Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Krig i Europa i 2022?

#1

Heilo sa for siden:

Hva tenker FP om utviklinga i forholdet mellom Ukraina, Nato og Russland? Er det grunn til å frykte at sabelraslinga fører til noe mer?

Dagens nyheter om at Sverige nå øker sin militære beredskap som følge av økt militær aktivitet i sine nærområder er ganske bekymringsfull synes jeg.

www.nrk.no/nyheter/sverige-1.14892471


#2

Polyanna sa for siden:

Jeg får skikkelige assosiasjoner til første verdenskrig nå. Machogubber som ikke skal gi seg på tørre møkka. :gaah:


#3

Polyanna sa for siden:

Jeg blir også bekymret av økningen i alvorlige dataangrep. Det på Amedia er jo et direkte angrep på demokratiet. Og det i matforsyningen også. Det at fremmede makter faktisk klarer å hindre at vi får gitt ut aviser og får mat til butikkene!


#4

Heilo sa for siden:

Ja, det er veldig bekymringsfullt, og potensialet for skade på ulike samfunnsstrukturer er jo nesten uendelig. Hvis man f.eks. tar ned eksamenstjenestene på våren kan man lamme utdanningssystemet, hvis man tar ned nettbankene og betalingssystemene rammer man hele økonomien og folks grunnleggende tillit til disse systemene, osv osv. Jeg opplever at det har blitt større fokus på datasikkerhet på egen arbeidsplass bare det siste halvåret. Mye av det vi nå blir advart mot går stikk i mot utviklingen som har vært det siste tiåret, f.eks. når det gjelder enkeltheten av å ha med seg filer og tilganger til jobbsystemene på reise. Jeg tror vi har vært ekstremt naive og gjort oss selv veldig sårbare.


#5

Heilo sa for siden:

Ikke minst hvordan ingen egentlig har interesse av krig men tar små skritt i feil retning der ingen kan trå tilbake for å ikke miste ansikt. :skremt:


#6

Heilo sa for siden:

Og mens jeg skrev kom omtale av denne pressemeldinga på NRK, om at viktige funksjoner i pasientsystemene til OUS er ute av drift :
oslo-universitetssykehus.no/om-oss/nyheter/kriseledelse-satt-viktige-funksjoner-i-dips-er-ute-av-drift


#7

Fintdethei! sa for siden:

Jeg ble også skremt over nyheten at Sverige øker den militære beredskapen grunnet alle de russiske militærskipene som befinner seg i Østersjøen. Håper de gamle mannfolka tar til vett og finner seg en fin Netflix-serie å bruke tiden sin på, i stedet.


#8

Maverick sa for siden:

Jeg får mer Kald Krig-vibb enn første verdenskrig. Opprustninga stresser meg og man skulle tro at den gjengen her nå kjente til konseptet "sikkerhetsdilemma" så godt at de kan snakke sammen i stedet for å drive og føle på hverandres våpenstyrke, men tydeligvis ikke.

Det er en påtagelig mye større bekymring enn pandemi, dette.


#9

Minerva sa for siden:

Jeg klarer ikke at dette også blir en tråd hvor du er tidlig ute med å se et hendelsesforløp vi aldri noensinne kunne forestilt oss, Heilo. :sukk:

Som tråden du startet for ganske nøyaktig 2 år siden.


#10

Maverick sa for siden:

Haha Minerva, jeg vurderte å starte denne tråden for et par dager siden og ble bekymra for jinxing. :knegg:


#11

Heilo sa for siden:

:runforthehills:


#12

Milfrid sa for siden:

:sukk: Tenkte på det. For vi var ikke bekymret for pandemi.

Jeg er bekymret.


#13

Heilo sa for siden:

Altså, jeg er kronisk bekymret. Jeg får som regel heldigvis ikke rett.


