelement i stekeovnen min, og varmluft er det eneste som funker)?
Viss ja, kan jeg ta begge brettene samtidig?


#11

Hondacrv sa for siden:

Altså kjevles ut til to store flak som skal på hver sin stekeplate? Disse må da være veldig enkle å lage?


#12

Divine sa for siden:

Wix: Nei, brune pinner er noe annet. I alle fall slik JEG kjenner brune pinner.


#13

Divine sa for siden:

Hondacry: Jepp, de er nesten FOR enkle å lage ...


#14

Che sa for siden:

kolakaker er sprø, brune pinner er mer seige. Begge bør forøvrig nytes nystekte og med et digert glass melk.


#15

Dixie Diner sa for siden:

Brune pinner trodde jeg var sånne med sukker og kanel på, mormor laget alltid sånne. Disse kolakakene er hvertfall ganske seige, med masse sirup i. Men jeg har smakt kolakaker med myye mindre sirup i, og de er alltid seige uansett.


#16

Wix sa for siden:

Åja, jeg liker de seige hvertfall. Og jeg tar sukker og hakkede nøtter på. Så en nesten lik oppskrift i BT her en dag, der kalte de det karamellsnitter, og de strødde ikke noe på. Det var vel kolakaker det da.


#17

Najade sa for siden:

De ble gode! Sjanset på de spørsmålene jeg lurte på, men endte opp med å steke brettene hver for seg.

Takk for oppskrift!


#18

Tangerine sa for siden:

De skal være seige, de heter jo kolakaker. (karamell)


#19

Dixie Diner sa for siden:

Jepp var det jeg også trodde. Brune pinner er sprø, Kolakaker er seige. :nemlig:


#20

Hondacrv sa for siden:

Hehe, de er skikkelig enkle å lage, og skikkelig divine i smaken. Høres bra ut.


#21

Hondacrv sa for siden:

JEg trenger testkje. Smøret skal ikke smeltes, vel? Og skal det røres hvitt? Eller bare sammen?


#22

Najade sa for siden:

I denne tråden får man visst ikke teskje (peker opp på ubesvarte spørsmål). :knegg:

Men jeg fant oppskriften (den samme, men med mindre sirup) på det søte liv, og der sto det at man skulle røre smør og sukker hvitt. Så da gjorde jeg det sånn. Det ble bra!


#23

Divine sa for siden:

Najade: Jeg vet ingen ting om varmluftsovn, men kan ikke forstå hvorfor det IKKE skulle gå bra.


#24

Najade sa for siden:

Jeg reduserte litt på varmen, for det er vel litt standard at man skal ha litt lavere temp på varmluft. Men jeg er ikke så vant til å bruke denne, så jeg tok ikke sjansen på å få de jevnt stekt om jeg tok begge brettene samtidig.

Og det var et virkelig stort knegg bak det med svar i tråden altså!


#25

Hondacrv sa for siden:

BØR det være meierismør? Jeg lagde de med melange for jeg hadde ikke, og de hang dårlig sammen da jeg skulle kjevle dem. Eller var det slik at jeg tok alt for lite mel i, siden jeg haddde ganske masse sirup?

Var forresten ingenting å si på smaken, nei. Hoi!


#26

rajraj sa for siden:

Jeg lagde disse i dag tidlig sammen med minsten! Stor suksess. De var veldig gode på smak, men litt vel sprø, tror jeg. De minner litt om ekstra spør pepperkaker. Mener jeg har lest at de skal være sprø utenpå og seige inni, men det ble liksom ikke noe "inni" - de er jo veldig flate. Har jeg gjort det feil da?


#27

Najade sa for siden:

Det var ikke mulig å kjevle ut deigen min heller, jeg bare trykte den ut med gaffel. Regnet med det hadde med sirupsmengden å gjøre, så jeg tok ikke sjansen på å kna inn mer mel i forhold til smak.

Kakene ble veldig gode. Ang sprøhet, så ble de første litt mer seige fordi jeg ikke visste helt hvor brune de skulle være. Skulle nok tatt det andre brettet ut litt før, da ventet jeg til alt var brunt. De hardnet veldig, men er fortsatt gode. :nam:



#29

Hondacrv sa for siden:

Mine ble faktisk myke inni. Håper bare det holder. Det var et kliss underveis, men dæsken så gode de ble...


