Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skolevesker til 11000


#2

Røverdatter sa for siden:

Noen femidotter med veldig pent tøy som sitter og ser på at øst-europeerne gjør alt som finnes av praktisk arbeid? :humre:

Har ikke vestkantungdommen alltid vært opptatt av status og dyrt utstyr da? De var det iallefall for 10-20 år siden. Jeg tror ikke disse trendene med vesker og jakker til titusenvis av kroner kan overføres til majoriteten av norske 17-åringer.


#3

Bluen sa for siden:

Jeg tenker at ingenting er som å få sine fordommer overoppfylt. :knegg: (Og litt :what: og :skuffet:.)


#4

Tallulah sa for siden:

Jeg tror som Røverdattera at dette ikke er et nytt fenomen. Jeg har gått på Handelsgym selv, og det var ikke veldig anderledes da, og det er 20 år siden. Jeg er nå, som da, glad for at vi bor og forholder oss til et annet miljø.


#5

GinaK sa for siden:

Hvordan har egentlig en 17åring råd til å kjøpe en veske/bag til 11.000? Eller, hvordan kan han ta seg råd til det??
En av disse guttene hadde visstnok flere vesker a` kr. 7.000,-

Er det vanlig blant vestkanten, som er nevnt her, at ungdommene fritt disponerer sånne summer å shoppe for? :confused:


#6

Pøblis sa for siden:

Jeg tenker at dette er et marginalt fenomen. Det bor tusener av ungdommer på vestkanten og de aller fleste har IKKE slike vesker. :nemlig:


#7

Bomull sa for siden:

Signerer denne. Jeg er født og oppvokst på tjukkeste Oslo Vest, og det var ganske laaaaaaangt mellom slike tilfeller på 1990 og 2000-tallet altså. Men klart, de fantes, da som nå. Men summa summarum så tror jeg neppe dette er et stort og særlig voksende fenomen.


#8

Pøblis sa for siden:

Vanlige vestkantungdommer har ikke råd til slike vesker, nei.

Og dere som ikke kjenner miljøet ¨på vestkanten - tror dere virkelig at det er slik? At alle strør rundt seg med penger på luksus og forbruker helt vettlaust?


#9

Drømmedama sa for siden:

Mange tenåringsjenter har jo disse Mulberry-veskene, ikke så rart at gutta kommer etter da. Men solpudder? :eek:
Jeg var forresten ungdom på begynnelsen av 80-tallet, langt fra Oslo Vest, og flere av oss hadde Moncler og Millet dunjakker til 2000 kroner dengang. Lurer på hvor mye det tilsvarer i dag?


#10

Hobbes sa for siden:

Det er vel litt det som ligger i ordet fordommer. Og det går begge veier. Som de som så sjokkert på meg når jeg fortalte at jeg jobbet og bodde i et av "verstingmiljøene" på østkanten - "Går det virkelig an å bo/jobbe/gå i mørket uten å bli rana/slått ned/skutt på?????" Og så blir man litt sånn "Ja, jeg visste det var sånn!" når man hører om det ene tilfellet hvor det faktisk skjer. Man tenker ikke over alle de andre tilfellene hvor det ikke skjer og man ikke hører noe om.


#11

Madicken sa for siden:

Jeg tenker helst at det er mamma eller pappa som har råd til det. Bortskjemte drittunger! :kjevle:

:knegg:


#12

Vianne Rocher sa for siden:

Det tenker jeg også.
Jeg blir alltid litt matt av "ungdommen nå til dags"-artikler :knegg:.


#13

apan sa for siden:

At utstyrs- og merkepresset er ganske omfattende i enkelte miljøer, og da kanskje særlig miljøer som preges av vestkantungdom, tror jeg vel at er et faktum. Når det er sagt er det jo intervjuet en type i artikkelen fra Vestby, og det er jo ikke i Oslo en gang, og på ingen måte et vestkantmiljø, så dette er selvsagt også personavhengig.

Og nei, jeg tror ikke dette gjelder alle på vestkanten, men jeg tror likevel det gjelder såpass mange at jeg er glad for at vi har valgt som vi har rundt bosted.


#14

Bluen sa for siden:

:jupp:


#15

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg tror du blir skuffet om du tror bosted nødvendigvis hindrer den slags press.
Det er ulike krav og forventninger i ulike miljøer. Man bor kanskje ikke i et område der vennene til kiden sprader rundt i jakker til 7000,- og vesker til 10000, men merkepress, hva som er "rett" og hva som er "galt" eksisterer i de aller fleste ungdomsmiljøer, uansett sosioøkonomisk klasse.

På nittitallet måtte man ha Levis og Adidas der jeg vokste opp. Ikke særlig eksklusivt akkurat, men just så passe ekskluderende at ikke alle klarte å henge med på det kravet, heller. Og det er jo egentlig alt man trenger.


#16

Zulu sa for siden:

Jeg kjenner litt til Nordseter skole, som er nevnt i den ene artikkelen, og nettopp dette er en av grunnene til at den skolen ikke er aktuell for mine barn.


#17

Pøblis sa for siden:

Hjelpes så fordomsfulle noen av dere er, da. :dåne:
det er liksom ikke merkepress på østkanten? I stavanger? Bergen? Vadsø? På Voss?


#18

Lisa sa for siden:

Jeg tror helt seriøst det ikke kan sammenlignes med Oslo Vest. Jeg jobber i Bogstadveien og reiser daglig på 19 trikken og 21 bussen. Det er helt påfallende og nesten tragikomisk hvor store forskjeller det er bare mellom der jeg jobber og noen få stopp øst for Akerselva der jeg bor.

Så jeg vil si at dette fenomenet med Mulberry vesker på fjortisser er et marginalt fenomen forbehold til et lite geografisk sted i hele Norge, dvs Oslo Vest (og noen "lommer" ellers som f.eks Nordstrand).


