Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Jeg blir også bekymret av økningen i alvorlige dataangrep. Det på Amedia er jo et direkte angrep på demokratiet. Og det i matforsyningen også. Det at fremmede makter faktisk klarer å hindre at vi får gitt ut aviser og får mat til butikkene!
Ja, det er veldig bekymringsfullt, og potensialet for skade på ulike samfunnsstrukturer er jo nesten uendelig. Hvis man f.eks. tar ned eksamenstjenestene på våren kan man lamme utdanningssystemet, hvis man tar ned nettbankene og betalingssystemene rammer man hele økonomien og folks grunnleggende tillit til disse systemene, osv osv. Jeg opplever at det har blitt større fokus på datasikkerhet på egen arbeidsplass bare det siste halvåret. Mye av det vi nå blir advart mot går stikk i mot utviklingen som har vært det siste tiåret, f.eks. når det gjelder enkeltheten av å ha med seg filer og tilganger til jobbsystemene på reise. Jeg tror vi har vært ekstremt naive og gjort oss selv veldig sårbare.
Jeg ble også skremt over nyheten at Sverige øker den militære beredskapen grunnet alle de russiske militærskipene som befinner seg i Østersjøen. Håper de gamle mannfolka tar til vett og finner seg en fin Netflix-serie å bruke tiden sin på, i stedet.
Jeg får mer Kald Krig-vibb enn første verdenskrig. Opprustninga stresser meg og man skulle tro at den gjengen her nå kjente til konseptet "sikkerhetsdilemma" så godt at de kan snakke sammen i stedet for å drive og føle på hverandres våpenstyrke, men tydeligvis ikke.
Det er en påtagelig mye større bekymring enn pandemi, dette.
Altså, på onsdag forsøkte jeg å muntre opp et par kollegaer med å referere til Historiepodden og deres referering til at pandemier historisk varer et par år, pluss minus litt. Og når de snakket om «men så kommer finanskrise og alt sånt», så fortsatte jeg med «men det er topp for oss, de fleste kriser er positive for vår bransje, brød og sirkus til folket og så videre - kanskje med unntak for krig», og så åpna jeg NRK og toppsaken var «større fare for krig i Europa enn på 30 år».
Så den oppmuntringa gikk litt så som så, kan man si.
Det er noen tråder på dette forumet som utvikler seg i samtid med store hendelser - sånn som det første pandemitråden, tråden 22. juli og Trump-tråden. Dette er jo materiale som kan være interessant for ettertiden, jeg synes det er spennende å lese dem nå allerede.
Blir det tatt vare på? Bør det tas vare på? Kan det tas vare på? (Som historisk dokumentasjon?)
Jeg er fornøyd med svaret mitt i Heilos forrige bekymringstråd.
Jeg synes det er en ekkel situasjon nå, Ukraina, NATO, Russland. Men jeg føler det nok ikke på kroppen foreløpig, selv jeg har langt ifra har lyst til å være med i noen som helst krig.
Jeg syns denne sabelraslingen er ubehagelig, og jeg frykter egentlig at Russland gjentar «suksessen» med Krim. Krig, men ikke krig. Sånn smygende ullteppe. Og så klarer ingen å finne gode måter å stoppe det på. Vi blir stående på sidelinjen som tafatte mehe-er og oppdager for sent hva som skjer.
En annen utfordring med situasjonen er jo at USA langt fra er en stabil aktør i seg selv. Det diskuteres nå i fullt alvor hvorvidt landet er på randen av borgerkrig. Hvis den Trump-tilknyttede delen av det republikanske partiet styrker seg betraktelig ved neste års midterms og det er grunn til å tro at Trump eller en versjon av Trump blir president fra 2024 kan man virkelig stille spørsmålstegn ved hvilken rolle landet kan forventes å spille i verden fremover.
Samtalene mellom Nato og Russland og USA og Russland om Ukraina gir ganske uheldige flashbacks til samtalene før 2.verdenskrig, heller ikke der var landet som konflikten stod om med på møtene. Håper ingen stoler mer på Putin enn på Hitler, ellers vil «peace in our time» få en gjentagelse.
Det var nok ikke fordi Putin likte Trump så godt at Russland ville påvirke valget i 2016. De skjønte veldig godt at usa med Trump ville gå et stort skritt videre mot det kollapset som Mave’s artikkel beskriver.