#30

Virra sa for siden:

Å, så deilig å få dette oppklart :D Jeg har aldri brydd meg om å lese oppskriftene til disse kakene, for jeg har tenkt at "Colakaker" høres fælt ut :dulte: (Lurer egentlig på hvorfor jeg gikk inn i denne tråden da?) Men, nå når jeg skjønner hva det er snakk om, skal jeg selvfølgelig lage dem :)


#31

Divine sa for siden:

Du kan godt lage med melange sånn for konsistensens skyld, men jeg synes de smaker mye bedre med meierismør.

Husket du å ha i (nok) natron. De skal ikke være kjempehøye, men de skal ikke være tynne harde som pepperkaker heller.


#32

Divine sa for siden:

Jeg kjevler aldri ut deigen. Jeg deler den i to, ruller den så den blir lang, og så trykker jeg den ned og former den med fingrene.


#33

ItsOnlyMe sa for siden:

Tror disse må prøves...... kanskje, om bakeånden er i nærheten snart! ;)


#34

Guttemammis sa for siden:

Herlighet! Så godt!!!:nam:
Og jeg som kjører lavkarbo, må løpe på trening og gjøre opp for mine synder:knegg:


#35

Misteri sa for siden:

Jeg ruller de som fire pølser og trykker dem flate. Så skråskjærer jeg dem med pizzakutter når de er varme. :nam:

Sjekke skap om jeg har indergrienser til å bake de i kveld.


#36

Neados sa for siden:

Skal prøve denne oppskriften i dag. De høres gode ut!


#37

Agurke sa for siden:

Jeg laget disse i dag, og de ble himmelske! :slurp:


#38

Neados sa for siden:

Skal de stekes på bakepapir?


#39

Agurke sa for siden:

Jeg gjorde i alle fall det. :jupp:


#40

Divine sa for siden:

Trenger ikke det, men det er viktig å smøre godt.


#41

Neados sa for siden:

De var nydelige!
Må nok bake de igjen før jul, for her kommer de til å bli spist opp på en, to, tre :nam:


#42

tinkadott sa for siden:

Deigen laget, og vi gleder oss til å smake i løpet av kvelden!


#43

Hondacrv sa for siden:

Dei er så gode! Me har to kvar til ettermiddagskaffen, og Vesla goes: "Opp med hånda de som ikke vil ha to!"


#44

tinkadott sa for siden:

Nydelig! Mellomste sa: "Å, mamma, dette er jo de du laget til hele klassen i fjor!"
Og det stemmer vel det når jeg tenker meg om.
Vi må sikkert bake flere enn de jeg lagde i dag.


#45

Stikka sa for siden:

Kjevle ut? Deigen ble jo så seig at jeg måtte smøre den ut over bakepapiret. Spent på hvordan den blir ferdig stekt.


#46

Dixie Diner sa for siden:

Nei den kan ikke kjevles ut, jeg måtte også bare spre den utover med hendene.


#47

Stikka sa for siden:

Farlig gode ble de ihvertfall.


#48

isola sa for siden:

Herlighet, jeg lagde deigen til denne i dag tidlig, og holdt på å gå i bakken bare av den nydelige lukta! Ingen tvil om at disse kommer til å forsvinne fort nei..


#49

Elisabet sa for siden:

Blir det for mye med dobbel porsjon? Tenkte jeg skulle bake dem i kveld, men det er jo greit og kunne putte oppi hele boksen med sirup og doble det andre.


#50

Divine sa for siden:

For mye? Det kan aldri bli for mange kolakaker. :nemlig:


#51

Tangerine sa for siden:

Første brettet mitt rant utover og ble "karameller". Jeg hadde litt mer mel i den neste deigen, og da gikk det bedre. :)


#52

Magnolia sa for siden:

Jeg klarte å kjevle dem utover, men da ble det fire mindre leiver på platen istedetfor to store. Hjelpe meg, så gode de var! Både deig, nybakte kaker og kalde snipper smakte himmelsk!


#53

Elisabet sa for siden:

Hadde du rørt smør og sukker hvitt da? :undrer:


#54

Divine sa for siden:

Jeg skjønner heller ikke hvorfor de rant utover. Altså deigen hever seg jo og flyter litt utover i ovnen, men det blir likevel kaker, og ikke karamell.


#55

Tangerine sa for siden:

Sånn litt hvitt, tror jeg. Der er jo uhorvelige mengder sirup i, og det ordnet seg da jeg to litt mer mel.


