Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bergensskolen strammer inn permisjonsreglene

#1

rine sa for siden:

Endelig tør politikerne å si at nok er nok. Kyrkjekrinsen skole har 27 permisjonssøknader hittil i skoleåret (som har vart i 4 uker...:dåne:) og elevene der har vel som alle andre nettopp kommet tilbake fra en ni ukers sommerferie.
Hva er det som er galt med folk?

Og er det meningen at vi skal synes synd på familien i reportasjen her? :gruble:

www.bt.no/nyheter/lokalt/--Far-ikke-rad-til-a-besoke-bestemor-2972404.html


#2

Snuppa sa for siden:

Alt til sin tid tenker jeg.

Vi kom nettopp hjem fra en uke i syden. Barna fikk permisjon fra torsdag til torsdag. Dette har vi gjort en gang før i løpet av de 5 årene poden har gått på skolen. Begge skoleungene hadde med seg lekser som de gjorde der nede. Vi gav de kulturelt påfyll ved å besøke gamle ruiner. Begge fikk engelsktrening, spesielt eldste fikk utøvd engelsk muntlig en hel uke. Han fikk oppgaver som å bestille mat, betale i butikk osv. Mellomste fikk et forsprang til svømmeopplæringen på skolen. Hun lærte seg å svømme i løpet av denne uken. Alt i alt lærte nok barna mer på denne turen enn hva de ville lært på skolen samme uke.

Jeg er enig i at dette ikke er noe man bør eller trenger å gjøre mange ganger i året, ei heller hvert år, men for de som ikke har råd til å reise i fellesferien så er det faktisk fint å kunne gi barna opplevelsen på et annet tidspunkt.

Du sier barna akkurat har kommet tilbake fra 9 uker ferie. Det stemmer ikke i alle tilfeller. Barna mine har hatt SFO og Barnehage i hele sommer bortsett fra 3 uker pga vår arbeidssituasjon.


#3

rine sa for siden:

Synes du ikke det mye med 27 permisjonssøknader på fire uker da, Snuppa? De fleste av dem søker jo sikkert maks en gang i året, noen bare to ganger på fem år, slik som deg. Det er uansett et samfunnsproblem, selv om den enkelte mener han har gode grunner for å søke for akkurat sine barn.



#5

rine sa for siden:

Vegard Ullvang, altså! :dåne:
Selvsagt er idrett viktigere enn skole. :snill:
Jeg lurer på hvor mange meldinger jeg har fått i årenes løp om lekser som ikke kan gjøres og prøver som ikke kan tas pga. divserse idrettsturneringer og stevner, det er iallfall ikke få.


#6

annemede sa for siden:

Vel, det er ikke alle rektorer som bryr seg da. :snill:


#7

Sneglo sa for siden:

Vi har hatt denne regelen en stund i kommunen her, og når alt kommer til alt har den ingenting å si. :)

Foreldre søker, får nei, men man står jo fortsatt like fritt til og faktisk reise.

Vi får 1 dag fri i forbindelse med konfirmasjon,begravelser o.l. For meg er det ganske tåplig, da jeg har familie på andre siden av landet. Om jeg hadde tatt hensyn til skolen "Ja du får 1dag fri" svar når det kommer til dette, nei det ville jeg nok ikke.

Reglene er lagd for at folk ikke skal i tide og utide ta ut ungene, men når alt kommer til alt, så står man jo fortsattl ike fritt til og ta ungene på ferie når man måtte føle for. Heldigvis egentlig.


#8

Lisa sa for siden:

Rektor sa på foreldremøte forrige uke at det ikke var vits å søke fri engang, alle ville få blankt avslag. Så avsluttet hun med at det var helt og fullt på "eget ansvar" man nå tok barna ut av skolen (ugyldig fravær).
Allerede har to elever vært borte på ferie, da på "eget ansvar". Jeg tror ikke de nye reglene vil stoppe folk fra å ta barna ut.


#9

Esme sa for siden:

Man burde i samme seanse kutte ut høstferie og vinterferie.


#10

rine sa for siden:

Ja, forsåvidt. Det er jo ingen som reiser på ferie da likevel.


#11

Fintdethei! sa for siden:

Dette er helt fint. Etter å ha hatt barn i norsk skole siden 2002, tror jeg antall dager tilsammen jeg har bedt mine 3 barn fri er under 5 dager. Så lenge jeg har 5 uker ferie, og skolene også avvikler vinter-og høstferie, så kan jeg ikke se hvordan jeg skulle fått sommerferie til å gå opp, dersom jeg skulle tatt mye ferie utenom skolens ferier.


#12

tink sa for siden:

Jeg synes det er helt greit. Nå er jeg kanskje preget av å ha en mann som er rammet av de samme reglene. Heldigvis tok jeg meg i det og unngikk å være møteidioten med spørsmål om hva som skjer om man ikke tar hensyn til permisjonsreglene. Det blir i høyden notert som ugyldig fravær og kan brukes dersom elev eller foreldre senere vil klage på mangelfull skolegang.


#13

Tallulah sa for siden:

Heh, vår skole har hatt nærmere 50.

Altså, man får fremdeles fri til konkurranser og kulturaktiviteter på "høyt plan". Men ikke treningssamlinger. Det syns jeg i grunn er greit.

Nei, på vår skole sa de at folk ville få avslag, men det skjer jo ikke noe annet enn at ungene får ugyldig fravær, så de oppfordret folk til å si i fra for det.


#14

rine sa for siden:

Det er ikke noe som heter ugyldig og gyldig fravær lenger, det heter dokumentert eller udokumentert. Får man avslag på permisjonssøknaden, kan man, så vidt jeg har forstått, ta barnet ut av skolen likevel. Hvis man sender en mail til lærer om dette, er jo fraværet dokumentert. Man kan derimot ikke forvente noen form for tilrettelegging fra skolen sin side i forhold til skolearbeid mens man er borte og som noen her var inne på, stiller man svakere hvis man vil klage på manglende oppfølging o.l hvis man med vitende og vilje har trosset skolens råd.


#15

GinaK sa for siden:

På skolen vår ble dette innført nå ved skoleoppstart. Det var et eget punkt på begynnelsen på foreldremøtet for alle trinn.
Det ble spesiellt lagt vekt på fridagene ifm julen i år. Første skoledag er 2.januar - som er en torsdag. Det ble oppfordret til at barna møtte de to dagene i uke 1. Vi får nå se hvor mange som møter hos oss...