#14

Maverick sa for siden:

Altså, på onsdag forsøkte jeg å muntre opp et par kollegaer med å referere til Historiepodden og deres referering til at pandemier historisk varer et par år, pluss minus litt. Og når de snakket om «men så kommer finanskrise og alt sånt», så fortsatte jeg med «men det er topp for oss, de fleste kriser er positive for vår bransje, brød og sirkus til folket og så videre - kanskje med unntak for krig», og så åpna jeg NRK og toppsaken var «større fare for krig i Europa enn på 30 år».

Så den oppmuntringa gikk litt så som så, kan man si.



#16

Minerva sa for siden:

Ja. Jeg ligger med koronaviruset i kroppen as we speak, så jeg fikk litt sånn full-circle-moment.


#17

Pøblis sa for siden:

Det er noen tråder på dette forumet som utvikler seg i samtid med store hendelser - sånn som det første pandemitråden, tråden 22. juli og Trump-tråden. Dette er jo materiale som kan være interessant for ettertiden, jeg synes det er spennende å lese dem nå allerede.

Blir det tatt vare på? Bør det tas vare på? Kan det tas vare på? (Som historisk dokumentasjon?)


#18

Appelsin sa for siden:

Jeg er fornøyd med svaret mitt i Heilos forrige bekymringstråd.

Jeg synes det er en ekkel situasjon nå, Ukraina, NATO, Russland. Men jeg føler det nok ikke på kroppen foreløpig, selv jeg har langt ifra har lyst til å være med i noen som helst krig.


#19

Mex sa for siden:

Jeg syns denne sabelraslingen er ubehagelig, og jeg frykter egentlig at Russland gjentar «suksessen» med Krim. Krig, men ikke krig. Sånn smygende ullteppe. Og så klarer ingen å finne gode måter å stoppe det på. Vi blir stående på sidelinjen som tafatte mehe-er og oppdager for sent hva som skjer.


#20

Isprinsessen sa for siden:

Men har USA råd til å svi av så mye krutt i denne konflikten, de må også holde kontroll på Kina og det må forsåvidt Russland også.



#22

Heilo sa for siden:

Veldig interessant artikkel, Maverick!

En annen utfordring med situasjonen er jo at USA langt fra er en stabil aktør i seg selv. Det diskuteres nå i fullt alvor hvorvidt landet er på randen av borgerkrig. Hvis den Trump-tilknyttede delen av det republikanske partiet styrker seg betraktelig ved neste års midterms og det er grunn til å tro at Trump eller en versjon av Trump blir president fra 2024 kan man virkelig stille spørsmålstegn ved hvilken rolle landet kan forventes å spille i verden fremover.


#23

Charlie sa for siden:

Vil nødig bidra til konspirasjonsteorier, men å få USA til å implodere kunne jo også vært en effektiv krigsstrategi. :sukk:


#24

Teflona sa for siden:

Samtalene mellom Nato og Russland og USA og Russland om Ukraina gir ganske uheldige flashbacks til samtalene før 2.verdenskrig, heller ikke der var landet som konflikten stod om med på møtene. Håper ingen stoler mer på Putin enn på Hitler, ellers vil «peace in our time» få en gjentagelse.


#25

Polyanna sa for siden:

Det var nok ikke fordi Putin likte Trump så godt at Russland ville påvirke valget i 2016. De skjønte veldig godt at usa med Trump ville gå et stort skritt videre mot det kollapset som Mave’s artikkel beskriver.



#27

~TM~ sa for siden:

Også kan man jo legge til uroen i Bosnia her også.


#28

Mams sa for siden:

Det store problemet med Russland er at de hisser opp til situasjoner hvor de må være endel av løsningen og dermed kan fremstå som "den flinke og snille".


#29

Maverick sa for siden:

Jeg tror ikke Russland er superopptatt av å fremstå som flinke og snille, men jeg tror en amerikansk president som i motsetning til forgjengeren er mye mer opptatt av sterkt NATO og amerikansk tilstedeværelse utenfor egne grenser bidrar til at Russland i større grad viser muskler for å tydeliggjøre «vi er en superpower goddammit, ligg unna våre interesser», og så baller det på seg da.

Ikke at jeg tror Trump var løsningen på noe som helst, men offensiv utenrikspolitikk fra en side gir offensiv utenrikspolitikk fra flere sider.

