Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Farsen i Kongo

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Saken med de to nordmennene som skal ha drept en sjåfør i Kongo er vel kjent for de fleste her inne. Jeg skal ikke synse noe rundt om de har gjort det eller ei, det vet jeg ikke noe om. Men saksgangen rundt drapstiltalene kan vel trygt debateres. Som dette bildet som viser en smilende mann som vasker bort blodet. Fair enough at det ser ille ut. Men forklaringen er jo ikke helt på jordet den heller - at de svever litt på lykkerus over å ha unnsluppet et blodig angrep. Uansett tenker jeg at det neppe kvalifiserer til å bli dømt alene. Den ene merkelige påstanden blir lagt inn etter den andre, nå sist om denne stakkars fotografen fra Drammen som blir hevdet å være lederen til arméen som angivelig står bak drapet. Det hele er jo en ren farse.

Såh, hva tenker dere? Skal Norge sitte og se på at dette skjer? Hvis de nå blir dømt (og det blir de jo sikkert) så er det vel ikke akkurat slik at de blir utlevert til Norge. Vi kan vel ikke akseptere at to nordmenn blir dømt etter en slik hårreisende rettsak? Kanskje også med dødsstraff. Burde vi sende inn en styrke for å hente de ut? Gjør man sånt i Norge? (Jeg tipper jo at amerikanere ville hatt en slik løsning på saken, men vi sender kanskje heller brev med syrlig undertone i Norge? Eller? :vetikke: )


#2

Irma sa for siden:

Jeg har ikke fulgt så nøye med, men vitnene er ganske samstemte - er de ikke? Har fått inntrykk av at vitneutsagnene er de sterkeste bevisene som foreligger. Militærbiten har jeg ikke helt skjønt hvorfor er relevant.


#3

iBam sa for siden:

Jeg vet rett og slett ikke helt hva jeg skal tro her jeg. Det bildet syns jeg var helt grusomt. Jeg klarer liksom ikke tro på at de er helt uskyldige, men selvfølgelig tror jeg jo at 80% av det som blir sagt i rettsalen der er bare oppspinn og heksejakt. Vanskelig vanskelig. Hva har blitt gjort i tidligere lignende saker? (om det er noen??)


#4

Fintdethei! sa for siden:

Overskriften i en artikkel i BT på lørdag sier det meste:

"Bongo i Kongo".....


#5

Esme sa for siden:

Nå aner jeg ikke noe om saken heller, ei heller internasjonal juss.

Men Kongo er jo en selvstendig stat som er anerkjent av FN. Om man blir mistenkt for en forbrytelse i en fremmed stat så er vel reglene slik at da blir man etterforsket og dømt i denne staten, så det vil vel si at det er ikke så mye Norge kan gjøre, bortsett fra å prøve å finne en god advokat etc. Det bør jo folk tenke på når de reiser utenlands, at de faktisk reiser vekk fra Norge og inn i et annet lands jurisdiksjon. Jeg hadde av den grunn derfor aldri reist inn i Saudi-Arabia.

Så får man heller prøve å få de utlevert etterpå om de får en urimelig streng straff.


#6

Pepper Lemon sa for siden:

Vil det si at det kun er dersom de får dødsstraff at vi kan forvente norsk press på Kongo for utlevering? Eller prøver man alltid å få utlevering når nordmenn blir dømt ute? Si at de får 20 års fengsel. Det må vel sies å ikke være urimelig for drap. Vi vet jo at det er forferdelige forhold inne i fengselet. Det må vel være grunn nok til å yte press? :gruble:


#7

Ibidelma sa for siden:

Jeg syns det er vanskelig å uttale seg om de er skyldige eller uskyldige, men ut ifra det inntrykket jeg har fått etter å ha følgt med i media, så tror jeg at de er en bit i et større puslespill. Jeg tror ikke de har gjort selve drapet... men man kan jo bare sitte her og synse...håper uansett at rettsaken går riktig for seg.


#8

shute sa for siden:

Militær inngripen kan vi selvsagt ikke begynne med. Diplomati og utlevering for soning i Norge er vel mer plausibelt. Jeg er i utgangspunktet helt for at man dømmes og soner der man befinner seg så lenge det ikke innebærer tortur og dødsstraff, og dødsstraff praktiserer de angivelig ikke i Kongo selv om man kan dømmes til det.

Kanskje vi kan sende en hyggelig KrF-er til å be pent om unnskyldning for den norske spionasjen og samtidig opprette en liten bistandsavtale mot utlevering. :cool:

Kynisk anlagt som jeg er må jeg innrømme at jeg synes rettsreferatene er ustyrtelig festlige, da. Det er nok et lite sympatisk trekk, men ut-og-leke-krig-militærgutter som roter seg opp i rumble in the jungle er liksom ikke de jeg først får voldsom medfølelse med.


#9

Irma sa for siden:

Men det sitter jo en haug med andre folk i disse fengslene også? De må jo være der de, skal nasjonalitet avgjøre soningsforhold? Ikke vet jeg.