#16

nokon sa for siden:

Eg trur poenget med reglementsendringa, i alle fall i Oslo-skulen, dreier seg om akkurat dette. Folk tar ut ungar mot skulens råd og forventer tilrettelegging i ettertid. Dette krev enormt med ressurser og skulane går nå ut med eit motsvar til dette.


#17

Hyacinth sa for siden:

Har virkelig Oslo strengere regler enn ellers? Inntil ti dager og søke til rektor har jo gjeldet i Norge siden 1.1.2000?


#18

GinaK sa for siden:

Utifra det jeg har skjønt så har kun lærer i Osloskolen fått lov til å innvilge fri max en dag. Utover det skal det søkes rektor. Forskjellen nå er at det er åpent sagt at alle søknader utover den ene dagen uansett ikke vil bli godkjent av rektor. Alle vil få avslag på søknad om fridager. Hvordan hver enkelt familie tolker det/løser det, er en annen sak..

Sjekket skolesiden nå. : klasselærer hos oss har kun lov til å godkjenne tannlege/legetimer. Ingen hele dager lengre. Alt utover legetimer skal sendes rektor på egen mailadresse.


#19

Hyacinth sa for siden:

Jeg trodde det var slik overalt.


#20

Lisa sa for siden:

Vi har hatt flere tråder om det tidligere, - nye regler for Osloskolen fra dette skoleåret.


#21

polarjenta sa for siden:

Det er vel ikke slik overalt at man får avslag på alt av permisjonssøknader? At det er regler for hvor lenge man kan søke permisjon er en sak, en annen sak er om man kan få den søknaden innvilget eller ikke. I Oslo får man jo ikke permisjon. Her jeg bor så kan rektor innvilge inntil 10 skoledager fri, og alle som søker får jo det.


#22

Hyacinth sa for siden:

Alle som søker får jo det? Det skal jo etter regelverket vurderes i hvert en Eli tilflle.

Lisa, jeg vet det, men jeg har aldri skjønt på hvilken måte de er blitt strengere.


#23

Hyacinth sa for siden:

Beklager skrivefeil det er den j...., ios7 sin feil!


#24

Blånn sa for siden:

Loven er den samme, men Oslo har utarbeidet retningslinjer for hvordan rektor skal behandle søknadene. Til nå i år har fylkesmannen behandlet 170 klagesaker og skolene har fått medhold i samtlige.

Opplæringsloven paragraf 2-11:

Det er forsvarlighetsargumentet som gjør at Osloskolen strammer inn. Man mener på generelt grunnlag at det ikke er forsvarlig å innvilge fri.


#25

Hyacinth sa for siden:

Takk, Blånn. Det var slik jeg trodde. Og slik kan jo gjøres overalt.


#26

Zulu sa for siden:

Men det gjøres jo ikke overalt.

I Oslo skal det konsekvent avslås søknad om permisjoner, med noen ytterst få unntak (bl.a. begravelse).


#27

Blånn sa for siden:

Det har du rett i. Fram til nå har det vært mange som har tolket loven til at man kan og har rett på ti dager fri. Da gjør det litt "vondt" å stramme inn.


#28

polarjenta sa for siden:

Kan ja, men det gjøres jo ikke.


#29

Snuppa sa for siden:

Hva med de barna som besøker den andre forelderen i slike ferier?


#30

Katta sa for siden:

For å være litt kynisk så er det litt i samme kategori som foreldre som har valgt yrker hvor de ikke har fri sammen med barna i så mange ferier. Det vil si ganske mange. Avvikle høst- og vinterferie og få til noe styrt fleksibilitet stemmer jeg for.


#31

Candy Darling sa for siden:

Vår rektor har varslet at hun avslår alle søknader som ikke er sorgbasert.


#32

Joika sa for siden:

Poenget er jo ikke at en ferie er helt unyttig, men argumentene dine faller jo litt dødt når man kan oppleve akkurat det samme når det faktisk ER skoleferie.

Samme her. Og jeg syntes det er helt ok, på tross av at det vil innskrenke feriemulighetene våre noe. Om man bestiller sommerferien i GOD tid og velger å bo på litt enkle steder, så kan jeg få råd til ferietur til utlandet likevel, noe som vil gi nøyaktig samme muligheter for opplevelser som andre ferier. Og jeg er alenemor.


#33

Simone sa for siden:

Eg har lest gjennom det nye reglementet i Bergen kommune og der står det at det fortsatt skal gis fri til idrettsturneringer og liknande. Så du må nok fremdeles slite med det!
Det nye reglementet i Bergen er ikkje like strengt som i Oslo. Det som er nytt no er at det ikkje skal gis fri til reine ferieturar.

Og eg er ein av dei som får smekk på lanken. Eg er prinsipielt i mot å ta fri utenom skuleferien, så i løpet av dei tre åra eldste har gått på skule har vi aldri tatt ho ut av skulen. Men før sommarferien lot eg meg overtale til å bestille ei vekes ferie i september 2014. No kjem altså straffa...Spørsmålet er om vi kan søke før 1.oktober og få søknaden behandla under det gamle reglementet. Men det spørs vel når det er eit år fram i tid...


#34

celebelen sa for siden:

Jeg er veldig for at man strammer inn. Men jeg synes det bør være mulig å få permisjon til å feire f.eks. 75-årsdager og bryllup i familien, og ikke bare møte opp i begravelsen deres.


#35

Gaia sa for siden:

Jeg syns egentlig innstrammingen er helt på sin plass. Og ja, det gjelder også for den ene dagen her og den andre dagen der. Jeg skjønner ikke helt hvordan folk mener man skal administrere en ordning med fleksible feriedager for barn som tross alt får undervisning. Problemet med Osloløsningen er at den nok har blitt innført litt vel bardus, slik at det er en del som ikke er forberedte på å få avslag på permisjonssøknadene sine.

Generøst syns jeg mange har alt for lite respekt for skolen og den jobben som faktisk gjøres i og av skolen.


#36

rine sa for siden:

Men bare turneringer på høyere nivå, tror jeg.