#19

Toffskij sa for siden:

Selvfølgelig er det mer press på dyrere merker i Oslo Vest. Fordi atte de har mer penger der. Og selvfølgelig finner de unge på andre måter å være kjipe mot hverandre på i øst.


#20

Pøblis sa for siden:

Jeg er vokst opp på østkanten og har jobbet der mesteparten av arbeidslivet. Jeg bor i Bærum nå. Jeg synes forskjellene er VELDIG hypet. :nemlig:


#21

Zulu sa for siden:

:nemlig:


#22

Harriet Vane sa for siden:

Det er steinhardt merkepress mange steder i Norge, det er ikke det minste begrenset til VestkantenTM. Men det er flere med skikkelig god råd der enn andre steder, så da blir det vel mer av et "stort" fenomen.

I alle skolekretser er det vel noen unger som soper rundt i dunjakker til 7000,-, kjempedyre sko, med vesker til 10 K fylt til randen av fancy elektronikk. De finnes på min datters skole og de finnes garantert mange andre steder også. Jeg forholder meg til det slik jeg forholder meg til det meste annet, noen prioriterer slik og andre sånn. Mine unger kunne også fått jakker til 7000 eller vesker til 11000, men da hadde vi måttet nedprioritere noe annet.


#23

Vianne Rocher sa for siden:

:nemlig:
Bottom line er at det neppe føles særlig annerledes for de barna som havner utenfor, uansett om man bor her eller der.


#24

tjolahopp sa for siden:

Det er sikkert sånn at det generelt er mer penger på vestkanten, så da er kanskje merkene man "må ha" en del dyrere enn de man "må ha" på østkanten?

Jeg er oppvokst på østkanten i Oslo, og det var da nok av merker man gjerne ville ha for å være med i gjengen. Ball, Levi's, Isba, øøøøhhhh ... Jeg husker ikke flere, men det er nok fordi jeg ikke fikk så mye av det. Jeg husker jeg var i lykkerus den dagen jeg fikk en Levi's-bukse!

Men jeg stiller meg tvilende til at vesker til 11000 er det vanlige for vestkantungdommen, slik som artikkelen gir inntrykk av.


#25

Zulu sa for siden:

Bærum kan være så mangt. Oslo vest, som i det geografiske området, også. Men det sosioøkonomiske Oslo Vest har et større press på dyre (dyyyyyre) merker enn østkanten, no doubt about it.


#26

Sequinita sa for siden:

Det var nok litt vel ekstremt, ja.

Men jeg slår et slag for å kjøpe skikkelige ting av god kvalitet som kan vare i mange år og kan brukes av flere (kjøpe/selge brukt). Jeg vil heller ha én dyr veske/jakke eller hva det måtte være av god kvalitet enn 10 billige som brukes og kastes.


#27

Pøblis sa for siden:

Jeg bor i Bærum Øst - som er veldig likt det sosioøkonomiske Oslo Vest. Den eldste datteren min gikk på skoler i Groruddalen og jeg vil påstå at det ikke er så stor forskjell, altså. Det var et ganske massivt merkepress i Groruddalen også.


#28

Bokormen sa for siden:

Jeg er enig i teorien, men som eier av nesten utelukkende rimelige klær kan jeg ikke forestille meg at jeg hadde brukt dyre plagg ti ganger så lenge. De fleste klærne mine holder i flere år, og jeg er som regel lei av dem før de er utslitt. (Og de fleste jeg kjenner med dyr smak handler også mer enn meg, så jeg tror det er de færreste som kjøper vinterjakke hvert 20. år eller har ene, samme veska i 30.)


#29

tjolahopp sa for siden:

Men bruker ikke ungdommen ransel altså? Det synes jeg er mer bekymringsverdig. De må vel bære tungt i dag som før? Man kan jo bære på seg en temmelig dårlig rygg, om man går med tung veske til daglig. Jeg synes artikkelen har tatt opp feil problemstilling. :knegg:


#30

Lisa sa for siden:

Jo, det er ganske vanlig. Jeg ser veldig mange ungdommer hver eneste dag med Mulberry vesker akkurat slik som på illustrasjonsbilde i artikkelen. Det er som sagt ganske så påfallende da det er veldig lett å se forskjellen på "ekte" vare og ikke på akkurat disse veskene.

Det er også motepress på skolen til datteren min (Oslo Øst). Ikke uvanlig med Canada Goose jakker på de høyere trinnene men det er alikevel ikke sammenlignbart med den type "press" og forventninger som finnes blandt mange med de med betydelig høyere inntekt på Oslo Vest.

Egentlig synes jeg dette er ganske åpenbart og egentlig litt tullete å benekte er det ikke? Hvis det ikke hadde vært forskjeller så ville det vel vært samme butikker på Stovner Senter som det er på CC Vest? Selvfølgelig er det et totalt annet behov og forbruk på Oslo Øst en Oslo Vest.


#31

Tallulah sa for siden:

Jupp

Jeg er enig, på mine vegne i allefall. Jeg har en stil som ikke følger motesvingninger og kan fint bruke klær som er 10-15 år gamle (eller 50-60 år gamle, for den saks skyld). Men for tenåringer som vil ha det nyeste nye hele tiden stiller det seg litt anderledes. Både fordi det blir dyrt å følge med på motesvingningene, de kan endre størrelse, og det er ikke nødvendigvis lett å få solgt et hypet moteplagg fra fem år tilbake (brukt av en tenåring). Det betyr ikke at man trenger å kjøpe haugevis med billige greier, men det finnes en grei middelvei.