#10

Tallulah sa for siden:

Jeg skal heller ikke uttale meg om de er skyldige eller ikke, men jeg må innrømme at jeg syns det er merkelig praksis på ta bilde av at man tørker opp blod fra en bil med et digert glis.

Selvfølgelig er rettsaken er farse, spesielt sett med vestlige øyne. Men jeg ser ingen grunn til at Norge skal sende inn en styrke for å hente disse gutta ut. De har dratt til Kongo vel vitende om tilstanden i landet, de er ikke naive turister på tur. De har visst hvilken sjans de har tatt.


#11

Lykken sa for siden:

Nei, det blir ikke alltid bedt om utlevering, og vi har ikke utleveringsavtale med svært mange land. Hvor rettferdig rettsaken er blir vel en vurdering av myndighetene i etterkant, og en vurdering av hva de gjør. Det spørs jo hvor villig Kongo er til å gi noe, det er mye "ansikt" og opinion i Kongo som står på spill.
Personlig, uten å være ekspert overhodet, så virker mye av det som legges fram av aktoratet som tøys og fanteri. Blant annet aktors egne meninger om tankene til de tiltate på spesifikke bilder, bildet av journalisten fra Drammen, private bilder som ikke beviser noen ting. Veldig tynt alt det der, men de har jo andre bedre bevis. Og det er jo veldig vanskelig å vite hva som har skjedd. Det kan f.eks like godt være vitnene som har gjort det, som nordmennene. Men jeg kan også tenke at nordmennene har vært på "lysskye aktivitieter" i området, og at det kan være mer bak det enn vi ser.


#12

Slettet bruker sa for siden:

Jeg er med shute - jeg leser rettsreferatene med sånn feeling av "er dette en spøk eller hva?".

Også har jeg lært av dette at hvis du tar bilder av deg selv foran en blodig bil mens du ler så ikke gjør det i Kongo.


#13

Irma sa for siden:

Jeg vil tro at det bildet hadde vært en del av bevisene i eventuell rettsak i Norge også.


#14

Olympia sa for siden:

Det kan da umulig være bare meg som ikke synes nevnverdig synd på noen som drar til Afrika og leker cowboy i Kongo, og så uffer seg over rettssystemet der nede? :kneblet:


#15

Pepper Lemon sa for siden:

Har det vært snakk om utlevering i det hele tatt? Jeg kan ikke huske å ha lest om det, at Norge har begynt å blande seg opp i det.

Jeg synes saken er ubehagelig, og sitter med følelsen av opportunisme også. At fagforeningen for transportarbeidere (eller noe lignende, jeg husker ikke helt) vil anlegge søksmål for millioner av kroner mot de tiltalte for at de har mistet en transportarbeider osv gir jo dårlige vibber. At det nå forsøkes å bygge opp en story om spionasje fra vesten (og da ved hjelp av tullebilder av en fotograf som aldri en gang har vært i militæret :knegg:) lukter som sagt av opportunisme og at noen har tenkt å tjene stort på det her. Det gir jo ikke akkurat følelsen av trygghet for mennenes rettergang.


#16

Mandarin sa for siden:

Saken er særdeles ubehagelig. Selv om de skulle være skyldige synes jeg det ville være forferdelig ubehagelig å sitte her i Norge og lese i VG at de f.eks er blitt henrettet. Grusomt. Man skal da ha en skikkelig rettsak, uansett hvem man er?
Jeg kan tenke meg at UD jobber i kulissene her.


#17

Pepper Lemon sa for siden:

Næh, når nordmenn blir utsatt for brudd på menneskerettigheter og whatnot synes jeg jo vi skal blande oss. Men vi kan ikke kreve noe på vegne av en svenske, det må Sverige gjøre.

Vi hadde en sak i India på nittitallet hvor en nordmann satt mange år i fengsel for smugling. Grusomme forhold, og det ble jobbet lenge for å få ham utlevert. De klarte det til slutt, men det tok maaange år. Det var jo ikke slik at han ikke hadde gjort noe dumt. Men det betyr jo ikke at man fortjener å dø (som ville blitt utfallet om han ikke til slutt slapp unna), og da synes jeg ikke det er rart at fedrelandet prøver å hjelpe til.


#18

Gaia sa for siden:

Jeg reagerte kraftig på smilebildet. Det hadde typisk vært et ganske (tungt) bevis i en tilsvarende straffesak i Norge, og jeg tror jaggu det er stor sannsynlighet for at de kunne ha blitt dømt på det alene, selv om det vel stregt tatt er en indisie og ikke et bevis. Men, og det syns jeg er et relativt viktig men, jeg syns at saken etter hvert har utviklet seg til en skikkelig farse. Og det virker som om myndighetene i Kongo tror de kan presse norske myndigheter til å betale millioner av kroner for noe som de ikke hadde fått et rødt øre for hvis det var en Kongoleser som var tiltalt. Og det syns jeg er alt annet enn greit.

Jeg vet dessuten at korrupsjon er ekstremt utbredt i mange Afrikanske land. Jeg kjenner bare konkret til rettssituasjonen i Zambia, men der må begge parter sørge for at dommeren er grundig bestukket for å ha noe som helst sjanse til å få en "rettferdig" rettssak. Jeg ville tro at situasjonen ikke er noe bedre i Kongo.