Det der er da ikke generøst i det hele tatt. :skuffet:


#37

Gaia sa for siden:

Generelt, rine, generelt. :knegg:


#38

Katta sa for siden:

Jeg synes jo at skolen er tilpasset en annen tid enn den vi lever i. Man sender mindre barn til skolen og det er hovedregelen at begge foreldrene jobber. Dette er også ønskelig sett fra myndighetenes side, også at folk velger turnusyrker og andre yrker hvor man ikke kan styre når man har ferie. Skolen på sin side praktiserer fortsatt lang skoleferie og potetferie og korte dager på samme måte som da barna var arbeidskraft på gården og de fleste familier hadde en hjemmeværende husmor. Selvfølgelig skal man vise respekt for skolen, men skolen er i utakt med tiden. Skolen nekter å vedkjenne seg at de ogå har en rolle som barnepass til de yngste skolebarna, men dette er til en viss grad løst gjennom mer eller mindre gode SFO-ordninger. Behovet for ferie og fri anerkjennes forsåvidt, men man har fullstendig skylapper når det gjelder hvordan skoleferiene faktisk fungerer for familier med små skolebarn. Har eleven fått sitt feriebehov oppfylt når man har hatt tre uker fri fra SFO og to av dem er tilbragt på leir og den tredje som vedheng på foreldrenes jobb? Kan man si at det er foreldrenes problem at de har valgt et yrke hvor man ikke har fleksibel ferie slik at problemstillingen er irrelevant for skoledrift? Jeg synes ikke det, og er helt sikker på at man kunne fått til noe fleksibilitet hvis man hadde ønsket, og jeg tror man på den måten hadde fått større respekt. Ekstrem rigiditet fører sjelden til noen bedring.


#39

Gaia sa for siden:

Tre uker fri fra SFO? Finnes det SFOer som ikke har stengt hele juli, altså? Jeg har en del i omgangskretsen med turnusyrker, og det er sjelden, veldig sjelden, at de ikke får til ferie sammen i løpet av de ni ukene skoleferien varer. Og Oslo kommunehar da også sagt at det er tilfeller utenom det normale som det skal være mulig å finne en løsning på. (Og det rommet ligger også inne i det nye reglementet).


#40

Hyacinth sa for siden:

Det var ikke poenget mitt. Poenget var hva regelen er. Det var jo det det var uklarhet rundt.


#41

Katta sa for siden:

SFO her har ikke stengt hele juli nei, men de må ha minst tre uker fri. Poenget mitt var forsåvidt ikke å flisespikke på hvor mange uker man kan regne med å ha fri sammen med barna, men at de minste barna faktisk på ingen måte har ni uker ferie sammen med familien. Det å ha fri høst- og vinterferie er i hvertfall i min jobb en uttopi fordi alle vil ha fri da. Skoleferiene er for mange et spørsmål om å få det til å gå opp på ett eller annet vis.


#42

Tjorven sa for siden:

På vår skole i Oslo får man ikke søke seg fri en eneste dag.

Samtidig fikk jeg i dag vite at en på snuppas kull skal på tre ukers ferie til "Østen". De hadde fått avslag på permisjonssøknaden, men skulle allikevel dra. Jeg aner ikke om det får noen konsekvenser for dem. Så spiller reglene egentlig noen rolle?


#43

Fløyel sa for siden:

Jeg må bare fortelle om en historie en lærevenninne fortalte meg i helgen da dette ble diskutert.

"Lille Lise" ble svært overrasket forrige uke da hun skjønte at hennes klassekamerater allerede hadde vært på skolen i en måned. Familien hadde vært på ferie i hjemlandet og var ikke helt sikre på når skolestarten var. Barnet var ved flere anledninger blitt etterlyst av skolen, da det ikke var levert inn permisjonssøknad eller meldt om sykdom.

Så ja, jeg skjønner at restriksjoner må til. Vi fikk disse innført ved skolestart.


#44

Katta sa for siden:

Jeg tror egentlig at i og med at loven og skolereglementet ikke samsvarer, vil man oppnå at ganske mange likevel drar, men nå uten å søke først. Jeg vet ikke om det er en forbedring. Det bidrar heller ikke til respekt for reglementet at idrett trumfer andre behov.


#45

Elise sa for siden:

Tjorven, ja. Det er ganske mange som drar på ferie hvis de får lov, men blir hjemme når de ikke får lov å ta fri fra skolen. At man også har en hel gjeng som tar fri likevel, det får man ikke gjort så mye med. De jeg har snakket med som har tatt fri midt i skoleåret den siste tiden, ville ikke gjort det dersom de fikk avslag på søknad om fri. Ja, med ett unntak. Som uansett ikke klarte å levere en søknad før det ble tatt fri.


#46

Blånn sa for siden:

Man blir skrevet ut etter 14 dager. Dersom trinnet er fullt må barnet begynne på en annen skole. På skolen vår har vi flere trinn som er fulle.


#47

Teflona sa for siden:

Det er på trappene i vår kommune også, blir spennende å se om det blir noen reell endring. Flere elever i min klasse har hatt en uke ferie etter skolestart, alle disse var i utlandet i sommerferien også.


#48

Lisa sa for siden:

Hos oss kan kontaktlærer innvilge en dag fri uten at rektor er involvert.


#49

nokon sa for siden:

Eg har jobba på ein skule kor elevane har blitt skrivne ut etter for stort ureglementert fråver. Plassen har blitt gitt til andre og eleven som kom tilbake frå tre månadars utanlandsopphold, måtte ta buss til ein skule lenger borte. Eg synest ikkje det er urimeleg.

Det du Katta seier om skule og resten av samfunnet er tankevekkande. Det kan godt hende du er inne på noko, med tanke på dette med behov for barnepass versus skule.


#50

jolie sa for siden:

Hvorfor det? Slike dager feires da gjerne på lørdager. Skal man ha fri for å få billigere billetter? Eller for å ikke være så sliten når festen er om den er på fredag? Eller for å ha bedre tid med familien siden man nå likevel skal den veien?

Begravelser er i ukedagene, og skal man reise til andre siden av landet holder det ikke med ei helg.


#51

rine sa for siden:

Jeg synes også Katta er inne på noe når det gjelder skolens barnepassfunksjon, men samtidig mener jeg det sier noe som samfunnet og folks holdninger til skolen når skolen er så langt nede på prioriteringslisten som den er. Nå tenker jeg ikke bare på ferier, men på fotballtreninger, ettermiddagsjobber, og kjøretimer som altfor ofte kommer langt foran skole når man kan velge.
Eller kanskje sier det noe om skolen? Jeg føler at vi er totalt tannløse og og uten virkemidler og skulle ønske vi kunne hive elever på hodet og rævva ut langt oftere enn vi gjør. Skjønt i barneskolen vil det jo da gå utover ungene at foreldrene er idioter, og det er jo strengt tatt ikke ønskelig.