#56

Karamell sa for siden:

Jeg har bakt disse før, semitrønder som jeg er. :knegg: Og i dag er ingrediensene kjøpt. Jeg lurer på om ikke barna likte dem sist. Rare ungene.


#57

Agurke sa for siden:

Eh, vi må visst bake et nytt parti før jul. Enda jeg dobla oppskrifta. :sparke:


#58

Ema sa for siden:

Nå skal jeg lage en porsjon med to hjelpsomme og forventningsfulle 3 åringer. :D


#59

rajraj sa for siden:

Er noen som har bilder av sine ferdige kaker og kan legge ut? Gjerne et bilde av leivene før det går i ovnen også. Jeg bakte ny runde i går, og de ble litt mindre pepperkakeaktige enn forrige, men fremdeles ganske flate og utflytende. De smaker uansett fortreffelig, da! :nam:


#60

Veronal sa for siden:

Divine: Hva er snippeform?


#61

Pingis sa for siden:

Mine ser ut omtrent som de på det søte liv. Men jeg har ikke i så mye som et halvt beger sirup, da.




#64

Elisabet sa for siden:

Mine ble litt tynnere og mørkere stekt, men veldig gode. :nam: Klemte dem bare ut på plata, men klemte kanskje litt mye, for de flyter ut en del også. Neste gang skal jeg bare såvidt klemme litt på dem. Det ble dobbel porsjon her i kveld også.


#65

rajraj sa for siden:

Pingis og Karamell: Dere har fått de finere enn mine. Kanskje har jeg klemt litt mye jeg og, for de høres ut som de Elisabet beskriver. Men, som sagt, de er gode, så de går ned!


#66

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skulle lage dem nå, men har jeg sukker? NEI! Så det får bli i morgen. :mumle:


#67

Tallulah sa for siden:

Jeg fikk bakeånden over meg, så jeg tester ut disse nå.


#68

Veronal sa for siden:

Jeg skulle også bake, men så hadde sirup og sukker forsvunnet i eksperiementell bakesjau for mannen. :utålmodig:


#69

Neados sa for siden:

dobbelt


#70

Tallulah sa for siden:

Jeg var skeptisk, siden jeg veldig sjelden liker julekaker, men disse var veldig gode! Hvordan oppbevarer jeg dem? Kakeboks?


#71

Neados sa for siden:

Jeg hadde de, spist opp i dag :o, i en kakeboks med bakepapir mellom lagen, og så inn i tørrvare skapet. Holdt seg bra der.


#72

Divine sa for siden:

Jeg lager dem også i den fasongen Karamell viser, men de blir ikke like høye og pene som det der, da. :hehehe:

Jeg oppbevarer dem i kakeboks. De blir så fort spist opp her i huset at jeg trenger ikke å bekymre meg for holdbarheten.


#73

Dixie Diner sa for siden:

Jeg må ned i butikken og kjøpe sukker. Fader, det er så kaldt ute. sitter i sofaen med teppe rundt meg og minstemann, og varmepumpa på fullt


#74

Divine sa for siden:

Hah! Det søte liv sier 1 ss sirup! :pekele:



#76

Miss Norway sa for siden:

Åh! Nå lærte jeg noe nytt! Jeg trodde navnet kom fra Coca Cola-kake, og har derfor gått store omveier rundt oppskriftene i ren disgust. Men nå tror jeg at jeg skal prøve gitt! :hyper:


#77

Ole Brumm sa for siden:

Jeg bakte de i går, de ble ikke spesielt pene, men utrolig gode. Minsten likte de kjempegodt, størsten var ikke fult så begeistret, men da blir det mer til meg. :hyper:
Godt mulig jeg må lage en porsjon til iløpet av julen...


#78

Dixie Diner sa for siden:

Men har du smakt colakake da, missa? Altså sjokoladekake med coca cola i? Jeg måtte jo prøve å bake en siden folk skrøt av dem, og den var knallgod. Kollegene til mannen min skrøt hemningsløst og alle ville ha oppskriften. Jeg bakte denne.


#79

Miss Norway sa for siden:

Det er sjokoladekake det, Iset, og det er jo greitt. Jeg så for meg en kake med cola som hovedingrediens og hovedsmak lissom.


#80

Acsa sa for siden:

Hvor mye sirup skal det være, da? Har halvlitersflasker med sirup og er litt usikker på hvor mye det er i 1/2 boks.