#32

Pøblis sa for siden:

Jeg benekter det ikke, men hevder at artikkelen er tendensiøst og at problemet (at ungdommer svir av titusener av kroner på vesker) er marginalt og kanskje ikke verdt en avisartikkel - hvis ikke agendaen til journalisten er å bidra til et enda mer stereotypisk bilde av uansvarlig ungdom og vestkantfolk. Hvilket jeg tror er mer sannsynlig en av vestkantungdommer i tusener svir av tusener av kroner på merkevesker til stadighet.


#33

Zulu sa for siden:

Jeg tror problemet er marginalt begrenset til noen få geografiske områder, men at det er relativt utbredt innenfor disse områdene. Og jeg tror ikke disse områdene innbefatter hele Oslo vest/Bærum.


#34

tjolahopp sa for siden:

Jeg benekter det vel ikke? Kan jeg ikke være i tvil om at dette er særlig vanlig? Vesker til 11000?

Jeg er ikke så ofte på vestkanten, og kan ingenting om vesker og prisene på dem, så jeg har ingen forutsetning for å si noe om hva ungdommen bruker. Det var prisen på 11000 jeg synes var rimelig høy, og ville antatt at det var rimelig høyt for mange på vestkanten også. Jeg synes 3000 er mye også jeg, men har ingen problemer med å tro at det er vanlig. Men kanskje det er den vanlige prisen på østkanten? :vetikke: Har foreløpig bare barnehagebarn.


#35

Pøblis sa for siden:

Hva mener du med relativt utbredt?


#36

Bluen sa for siden:

For all del; det var stort merkepress i den grøfta der jeg vokste opp også, nordøst for byen - BALL, Levi's, Millet, Mephisto, Isba ...


#37

Zulu sa for siden:

Såpass at det skapes et press.


#38

Pøblis sa for siden:

Jepp. der jeg vokste opp også.

Jeg er utrolig lei av at alle her jeg bor nå settes i "rik og bortskjemt"-boksen. Det er utrolig langt fra virkeligheten og jeg blir provosert av at folk ikke ser at det er akkurat like lite sant at vestkanten er overbefolket av jålete egoister med lomma fulle av gryn som at man ikke kan ferdes på Østkanten uten å bli ranet.


#39

Lavender sa for siden:

Mulberry ungdom ses ofte mellom Nationaltheateret og Jar. Mange har godt brukte vesker, de deler kanskje med familien. Og jeg tror flere kjøper veskene på reise. 11.000,- er dyrt selv til Mulberry å være. De fleste har messenger vesker til ca 4.000,-. Som gutten sier, mye å spare når en først er i Dubai.

I alt er det en liten andel norsk ungdom som eier merkevesker for 20.000,- Men de er lette å se.


#40

Pøblis sa for siden:

Jamen, det er jo ikke unikt for vestkanten på noe som helst vis?!


#41

Dronningen sa for siden:

Jeg kjenner for lite til kulturen der, men vet jo litt om tendenser mellom ressurser og skoleprestasjoner. Men er det også sånn at de fra slike områder også presterer bedre i arbeidslivet? Er fokus på skole og framgang, i tillegg til klær/utstyr/framtoning? Bæres de på hendene til de får egen (godt betalt) jobb, og så kan de umiddelbart videreføre livsstilen, eller er de avhengig av foreldrene sine lengre for å klare seg?

Det nærmeste jeg kommer er å betrakte studentene på BI, som har lokaler nært oss. Det synes som en 'uniform' er på plass fra første skoledag. Er det så enkelt tenker jeg? Er du 'sånn' med en gang?

Jeg hengte meg litt opp i dette:

"Pengene kommer mest fra foreldrene hans, men han tjener litt penger selv ved å jobbe på bensinstasjon".

Vedkommende jobber jo litt, men vil jo egentlig ikke lære å klare seg selv, og gradvis klatre oppover. Men kanskje de ikke trenger det?

I min tid tjente jeg penger for å kjøpe skolebøkene mine selv bl.a. :rugg rugg: (men sekk fikk jeg visst)


#42

Pøblis sa for siden:

Men dette er jo den ene personen - du kan jo ikke generalisere utfra hva en ung gutt forteller?

Hvis du gjør det bra opp igjennom hele skolesystemet, er trenden at du klarer deg godt videre i i forhold til utdannoing/yrkesaktivitet, ja.


#43

Bille sa for siden:

Dessverre er det mange som tror det ja. Og tror at foreldrene gir helt F, er fraværende og viser kjærlighet med penger.

#44

Dronningen sa for siden:

Nei, spurte litt generelt først, og dro så inn bare noe jeg stusset på. Jeg tenkte kanskje noe visste mer om dette. Klarer de å bevare livsstilen videre inn i voksenverden? Det var egentlig bare det jeg lurte på. Og hvordan klarer de det? Du skal ikke strekke deg veldig langt heller, før et relativt høyt forbruk + daglige utgifter knyttet til det å klare seg selv, utgjør mer enn startlønn i enkelte yrker.


#45

Zulu sa for siden:

Neida, ikke press i seg selv, bare denne typen press. Som Toffskij sa det:


#46

HSJ73 sa for siden:

Jeg kjenner at jeg blir provosert (og denne tråden er egentlig bare en påminnelse) over at det liksom er så greit å rakke ned på Oslo vest og beboerne her. Det er liksom greit å være fordomsfull så lenge oppgulpet går i den vindretningen. Jeg bor på vestkanten, men er vokst opp i en bygd på Vestlandet. Også der var det merkepress da jeg var ung (på 80-tallet). Ja, det er muligens et annet nivå på Oslo vest likevel, og ja, det er elementer her jeg i mitt folkelige bygdesinn ikke er helt tilpass med.