#52

Katta sa for siden:

Jeg synes det er forskjell på 1.-4.-klasse og resten av skoleløpet, jeg synes det bør bli strengere jo større man er.


#53

Esme sa for siden:

Selv om vennene dine ikke har hatt problemer, så er de reelle altså.
De fleste som jeg jobber med får til 3 uker felles til familien, men slett ikke alltid.
Og de aller færreste får til høstferie, juleferie, vinterferie eller lengre påskeferie. Mine barn har mye mindre tid sammen med hele familien enn andre, og det er snakk om små barn også.


#54

Magica sa for siden:

Jeg syns innstramming er bra. Elevene har 190 dagers skoleår og da skal man liksom være på skolen hvis man ikke er syk. Man kan reise vekk ellers. Samtidig så mener jeg at de 10 dagene høst og vinterferie er, burde vært brukt som flere langhelger og f.eks 5 valgfrie fridager i gitte perioder av skoleåret.


#55

Blånn sa for siden:

Jeg ser disse utfordringene, helt klart. Samtidig klarer jeg ikke helt å se hvordan man praktisk skal løse fleksible ferier. Men det er det sikkert noen andre som klarer å tenke ut lure løsninger.


#56

apan sa for siden:

Jeg tror alle Osloskolene nå sier det samme; avslag for alt annet enn sorg. Dette er vel noe de har pratet om, for å si det sånn, ift hvordan de skal kommunisere det nye regelverket.

Jeg synes det er helt på sin plass, ble aldri søkt fri en eneste dag fra skolen selv da jeg gikk der, vi hadde det utmerket på campingferie som var det vi hadde råd til i skoleferien, og vi har aldri søkt storebror fri fra skolen heller.
Vi betaler i høstferien nå 4000 ekstra for å reise bort fra lørdag til lørdag i forhold til fra mandag til mandag (som ville inkludert 1 fridag). Jeg synes selvsagt det er sure penger, men det var et opplagt valg.

Det er under 200 skoledager i året. I den tiden bør man droppe ferie. Jeg er så enkel som det.


#57

Elise sa for siden:

Er da løsningen at alle som vil, skal ta ferie, når de vil, slik at det går ut over både eleven selv og læringsmiljøet i klassen?

Det at alle skal ha tilpasset opplæring betyr ikke at alle skal ha et individuelt opplegg til enhver tid. Jo flere situasjoner vi får som gjør at enkeltelever må ha individuelle opplegg over kortere eller lenger tid, betyr ressursbruk, som ofte ikke er mulig å få til. Hvis ungen din f.eks ikke er tilstede i 2 ukers intensiv jobbing med tieroverganger eller prinsippet for divisjon, eller whatever, så kan det ta lang, lang tid å rette opp i. Om man misser et tema i naturfag eller musikk, er ikke kritisk for den videre forståelsen. Men det er det faktisk i noen fag.


#58

Guava sa for siden:

Enig med Katta i at skolen er i utakt med samfunnet forøvrig. Å gjøre noen uker fleksible hadde vært veldig bra familiemessig for mange.

Her innvilges søknader fremdeles heldigvis. Jeg håper ikke det blir som i Oslo og Bergen.

Jeg er spent på om folk i Oslo og Bergen forholder seg lydig til vedtakene eller om det blir noe folk gir blaffen i uten at det får konsekvenser. Skolen kan ikke sanksjonere på ukesferier uansett.

Har privatskolene strammet inn?


#59

Snuppa sa for siden:

Nei, for noen må faktisk jobbe turnus her i landet, noen kan faktisk ikke selv velge når de har fri. Denne sommeren fikk jeg mulighet til å ta 14 dager fri. Sånn måtte det bli siden jeg er student og mister inntekten fra lånekassen i sommerferien. Som fast ansatt blir det forhåpentligvis bedre og mer forutsigbart og lettere å bestille ferie i GOD tid slik du foreslår.


#60

Gaia sa for siden:

Jeg innser at for noen, og spesielt i din sektor, vil det oppstå problemer, og nettopp det med foreldre som faktisk ikke har mulighet til å ta ut fri sammen med barna sine er noe som både områdedirektør og rektor på min skole har sagt at det nye reglementet skal ta høyde for.

Jeg har også litt inntrykk av at helsesektoren er verstinger når det kommer til familievennelige løsninger. Det er jo dessuten en sektor med mange prosentstillinger, korttidskontrakter og til tider ganske hårete og lite familievennelige turnuser.

Men samtidig så tror jeg at det ikke er disse familiene som står for den største fraværsandelen i skolen. Det er derimot alle de som skal "ta en langhelg på hytta og gjerne vil reise torsdag kveld", "de som syns det er greit å spare et par tusenlapper og dra til syden uken før eller etter høstferien", "de som skal feire farmors 75-årsdag i Spania to uker før påske", "de som skal på treningsleir og klubben har bestemt at den skal vare fra torsdag til søndag" og "de som syns to uker i Thailand i jula er litt lite når vi først skal dra, så da tar vi en ekstra uke fri." I tillegg til de som reiser på to månedersturer til besteforeldrenes hjemland på vinteren.


#61

Esme sa for siden:

Nei, men jeg blir veldig sint over at det bare blir føyset bort som et ikkeproblem at småbarn har så lite fritid sammen med familien fra skolen sin side. Om man i det minste kunne fått forståelse for at det ikke er bra, så hadde man jo vært på vei i det minste.


#62

Blånn sa for siden:

Rektor kan og skal foreta en individuell vurdering i hvert tilfelle. Formuleringen i retningslinjene er "skal normalt ikke innvilge". En vedlagt dokumentasjon på at man ikke fikk innvilget ferie i skoleferien kan veie så tungt at man allikevel får permisjon.


#63

Gaia sa for siden:

Opplever du det som at det du beskriver bare blir føyset bort? Det er i så fall ikke meningen. Min første kommentar var til Kattas beskrivelse av sommerferien som to uker på leir, en uke på kontor og resten på SFO, for det tror jeg gjelder de færreste. Og disse legges det jo opp til at skal hensyntas.