Biden har tidligere vært tydelig på at han ønsket Ukraina som NATO-medlem. Ikke like mye nå men russiske elefanter glemmer ikke.


#30

Polyanna sa for siden:

Russland har også en diplomatisk tradisjon litt i samme gata som den franske, der de ser på seg selv som noen som bidrar til å finne pragmatiske løsninger. Sammen med mange gamle, gamle allianser.

Men helt enig, det er klart at NATOs muskelfleksing bidrar på sitt vis. Det er litt damned if you do, damned if you don't, da. Han har jo holdt på øst i Ukraina gjennom hele Trump-perioden også, men kommet unna med det. Skal man la ham "holde på", for fredens skyld? Eller fortsetter han, hvis man gir ham lillefingeren?

Det at NATO forbeholder seg retten til kanskje, kanskje ikke, en gang sette ut atomvåpen i Ukraina, er jo som når Sovjet mente de kunne sette ut raketter på Cuba...


#31

Hjertensfryd sa for siden:

Kan nokon veldig enkelt og kort forklare meg kvifor Russland vil ta Ukraina?


#32

Isprinsessen sa for siden:

Sikre gass leveranse til Europa som går gjennom Ukraina og tilgang til sjøen. (Mulig jeg tar feil)



#34

Mex sa for siden:

Dette har vært jobbet med å få på plass lenge, men tror det har blitt prioritert med tanke på den kommende Cold Response øvelsen;
www.forsvaret.no/om-forsvaret/operasjoner-og-ovelser/ovelser/cr22

Jeg kjenner litt på at denne øvelsen i år fort kan bli provoserende for Russland. Selv om de vet om den, og de er også invitert som observatører.

Og så er det kanskje summen av de "små" tingene som bekymrer. Dette med at både Sverige og Finland også settes i en skvis nå.
At det flys droner over viktige lokasjoner i Sverige (dog ikke bevist at det er Russland.. men..); www.nrk.no/nyheter/svensk-politi-etterforsker-drone-flygning-1.15813939
At det er økt hackerangrep i Norge det siste året;
www.nrk.no/norge/de-storste-hackerangrepene-i-norge-i-ar-1.15790487
(dog, mange av disse er nok fra andre land en Russland, men man kom jo frem til at hackerangrepet mot regjeringen i 2020 var fra Russland)
direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/erna-om-russland-hacking-viktig-at-norge-er-tydelig.5ea-YUl6I

Jeg får en følelse av at Russland prøver å teste ut nabolandene sine på alle måter nå. De mobiliserer, de tester og legger planer .. føler jeg da. Det kan jo også hende at de mobiliserer og tester, bare for å vise at de er store og sterke.


#35

Polyanna sa for siden:

Det at det svever droner over kjernekraftverkene, syns jeg faktisk var veldig ekkelt. Dobbeltsjekket at vi har jod-tabletter. :nemlig:


#36

Malama sa for siden:

Det svevet en drone utenfor her også tidliger i uka, samtiig med at det fløy F16 rundt her.

Sistnenvte var "trening og forflytting av jagerfly i forbindelse med utfasin av F16" (og en lokal flyger, det er ikke førte gang de helt tilfeldig øver formasjonsflyging, lav flyging eller whatnot rett over sunnmøre gitt. )

Førstnevnte var nok heldigvis bare naboen sin som han tar bilder med.

Men ja, jeg liker ikke det jeg leser i avisene, verken om droner eller hackere eller annet, et er mange småting som summerer seg opp til en uggen følelse.


#37

Mex sa for siden:

Ingen god artikkel, men den tar likevel for seg et viktig moment - Sverige ruster opp med militær tilstedeværelse på Gotland;
www.tv2.no/nyheter/14502753/


#38

emm sa for siden:

Krig, pandemi, kraftkrise..listen er lang. Nå er det nok, synes alt rister i grunnvollene.