#19

Mandarin sa for siden:

Er veldig på linje med Monsoon og kjenner til Indiasaken. Jeg tror det tok 7 år for å få han til Norge. Med den saken i tankene er jo ikke akkurat dette så oppløftende med denne nei. Det var jo "filleting" i forhold til dette.


#20

Billa sa for siden:

Jeg har alltid ment at man får sone i det landet man blir dømt i, og dette gjelder disse gutta her også. Det sitter nordmenn i fengsel over hele verden (hva med de narkotikadømte jentene i Bolivia f.eks?), og disse kara burde vel egentlig ikke stå først i køen hvis det var sånn at Norge skulle øve press for å få noen utlevert for soning i Norge.

Når det er sagt, synes jeg det er helt avgjørende at de får en rettferdig rettergang, og det er vel lite trolig etter hva jeg har lest i media. Derfor håper jeg det finnes ankemuligheter til en sivil domstol når den pågående rettsfarsen er ferdig. Det at en forståelig tolk ikke er tilgjengelig, at de har sittet langt over lovens grense når det gjelder tid i varetekt, og det at halve Kisangani nå mener å ha et erstatningskrav for påførte påkjenninger, er jo helt sprøtt.


#21

Schnuppa sa for siden:

Det er akkurat det dette er, en farse.
Det virker litt merkelig at de skulle ha drept sjåføren sin midt ute i no where. Her er det nok heller snakk om landeveisrøvere eller lignende som har vært på ferde. Alt dreier seg om penger i Kongo, denne saken er ingen unntak. Alle de innblandede parter er av oppfatningen "what's in it for me", og derfor også det voldsomme oppstyret i retten.
Jeg skal heller ikke uttale meg hvorvidt de har drept noen eller ikke for det er mye som virker i overkant merkelig med denne saken.
Men en ting Kongo bør ha og helt sikkert har i bakhodet er at Norge er en av deres største bidragsyterne deres. De kommer neppe til å bli "uvenner" med oss. Men inntil videre så ønsker alle involverte parter å sverte nordmennen mest mulig slik at de selv kan få mest mulig ut av dette.
Jeg er overbevist om at saken løser seg bedre enn det kan se ut til nå.


#22

Mandarin sa for siden:

Billa, jeg ser den med nordmenn i fengsel i utlandet..
Men rettferdig rettergang skal man ha.


#23

Irma sa for siden:

Har det ikke blitt sagt at henretting knapt skjer i Kongo? At det stort sett kun er på papiret man henrettes?


#24

Pepper Lemon sa for siden:

Ja, det er det jeg mener her også. Dersom de blir dømt uten en rettferdig rettergang blir det beslektet med å holdes fanget av en geriljahær. Da vil vel alle mene det er naturlig at Norge blander seg for å redde dem ut? I tillegg synes jeg da at grusomme forhold i fengsel som må antas å ende med død for de dømte kvalifiserer til samme reaksjon.


#25

Gaia sa for siden:

Jeg syns det er uvesentlig om de dømmes til døden, livstid eller fem års fengsel all den tiden rettssaken ikke er rettferdig. Og det synes den ikke å være.


#26

shute sa for siden:

Det er jo en kjensgjerning at svært, svært mange land i den klassiske tredje verden har rettssystemer som på ingen måte sikrer en rettferdig rettergang etter norske standarder. Det er liksom en risiko man tar når man drar dit, i særdeleshet om man drar for å leke krig i Afrika.

Om Norge skulle gripe inn hver gang en statsborger ble utsatt for rettsvesenet i et av disse gjennomkorrupte systemene, ville det jo i tillegg til å bli ekstremt omfattende også være med på å frata norske borgere ansvaret for egne handlinger og valg om hvor de vil befinne seg.


#27

Mandarin sa for siden:

Jeg har ikke fått med meg det. La oss håper det stemmer.


#28

007 sa for siden:

Ikke bare deg! Og med bagasjen full av våpen. Sånn i tilfelle ville dyr? Come on! :rolleyes:

#29

Polyanna sa for siden:

Dette syns jeg er et godt poeng. Det tankevekkend i denne saken er at dette er det rettsvesenet folk i Kongo lever med hele tiden! Antagelig enda mindre fungerende, uten utenlandske argusøyne.

Fortjener disse to rabbagastene at vi setter himmel og jord i bevegelse, mer enn si en fattig jentunge som dømmes til mange år i fengsel for tyveri hos en rik familie hun har jobbet for og som ønsker å bli kvitt henne (for å ta et tenkt eksempel)? Bare fordi de er norske?


#30

Esme sa for siden:

Men hvordan kan Norge som stat vite om en rettsak er rettferdig eller ei? Hvordan skal man måle det formelt?

Og hva, etter internasjonale regler, har en stat som rett å blande seg opp i når en rettsak går i et annet land. F.eks da om en kongoleser hadde blitt mistenkt for drap her i Norge og det hadde blitt kjørt rettsak. Kongo hadde jo kunnet ment at kongoleseren ikke hadde fått en rettferdig rettsak her fordi de fleste har fordommer mot svarte. Hva hadde Kongo kunnet gjort sånn konkret?