#64

Esme sa for siden:

Det var også forrige tråd i minne. Jeg tror både Katta, Guava og jeg var temmelig sinte da, det var veldig mye "ikke jobb med sånn jobb da!"-lettvintgreier.

Jeg mener man må kutte høst og vinterferie. Og om man mener at barna virkelig trenger disse friukene, gjøre de fleksible sånn at alle barn kan få fri.


#65

Katta sa for siden:

Ja. Enten eller. Enten ingen fri eller at man kan velge mellom noen uker. Man trenger ikke velge mellom alle uker, det vil være fleksibelt nok dersom man kan velge mellom 2-3 ulike uker, da er det faktisk mulig å spre det rimelig fornuftig utover et kollegium. (Det hjelper jo ikke at høstferien alltid treffer den verste kursuka heller, men det kan ikke skolen ta hensyn til). Jeg sitter både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden her og dette er en kilde til frustrasjon og fortvilelse hvert bidige år. "Nei, du må faktisk finne annen pass til barna dine, vi kan ikke gi flere fri" er ikke noen god beskjed å gi. Dette er et reelt problem selv om arbiedsplasser strekker seg langt for å få det til og selv om det går greit på en eller annen måte.


#66

Stompa sa for siden:

Nei, reglene spiller ingen rolle i grunnskolen, virker det som. Alle norske skoleelever har i utgangspunktet krav på plass i videregående skole det året de fyller 16, uansett hvordan vitnemålet deres fra ungdomsskolen ser ut, så i praksis er det umulig å "stryke" i grunnskolen. Jeg vil tro man i praksis kan ha ubegrense med fravær også, uten at det får konsekvenser annet enn at man kanskje ikke kommer inn på den videregående skolen man helst vil til.

I videregående skole har det ikke vært mulighet til å søke seg fri pga ferie så lenge jeg har jobbet som lærer (siden 98). Er man borte av slike grunner får man fravær og kan i verste fall risikere å ikke få vurdering i fag. Likevel forsvinner elever hos oss på feriereiser både titt og ofte, helt uavhengig av at det kan ligge både heldagsprøver og andre store vurderingssituasjoner på dagene de er borte, for de har vært vant til å få fri i grunnskolen.


#67

Katta sa for siden:

Men hvordan har det seg at de ikke skjønner at det er andre regler når de er kommet et hakk lenger? Det burde ikke være så vanskelig å formidle "nytt nivå, nye regler" egentlig hvis reglene var reelle? Bare prøv å utebli fra obligatoriske greier på universitetet, da kommer du faktisk ikke videre. Jeg synes skolen viser for lite muskler der det gjelder.


#68

Guava sa for siden:

Jeg har inntrykk av at det gjelder stadig flere arbeidsplasser.
Man ønsker et samfunn hvor folk er tilgjengelige og med stor grad av effektivitet. Tidligere stengte industribedrifter og tok fellesferie, fri i romjul og den stille uke. Nå er det effektivitetskrav og få har mulighet til å stenge produksjon. Man forventer at kontorer, butikker og all mulig service er tilgjengelig store deler av døgnet og også på tradisjonelle fridager. En småbarnsfar som jobber på Kiwi har ikke nødvendigvis halv lørdag og søndag fri lengre.

Mange arbeidsgivere ønsker å strekke seg, men det er ikke lett. Folk forventer å bli betjent på Kiwi også i høstferien og de forventer at det står en lege klar for å fikse et brudd om man faller i slalombakken i vinterferien.
Ikke bare skal det være betjent på Kiwi. Man skal helst slippe kø også. Det samme forventes hvis lille Per venter på legevakta med brudd.


#69

Stompa sa for siden:

Jeg vet ikke hvorfor de ikke skjønner det. Som kontaktlærer hamrer jeg det inn fra første skoledag, når de spør sier jeg nei, jeg forklarer at de risikerer å ikke få vurdering. Det er akkurat som om de ikke klarer å tro at vi faktisk kan finne på å sette "truslene" ut i livet.

Vi viser muskler i den forstand at vi setter IV på mange av disse elevene. De tar det ikke alvorlig da heller, for hvis det er første halvår kan de jo fortsatt få vurdering til våren (sånn er loven nå), og hvis det er andre halvår på vg1 eller vg2 har de kanskje faget videre neste år (gjennomgående fag som norsk, fremmedspråk, kroppsøving) - og ellers kan de jo alltids ta faget som privatist. Det er gjerne siste halvår på vg3 at det begynner å gå opp for en del at de har rotet det til for seg selv, og for de fleste er det for seint da, og de ender opp uten vitnemål. :nemlig:


#70

Katta sa for siden:

Kanskje man burde ha kun eksamensvurdering?


#71

Stompa sa for siden:

Da tror jeg under halvparten av elevene hadde giddet å komme på skolen, altså. :knegg:

Jeg synes ikke det er en god løsning. Standpunktkarakteren inneholder så mye mer enn en eksamenskarakter kan inneholde. Jeg liker at vi har en kombinasjon av de to typene vurdering.


#72

Katta sa for siden:

:knegg: Jeg vurderte skole som kun hadde eksamensvurdering da jeg gikk på vgs, men komforten (reisevei) tok meg. Jeg skjønner at det ikke passer for alle, men for sånne skippertaksdyr som meg hadde det vært en fin ting.

Men det er vel et problem for vgs det der at man har et lovverk som sier at man skal strekke seg langt for å gi vurdering og at det i realiteten er blitt en del av grunnskolen istedenfor starten på høyere utdanning slik man ofte så på det før.


#73

nokon sa for siden:

Eg har aldri føysa over at det er eit ikkje-problem at små barn har lite tid med familien sin, men eg har vore sterkt ueinig med deg i slike diskusjonar før.

Eg synest det er eit minst like stort problem at 16-åringar begynner på helse og sosial med 2,2 i snitt og ikkje klarer å lese, fordi dei ikkje er i stand til å konsentrere seg om å hugse begynnelsen av ein setning heilt til dei kjem til slutten. Eg trur mykje av grunnen til fråfallsprobelmatikken i vidaregåande skule ligg her og eg trur at det einaste ein kan gjere er å jobbe med haldningar til skulen både frå foreldre- og samfunnside i tidlegare alder. I alle fall viser forskning at foreldre sine haldningar til skulen er den viktigaste faktoren for elevane sitt suksessnivå. Og eg meiner at "Det er ikkje så farleg, dei lærer ingenting den veka likevel"-haldninga som går igjen hos svært mange foreldre, både på FP og i resten av samfunnet, er direkte øydeleggjande for barna sin skulegang. På samfunnsnivå, it is.