#39

Billa sa for siden:

Passet veldig dårlig at Storesøster minner meg på at som en som har utført førstegangstjenesten i HMKG, er du innrullert og tilknyttet Garden i 3 år. Hun blir altså dimmitert denne uken, men er fortsatt å regne som gardist med de plikter det innebærer ved konflikt (med stridstrening bestående av å løpe rundt i skogen bak Huseby og rope "pang pang"...)Resten av forsvaret knyttes opp mot Heimevernet. Liker ikke situasjonen nå, men håper det er tiurleik blant voksne menn.



#41

Polyanna sa for siden:

Syns heller ikke det er superstas at eldste skal opp til Finnmark og inn i tjeneste som jeg tror handler mest om beredskap om russerne kommer. Menmen, vi kommer ikke så langt. Jeg tror ikke det. (Men kom på at han skal få med seg jodtabletter)


#42

Mams sa for siden:

Yngste her i huset drar til GSV i Kirkenes tirsdag om han slipper igjennom på sesjonen de skal ha til uken.


#43

Floksa sa for siden:

Det er litt skremmende tider. Uro i Ukraina påvirker også matsikkerheten i Europa.
Svært mye matkorn dyrkes der. Kombinert med at svært mange kornbønder i Norge (og helt sikkert i andre land)ikke kommer til å gjødsel for matkvalitet på kornet i år på grunn av svært høye gjødselpriser. De har doblet seg siden i høst.
Begrensninger i mattilgangen og energimangel har utløst mange konflikter oppigjennom historien.


#44

Maverick sa for siden:

Ja, det baller jo på seg det her.

www.theglobeandmail.com/world/article-nato-sends-forces-to-eastern-europe-to-bolster-ukraine-and-allies-in/

Selvfølgelig på en måte vennlig av verdens supermakter at de, rett etter at jeg har pløyd gjennom pensum om nettopp dette, går for en "and now, let us demonstrate", men egentlig kunne de gjerne droppet det allikevel.

Tenker mitt om at guttungen skal i førstegangstjeneste i april (etter sesjon forrige uke) og at første base er Heimevernsbasen.


#45

Fintdethei! sa for siden:

Mhm, min er utplassert i Bardufoss, men de har fått beskjed om at de kan bli sendt til Porsanger om noen måneder.


#46

Polyanna sa for siden:

Ikke veldig vanlig at de flyr militærhelioptrene over Oslo, egentlig? Kom to over hodet mitt i sted. (Ikke det vanlige politihelikopteret som henger her støtt og stadig)


#47

veobra sa for siden:

Militærhelikoptre over Oslo er ikke veldig uvanlig heller. Det hender vi flyr til vinduene for å titte. De drønner på en helt annen måte enn disse små ambulansehelokoptrene. Vi hører det når det er de store som kommer, ofte flere sammen.


#48

Maverick sa for siden:

Det kan ha noe med Taliban å gjøre da. :jupp:


#49

Polyanna sa for siden:

Ja, det er ganske fascinerende, egentlig.

Vi har ofte politihelikopteret her, det letes ofte etter savnede i dalen og elven bak huset, og så er vi ikke så langt unna et fengsel der det hender folk stikker av.


#50

Polyanna sa for siden:

Ah, det er nok mer sannsynlig, ja.

Vet at de har økt luftaktiviteten i nord i forbindelse med situasjonen, men det virket litt underlig at de skulle fise rundt her nede. :knegg:


#51

Maverick sa for siden:

Politihelikopteret er her også støtt og stadig, men etter at beredskapssenteret kom borti høgget her så ble det oftere litt tyngre helikoptre også, som neppe har smågangsterne på Mortensrud som hovedfokus.


#52

veobra sa for siden:

Det er vel en viss aktivitet av diverse folk på Soria Moria også. Det er vel mer Taliban enn Putin som er greia i dag. Ikke at det er noe mindre fare for voldsomheter i den regionen heller. :sukk:


#53

gnuri sa for siden:

Jeg er bekymret. Jeg er også bekymret for at Serberne truer Bosnia.