#81

Hondacrv sa for siden:

Jeg tok nesten en hel helvlterboks og de ble knallgode.


#82

Divine sa for siden:

Sirupen kan du bare slumpe med. Noen oppskrifter sier jo bare 1 ss, så jeg er sikker på at du kan slumpe mye i begge retninger uten at resultatet blir feil. Men jeg vil anta at en halv LITEN boks sirup er 3 dl, eller noe sånt. Men jeg har også brukt en halv STOR boks, og det er sikkert minst 5 dl.


#83

Dronningen sa for siden:

Det heter forresten Kolakaker med K, fordi de kommer fra Sverige.
Kola betyr karamell, og Kolakakor er klassiske svenske småkaker med smaken av karamell.


#84

isola sa for siden:

Atte, jeg tror ikke det er særlig mye mer enn 3 dl i hele den lille boksen jeg da... Men herreguuud så gode de ble! :dåne:


#85

Erica sa for siden:

Mine ble mye mørkere og flatere. Har du brukt lys sirup?


#86

Tallulah sa for siden:

Jeg tenkte å bake ny batch, men bruke pepperkakeformene for å gjøre de litt kulere. Mine ble pepperkakefarget og ganske flate.


#87

VisiliA sa for siden:

Her i huset bakes det karamellkjeks til jul, nesten samme oppskrift, men mer sirup (lys) og bakepulver og meierismør. Triller ut pølser som trykkes flate, de eser mye ut i bredden. Skjæres i strimler på skrå, veldig lettvint....Disse blir knallgode, sprø utenpå og seige inni. Vi liker disse bedre enn kolakaker....


#88

Dixie Diner sa for siden:

Enda mer sirup? En hel boks da eller? Og bakepulver i stedetfor natron? Meierismør er det allerede i Divine sin oppskrift. Smaker de ikke likt kolakakene da? Høres jo helt likt ut, egentlig.


#89

Karamell sa for siden:

Jeg brukte lys sirup, men mine er nok litt mørkere de også. Det første brettet mitt ble litt flate, men det andre ble høyere.

Jeg synes faktisk de er litt for søte. :eek: Og ungene liker de ikke!


#90

Elisabet sa for siden:

Jeg må nok bake enda en dobbel porsjon før jul. De går unna hos både store og små i en fart. :sjokk:


#91

Acsa sa for siden:

Og med denne oppskriften forsvant lavkarbokostholdet mitt!


#92

Lorien sa for siden:

Jeg har bakt disse. Men nå er de forsvunnet, jeg må bake ny porsjon, kanskje jeg må doble oppskriften denne gangen...


#93

Lorien sa for siden:

Jeg syns forresten ikke det var noe problem å kjevle ut deigen. Lot den stå et par timer i kjøleskapet først, bare.


#94

Arran sa for siden:

Jeg har bakt og umiddelbart utviklet et elsk/hatforhold til den som la ut denne oppskriften...


#95

Dixie Diner sa for siden:

Jeg lager disse som cookies. Vet det omtrent er blasfemisk etter Divine sitt synspunkt :knegg:, men det er enklere og de smaker jo likt. Jeg kjører rett og slett alle ingrediensene i food processoren og ruller kuler direkte fra food processor-bollen. Lynkjapt og enkelt. Legger kulene på papirkledd stekeplate og steker dem. IKKE trykk dem flate, de skal være hele kuler siden de synker helt ned under steking! Og ikke stek dem for lenge, de er seigest og best når de er lite stekt. Ca. 10 minutter steker jeg mine i.


#96

Divine sa for siden:

Nah, samma for meg hva folk gjør. :raus:


#97

Dixie Diner sa for siden:

Hehe ja, det er jo jul. :D Dette skal jeg gjøre alltid fra nå av, det var jo SÅ greit å slippe å rulle de pølsene! Og så ble de penere, synes jeg. Helt runde og fine. Og gooode, jeg elsker deg for denne oppskriften altså.


#98

Spoon sa for siden:

Snart tomt her gitt, den ideen med cookies var god Iset!


#99

iBam sa for siden:

Colakake er himmelsk!! Blir såå luftig og god med den colaen oppi :cool:


#100

Arran sa for siden:

Rulle pølser? :blond:

Jeg la hele deigen på bakepapiret, klappet den pent ut (fuktige hender funker bra), stekte hele greia i ett og freste over med pizzahjulet etterpå. De enkleste kakene jeg noen gang har bakt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.