Både du og Katta har snakka om fleksibel haust- og vinterferie. Korleis forestiller de dykk at dette skal organiserast reint praktisk. Det høyrest jo forlokkande ut, men eg klarer ikkje heilt sjå føre meg korleis det skal gå opp, utan at ein må gjenta undervisningsopplegg fleire gonger over ein periode.

Elevar har opparbeida seg veldig mange rettar (mellom anna fordi EO-AUF-AP-linken har vore veldig sterk det siste tiåret), det er ikkje hjemmel i opplæringslova for å seie "Sorry, du møtte ikkje, ditt problem!". Elevane har eit rettigheitsnettverk som om dei skulle vore voksne og ansvarlege, men så viser det seg gjentatte gonger at dei ikkje er det. Og det er problematisk.

www.youtube.com/watch?v=TCob87aJOzY

Det er ein utbredt "Hva med meg-da?"-haldning her. Og elevane har dessverre veldig mange rettar. Eg var sjølv aktiv i Elevorganisasjonen for 12-13 år sidan, men når eg ser utviklinga, angrer eg litt på ein del av dei sakane eg var med på å kjempe for.

Den aller viktigaste delen av jobben som lærar, reint fagleg, er veiledningsbiten. I alle fall i mine auge. Det å ta tak i ein 3+ eller 4- og forklare og veilede og hjelpe eleven til å trene opp ferdigheitar og nå målet sitt på ein halv til ein karakter opp, vil bli heilt borte med kun eksamensvurdering. Det er og bakgrunnen for at eg reagerer negativt på FrP sitt forslag om anonym vurdering. Viss ikkje elevane skal få tilbakemeldingar undervegs på korleis dei ligg an og veiledning slik at dei kan gjere ting annleis og betre neste gong, trur eg ikkje skulen blir ein god plass å lære.


#74

Smoothie sa for siden:

Mener du at ungene ikke skal gå på skolen første skoledag etter ferien, fordi det er på en torsdag? Hadde ikke ramlet meg inn at ikke ungene mine skulle troppe opp når skolestart er satt uansett ukedag. Om det er en slik tankegang foreldre har, skjønner jeg godt skolene har behov for å stramme inn og lage strengere regler!


#75

Pøblis sa for siden:

Nemlig akkurat just precis. :nemlig:

Jeg er utrolig spent på hvorfor i all verden dette er et problem. :ja: (Altså at juleferien er slutt en ti
torsdag.)


#76

Anne C sa for siden:

At det var????
Hvis dette er gjengs holdning hos dere så er det helt skammelig rett og slett. Snakk om å ha lite respekt for skolen.


#77

Meissa sa for siden:

Det er merkelig at disse diskusjonene dukker opp akkurat når jeg har bestilt ferie. :knegg: I den forrige tråden fikk vi som har sånn midt på treet økonomi beskjed om å reise på telttur i stedet for til syden hvis det ble for dyrt. Vel, i sommer var vi på telttur med våre tre små og det var katastrofe. Aldri igjen, for å si det sånn. Til neste år drar vi til Kreta tidlig i juni. Vi sparte i overkant av 20 000 kroner på å reise da framfor i høysesongen når skolen har ferie så det var da eller ikke i det hele tatt, men sånt som dette betyr ikke diddeliskvatt for 80% av brukerne her inne ellerno da de fleste har betydelig bedre økonomi enn oss.

Jeg nekter å bære byrden av at det begynner elever som ikke kan lese på helse og sosial med 2.2 i snitt på mine skuldre som Nokon skisserer over her. Min unge kan lese ganske godt allerede og her kan man fortsatt søke permisjon fra skolen i to uker og hittil har ingen fått nei, i følge læreren på foreldremøte sist torsdag.

Jeg tror forøvrig ikke at Gina mente det ikke var noe vits for hennes barn i å møte opp på skolen etter ferien når skolen starter opp på en torsdag, men at mange kanskje ikke gjør det der hun bor. Her er ikke det ikke noe problem tror jeg.


#78

Hyacinth sa for siden:

Jeg er rystet.

Nokon, du sier utrolig mye bra.


#79

Fintdethei! sa for siden:

Men om man har søkt seg fri en uke på ungdomsskolen, og fått det innvilget, så kommer vel likevel fraværet på vitnemålet, gjør det ikke?


#80

Anne C sa for siden:

Alt fravær kommer på vitnemålet på ungdomsskolen.


#81

Blondie sa for siden:

Jeg er litt satt ut av at enkelte ser ut til å mene at lange ferieturer nærmest er en menneskerett, men vet jo at jeg er litt på siden av de fleste på nettopp det punktet. Er det ikke rart å ikke ta hensyn til læringsmiljøet fordi ens eget barn er skoleflinkt? Er det så vanskelig å tenke seg til at reglene må være like for alle?

For oss er det også så enkelt. Jeg har respekt for at det er annerledes for andre familier, men for ganske mange er det også ganske greit. Det er dyrt å reise til varmere strøk i vinterferieuka, da dropper vi det. (jeg er heldig og har stort sett fri i skoleferien til barna, jeg ser den).


#82

Polyanna sa for siden:

Herregud, det er jo ikke som om alternativene er telttur eller Kreta til titusenvis av kroner. :dåne:

Man kan fint få til både Danmarksturer og agriturismoturer til Italia til rundt 20 000 kroner - i skoleferien - om man gidder å planlegge litt. Og jeg NEKTER å godta premisset om at årlig utenlandsferie er en rettighet for alle.

Jeg har selv en diger skrape i lakken på dette, da vi, før innstrammingen i Osloskolen, takket ja til en invitasjon til storfamiliefeiring av rund dag, som innebar at vi måtte søke oss fri 5 dager. Jeg likte det ikke, men policyen under forrige rektor hadde vært litt sånn "ja, maks 2 uker, og helst ikke så mye", og vi har lite klasseromsundervisning så det skaper lite krøll for totalopplegget om noen er borte, og barna har hatt ca. null fravær fra skolen i alle de årene vi har gått der, og jeg spiste kamelen og svarte ja til invitasjonen. Og søkte. Og fikk nei. :sjokk: Ny rektor, ny policy, tydeligvis. Hun sa noe sånt som at "ja, jeg har jo ingen sanksjonsmuligheter, dere må gjerne reise, men dere får ikke min velsignelse til fri fra skolen pga FERIE, altså. Det gjør dere ikke. :hehehe: ". Da var alt booket og betalt, og vi reiste, men det var siste gang, ja. Huff.