Men tendensen til å skjære alle over én kam er tydelig og utbredt, og det er nesten på grensen til mobbing de holdningene jeg møter blant folk som bor andre steder i Oslo (og utenbys). Det er mulig jeg blir støtt fordi jeg ikkje kjenner meg igjen i fordommene, kanskje fordi jeg innerst inne er ei bygdejente fra Vestlandet fremdeles. Det var en tilfeldighet at vi slo oss ned på vestkanten i sin tid, og på det tidspunktet ante jeg ikke, i mitt enfoldige sinn, at øst/vest-polariseringen skulle være så påtagelig.

Oslo vest er så mangt. Noen har avsindig med penger, og barna deres kan flashe de dyreste merkene langt ned i barneskolealder. Og det er disse som viser i landskapet, antagelig. Den svære andelen "normalt" møblerte familier er det sikkert ikke så interessant å snakke om.


#47

Lisa sa for siden:

No offense men tror ikke du er helt oppdatert på Mulberry priser. 11 000 kr er overhode ikke uvanlig. De har alltid vært dyre vesker men siste 5-6 årene har de gått betraktlig opp i pris.
Jeg tviler ikke på at mange kjøper vesker i utlandet men når det er sagt, både Mulberry og Louis Vuitton i Akersgata har aldri solgt så mange vesker i Norge som de gjør nå. Mao helt i tråd men økningen i antall folk med betydelig inntekt her i landet (byen).


#48

HSJ73 sa for siden:

Og gutten i artikkelen det linkes til, er fra Vestby. Vel er det et "vest" der, men for uinnvidde ligger Vestby i Akershus, ikke så langt fra grensen til Østfold.


#49

Lisa sa for siden:

Greit å rakke ned på Oslo Vest? Herregud, jeg vil påstå media, inkl NRK i kanskje 1 av 10 tilfeller rakker ned og kategoriserer Oslo Vest i forhold til Oslo Øst. Nesten alt skit som skrives handler om Oslo Øst, det er ingen grense for svartmalilng om det så gjelder skoler, kriminalitet, integrering, levekår eller you name it. Nei vettu hva, JEG er fed up av svartmaling så om det kommer en liten artikkel innemellom som peker på en trend på vestkanten folk kan le av sier jeg bare - DEAL WITH IT.

Jeg er ikke fra Oslo engang men det går nesten ikke en dag jeg ikke himler med øynene over svartmalingen over Oslo Øst her til lands, både i lokale og nasjonale medier.


#50

Pøblis sa for siden:

Helt enig i alt du sier fra start til mål, her. :nemlig:

Også er det helt utroloi morsomt at gutten er fra Vestby. :rofl: Det er virkelig ikke på noen måte vestkanten, altså.


#51

Pøblis sa for siden:

Seriøst? :dåne:


#52

Darth sa for siden:

Virker som om folk på Oslo vest er litt følsomme.


#53

Tallulah sa for siden:

Jupp. Når alle chavsa begynte med Mulberry måtte de sette opp prisen.


#54

Lisa sa for siden:

Yep, skjedde jo også med Burberry tilbake i tid.


#55

Pøblis sa for siden:

Hvis man leser artikkelen så står det ingen steder at ungdommene som handler faktisk er fra vestkanten. :fnise:

Han ene går på handelsgym, mens han som skal skifte over fra Louis vuitton til Mulberry altså bor på Vestby.

Og @Darth: Jepp, vi er veldig følsomme. Vi får utdelt flortynn sensibel hud når vi har meldt flytting til Oslo 2, 3 og 7 og 8 eller Bærum, alle som en. :nemlig:


#56

Lisa sa for siden:

Helt HELT seriøst. :knegg:

Jeg synes det er så latterlig at folk tar seg nær av en slik ting for hvis man ser på det i et fugleperspektiv - så tror jeg vi alle er enige om at media skriver mye mer negativt om Oslo Øst en Oslo Vest. Kategorisering og generalisering av denne type får de som bor på Oslo Vest også tåle.


#57

Røverdatter sa for siden:

Den ene artikkelen har i tittelen at dette handler om vestkantungdom selv om han ene som avbildet i LV-butikken er fra Vestby. Den andre artikkelen handler om en skole på Nordstrand. Jeg tror ikke at dette er ment å være artikler om hvilke som helst ungdommer hvor som helst i Oslo. :humre:


#58

Vianne Rocher sa for siden:

Nå er ikke jeg fra Oslo. Men mitt inntrykk fra en som ser det utenfra, synes jeg ikke du treffer helt.
Jeg synes faktisk nyanseringen av Oslo øst er større enn bildet man får av hvordan det er på vestkanten. Øst blir frontet med mye av det du beskriver, men også som trendy, flerkulturell(i positivt fortegn), mer sosialt aksepterende, bedre moral og verdier. Noe for alle, rett og slett.
Jeg sier ikke at jeg synes så synd på dem, men vestkantens innbyggere er tydeligvis dømt til å leve med et ekskluderende rikingstigma: Alle er rike, de forfekter rå materialisme og ungene er ufyselig bortskjemte og ikke egnet for noe annet enn å motta arv når de blir voksne.


#59

Lisa sa for siden:

Men hallo, dette er Norge. Selvfølgelig er det IKKE greit å bruke 11 000 kr på veske til barnet ditt selv om du tjener 135 000 kr pluss per mnd. Det er ikke nok folk med denne type innekt og forbruk her enda til at det er stuerent. Det er kun ok innenfor de kretser det er utbredt.


#60

Pøblis sa for siden:

Jeg synes det er mest synd at folk faktisk går på slike generaliseringer. Jeg bodde i bydel Alna i årevis uten å se snurten av kriminalitet - og jeg har bodd i Bærum i årevis uten å se snurten av snobbejålene noen hevder bor der.