#31

Mandarin sa for siden:

Men om de blir henrettet? Selv om dette ikke var så vanlig, så er det vel en reel sjanse.


#32

Marge sa for siden:

Kongo er jo medlem av FN, er det ikke da mulig for nordmennene å klage saken sin inn for Den internasjonale domstolen i Haag? Det er jo visse grunnleggende rettsprinsipper som blir overkjørt i denne rettssaken, i tillegg til grunnleggende menneskerettigheter som tolking osv. Ellers tror jeg det meste handler om penger her, Kongo ønsker nok at Norge skal punge ut mangfoldige millioner for å utlevere nordmennene.


#33

007 sa for siden:

Jeg er ikke for dødsstraff, men om disse nordmennene har drept denne sjåføren (som jeg tror de har) i et land der de faktisk kan få dødsstraff for drap; så: synd for dem. :kynisk:

#34

Agent Scully sa for siden:

Stoltenberg sender UD en sjekk på 75mill til Kongo, bokført som "bistandsmidler" i statsbudsjettet. Gutta blir overført til Ilseng for soning. :spår:


#35

Esme sa for siden:

Det blir jo et annet spørsmål enn selve rettsaken. Om de blir dømt til dødsstraff så må jo Norge kjøre på for å få dem utlevert. Men jeg tror ikke Norge kan blande seg inn i selve rettsprosessen.


#36

007 sa for siden:

Må de/vi? :megakynisk:

#37

Esme sa for siden:

All den tid vi ikke sender ut folk som kan bli straffet med dødsstraff så er det vel rimelig at man prøver å få norske statsborgere til å sone her i landet. Norsk politikk er jo mot dødsstraff.


#38

Marge sa for siden:

:jupp: Hvis ikke hadde jo Krekar vært sparket på dør for lenge siden.


#39

United sa for siden:

Hva om Orderud-saken hadde inneholdt et bilde av Lars Grønnerud som tørket blod, angivelig tatt av Kristin Kirkemo? Eller Per Kristian og Veronica Orderud, for den saks skyld.


#40

Pepper Lemon sa for siden:

Kan de det? Risikere å sone i Norge mener jeg? Da vil de jo sitte fengslet uten beviselig god rettergang. Må de ikke da gjennom ny rettsak i Norge? :gruble:


#41

007 sa for siden:

Joda. Jeg ser den. Samtidig kjenner jeg litt på mormors fantastiske uttrykk (:rolleyes:) om at den som er med på leken får smake steken. Mye kan tyde på at disse karene reiste til Afrika for å leke krig og i krig kan man bli henrettet og drept.

#42

Claire sa for siden:

Ja, da hadde de i hvert fall hatt litt mer å gå på enn en sokk. :nemlig:


#43

Pepper Lemon sa for siden:

Det er vel ikke egentlig sammenlignbart all den tid disse Kongo-gutta hevder å ha blitt angrepet av landeveisrøvere og at sjåføren deres ble skutt. At det var blod i bilen de selv satt i er derfor ikke et mysterium. At de gliser er derimot noe besynderlig. Dog ikke nok til å felles for mord i mitt hode.


#44

Esme sa for siden:

Jeg synes ikke spesielt synd på dem nei. Men prinsipielt er det det samme om det er disse eller to blåhårete 80 år gamle damer som blir mistenkt for en kriminell handling i et annet land.


#45

007 sa for siden:

Joda, jeg ser den også.

#46

Olympia sa for siden:

Nei, kanskje ikke i ditt hode, eller vår del av verden.

Men godt mulig at det er slik i Kongo- dit de frivillig har reist å more seg på guttetur/eventyr uten å vie det evt. rettssystemet en tanke. All den tid de attpåtil lekte med tanken om å åpne for krigsturisme i landet. :skuffet:

Den slags naivitet har jeg veldig vanskelig å oppdrive empati for.

Og bare så det er sagt så har jeg overhodet ingen formening eller magefølelse om skyld eller uskyld.


#47

Pepper Lemon sa for siden:

Akkurat slike ting synes jeg jo verdenssamfunnet burde bry seg om, for eksempel si slike ting som at de ikke får bistandsmidler hvis de ikke følger menneskerettighetene osv. Det kan det godt være de gjør også for alt jeg vet. Jeg håper det i hvert fall. Uansett synes jeg vi har et særskilt ansvar for våre egne borgere jeg da. Det være seg selvforskyldt trøbbel eller ei. Det er jo mye dumt nordmenn gjør som vi allikevel ikke slår av de fingrene for allikevel, og jeg ser ikke helt forskjellen på om man gjør det her eller der.



#49

Pepper Lemon sa for siden:

Den saken er fantastisk, Lykken. Du snakker om vattnisse. Jeg likte også kommentaren om at "jeg pleier å reise business class, men denne gangen reiste jeg med kona, så da satt vi på økonomi". Kona fortjente visst ikke bedre. :knegg:


#50

Esme sa for siden:

Men hva mener du Norge kan gjøre i forhold til en rettsak i en annen suveren stat? Kongo er jo ikke underkastet noen annens stat vilje? De trenger ikke å slippe inn en eneste nordmann for å hjelpe til om de ikke vil.