#83

nokon sa for siden:

Du bryr det altså ikkje om at det er eit problem på samfunnsnivå at 30% dropper ut av vidaregåande skule, før dei har fått vitnemål eller fagbrev? Du bryr deg heller ikkje om at det er eit problem på samfunnsnivå at denne gruppa i stor grad ender opp i NAV-systemet (apropos ein del andre trådar kor det har vore snakk om tidleg forebygging og så vidare)? Det er heilt uproblematisk for deg at forskning viser at haldningar av typen ferie-er-viktigare-enn-utdanning har direkte konsekvenser for barnas læringsresultat?

Eg skjønner ikkje at det verkeleg er ei opplest-og-vedtatt haldning at ferie er viktigare enn utdanning. Eg skjønner problemstillinga til turnusforeldra, som ikkje får fri i skuleferiane. Men eg skjønner ikkje "fordi det er billigare"-argumentasjonen.

Som lærar er eg bunden til skuleferian, og eg synest ikkje vi får mindreverdige feriar sjølv om vi må tenke litt økonomi i planlegginga. Sjølvsagt kan vi ikkje reise på høgsesong-sydentur kvart år, det har vi bare gjort ein gong. Men vi har likevel fint klart å få reise på ein ferie i året til under 7-8000 i skuleferien.


#84

Polyanna sa for siden:

nokon: Jeg syns argumentasjonen din har en logisk brist. Jeg klarer ikke å se hvordan hvorvidt "Forelder NN med barn som leser godt og klarer seg greit" reiser på en ukes ferie har noe som helst med "Barn XX som går gjennom skolen uten å lære å lese". Mener du at forelder NN påvirker foreldrene til XX slik at XX gir blaffen i skolen? Akkurat den ser jeg ikke.

Men at det bare er 200 skoledager, at det forstyrrer flyten i skoleåret og undervisningen når noen blir borte støtt og stadig, at det tar tid og krefter fra lærere som ikke har flust med noen av delene å drive og tilrettelegge - alt det ser jeg.


#85

Elisabet sa for siden:

Jeg forholder meg selvsagt til det skolen bestemmer, og har selv tatt ungene fri noen få dager. Men tipper det snart blir innstramminger hos oss også siden det er mye utenlandske elever på skolen og det er et stort problem at de utvider både sommerferien i begge ender og juleferien i begge ender. Og da er det også selvfølgelig mange norske som også gjør det så lenge skolen godtar dette.

Jeg synes høstferie og vinterferie er noe stort tull. De to ukene burde heller gjøres fleksible i løpet av året om de skulle vært, men ikke så lett å få til det på noen god måte heller. Jeg kan fint forhold meg til at skolen har steng 8-9 uker på sommeren, men vi sliter litt når sfo har steng i juli og jeg har veldig vanskelig for å få ferie på jobben i juli. Og da bruker vi så mye av ferien i sommerferien når mann og jeg må dele oss alle tre ukene sånn som det ser ut til vi må gjøre neste sommer. Ungene får 6 uker ferie, men vi har absolutt ingen ferie med hele familien sammen. Ofre tar vi da ei uke sammen enten i juni eller august, dvs. vi bruker 4 uker ferie hver på sommeren. Da blir det ikke mye vi kan ta fri alle de andre feriene skolen har. Og i tillegg til alle feriene så har skolen og sfo 5 planleggingsdager i løpet av året.


#86

Blondie sa for siden:

Det er ikke innstramminger her i kommunen, men jeg skulle ønske det. Litt morsomt er det jo når vi etter diskusjonen på foreldremøte får vite at kontaktlærer blir borte de neste to ukene pga sydenferie. :humre:

Vi har eldstebarnet i niende klasse og har ikke tatt dem ut av skolen (annet enn i sorgsammenheng) en eneste dag. De siste årene har jeg hatt skoleferier jeg også, men det har vært et bevisst valg. Noen sommere betydde det at vi hadde ferie sammen som familie i to uker. Det er ikke noe gøy, jeg ser den, men jeg klarer ikke helt å se at ferie alltid trumfer skole heller. Ja, man kan lære mye på en ferie, nei, det er ikke alltid sånn at å følge opplegget veier opp.

Poenget er ikke å være moralens vokter og se ned på de som prioriterer annerledes, men for mange er altså disse reglene helt uproblematiske å forholde seg til. Jeg skjønner godt behovet for strenge regler når argumentasjonsrekken til foreldre går i "våre barn er ikke kompatible med telt, så vi må reise til syden i skoletiden".


#87

nokon sa for siden:

Problemet er at det ikkje bare er NN som er borte, men XX er også borte. Og alle synest dette er heilt greit, for det er jo så dyrt å reise til Syden og det er jo så viktig å reise til Syden. Verken elevane eller foreldra har vist seg verdig den tilliten dei har fått, med tanke på å ta ansvar for at elevane faktisk har med seg det dei skal av grunnleggjande ferdigheiter frå grunnskulen til vidaregåande. Og då må det ei generell innstramming av reglane til, fordi det er i ferd med å bli eit problem på samfunnsnivå og ikkje bare eit problem på individnivå at så mange er så svake når dei har fullført 10 års skulegang.

  • Når media i store oppslag formidler at det er eit problem at ein ikkje får fri frå skulen for å gjere andre ting, seier dette noko om haldningane til skule og utdanning på samfunnsnivå, ikkje bare om foreldra til NN.

#88

Røverdatter sa for siden:

Veldig enig i dette. Og godt formulert. Jeg kjenner at det evige argumentet om prisen på sydentur og urettferdigheten for de som ikke har råd til å reise i skoleferien får meg til å rødt. Jeg greier ikke å formidle saklig hvor far out jeg syns det er å bruke prisen på ferien som en gyldig fraværsgrunn.

Herregud, kan ikke folk reise på en annen ferie da. Det er jo tusenvis av muligheter utenom charter til syden hvis man ikke har råd til det.

:stuart:


#89

Polyanna sa for siden:

En utfordring hos oss har ellers vært at så mange lar barna gå tidlig fra skolen for å være med på forskjellige aktiviteter som begynner før skoledagen er slutt (vi har heldagsskole som slutter 15). Det har vært vanskelig å være de kjipe foreldrene som ikke lat barna gå på fotballakademi når "alle de andre får lov", men nå blir det en innstramming i dette også.