#61

noen sa for siden:

Relevant artikkel på forskning.no:


#62

Lisa sa for siden:

Ok, men da spør jeg, - leser du Aftenposten eller ser på Dagsrevyen? Jeg vil nesten kalle det kampanjejournalistikk - de har konsekvent svartmalt Oslo Øst gjennom flere år nå og jeg kan ikke huske å ha sett noe tilsvarende kategorisering av type Oslo Vest du beskriver. Jeg tror ikke det ville være vanskelig å finne belegg for det jeg sier og jeg tror noe av grunnen til at folk i Norge er så paranoide hva angår innvandring er at de faktisk tror på alt de leser i aviser og ser på Dagsrevyen. (Lørdagsrevyen har hatt utallige "doom and gloom" reportasjer fra Groruddalen siste året. Det er konsekvent negative historier, de påpeker aldri positive ting som at folk i økende grad eier bolig osv.).

Det trendyaspektet du viser til er kun forbeholdt et lite område av Oslo Øst hvis du ser det i det store bilde og det området er nesten som sentrum å regne.


#63

Lavender sa for siden:

Det har du rett i. Jeg har ikke sett på Mullberry priser siden Alexa ble lansert. Oi, de var dyre.


#64

Pøblis sa for siden:

Det stemmer også med mitt inntrykk og det er derfor jeg blir lei meg, faktisk. Der jeg bor er det virkleig ressurssterke folk - og slett ikke bare arvinger. Det er ofte folk med høy utdanning som har gjort og gjør det bra. det er køer med folk som stiller opp på barnas aktiviteter, og barna er overhodet ikke bortskjemte snørrunger - men blir ofte fremstilt slik på en utrolig endimensjonal måte. Og det er stigmatiserende så det holder. Jeg vil ikke at min tiåring skal sees på som en bortskjemt drittunge bare fordi hun har feil postnummer. Og det er faktisk ikke slik at jo rikere foreldrene er, jo mer går barna for lut og kaldt vann, altså. Man kan være både rik og klok og snill og flink samtidig, faktisk. :ja:


#65

Drømmedama sa for siden:

Greia er vel at dyre designermerker selger som hakka møkk, og at stadig yngre ungdommer er blant kundene. Og de fleste av disse ungdommene har sikkert velstående foreldre og ferdes også i et miljø der mange andre også har disse veskene/jakkene/whatever. Jeg vet ikke hva som er så nytt med dette, er det ikke slik det alltid har vært?
Nå er ikke Vestby vestkant og selv om det sikkert er mye press på østkanten også, kan jeg vedde LV-vesken min på at det er langt flere Mulberryvesker og 7000-kroners jakker på en skole i Oslo Vest/Bærum enn på en skole i Groruddalen.


#66

Nip sa for siden:

Enig, tror norsk standar ligger rimelig mye lavere enn det :)

Vi også synes det var kult med dyre merkeklær i ungdomslader, men som Hamarbønder som vi er var det snakk om Miss sixty bukser til 1000 kr eller "svindyre" merker som quiksilver osv...

I bærum ligger lista sikkert noen hakk over og de merkene jeg ser på som dyre er sikkert billig og helt feil for metroseksuelle i storbyen :)


#67

Lisa sa for siden:

Det er nok ikke på langt nær så stigmatiserende som det ville være på et tilsvarende sted i Groruddalen. Se for deg arbeidsgiver til datteren din mange år frem i tid - hvilke assosiasjoner tror du stedet der dere bor nå vil gi i forhold til f.eks Alna? Jeg vil våge å påsta at der dere bor nå vil telle i positivt favør, ikke andre veien. Her i Øst har svartmalingen og alt negativt fokus blitt så ekstremt at jeg føler jeg må forholde meg til hvilke skole det er ok eller ikke å gå på i forhold til "hvordan" det vil påvirke skolevalg og muligheter for datteren min i fremtiden.

Så la oss være enige i at postnummer kan være stigmatiserende begge veier men at konsekvensen av "fint" eller "tungt belastet" postnummer kan slå veldig ulikt ut.


#68

Bluen sa for siden:

Ja, det er som kjent bedre å være rik og frisk enn fattig og syk. :giggle:


#69

Vianne Rocher sa for siden:

Ja. Jeg leser Aftenposten og ser Dagsrevyen, og det helt uten å ha tatt klassereisen:knegg:. Aftenposten trykker jo denne artikkelen i dag. For noen uker siden hadde de en artikkel om kids, riktignok på Nordstrand ("vestkanten på østkanten" lever vel strengt tatt under samme stigma som den ordentlige vestkanten? ) som gikk rundt i CG o.l. For litt lengre siden var det en sak om at barna på vestkanten var underernærte. Da uttalte en eller annen at dette nok var på grunn av fokuset på helse og utseende på de kanter av byen. Dette er alle eksempler som er med å forme måten vi ser på folk som bor der. Også kan man le litt over luksusproblemene deres også :knegg:.

Poenget mitt var at østkanten fremstår som mer nyansert, fra mitt ståsted. Frognerfruer og vestkantungdom kan bare bety en ting.


#70

Tallulah sa for siden:

Nei, dette stemmer ikke helt. Det er noen få sentrumsbydeler som beskrives slik. Dette er de gamle arbeiderklassebydelene, og folk utenfra oppfatter nok dette som "østkanten" fremdeles. Den sosiokulturelle østkanten er mer Holmlia, deler av Groruddalen og Oslo sørøst, med en liten enklave rundt Tøyen og Møllergata.


#71

Snippa sa for siden:

Det er da vel ingen tvil om at særlig vestkantungdom stort sett går i CG eller Parajumper, og at de mer eller mindre plutselig har oppdaget Mulberry?
Jeg har selv en vgs-elev i Akershus, datter av venninne på vgs i Oslo sentrum og tantebarn på Oslo vest. Vi snakket om dette med Mulberry og Parajumper/C Gher om dagen, faktisk. Det var et problem for tantebarnet at de bare var to stykker som IKKE hadde det i klassen, hun i sentrum fortalte at der hadde de fleste CG men ikke dyre vesker, mens mi gjerne skulle hatt Mulberry-veske (som hun skjønner veldig godt at hun ikke får), men dåner litt av de med kjempedyre jakker.