#54

Maverick sa for siden:

Hvis man har virkelig lyst til å vite hvor man bør bekymre seg mer eller mindre, så er dette en ganske kul (eh) nettside:

www.crisisgroup.org/crisiswatch

... hvor man kan følge ymse konfliktområder via verdenskart og se hvor det går bedre og hvor det går dårligere. :jupp:


#55

Maverick sa for siden:

Det er litt siden amerikanerne ba amerikanere forlate Ukraina og jeg tenkte litt sånn "jaja, sabelrasling", men nå har en drøss europeiske land fulgt eksempelet - og nå også Norge. Det frarådes å være i Ukraina, eller i Russland innen 25 km fra den ukrainske grensen.

Jeg tror det smeller snart.


#56

Polyanna sa for siden:

Det virket litt som om det kunne tø litt opp etter møtet med Macron, men det ble kanskje ingenting? De to landene har jo lange diplomatiske tradisjoner. :vetikke:


#57

Martis sa for siden:

Jeg er redd du har rett.

Jeg kjenner at jeg kan for lite historie ifht Sovjetunionen. Eller generelt egentlig.
Men det er tragisk hvor ustabil verdensfreden er nå.


#58

Maverick sa for siden:

Ja, det gjorde det, men i dag ber da både Nederland og Sør-Korea (og Norge) sine innbyggere om å forlate landet. (Vet ikke hvordan jeg fikk Sør-Korea til å bli et europeisk land, jaja.) Og så skal det være et telefonmøte (man skulle tro de hadde Zoom, i det minste?) mellom en haug vestlige presidenter nå?

I tillegg til at Russland har fortsatt militærøvelsene med Hvite-Russland og flyttet flere styrker mot ukrainsk grense. I dag sa vel til og med Støre at det kunne blir aktuelt med styrking av norsk innsats i Øst-Europa, elns.



#60

Maverick sa for siden:

Denne er sykt interessant, hvertfall de 20 minuttene i midten der jeg har rukket å se så langt!

www.youtube.com/watch?v=CeQ4JigDQ0E

Fra introteksten:

Det er da med John Mearsheimer, Asle Toje og Stephen Wertheim (professorer hele bølingen), arrangert av Den Norske Atlanterhavskomitéen, og det er interessant å høre synspunkter om hvorfor dette ikke bare er Putin som er gæærn, lissom.


#61

Maverick sa for siden:

For å bidra enda litt mer til den gode helgestemningen, har Ukraina nå (i dag) gått fra å si "chill folkens, Russland er bare tøffe i trynet, de kommer ikke til å invadere, ro ned nå!", til å varsle at russisk-støttede separatister nå viser aktivitet og øvelser og at det begynner å bli riiiiimelig ukomfortabelt å ha hele grensa si omringet av russiske tanks.

(Jeg registrerer at jeg har littegrann å gå på når det kommer til formell akademisk tekst fortsatt, men dette var en tabloid oppsummering.)

HELDIGVIS har Biden sagt at han ikke sender amerikanske styrker, for som han sier, "that's a world war, when americans and russians start shooting at eachother", men samtidig slang han på at han håper at om Putin er så dum at han invaderer, er han i det minste smart nok til at han ikke setter amerikanske liv i fare.

Jaggu bra Kina er opptatt med OL just nu.


#62

Fintdethei! sa for siden:

Håper de behøver litt tid til å rydde opp etterpå, for det er neimen ikke lenge til OL er ferdig. Og sånn flaks med alle de amerikanske soldatene som skal på øvelse i nord Norge de neste ukene da. Kort vei østover, gitt.


#63

Strå sa for siden:

Jeg skjønner ikke noe. Er det her Krimhalvøya er et viktig konfliktproblem?


#64

Strå sa for siden:

Jepp, der huska jeg rett. Krimhalvøya hørte til Russland i 200 år før Sovjet bestemte at nå skulle Krim inn i Ukraina. Russland og halvparten av innbyggerne var aldri enige i det. Sånn sett skjønner jeg at Russland er sure fortsatt. Skummelt er det uansett.