Det store problemet med Russland er at de hisser opp til situasjoner hvor de må være endel av løsningen og dermed kan fremstå som "den flinke og snille".
Jeg tror ikke Russland er superopptatt av å fremstå som flinke og snille, men jeg tror en amerikansk president som i motsetning til forgjengeren er mye mer opptatt av sterkt NATO og amerikansk tilstedeværelse utenfor egne grenser bidrar til at Russland i større grad viser muskler for å tydeliggjøre «vi er en superpower goddammit, ligg unna våre interesser», og så baller det på seg da.
Ikke at jeg tror Trump var løsningen på noe som helst, men offensiv utenrikspolitikk fra en side gir offensiv utenrikspolitikk fra flere sider.
Biden har tidligere vært tydelig på at han ønsket Ukraina som NATO-medlem. Ikke like mye nå men russiske elefanter glemmer ikke.
Russland har også en diplomatisk tradisjon litt i samme gata som den franske, der de ser på seg selv som noen som bidrar til å finne pragmatiske løsninger. Sammen med mange gamle, gamle allianser.
Men helt enig, det er klart at NATOs muskelfleksing bidrar på sitt vis. Det er litt damned if you do, damned if you don't, da. Han har jo holdt på øst i Ukraina gjennom hele Trump-perioden også, men kommet unna med det. Skal man la ham "holde på", for fredens skyld? Eller fortsetter han, hvis man gir ham lillefingeren?
Det at NATO forbeholder seg retten til kanskje, kanskje ikke, en gang sette ut atomvåpen i Ukraina, er jo som når Sovjet mente de kunne sette ut raketter på Cuba...
Jeg får en følelse av at Russland prøver å teste ut nabolandene sine på alle måter nå. De mobiliserer, de tester og legger planer .. føler jeg da. Det kan jo også hende at de mobiliserer og tester, bare for å vise at de er store og sterke.
Det svevet en drone utenfor her også tidliger i uka, samtiig med at det fløy F16 rundt her.
Sistnenvte var "trening og forflytting av jagerfly i forbindelse med utfasin av F16" (og en lokal flyger, det er ikke førte gang de helt tilfeldig øver formasjonsflyging, lav flyging eller whatnot rett over sunnmøre gitt. )
Førstnevnte var nok heldigvis bare naboen sin som han tar bilder med.
Men ja, jeg liker ikke det jeg leser i avisene, verken om droner eller hackere eller annet, et er mange småting som summerer seg opp til en uggen følelse.
Ingen god artikkel, men den tar likevel for seg et viktig moment - Sverige ruster opp med militær tilstedeværelse på Gotland; www.tv2.no/nyheter/14502753/
Passet veldig dårlig at Storesøster minner meg på at som en som har utført førstegangstjenesten i HMKG, er du innrullert og tilknyttet Garden i 3 år. Hun blir altså dimmitert denne uken, men er fortsatt å regne som gardist med de plikter det innebærer ved konflikt (med stridstrening bestående av å løpe rundt i skogen bak Huseby og rope "pang pang"...)Resten av forsvaret knyttes opp mot Heimevernet. Liker ikke situasjonen nå, men håper det er tiurleik blant voksne menn.
Syns heller ikke det er superstas at eldste skal opp til Finnmark og inn i tjeneste som jeg tror handler mest om beredskap om russerne kommer. Menmen, vi kommer ikke så langt. Jeg tror ikke det. (Men kom på at han skal få med seg jodtabletter)
Det er litt skremmende tider. Uro i Ukraina påvirker også matsikkerheten i Europa.
Svært mye matkorn dyrkes der. Kombinert med at svært mange kornbønder i Norge (og helt sikkert i andre land)ikke kommer til å gjødsel for matkvalitet på kornet i år på grunn av svært høye gjødselpriser. De har doblet seg siden i høst.
Begrensninger i mattilgangen og energimangel har utløst mange konflikter oppigjennom historien.
Selvfølgelig på en måte vennlig av verdens supermakter at de, rett etter at jeg har pløyd gjennom pensum om nettopp dette, går for en "and now, let us demonstrate", men egentlig kunne de gjerne droppet det allikevel.
Tenker mitt om at guttungen skal i førstegangstjeneste i april (etter sesjon forrige uke) og at første base er Heimevernsbasen.