Forøvrig har jeg jobba på den eneste skolen som anses som litt snobbete i mitt område. Der snakket vi om merker i sosiologiklassen. Uttalelsen som satt igjen hos meg, var "Vi ser jo ikke direkte NED på de som handler på HM og sånn, men det er jo ikke noe VI ville gjort lissom".


#72

Vianne Rocher sa for siden:

Det stemmer nok. Jeg er jo ikke lokalkjent.
Men jeg skrev jo også at mitt inntrykk er mer nyansert når det kommer til østkanten. Jeg tenker ikke utelukkende "sosiale problemer" når jeg hører østkanten, selv om jeg vet at dette er en del av bildet.


#73

Tallulah sa for siden:

Nei, og de aller færreste tenker utelukkende "uansvarlige rikingforeldre som skjemmer bort barna sine" når de tenker på bydelene fra St. Hanshaugen til Holmenkollen. Så nyansene i hvordan man tenker om "vestkanten" (og hva man kaller vestkanten) finnes her også.


#74

Pøblis sa for siden:

Det er jo slik det burde være. Men når man leser enkelte innlegg i denne debatten, så har jo enkelte debattanter et veldig stereotypt bilde av vestkantfolk.


#75

Tallulah sa for siden:

Ja, og i andre tråder har andre et stereotypt bilde av østkanten. Same same.


#76

Pøblis sa for siden:

:ja: Jepp. Og så blir jeg litt satt ut av begge deler, ekte hybrid som jeg er. Øst eller vest - jeg har bodd der, liksom. Furuset og Nordberg og Bærum og Bjørndal. Pøbelsara has lived everywhere. :nemlig:


#77

Tallulah sa for siden:

Ja, det ene er ikke mer sjarmerende enn den andre. Men generelt sett vil jeg ikke si at det heller ikke er spesiell overvekt av det ene framfor det andre.

Jeg vil heller si at det er generell skepsis til miljøer på andre steder enn man bor selv.


#78

Fløyel sa for siden:

Det ble mye å sitere her - jeg er enig i alt Pøbelsara skriver her.

Jeg er født og oppvokst på vestkanten og jeg må ha vært utrolig blind når jeg vokste opp. Jeg ser også på mine venner som har blitt boende igjen der og jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i hva enkelte her beskriver, men registrerer at fordommene lever i beste velgående, dessverre. Ja, det finnes! Er det utbredt? Nei!
Det blir omtrent like generaliserende og si at ALLE som bor på østkanten er dophuer og NAV'ere! Beklager, men jeg blir faktisk provosert, som alltid når denne type generalisering-diskusjoner dukker opp.


#79

Njulaif sa for siden:

Jeg bor på Oslo Vest (Frogner) og jobber på Grorud. Jeg er veldig glad i begge delene av byen, og jeg må si at jeg ikke kjenner meg igjen i de beskrivelsene du har av svartmalingen av Oslo Øst i mediene (og jeg leser både Aftenposten og Dagsavisen og ser på nyheter på TV). Derimot så leser jeg mange positive artikler om den store "oppgraderingen" som har skjedd i Groruddalen som følge av Groruddalssatsingen i Oslo Kommune de siste årene bl.a. Mulig jeg legger merke til dette fordi jeg tilbringer så mye tid i Groruddalen pga jobb og også får med meg dette via lokalavisene her, men dog. Jeg tenker dessuten at det at det i perioder blir lagt fokus på "negativ" utvikling på Østkanten i media, har vært hovedårsaken til at Groruddalssatsingen ble satt i gang, så det er nå heller ikke bare negativt at man setter fokus på ting.

Ellers synes jeg generelt at stigmaene og folks oppfatninger av begge deler av byen er sterkt overdrevet, men føler også definitivt at det er mer "akseptert" å ha en generell negativ holdning til de på Vestkanten fordi de liksom ikke er en del av "oss vanlige folk". Det synes jeg er synd, fordi jeg kjenner og observerer svært få i min del av Frogner som passer inn i den stereotypen som er etablert om Vestkantfolk. Jeg føler heller ikke at jeg passer spesielt godt inn i den stereotypen.

Endret for å si:
Jeg har også inngiftet familie som bor på Østkantens svar på Vestkanten; Bekkelaget/Nordstrand. Der har jeg over mange år vært flue på veggen til oppveksten av familiens unge håpefulle og deres venner. Synes ikke at jeg observerer noen slike tendenser som blir skissert i artikkelen ift dyre merkeklær og vesker. De ønsker seg det? Definitivt. Har de det (altså klær i denne prisklassen)? Ingen så langt jeg har observert til nå. Merkeklær har de definitivt, men ikke mer enn det jeg har inntrykk av at er vanlig på Østkanten.


#80

Lisa sa for siden:

Så du synes Aftenposten og de seriene om skolene og "hvit flukt" reportasjene som Lørdagsrevyen har hatt ikke er "stigmatiserende" for Groruddalen? Hva med fokuset på bilbranner i det siste, eller økende fattigdom osv osv. Har du et eksempel fra Aftenposten eller Dagsavisen fra siste 3 mnd med en positiv historie fra Groruddalen? Jeg kan ikke huske å ha lest en eneste en og jeg har både Aftenposten og Dagsavisen på døra. Det som slår meg hele tiden er svartmalingen og mangel på nyanser. Hvis du sier ordet Groruddalen til en hvilke som helst innbygger i Norge vil jeg tro, på grunn av mediabilde skapt de siste fem årene, de aller fleste vil få negative assosiasjoner. Igjen, fugleperspektivet ...