#51

Tallulah sa for siden:

Jeg syns så utrolig synd på kona og ungene til han puckskallen på flyet til Thailand.


#52

Lykken sa for siden:

:knegg: Det var visst schikkelig synd på gubben, jeg tror egentlig beklagelsen og selvinnsikten ikke gikk særlig dypt, og han burde kanskje ha blitt beskyttet mot seg selv.
Det var spesielt morsomt at han kategorisk kunne nekte for å ha gjort seksuelle tilnærmelser, men poengterte i samme setning at han absolutt ikke husket noenting. Jeg må himle litt til. Han håpet vel på at VG skulle gjøre at Norge kom å reddet ham...


#53

Mandarin sa for siden:

For en fjomp. :hehehe:


#54

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg kan ingenting om hvilke virkemidler vi har, og jeg kjøper glatt hva du sier om at man må vente til dom har falt før man kan begynne å forhandle om utlevering. Og da er det det jeg synes vi skal gjøre. Det jeg ikke synes vi skal gjøre er å forholde oss passive og la dem sitte livet ut i fengsel i Kongo uten å prøve å få dem ut.

Greit nok at dette fremstår som usympatiske menn som kanskje også har drept et menneske. Men hva om det var en barmhjertig samaritan fra Leger Uten Grenser som ble utsatt for falske anklager? Det kan jo også skje. Da ville vel de fleste synes at man burde gjøre noe. Og jeg synes ikke vi kan skille mellom det, det blir jo å dømme noen uten rettergang det også.


#55

Agent Scully sa for siden:

Det mest interessant med denne saken er at den på en glimrende måte oppsummerer viktigheten av rettferdige, uavhengige rettsaker.


#56

him sa for siden:

Jeg vil synes det er rimelig at Norge ber om utlevering for soning av straffen i Norge, men at de ikke overprøver straffen. Når det er sagt så ser det for meg ut som vi ikke har noen avtale om utlevering med Kongo? (ref) Akkurat denne linken forklarer i alle fall for meg hvorfor vi ikke har lest noe om Nordmenn som soner i USA - tror ikke fengselsvesenet der heller er på "top of the pop"-listen for kriminelle.

At Norge skulle gå inn med millitærmakt er for meg helt utenkelig. :eek: WTF, sier jeg. Dette er for meg i samme klasse som han som vaket oppe på Mount Everest uten oksygen. Når man vet man tar en risiko, så blir det helt vannvittig å forvente seg full service fra den norske stat.

Ettersom de kun ble dømt på indisier, så er jo dette en veldig relevant sammenligning. Per og Veronica Orderud jobber jo enda for å få tatt opp saken. Det har skjedd justismord tidligere i Norge også, og det sier seg vel selv at i saker hvor folk blir dømt på indisier er det større feilmargin enn hvor de blir dømt etter tekniske bevis? Eller?

#57

Ulvefar sa for siden:

Jeg har heller ikke fulgt med på denne saken. Men selv om det hele kan være enten privatkriminelle nordmenn eller Kafkainspirerte Kongolesere så er det vel også en mulighet for at det stikker noe mer under, såvidt jeg har skjønt? Enten noe mer organisert kriminelt fra nordmennenes side, eller noe faktisk militært. Selv lille Norge har våre svin i skogen som gjør ting norske myndigheter ikke alltid ønsker å være like velinformerte om. Har jeg hørt.


#58

Mandarin sa for siden:

Konspirasjonsteorier? :hyper:


#59

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg protesterte på sammenligningen fordi et slikt bilde ville bevise at Lars Grønnerød hadde vært tilstede på gården etter drapet, som ville vært huge i seg selv. Til sammenligning har det aldri vært tvil om at Kongo-mennene var tilstede da sjåføren ble drept, tvilen handler her heller om at bildet ikke sier om det var de som skjøt eller landeveisrøverne.


#60

Siritk sa for siden:

De har vel uttalt at de vil ta saken helt til Haag.
Vet ikke om jeg synes synd på de eller ikke, men det er ikke mye tvil i mitt hode om at de ikke akkurat har rent mel i posen.
Var det ikke noe om at den kongolesiske staten har gått til sivilt søksmål mot dem? Eller er det den norske staten de saksøker? Lukter korrupsjon langan lei...


#61

Brutus_ sa for siden:

Det er ikke anbefalt å kjøre UTEN våpen tilgjengelig noe sted i krigsherjede områder i det sentrale Afrika. Spesielt ikke som hvit. Det skal egentlig ikke så mye Afrikakunnskap til å skjønne det. Samme greie som rifle på Svalbard. Du har mere problemer med å rettferdiggjøre kniv i utekø på byen i Norge, selv om det ser ut til å være ganske vanlig det også...:rolleyes:


#62

Ulvefar sa for siden:

Sannhet med modifikasjoner. Ser absolutt ønsket om våpen, men det er ikke alltid tryggest å ha dem med. Du overlever bare så mange ildutvekslinger på kloss hold, og der det er (semi) regulære styrker som dominerer er det enklere å prate seg fram når de kan sjekke bagasjen din og se at du ikke er bevæpnet. Ofte er det også såpass mange av "de andre" at hvis ting først tar av så har du ikke en sjanse i havet samme f... hvor mye knall du har med, og sjansen for at det tar av er større om du har våpen. Så overlevelsesstatistiken er ikke nødvendigvis på våpenbærerenes side. Noen steder, men slett ikke alltid.