Ikke veldig vanlig at de flyr militærhelioptrene over Oslo, egentlig? Kom to over hodet mitt i sted. (Ikke det vanlige politihelikopteret som henger her støtt og stadig)
Militærhelikoptre over Oslo er ikke veldig uvanlig heller. Det hender vi flyr til vinduene for å titte. De drønner på en helt annen måte enn disse små ambulansehelokoptrene. Vi hører det når det er de store som kommer, ofte flere sammen.
Vi har ofte politihelikopteret her, det letes ofte etter savnede i dalen og elven bak huset, og så er vi ikke så langt unna et fengsel der det hender folk stikker av.
Politihelikopteret er her også støtt og stadig, men etter at beredskapssenteret kom borti høgget her så ble det oftere litt tyngre helikoptre også, som neppe har smågangsterne på Mortensrud som hovedfokus.
Det er vel en viss aktivitet av diverse folk på Soria Moria også. Det er vel mer Taliban enn Putin som er greia i dag. Ikke at det er noe mindre fare for voldsomheter i den regionen heller. :sukk:
Det er litt siden amerikanerne ba amerikanere forlate Ukraina og jeg tenkte litt sånn "jaja, sabelrasling", men nå har en drøss europeiske land fulgt eksempelet - og nå også Norge. Det frarådes å være i Ukraina, eller i Russland innen 25 km fra den ukrainske grensen.
Det virket litt som om det kunne tø litt opp etter møtet med Macron, men det ble kanskje ingenting? De to landene har jo lange diplomatiske tradisjoner. :vetikke:
Ja, det gjorde det, men i dag ber da både Nederland og Sør-Korea (og Norge) sine innbyggere om å forlate landet. (Vet ikke hvordan jeg fikk Sør-Korea til å bli et europeisk land, jaja.) Og så skal det være et telefonmøte (man skulle tro de hadde Zoom, i det minste?) mellom en haug vestlige presidenter nå?
I tillegg til at Russland har fortsatt militærøvelsene med Hvite-Russland og flyttet flere styrker mot ukrainsk grense. I dag sa vel til og med Støre at det kunne blir aktuelt med styrking av norsk innsats i Øst-Europa, elns.
Det er da med John Mearsheimer, Asle Toje og Stephen Wertheim (professorer hele bølingen), arrangert av Den Norske Atlanterhavskomitéen, og det er interessant å høre synspunkter om hvorfor dette ikke bare er Putin som er gæærn, lissom.
For å bidra enda litt mer til den gode helgestemningen, har Ukraina nå (i dag) gått fra å si "chill folkens, Russland er bare tøffe i trynet, de kommer ikke til å invadere, ro ned nå!", til å varsle at russisk-støttede separatister nå viser aktivitet og øvelser og at det begynner å bli riiiiimelig ukomfortabelt å ha hele grensa si omringet av russiske tanks.
(Jeg registrerer at jeg har littegrann å gå på når det kommer til formell akademisk tekst fortsatt, men dette var en tabloid oppsummering.)
HELDIGVIS har Biden sagt at han ikke sender amerikanske styrker, for som han sier, "that's a world war, when americans and russians start shooting at eachother", men samtidig slang han på at han håper at om Putin er så dum at han invaderer, er han i det minste smart nok til at han ikke setter amerikanske liv i fare.
Håper de behøver litt tid til å rydde opp etterpå, for det er neimen ikke lenge til OL er ferdig. Og sånn flaks med alle de amerikanske soldatene som skal på øvelse i nord Norge de neste ukene da. Kort vei østover, gitt.
Jepp, der huska jeg rett. Krimhalvøya hørte til Russland i 200 år før Sovjet bestemte at nå skulle Krim inn i Ukraina. Russland og halvparten av innbyggerne var aldri enige i det. Sånn sett skjønner jeg at Russland er sure fortsatt. Skummelt er det uansett.
Krim har vi vel nå mer eller mindre vent oss til. De fleste ser jo at Russland på sett og vis har et visst hevd, men det er jo ørten land i verden som har et visst hevd på et eller annet, og vi kan jo ikke åpne for at de bare kan labbe inn og TA dem.
Men nå er de øst-Ukraina det står om. Russland vil ikke at de skal alliere seg for tett vestover og mot nato, fordi de da får nato for tett innpå seg. NATO mener at det må Ukraina få bestemme selv. Også fordi vi ikke kan la det være predendens, for blant annet Sverige og Finland.