#81

Mamari sa for siden:

static.universitas.no/docs/pdf/universitas_2011-19_velkomstbilag.pdf

Kanskje en liten avsporing men jeg humrer fortsatt av denne reportasjen fra 2011 som stod i Universitas (side 5) av Anita Tørraasen som gir det gåde rådet til studenter om å unngå å gå med sekk fordi hun syns det er "kleint å gå med sekk når man er over tyve år gammel" Tror hun fikk nokså mye oppmerksomhet rundt innlegget sitt:)


#82

Tjorven sa for siden:

Men synes du ikke at det er forskjell i klesstil (og pris på klær) i øst og vest heller?

Jeg holder meg mest på østkanten eller i sentrum. De gangene jeg går på kafe på vestkanten blir jeg forundret over hvor annerledes de ser ut. Da tenker jeg på småbarnsfamilier som min egen. Men det er sikkert også sånn at jeg legger mer merke til den ene familien som sitter der med tre gutter i alderen 3-9 år med v-halset genser og burberryskjorte enn de 4 familiene som ikke er særlig annerledes kledd enn meg og mine unger.


#83

Lykken sa for siden:

Jeg skal love dere at det er mer stigmatiserende å komme ut i arbeidslivet i Oslo i f.eks finansmiljøet og være fra østkanten, spesielt Groruddalen, enn å komme fra vest. Det gjelder både "innfødte" vestkantfolk og innflyttede vestlendinger etc.
Det er litt sånn: Oj, går det an å være oppegående og normalt, ikke harry og med utdannelse derfra da...Og man er da mye mer disponert for å få narkomane barn på Grorud enn på Smestad.


#84

Pøblis sa for siden:

Vi kjører kappahl/HM/Wow og det gjør venninnene til pøbelprinsessen også. Mammaene i klassen kjører litt FP-stil, egentlig. Boden, Desigual, FP-parkas og ellers mye sportsklær.


#85

Mamari sa for siden:

Jeg legger også merke til stilforskjeller når jeg er på vestkantkafe ja (for meg Frogner området når jeg besøker familiemedlem) Registrer med nysgjerrig forundring at det florerer med Burberry, Scotch r'belle (you name it) antrukkede barn fra topp til tå. Det bare er slik og har alltid vært sånn. Det gjør meg ingenting og jeg føler meg heller ikke som en alien om jeg ikke er antrukket slik. Syns også høfligheten eller vennligheten om du vil er stor på vestkanten.


#86

Toffskij sa for siden:

Jeg har kommet fra østkantskole til blandet sentrumsskole en gang, og ble fascinert-skremt av noen grupperinger på den nye skolen som faktisk gikk rundt og målte andre etter hva foreldrene tjente. Sånt var det virkelig ikke noe av der jeg kom fra. Til gjengjeld hadde alle på skolen langt bedre folkeskikk enn jeg var vant til (også når de ville være ubehagelige, a bland and deadly courtesy!), så det er ikke som om det ikke var massevis av fordeler også. Men jeg opplevde det som en kulturforskjell av dimensjoner, hvor penger helt klart var en av parametrene, og jeg tror ikke det har blitt så veldig annerledes.


#87

Fløyel sa for siden:

Jeg kom fra vestkantskole og gikk siste året på "østkant"-skole (Sandaker), jeg har ALDRI blitt så dårlig behandlet og møtt med så mange fordommer som jeg gjorde når jeg kom til den skolen. Jeg fikk ingen venner i klassen, alle hadde en forhåndsdømt mening om meg (jeg kom fra Frogner videregående, den ble nedlagt i 2. klasse) og jeg ble stadig informert om at språket mitt var HELT HELT feil, alt jeg sa, gjorde, kledde meg med var feil-feil-feil. De hadde 20-års jubileum for noen år tilbake, selv dit ble ikke jeg invitert.

Flere har forsøkt å legge meg til som "venn" på facebook nå som voksne, sorry - var ikke venner da - heller ikke nå! Jeg har møtt ett par av de i voksen alder, nei, jeg hilser ikke. Så ja, jeg har såre minner fra videregåendeskole, de møtte meg med dritt, før de ble kjent med meg var jeg allerede dømt og de behandlet meg som dritt. Så jeg tror kanskje fordommene går begge veier, dessverre. Så etter ett halvt år bestemte jeg meg for at russetiden min skulle jeg f... ikke feire med den gjengen - det også fikk jeg kritikk for. Jeg feiret med mine venner fra gamle skoler - da fra vestkanten. Makan til forhåndsdømming har jeg ikke opplevd hverken før eller siden. Hvem planter disse fordommene i hodet på folk?

"Du skal ikke dømme en bok etter dens cover" - says who??

Jeg kjenner jeg blir så forbannet at jeg nesten spyr når jeg leser fordommene og generaliseringen som er blant folk.

Ungdomskjæresten min fra jeg var 16-20 år var fra østkanten, INGEN av mine venner fra den forhatte vestkanten løftet så mye som ett øyenbryn pga hvor han kom fra, hva han kledde seg i eller hvordan han snakket. Men hans venner??


#88

Hyacinth sa for siden:

Det slo meg også da jeg scrollet nedover her. Jeg blir faktisk provosert over st noen insuinerer at jeg har fordommer mot vestkantungdom siden jeg startet tråden. Det var overhodet ikke i mine tanker! Det var mer et "ungdommen nå til dags"-innlegg. Om de bor her i Stavanger eller i Vestby kunne ikke brydd meg mindre, dessuten har jeg ingen anelse om hvor de bor, all den tid jeg ikke kjenner noen ungdommer. (Jeg kjenner faktisk ingen, når jeg tenker meg om. :dåne: )


#89

Tallulah sa for siden:

Jeg tviler ikke på historien din, Fløyel. Jeg vet ikke helt når dette var, men Sandaker var nok befolket av mange med store fordommer mot vestkanten. Det er nok noen forklaringsnøkler der som jeg ikke orker å gå helt inn på, men det er ingen unnskyldning altså. Åpen og grei bør man være, uansett.