#63

Embriksmamma sa for siden:

: ogsåkynisk:


#64

Sitron sa for siden:

Jeg tror ærlig talt det er ingenting som tilsier at disse gutta i Kongo har rent mel i posen. Jeg tror definitivt de er innblandet i noe og drap av sjåfør kan like gjerne være en del av dette noe.

Men; som norske borgere så har vi faktisk en plikt til å forsøke å forhindre dødsstraff. Det er faktisk ganske enkelt og greit og jeg ser ikke helt hvorfor man skulle stille spørsmål ved dette i det hele tatt.

Ja, man gir ris til egen ræv når man driver med muffens i et land som Kongo, men ingen fortjener å dø.


#65

Tangina sa for siden:

Jeg tror heller ikke gutta har rent mel i posen, men de fortjener jo likevel en rettferdig rettergang - i likhet med alle mennesker, det være seg kongolesere eller nordmenn.

Men en annen ting jeg lurer på med denne saken er hvorfor pressen ikke graver mer i bakgrunnen til disse gutta. Hvorfor får vi ikke vite mer om hva de faktisk har drevet med? Det synes som om det er mer interessant å presentere et Kongo a la J. Konrad enn å spørre hvorfor de har havnet i den situasjonen de har.


#66

him sa for siden:

Helt enig, men dette må gjøres via internasjonale avtaler og ikke bestikkelser via UD og millitær inngripen. ( :eek: ) Vi kan ikke bare begynne å styre over andre land uten å innvadere dem - og det er vel litt drøyt?

#67

Pepper Lemon sa for siden:

Ser du ikke på Jason Bourne-type filmer? Det der er da helt uproblematisk. Man tager et helikopter, setter fire-fem svartkledde menn inni, flyr over fengselet, firer disse mennene ned over taket, stjeler nordmennene, og flyr tilbake igjen. Knapt noen som reagerer på sånt altså, det skjer hele tiden.


#68

him sa for siden:

Telemarks bataljonen here I come! :lol:

Neida, jeg synes det er en interessant diskusjon. Og det blir mer og mer aktuelt å se på hvordan Norge skal forholde seg til andre land. Det blir veldig spennende å se hva som skjer med Statoil i Russland feks. Au Pair diskusjonen (her på forumet) er jo også et typisk eksempel på at vi i Norge må forholde oss til andre land, andre kulturer både på en lovmessig, men også etisk måte. Og svineinfluensaen, er jo også typisk global. Skal miljøflyktninger få samme klassifisering som de som flykter fra krig? Hva gjør vi med at det renner inn asylsøkere til Norge? Alle disse temaene synes i alle fall jeg er veldig kraftige signaler på at vi lever mye mer globalt enn før, med de fordelene og utfordringene det gir.



#70

Slettet bruker sa for siden:

Sammenligningen til United var kjempebra. Hadde det blitt lagt frem et slikt bilde i Orderudsaken ville ingen vært i tvil der heller. Det var svakere bevis der enn her.

Javel, kanskje var det blod fra en elg eller bare konditorfarge eller whatnot - men jeg tror rett og slett ikke noe på at turister med happy-ferie vil ta lattermilde bilder av seg selv foran blodpøler. Kall meg enkel - men det ser ikke bra ut. Det har sikkert sin forklaring, men i Norge dømmer vi folk når ting er bevist forbi rimelig tvil. Det bildet er egnet til å fjerne mye rimelig tvil. Det ville telt sterkt i Norge, det er ikke rart om det teller i Kongo også.

Og det er faktisk klart at Ulvefar har rett. Selvsagt har Norge spioner der ute. Selvsagt har vi folk som jobber for staten som staten ikke vil bekrefte uansett. Man trenger ikke tro på Chemtrails og pakke seg inn i alufolie selvom man innser at Norge ikke er hundre prosent pk overalt alltid.

Men om disse er norske spioner? Sikkert ikke. For alt jeg vet. Men om det godt kan se sånn ut i Kongo? Ja, det er ikke så rart for meg kjenner jeg.


#71

Slettet bruker sa for siden:

Angående det at det ikke sitter nordmenn i amerikanske fengsler - Thore Henki Holm Hansen, president i norske Outlaws MC, sitter i amerikansk fengsel for andre gang nå, det har han gjort i store deler av sitt voksne liv.

Mener det sitter en svenske på Guantanamo tilogmed jeg.


#72

Ru sa for siden:

Det sitter stadig vekk nordmenn fengslet i ytlandet, både her og der. Norge/UD pleier vel å holde et halvt øye med dem, at de får nødvendig helsehjelp, tolk, advokat etc. og at de ikke blir henrettet - for vi liker ikke dødsstraff.