Legg til at Ukraina alltid har vært en enormt viktig matprodusent (Europas kornkammer/sovjets kornkammer / det tredje riket kornkammer), så er vi der. Ja, og en og annen gassrørledning. Her har vi også en nøkkel til norsk kraftkrise.
Viktig geografisk beliggenhet. Isfri havn, svartehavsflåten. Rart å tenke på egentlig. Norge har "alltid" vært en sjøfartsnasjon og det har preget oss men nå har vi jo ikke marine. Men som alle vitsene på fb sier: Det er bare å sende inn tabkbåter!
I dette seminaret jeg linket til over her, som jeg regner med at alle koste seg med gjennom fredagskvelden, (knis), argumenterer John Mearsheimer (som er realist og derfor burde heie på hard front!) for en kompromissløsning hvor NATO erklærer at Ukraina ikke får være med, mot at Russland dropper Ukraina (og så vil han at Russland og USA skal danne felles front mot Kina i stedet, der slo realismen inn igjen gitt), men det blir jo igjen kritisert for å være appeasment og Chamberlaine og München all over again (dette er vel en av de få gangene man kan forsvare å Hitle en debatt).
Spørs om Finland og Sverige ville blitt så begeistret for det. Og alle gir beng i hva Ukraina vil, da.
Hva mener du når du sier at vi ikke har marine? Vi mangler riktignok en fregatt, men det er da fire igjen, pluss ubåter og korvetter og minefartøy og sikkert ting jeg ikke vet hva heter.
Jupp. Prøver å lime inn her og, og så er det da å søke på Den Norske Atlanterhavskomité på YouTube, seminaret heter «Great Power Politics - USA in the 21st century» eller noe lignende, og handler om litt mer enn Ukraina i og for seg.
Russisk forsvarsminister melder om at noen av øvelsene er avsluttet. Topp stemning! Skulle gjerne vært flue på diplomativeggen, den tyske forbundskansleren er i sving i dag.
Det gjør vi da heller ikke om du drar østover fra Russland, det er bare om man drar vestover. Ingen trøst spør du meg, bare hahahapirk. Hvem er det som egentlig vil ha krig? Våpenindustrien selvsagt og ledere som ser en mulighet til å unngå å bli stilt til veggs for andre ting. Og gærninger.
Men i helvete da! Nå har jeg i to år sagt «det kunne vært verre, det kunne vært krig». Så avlyser vi pandemien og så ser det ut til å bli krig?! Skjerpings, verden!
Det gjør vi kun fra et norsk perspektiv, heldigvis. :knegg:
USA stenger ambassaden i Kiev, mens svenskene sier "uroa inte folkens".
Skal vi snakke om hva som skjer på grensen mellom Tadsjikistan og Kirgisistan også? Og russisk intervenering der? Kombinert med Kasakhstan? Kanskje Putin får oppfylt drømmen om et gjenforent Sovjet allikevel.
Er det bare et spill for galleriet? At Russland sier de vil trappe ned konflikten og tror på en diplomatisk løsning? forsvaretsforum.no/russland-ukraina-utenriks/lavrov-gir-signaler-om-mulig-nedtrapping/246451
Jeg skjønner ikke hva Russland egentlig har å vinne på en invasjon? Sanksjonene som vil måtte komme må jo svi? Altså, hva skal de feks med kontroll over en gassledning til Tyskland hvis da Tyskland nekter å kjøpe gassen..?
Jeg kan ikke se at det er et alternativ for Tyskland å ikke kjøpe gassen. De har riktignok bygget mye kullkraftverk de siste tiårene (utrolig nok, men deler av motivasjonen har vært å være uavhengig av russisk gass. Et annet motiv er handelsbalanse og arbeidsplasser i kullindustrien), men er fortsatt veldig avhengig av gass. Og Norge produserer alt det remmer og tøy kan holde, men det er ikke nok. Jeg vet ikke helt hvor LNG-en fra Qatar havner, men mulig den går til markeder med enda høyrere priser? :vetikke:
Jeg ramlet over en gassmarkedsanalyse jeg gjorde for ti år siden, her om dagen, og det er vittig hvor både feil og rett vi hadde om gassmarkedet. Vi forutså skepsisen til russisk gass, men trodde det kom til å medføre at man gjorde seg mer gassuavhengig, men det har ikke skjedd. Og voila, Russland klarer å skape akkurat det energikaoset de ønsker seg. Det er lite som skaper politisk ustabilitet som høye energipriser (det ser vi jo her hjemme også).