#90

Pøblis sa for siden:

:fnise: Og det var et "ungdommen-nå-til-dags"-innlegg så det holdt også.

Men det er faktisk endel fordomsfulle innlegg her, altså. Og jeg kjenner ganske mange ungdommer og jeg kan berolige deg med at jeg synhes det er håp også for kommende generasjoner - og jeg kjenner ungdommer fra både øst- og vestkanten. Men jeg har hørt litt av hvert om siddis-ungdommen, altså. De er visst så vant til oljå og alt som følger med at de har fått et lite realistisk syn på både Livet og Penger. :nemlig:


#91

Hyacinth sa for siden:

Forundrer meg ikke, folk har kvalmt mye penger i denne byen.


#92

Hyacinth sa for siden:

Og selv om Sokrates også sa "ungdommen nå til dags", jeg er klar over det, så er jeg faktisk litt seriøs. Hvordan skal det gå med mennesker som venner seg til en sånn livsstil allerede som femtenåringer? De har ingen forutsetninger for å vite hvordan et ansvarlig liv er når de får ting så de grader opp i hendene.


#93

Pøblis sa for siden:

Jeg bare tøyset, Hyacinth. :dulte: Og dessuten tror jeg ikke at penger er roten til alt ondt, heller. Hvorfor sier du kvalmt mye?


#94

Bokormen sa for siden:

Akkurat det kan overføres til mange andre området enn økonomi også, og en del, til dels mange, foreldre har enten planer om å ordne opp for ungene til de er godt voksne, eller de er rett og slett veldig sløve. Det er mange rare former for ansvarsfraskrivelse, alt fra at "vi har jo bare ett barn, og da blir det bare slik" til at det er så mye enklere og raskere å bare ordne opp og bla opp og stakkars, h*n er bare 11/15/23.


#95

Hyacinth sa for siden:

Fordi jeg synes de har kvalmt mye penger. Jeg bor midt i et av Norges dyreste boligområder. Jeg er lærer. Mannen også. Folk rundt her har millioninntekter, kjører SUV-er og har tre hytter og noen av dem (ikke alle) en ovenfra og ned-holdning. Jeg har faktisk blitt møtt med fordommer mot boligen vi bor i. Den er en enebolig, men liten og ligger tett. Det er mulig det er merkepress på skolen til ungene, men jeg har en autistjente som ikke får sånt med seg og derfor aner jeg ikke noe om det.


#96

Hyacinth sa for siden:

Ja.


#97

Pøblis sa for siden:

De fleste lærer, faktisk. Og jeg tror heller ikke det er så vanlig at barn/unge får boltre seg i designervesker til titusener av kroner heller. :stårpåmitt:

De aller fleste foreldre jeg kjenner har som mål at barna skal bli sitand til å ta vare på seg selv etterhvert - opg det tror jeg de aller fleste blir, også.


#98

SpetakkelRandi sa for siden:

Det er kvalmende. Flau over at foreldre godtar det. Det er som de der dunjakkene til 7000 som "alle" ungdommer gikk med her for et par år siden..

Det er en ekkel holdning man lærer ungdommene sine til å ha.


#99

Njulaif sa for siden:

Nei, jeg synes ikke det er "stigmatiserende" for Groruddalen spesielt, det må jeg innrømme. Nå er det sånn at det er enkelte skoler i det området som opplever at en overvekt av hvite familier tar barna sine ut av disse skolene, og det HAR vært en periode med mange bilbranner på Grorud. Skal man da la være å skrive om disse temaene fordi det kan virke stigmatiserende for bydelen? Det synes jeg er en veldig merkelig holdning til hva som bør og ikke bør skrives om i media. Jeg synes tvert imot at det viktig at slike temaer tas opp i media og settes fokus på, slik at det blir en debatt om hvorfor det er flukt fra skolene feks. Hvis ikke folk blir oppmerksomme på slikt, så får man heller ikke gjort noe med det.
Jeg har for øvrig ikke sett disse "hvit flukt"-reportasjene du nevner, så de kan jeg ikke uttale meg om.

Det samme gjelder jo den perioden avisene var fulle ang problematikken med manglende barnehageplasser på vestkanten, slik at veldig små barn ble busset fra vestkanten til barnehager på østkanten. Bare for å nevne det første som jeg kommer på i farten.

Og det er heller ikke min oppfatning at "folk flest" tenker i negative baner med en gang det er snakk om Groruddalen. Tvert imot er det stadig flere som får øynene opp for at dette er en del av byen med mange flotte boligområder og et område som har blomstret de siste årene.


#100

Njulaif sa for siden:

Hoi! Jeg synes det er rimelig sterkt å si at det er "kvalmende" at noen har en jakke som koster litt over "akseptabel" pris, og at dette betyr at man lærer ungdommene en ekkel holdning. :( Som flere før har nevnt i denne tråden, så er dette med dyre moteplagg et fenomen som ikke akkurat er nytt.

Jeg vet nå selv at jeg som forhåpentlig fremtidig "vestkantmor" (hvis vi nå fremdeles bor her da) ikke vil kaste dyre moteklær etter mine barn, men det vil definitivt skje at at evt unge håpefulle vil få et og annet av oss foreldre som er dyrere enn vi i utgangspunktet hadde sett for oss. Feks. en jakke. Slik jeg gjorde da jeg var ung og fikk både Levisbukse og Miletjakke selv om dette var helt overvettes dyrt på den tiden. Jeg vil likevel ha meg frabedt å få beskjed om at jeg lærer barna ekle holdninger av den grunn. Det blir å dra det litt for langt synes jeg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.