Det er for øvrig franskmennene som er noen racerer på å hente ut folk. Amerikanerne gjør det bare på film og sjelden IRL. Frankrike har jo denne søte lille lovlydige legionen sin ...


#73

Pepper Lemon sa for siden:

:trasser:

Men i Orderud-saken ble det hevdet at de ikke var der, de hadde ingenting med det å gjøre. Her sier de at de var der, det var sjåførens blod - men ikke de som skjøt. Derfor blir det eneste problemet med det bildet at han smiler. Og det er hva jeg mener ikke er nok.


#74

Slettet bruker sa for siden:

For meg så er det faktisk bra nok. Sånn ca kjenner jeg. Bra nok til at de ikke eier troverdighet for fem øre. Og til at det da kan slås fast at de var på stedet, de hadde et såpass uproblematisk forhold til hva som hadde skjedd at de tok souvernirbilder etterpå - det er da lov å si at det er sannsynlig at de var involvert.


#75

Lykken sa for siden:

Det er da ikke deg det skal være nok for, det krever mer i en rettsak. Jeg kan ikke se at smilet er bevis for noen ting. Og jeg tviler på at i en norsk rettsak så ville aktor vist fram masse mer eller mindre relevante bilder der han forteller hva de tenker i det aktuelle øyeblikket.


#76

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det er problematisk at bildet i det hele tatt ble tatt jeg. Hva slags mennesker er det som tar et slikt bilde, som tenker at det er et fint bilde å ha til senere? Og som tar seg tid til å ta et slikt bilde hvis man er livredd og på rømmen?


#77

Esme sa for siden:

Jeg tror nok at det viser at de er litt for distanserte til hva et drap er, men det viser jo ikke at det er de som har gjort det. Det er dessverre ikke kriminelt å være skikkelig skikkelig idiotdum og uempatisk.

Men at Pompel og Pilt skal være norske spioner? Hva slags oppsop har den norske etterretningstjenesten å velge i egentlig, om dette skulle være riktig?


#78

Tallulah sa for siden:

Nei, jeg tar ikke stilling til om de er skyldige eller ikke altså. Bare at de ikke virker som de mest sympatiske og empatiske gutta i klassen.

Spionanklagen har gitt meg store fniseanfall.


#79

Pepper Lemon sa for siden:

Ja, akkurat det er jeg veldig enig i altså. For all del, jeg mener ikke at det er greit med det bildet. Jeg mener bare at det ikke beviser mer enn at de er gufne.

:knegg:


#80

Slettet bruker sa for siden:

Jeg kjenner også at historien de selv forteller står i sterk kontrast til bildet. Selvsagt er det ikke meg som skal overbevises her da, men jeg kan jo nesten bare si noe om hva jeg tenker. Hva aktor og dommer i Kongo tenker tror jeg at jeg skal være smart nok til å la være å prøve å tenke meg. :knegg:

Jeg tror jo ikke disse to her nødvendigvis er spioner.

Men jeg tror det godt kan hende at det finnes en del spionasje Norge driver med rundt omkring. Og at det dermed ikke er helt sinnsykt av en kongaleser(?) å anta at det kan være spionasje inne i bildet også. Hvis han har litt lave tanker om Norge fra før av.


#81

Maverick sa for siden:

:grineler:


#82

annemede sa for siden:

Har dere sjekket ut sidene til SIG-Uganda da?

Så tenker jeg litt som så at dersom vi ikke anerkjenner rettsstaten deres, hvorfor skal de da anerkjenne Norge som en suveren rettsstat? Om Norge går inn og henter de ut med makt, hva sier det om hva Norge mener om Kongo?

Videre, har dere lest det som stod i DB, der de "snakker ut"? Hvem er det som krangler tilbake et forskudd de utbetaler til noen som skal hjelpe med å skaffe transport fordi man ikke er fornøyd med bilen? Da burde man ha spesifisert bedre, eller latt være å kreve pengene tilbake, eller latt være å betale forskudd.
De er vel kanskje ikke de skarpeste knivene i skuffen.


#83

Salt sa for siden:

Disse guttene har tilknytning til SIG, der man for 36.000 kr bl.a kan lære:

Jeg synes de burde vite bedre, og mye av historien de har kommet med virker rett og slett for merkelig, fjern og henger ikke på greip..


#84

Ulvefar sa for siden:

Det vil jeg nok absolutt tro de ikke er. Når det er sagt, så er det en myte at etterretningstjenesten nødvendigvis kan velge fra øverste hylle. Analytikere som rekrutteres via universitetet er en ting, men kjernepersonell rekrutteres fra yrkesmilitære... -tenk på guttene du kjente fra videregående, se for deg de som begynte på befalsskolen, og tenk over at det er de som er utvalget våre venner på Lutvann kan rekruttere fra 5-10 år senere....