#65

Polyanna sa for siden:

Krim har vi vel nå mer eller mindre vent oss til. De fleste ser jo at Russland på sett og vis har et visst hevd, men det er jo ørten land i verden som har et visst hevd på et eller annet, og vi kan jo ikke åpne for at de bare kan labbe inn og TA dem.

Men nå er de øst-Ukraina det står om. Russland vil ikke at de skal alliere seg for tett vestover og mot nato, fordi de da får nato for tett innpå seg. NATO mener at det må Ukraina få bestemme selv. Også fordi vi ikke kan la det være predendens, for blant annet Sverige og Finland.

Legg til at Ukraina alltid har vært en enormt viktig matprodusent (Europas kornkammer/sovjets kornkammer / det tredje riket kornkammer), så er vi der. Ja, og en og annen gassrørledning. Her har vi også en nøkkel til norsk kraftkrise.


#66

Maverick sa for siden:

Det litt fiffige er jo at Ukraina kan skyte en hvit pinn etter å få bli medlem av NATO, samme hvor mye de søker. Så det er en prinsippkrig, egentlig.



#68

him sa for siden:

Viktig geografisk beliggenhet. Isfri havn, svartehavsflåten. Rart å tenke på egentlig. Norge har "alltid" vært en sjøfartsnasjon og det har preget oss men nå har vi jo ikke marine. Men som alle vitsene på fb sier: Det er bare å sende inn tabkbåter!


#69

Maverick sa for siden:

I dette seminaret jeg linket til over her, som jeg regner med at alle koste seg med gjennom fredagskvelden, (knis), argumenterer John Mearsheimer (som er realist og derfor burde heie på hard front!) for en kompromissløsning hvor NATO erklærer at Ukraina ikke får være med, mot at Russland dropper Ukraina (og så vil han at Russland og USA skal danne felles front mot Kina i stedet, der slo realismen inn igjen gitt), men det blir jo igjen kritisert for å være appeasment og Chamberlaine og München all over again (dette er vel en av de få gangene man kan forsvare å Hitle en debatt).

Spørs om Finland og Sverige ville blitt så begeistret for det. Og alle gir beng i hva Ukraina vil, da.


#70

Strå sa for siden:

Jeg er litt blånn ser jeg. Men uansett så må jeg innrømme at jeg synes det er skummelt hele greia.


#71

Polyanna sa for siden:

Hva mener du når du sier at vi ikke har marine? Vi mangler riktignok en fregatt, men det er da fire igjen, pluss ubåter og korvetter og minefartøy og sikkert ting jeg ikke vet hva heter.


#72

~TM~ sa for siden:

Det er vel bare Kystsartilleriet som ble lagt ned. Marine har vi.


#73

~TM~ sa for siden:

Jeg får ikke åpnet den lenken. Kan du sende den som enkel lenke i pm til meg tror du?


#74

Maverick sa for siden:

Jupp. Prøver å lime inn her og, og så er det da å søke på Den Norske Atlanterhavskomité på YouTube, seminaret heter «Great Power Politics - USA in the 21st century» eller noe lignende, og handler om litt mer enn Ukraina i og for seg.

m.youtube.com/watch?v=wKM6YdIxwQo


#75

Maverick sa for siden:

Russisk forsvarsminister melder om at noen av øvelsene er avsluttet. Topp stemning! Skulle gjerne vært flue på diplomativeggen, den tyske forbundskansleren er i sving i dag.


#76

Maverick sa for siden:

Ehja, nå gikk nettopp den ukrainske presidenten ut og sa at de har fått informasjon om at de blir angrepet på onsdag. :rabla:


#77

Floksa sa for siden:

Godt Norge ikke ligger i midten der da
Mellom Russland og USA altså.


#78

Strå sa for siden:

Det gjør vi da heller ikke om du drar østover fra Russland, det er bare om man drar vestover. Ingen trøst spør du meg, bare hahahapirk. Hvem er det som egentlig vil ha krig? Våpenindustrien selvsagt og ledere som ser en mulighet til å unngå å bli stilt til veggs for andre ting. Og gærninger.