Og så skal vi visst få et tilsyn også, der kommunen sjekker hvordan disse tingene blir fulgt opp av skolen.


#90

Toffskij sa for siden:

Men jeg synes i liten grad det argumentet har blitt brukt på FP. Selv om det er koselig med stråmenn.


#91

Polyanna sa for siden:

Det har da vært brukt senest i denne tråden? Av minst to, mener jeg å huske?


#92

Røverdatter sa for siden:

Nei, det er godt mulig det ikke er så mye brukt i våre tråder, men det kommer alltid fra en eller annen med det argumentet i diskusjoner om skolens innstramming. Det gjelder også i offentlige diskusjoner. Og tallene fra enkelte av skolene når det gjelder sydenfravær er jo helt hinsides.


#93

Toffskij sa for siden:

Av én, vel? Jeg er enig i at det er et dumt argument. Men de turnusarbeidendes argumenter er bra, synes jeg. Personlig er jeg irritert over innstrammingen, selv om jeg aksepterer den og ikke kommer til å ta ut barna mine uten lov. Ikke fordi jeg vil ha Billig Sydentur™, men fordi jeg kunne tenke meg å reise en del steder som ikke har noen god sesong i skoleferiene før ungene fyller 19. Og fordi jeg ikke er imponert over hva skoledagene er fylt med i barneskolen for sånne unger som mine, blir jeg litt gretten over å ikke, helt unntaksvis, få lov til å fylle dem med noe skikkelig spennende. Men jeg ser at det er et førsteverdensproblem, for all del.


#94

nokon sa for siden:

Sjå innlegg 77 i denne tråden.


#95

Toffskij sa for siden:

Ja, jeg så det. Men hovedvekten av argumentene i FP-debattene har vært andre, og bedre. Jeg tror ikke jeg gidder å diskutere det en gang til. :gal:


#96

nokon sa for siden:

Nivåbasert ferie? Når du har bevist at du er flink nok og har ressursterke nok foreldre til å kunne ta igjen det du har gått glipp av, skal du få reise bort, men ikkje elles?

(Det er ikkje eit seriøst forslag, men dersom vi først skal ha einheitskule og alle skal behandlast likt, blir det slik. At eg ser mange gode grunnar til å nivådele skulen meir, er ein heilt annan ting, men vi er jo så redde for å stigmatisere at det går ikkje. Kan hende vi hadde fått bukt med fleire problem, viss det hadde vore slik at elevane måtte kunne lese på eit visst nivå, før dei fekk flytte opp i tredje klasse. Då ville det jo hatt konsekvenser å bli borte frå skulen).


#97

Zulu sa for siden:

Moltemyr skole i Arendal har praktisert fleksibel høst- og vinterferie siden 2006, med stort sett positive erfaringer: www.aftenposten.no/familie-og-oppvekst/Far-selv-velge-nar-ferien-skal-tas-ut-7319433.html#.UkFF78Zzn7V.

Den eneste ulempen jeg ser, er dersom skolene skal dekke vikarkostnadene selv når alle klasser mangler læreren sin to av undervisningsukene i skoleåret. Hvis det ikke tilføres friske midler, vil det stort sett innebære reduksjon av assistentstyrking, mindre mulighet for delingstimer eller ekstratilbud som lesekurs/mattekurs for gråsoneelever, sammenslåing av spes.und.-grupper osv.


#98

Polyanna sa for siden:

Jeg syns også turnusargumentet er veldig bra og gyldig. Og det er synd at "vi vil til Syden!! :trasser: "-hordene og "må til hjemlandet 3-4 måneder hver sommer" skal gjøre det vanskelige for turnusforeldre å få ferie sammen, slik det nå altså har blitt.

Og jeg syns at det OGSÅ er alvorlig, og veldig trist, at så mange barn og foreldre opplever at skoledagen er såpass innholdsløs at en uke ikke gjør stort fra eller til. Ikke at å ta ut barna hjelper på det, altså, men trist er det.


#99

Tallulah sa for siden:

Jeg er litt uenig. Det har vært mange varianter av dette; direkte slik Meissa demonstrerer på forrige side, og mer "svigermor feirer 70 og har bare råd til å invitere oss alle til Portugal utenom skoleferien", "når vi først har brukt masse penger på å reise langt vil vi være her en stund" osv. Det syns jeg egentlig bare er ulike varianter av samme argument.

Jeg har argumentert på begge sider av denne diskusjonen, og hisset på meg motparten equally. :knegg:

Jeg ser argumentet om skiftarbeidere og om det kunne gjøre det lettere med valgfri høstferieuke mellom uke 40 og 43 f.eks. så er jo det noe man kan se på. Helt hvordan man skal løse det praktisk og økonomisk aner jeg ikke. I tillegg syns jeg dette burde være noe fagforeningene til de ulike skiftarbeiderne burde se på, for fra forrige diskusjon rundt dette virket det som det varierte veldig hvor lett/vanskelig det var å få til anstendig mengde fri med familien avhengig av hvor man jobbet, innen samme sektor. Jeg syns ikke det er skolens ansvar alene å løse den floka.

Også vil jeg påpeke at de færreste jeg vet om tar ut høstferie og vinterferie med ungene, man har tross alt bare 5 ferieuker til rådighet. Jeg tar som regel 4 om sommeren, og en i jula. Ergo må Hiawata være på SFO i høst-, vinter- og påskeferien utenom helligdagene. Men det er jo faktisk en slags ferie det også, de har mange koselige aktiviteter som slett ikke minner om skole.


#100

Tallulah sa for siden:

Men det er jo litt slik i Osloskolen nå. Rektor skal vurdere hvert tilfelle om det er forsvarlig med fri, og da vil det jo si at det vil være lettere for eleven med gode resultater og ressursterke foreldre som følger opp å få fri, enn for eleven som sliter med resultatene.

Det syns jeg også.

Og jeg syns i likhet med Toffen at det er mye god læring i reising, og jeg virkelig gleder meg over hver gang jeg kan ta med Hiawata til et nytt og spennende sted. Men jeg tror jeg skal få det til innen skoleferien. Jeg vet ikke om ett sted som er fullstendig ureisbart i alle skoleferiene.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.