Men det skjer mye i en gal verden hvor tilfeldigheter, misforståelser og absurditeter har forårsaket rarere ting enn at Pompel & Pilt finner seg som freelancere for kriminelle, statlige (ikke nødvendigvis Norske) eller en blanding av aktører. Kom innom for en øl en gang du er i Oslo, så kan jeg hoste opp et par amatørmessige småabsurditeter selv.


#85

Lykken sa for siden:

Altså, det er da helt uaktuelt å hente de ut med makt, når er det Norge noen gang har gjort det? Svært få andre land også.
Hvorfor de krangeler om forskudd er jo vanskelig å uttale seg, hverken du eller jeg kjenner vel godt nok til afrikanske forhold og hvordan det er å reise rundt, forhandle etc til at vi vet om dette er helt vanlig. Det er ikke akkurat vanlige organiserte forhold vi prater om.


#86

Tallulah sa for siden:

Sånn helt konspirasjonsteoretisk, er det helt utenkelig at drapet på sjåføren var endel av krigsturisme, litt sånn ala skyte ville dyr i en innhegning i Afrika?


#87

Ulvefar sa for siden:

Nuh, at Pompel & Pilt er i SIG, det kan jeg tro på. :jupp:

#88

Esme sa for siden:

Joda, jeg ser den også, men om det faktisk er sånn at de er kjent i etterretningstjenesten som Tjostolv "Brains" Moland og Joshua "Strategist" French, så tisser jeg på meg, uvisst av frykt eller latter.


#89

Esme sa for siden:

Jepp, de er akkurat den typen jeg kjenner fra hjemtraktene, militærgærne tidligere heimevernere med dårlig evne til impulskontroll, konsekvensutredningsevner men med masse romantiske følelser, som betalte forskjellige bodyguardkurs og slikt i utlandet.


#90

007 sa for siden:

Er ikke dette en oppgave for 007? :yessir:

#91

Ulvefar sa for siden:

Det høres nettopp ut som hva de ville blitt kalt.... :lol:
Be afraid, be very afraid..

Men nei, at de er testosteronjunkier med bakgrunn og kontakter fra SIG som har vært ute på et eller annet halv/hel-kriminell muffens som har gått galt, det er nok en mer sannsynlig teori.


#92

Slettet bruker sa for siden:

Å, kjære Gud - karakteristikkene her nå! :grineler:

Esme, Ulvefar - kan jeg få si at jeg elsker dere hemningsløst? :tilber:


#93

Ulvefar sa for siden:

Amen.


#94

annemede sa for siden:

det ble ymtet frempå litt lenger oppe i tråden, det var derfor jeg kom til å reflektere litt rundt det.


#95

Polyanna sa for siden:

Hve ER egentlig disse SIG-greiene? :blond:


#96

Salt sa for siden:

Oh my god! :dåne: Jeg kom akkurat på at jeg gikk i paralellklasse med ei på barneskolen som heter French til etternavn, og som jaggu hadde en bror som heter Joshua... :sjokk:



#98

annemede sa for siden:

Om du vil finne det ut, kan du melde deg på det neste kurset som begynner 15. september i Italia. :p


#99

Simone sa for siden:

La oss seie at historia om landeveisrøvarar er sann. Dersom eg hadde vore i deiras sko kunne eg godt funne på å ta eit slikt bilde og til og med smile på det. Dette er sikkert ikkje det første drapet desse to har vore vitne til. Med eit slikt yrke som dei har utviklar ein etterkvart litt galgenhumor for å overleve mentalt. Det må ha vore ganske dramatisk å berre såvidt overleve eit angrep frå landeveisrøvarar, så litt galgenhumor mens ein vaskar blod kan ha vore ein måte å avreagrere på.

Eg anar ikkje om dei snakkar sant, men hundre prosent uskyldige trur eg ikkje dei er. Eigentlig trur eg at både dei og sjåføren er skurkar og at dei muligens drepte han i sjølvforsvar etter ein krangel. Men uansett har dei krav på ei skikkelig rettsak! Dette som foregår no er jo berre vås. Nesten som ein såpe-opera for å underholde folket. Og eg trur ikkje folket blir fornøgd dersom dei ikkje blir henretta. Då blir det liksom litt anti-klimaks på slutten.

Eg er i mot dødsstraff uansett, så eg syns absolutt at norske myndigheiter burde gripe inn dersom det blir bestemt at dei skal henrettast.


#100

Ulvefar sa for siden:

Pompel & Pilt møter Jason Bourne. "Reparere, intervenere, eliminere, repetere... "

Leiesoldat/sikkerhetsvakt -selskap som driver med utdanning. Du får et hint om selvbildet ved å se på brosjyren deres, og en anelse om søkermassens egentlige erfaringsgrunnlag når du ser den detaljerte pakkelisten bakerst...

Men samme hvor sprenggale de er, dette er typen folk som surrer tett som fluer rundt de "offisielle" aktørene i konfliktområder, leier seg ut til de som kan betale og finner på egne scams når de ikke har arbeidsgivere inntil de enten dør eller blir varig alkoholskadd. Så hvis de har vært med en stund er det ikke rart at de smiler av en morbid vits et øyeblikk mens de vasker blod. Så som "karakterbevis" for skyld er det heller svakt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.