#79

Milfrid sa for siden:

Men i helvete da! Nå har jeg i to år sagt «det kunne vært verre, det kunne vært krig». Så avlyser vi pandemien og så ser det ut til å bli krig?! Skjerpings, verden!


#80

Maverick sa for siden:

Det gjør vi kun fra et norsk perspektiv, heldigvis. :knegg:

USA stenger ambassaden i Kiev, mens svenskene sier "uroa inte folkens".

Skal vi snakke om hva som skjer på grensen mellom Tadsjikistan og Kirgisistan også? Og russisk intervenering der? Kombinert med Kasakhstan? Kanskje Putin får oppfylt drømmen om et gjenforent Sovjet allikevel.



#82

Polyanna sa for siden:

La oss kaste inn Georgia også, med det samme. Og Kina og Taiwan!


#83

Polyanna sa for siden:

Jeg kan ikke se at det er et alternativ for Tyskland å ikke kjøpe gassen. De har riktignok bygget mye kullkraftverk de siste tiårene (utrolig nok, men deler av motivasjonen har vært å være uavhengig av russisk gass. Et annet motiv er handelsbalanse og arbeidsplasser i kullindustrien), men er fortsatt veldig avhengig av gass. Og Norge produserer alt det remmer og tøy kan holde, men det er ikke nok. Jeg vet ikke helt hvor LNG-en fra Qatar havner, men mulig den går til markeder med enda høyrere priser? :vetikke:

Jeg ramlet over en gassmarkedsanalyse jeg gjorde for ti år siden, her om dagen, og det er vittig hvor både feil og rett vi hadde om gassmarkedet. Vi forutså skepsisen til russisk gass, men trodde det kom til å medføre at man gjorde seg mer gassuavhengig, men det har ikke skjedd. Og voila, Russland klarer å skape akkurat det energikaoset de ønsker seg. Det er lite som skaper politisk ustabilitet som høye energipriser (det ser vi jo her hjemme også).


#84

Fjols sa for siden:

Ser på pressekonferansen om Ukraina-konflikten, spent på hva de sier.


#85

Heilo sa for siden:

Jeg vil anbefale denne episoden fra min yndlingspodkast Talking Politics (som snart skal legges ned :hylgrine:): www.talkingpoliticspodcast.com/blog/2022/339-putins-next-move

De diskuterer hva som kan være motivene til Putin, og at den styrkeoppbygginga han har gjennomført kan få sin egen logikk. Hvis han trekker seg tilbake nå, uten å invadere, kan det se ut som et tap av ansikt. De mener også at Putin kan tenke at Vesten bløffer når de sier at en invasjon vil få store følger. USA må ha slagkraft igjen i Asia/Stillehavet og kan ikke tillate seg å sende store styrker til Europa, EU er splittet, og Tyskland er avhengig av både gass og olje fra Russland...


#86

Mex sa for siden:

Dere har sikkert rett. Tyskland kan nok ikke la være å kjøpe gass fra Russland.
Æsj, jeg liker det ikke. Syns den politiske situasjonen er urolig mange steder nå altså. Pandemien har virkelig bikket ting over i feil retning føler jeg.


#87

Maverick sa for siden:

Ja! :hyper:

(Sorry entusiasmen. :sparke: )

Tyskland er avhengig av russisk gass og har vel ikke tidenes beste forhandlingskort på hånden. Og av kineserne pga veinettet, om jeg husker riktig. Russerne har også erklært at de gir beng i sanksjoner for de har så mange allerede og klarer seg helt fint selv, thank you very much. Deterrence er muligens et oppbrukt virkemiddel?

Fra et russisk perspektiv da, så har jo NATO-grensa flytta seg rimelig kraftig inntil moderlandet de siste årene, og selv om vi ser på NATO som good guys gjør jo ikke Russland det. Det er problemet med allianser og maktbalanse og sikkerhetsdilemma (jeg blir nok aldri noen god realist), når en stor aktør føler seg trua vil den true tilbake. Og når USA plutselig fikk en president som driver med utenrikspolitikk, så tilspisser det jo litt. Ikke minst siden Kina sender lange blikk mot Taiwan som er amerikansk alliert.