De diskuterer hva som kan være motivene til Putin, og at den styrkeoppbygginga han har gjennomført kan få sin egen logikk. Hvis han trekker seg tilbake nå, uten å invadere, kan det se ut som et tap av ansikt. De mener også at Putin kan tenke at Vesten bløffer når de sier at en invasjon vil få store følger. USA må ha slagkraft igjen i Asia/Stillehavet og kan ikke tillate seg å sende store styrker til Europa, EU er splittet, og Tyskland er avhengig av både gass og olje fra Russland...
Dere har sikkert rett. Tyskland kan nok ikke la være å kjøpe gass fra Russland.
Æsj, jeg liker det ikke. Syns den politiske situasjonen er urolig mange steder nå altså. Pandemien har virkelig bikket ting over i feil retning føler jeg.
Tyskland er avhengig av russisk gass og har vel ikke tidenes beste forhandlingskort på hånden. Og av kineserne pga veinettet, om jeg husker riktig. Russerne har også erklært at de gir beng i sanksjoner for de har så mange allerede og klarer seg helt fint selv, thank you very much. Deterrence er muligens et oppbrukt virkemiddel?
Fra et russisk perspektiv da, så har jo NATO-grensa flytta seg rimelig kraftig inntil moderlandet de siste årene, og selv om vi ser på NATO som good guys gjør jo ikke Russland det. Det er problemet med allianser og maktbalanse og sikkerhetsdilemma (jeg blir nok aldri noen god realist), når en stor aktør føler seg trua vil den true tilbake. Og når USA plutselig fikk en president som driver med utenrikspolitikk, så tilspisser det jo litt. Ikke minst siden Kina sender lange blikk mot Taiwan som er amerikansk alliert.
Det er litt kampen om Eurasia, det her.
Norge beholder våre OSSE-inspektører i Ukraina og det er jeg glad for.
Det er jo fascinerende hvor lett det er å destabilisere et land når du holder energikortet. Til og med her hjemme, i landet som flyter av olje og honning, så går politikere og velgere helt AV SKAFTET av 3 måneders høye energipriser, etter 30 år med lave priser. Folk tyr til et populistisk og totalitært parti, og til og med i mitt liberale parti, så foreslås vanvittige tiltak som makspriser og stenging av kabler. :dåne: ETT knips fra Russland, tok det.
Energi har virkelig store ringvirkninger og evnen til å vippe et land. det er skremmende. Et lite knips fr Russland og verden sjelver av... strømpriser.
Veldig tydelig at alle er på tuppa, i hvert fall. En på rekruttskolen til eldste hadde sendt en spøkefull snap om russians at the gate, og utløst halloi på madla, i finnmark, i Stockholm og i NATO, før misforsåelsen ble oppklart. :knegg:
Sier litt om kildekritikken til NATO da. :skeptisk:
Jeg tror ikke det blir «peace at our time» (selv om jeg refererte til det i en oppgave jeg leverte i dag, faktisk! :knegg: ), appeasement er no-go-zone (på godt og vondt), men jeg tror heller ikke Putin er Hitler, at Russland har imperialistiske interesser utenom å dytte NATO vekk fra grensen (selv om Putin drømmer om gode gamle Mor Russland), og jeg tror ikke det blir verdenskrig. Inter-statlige kriger er so last century. Derimot tror jeg det blir ganske dritt i Ukraina, og gudene vet hva amerikanerne holder på med egentlig, annet enn å fremstå offensive og triggerhappy.
Jeg håper at du har rett Maverick. Og kanskje er en regional storkrig mellom stormakter last century. Jeg får bare litt vondt i magen av at ingen trodde Hitler var Hitler heller i 1938. Man trodde at første verdenskrig var the great war, ikke den første. På den andre siden - historien gjentar ikke nødvendigvis seg selv på gjenkjennelige måter. Og man har jo prøvd appeasement som du sier. Uten at alternativet nødvendigvis er så mye bedre.
Men bit for bit-strategien er nokså lik. Putin har bare litt bedre tid. Jeg tror Nato burde anerkjent Russlands behov for forsikring om at Ukraina aldri skal bli medlem av Nato. Nå er det for sent å snu, Putin har allerede vunnet første brett.
De fredsbevarende russiske styrkene er hvertfall skumle! Herlighet. :neglebit:
Ukraina har da ikke noe mulighet til å svare militært og NATO bidrar vel bare med diplomati?