Det er litt kampen om Eurasia, det her.

Norge beholder våre OSSE-inspektører i Ukraina og det er jeg glad for.


#88

Polyanna sa for siden:

Det er jo fascinerende hvor lett det er å destabilisere et land når du holder energikortet. Til og med her hjemme, i landet som flyter av olje og honning, så går politikere og velgere helt AV SKAFTET av 3 måneders høye energipriser, etter 30 år med lave priser. Folk tyr til et populistisk og totalitært parti, og til og med i mitt liberale parti, så foreslås vanvittige tiltak som makspriser og stenging av kabler. :dåne: ETT knips fra Russland, tok det.


#89

Malama sa for siden:

Energi har virkelig store ringvirkninger og evnen til å vippe et land. det er skremmende. Et lite knips fr Russland og verden sjelver av... strømpriser.


#90

Heilo sa for siden:

Ok. Jeg skal aldri mer starte tråder på FB.

:skremt:

Blir det Sudetenland 1938-løsninga tror dere? Peace in our time?


#91

Polyanna sa for siden:

Veldig tydelig at alle er på tuppa, i hvert fall. En på rekruttskolen til eldste hadde sendt en spøkefull snap om russians at the gate, og utløst halloi på madla, i finnmark, i Stockholm og i NATO, før misforsåelsen ble oppklart. :knegg:

Og gutten havnet i trøbbel, åpenbart.


#92

Heilo sa for siden:

Herregud. Stakkars idiot.


#93

Polyanna sa for siden:

Noe sånt, ja. :knegg:


#94

Maverick sa for siden:

Sier litt om kildekritikken til NATO da. :skeptisk:

Jeg tror ikke det blir «peace at our time» (selv om jeg refererte til det i en oppgave jeg leverte i dag, faktisk! :knegg: ), appeasement er no-go-zone (på godt og vondt), men jeg tror heller ikke Putin er Hitler, at Russland har imperialistiske interesser utenom å dytte NATO vekk fra grensen (selv om Putin drømmer om gode gamle Mor Russland), og jeg tror ikke det blir verdenskrig. Inter-statlige kriger er so last century. Derimot tror jeg det blir ganske dritt i Ukraina, og gudene vet hva amerikanerne holder på med egentlig, annet enn å fremstå offensive og triggerhappy.


#95

Maverick sa for siden:

Eller kanskje jeg er blåøyd og naiv. Ser bare for meg sanksjoner herfra til evigheten og fordømming av russisk inngripen i Ukraina og that’s it.


#96

Heilo sa for siden:

Jeg håper at du har rett Maverick. Og kanskje er en regional storkrig mellom stormakter last century. Jeg får bare litt vondt i magen av at ingen trodde Hitler var Hitler heller i 1938. Man trodde at første verdenskrig var the great war, ikke den første. På den andre siden - historien gjentar ikke nødvendigvis seg selv på gjenkjennelige måter. Og man har jo prøvd appeasement som du sier. Uten at alternativet nødvendigvis er så mye bedre.


#97

Maverick sa for siden:

Det er jo et par likheter mellom hvordan Hitler annekterte Tsjekkoslovakia og nå. Men flere forskjeller enn likheter, synes jeg.


#98

Teflona sa for siden:

Men bit for bit-strategien er nokså lik. Putin har bare litt bedre tid. Jeg tror Nato burde anerkjent Russlands behov for forsikring om at Ukraina aldri skal bli medlem av Nato. Nå er det for sent å snu, Putin har allerede vunnet første brett.


#99

Blondie sa for siden:

De fredsbevarende russiske styrkene er hvertfall skumle! Herlighet. :neglebit:
Ukraina har da ikke noe mulighet til å svare militært og NATO bidrar vel bare med diplomati?


#100

Maverick sa for siden:

Amerikanerne har jo lang erfaring med fredsbevarende styrker. Pleier å gå fin-fint.

Om ikke annet er det jo greit at det ikke er Guri Melby som er utenriksminister! :hørerpåpolitiskkvarter:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.