Trulte sa for siden:
............
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Trulte sa for siden:
............
Input sa for siden:
Så det du sier er at om folk ønsker å ta på seg ansvaret og gjør det samvittighetsfullt, så vil du likevel ikke la dem? I så fall skjønner jeg jo at de blir litt snurte, det er jo det samme som å si at du ikke stoler på dem.
Filifjonka sa for siden:
Da skjønner jeg godt at det er vanskelig å være vegetarianer, altså.
Niobe sa for siden:
Si "Jeg vil ikke diskutere det!"
Hondacrv sa for siden:
Det kan jo vere av nysgjerrighet dei spør? Eg hadde sikkert gjort det. Eg har ei venninne som er allergisk mot det meste, og det eg er glad for, er at ho hadde den tilliten til meg at eg får lage mat til ho (det blir sikkert både tørt og kjedeleg, men likevel) når dei kjem på besøk hit. Og det er på det nivået at kniven ikkje kan ha vore nær brød f eks før han vert nytta til noko ho skal ete.
Niobe sa for siden:
Jeg forstår veldig godt at folk som ikke er kjent med veganisme oppfatter det som noe rigid og firkantet. Det er jo unektelig ikke helt A4, og det kan man jo like godt erkjenne først som sist.
Misteri sa for siden:
Sier som niobe. Denne diskusjonen tar jeg ikke lenger. La det ligge.
Tallulah sa for siden:
I HI syns jeg du virker i overkant vanskelig. Jeg ville følt det snålt om jeg var på tur med noen som ikke ønsket å delta i felleskapet et måltid er, og ikke stolte på at jeg kunne håndtere at de var veggiser.
Men det du forteller om "Ær'e så nøye'a?"-holdning er jo ikke greit, det er både uhøflig og ignorant. Men det gjelder jo ikke alle kjøttetere generelt. Så med de det gjelder ville jeg sagt "du, jeg vil ikke diskutere dette. Dette er sånn jeg vil ha det, og siden du syns det er vanskelig å få til lager jeg bare maten min selv. Null problem!"
Input sa for siden:
Jeg er enig i alt dette.
Bille sa for siden:
Enig i at det er uhøflig og respektløst. At det er uvant for folk kan jeg godt forstå, da.
Jeg skjønte ikke helt det du skriver om å rive opp kyllingen, men hvis du tenker på å behandle rå kylling og deretter annen fersk mat uten å vaske seg på hendene først, så er jo det ikke br mhp kjøttetere heller.
Hvis jeg hadde hatt en veggisgjest hjemme hos meg hadde jeg kanskje følt der litt pussig hvis gjesten hadde ønske om å tilberede egen mat. Men jeg hadde jo respektert det også.
Mjau sa for siden:
Jeg er på linje med Tallulah kjenner jeg.
Nå har jeg ingen vegetarianere i nær krets. Men jeg villeblitt snurt om en evt vegetarianer ikke stolte på min håndtering av mat. Og mannen min som er jeger ville nok stillt et par spm tenker jeg, for han skjønner ikke greia med årsaken flere har for å ikke spise kjøtt.
Men vi hadde jo ikke vært frekke og stilt spørsmålstegn til alt mulig slik du skisserer her. Det er frekt.
Og å ta i kyllingen for så å ta i salaten hadde jeg forstått helt av meg selv at ikke er greit. Likeså buljong-tilfellet du snakker om. Selvfølgelig skal ikke en veggis ha kjøttbuljong.
Trois sa for siden:
Skjønner ikke problemet. Ta med egen mat hvis du føler for det. Eller vi kan stå på kjøkkenet å lage sammen. Snurt er det siste jeg hadde blitt. :)
Katta sa for siden:
Jeg synes det er rart du ser på en situasjon hvor du deler mat og kjøkken med andre som noe du kan ha full kontroll på. Jeg kjenner flere vegetarianere, og ingen er i nærheten av det kontrollbehovet der. Jeg synes vel at voksne med annerledes kosthold har et ansvar for å få samarbeidet til å gå fint, da må man til en viss grad stole på vennene sine. Du kan forvente respekt og at folk gjør så godt de kan, men ikke respekt for at du ikke vil stole på andre.
Lavender sa for siden:
Folk er respektløse både ovenfor de som er avholds og noen mot allergikere.
Men jeg synes svigerinnen min med svoger er i overkant aktiv når vi lager mat, det ender med at de styrer hele kjøkkenet inkludert innkjøp når vi bor sammen, for fredens skyld. Jeg gikk ganske tom å måtte be om mer protein da jeg fullammet fire mnd baby i varmen.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg har nok vært heldig, for jeg har sjelden opplevd noe sånt som veganer. Jeg kuttet ut alt animalsk (alt!) over natta for over 4 år siden, noen ble jo selvsagt helt sjokkerte men de fleste godtok det uten å mukke og jeg opplevde lite negativt. Noen er jo nysgjerrige og vil diskutere, det er helt greit. Men jeg er en person som IKKE godtar dritt overhodet, og det ser nok de fleste. Jeg er 100 % sikker i min sak og godtar ikke at folk kjører over meg. Tror faktisk det har mye å si for hva man opplever. Man vil jo behandles som man lar seg behandle (nå snakker jeg ikke om deg Trulte, nå blir jeg litt mer generell i uttalelsene).
Har ikke fått EN negativ tilbakemelding fra verken lege, jordmor, helsestasjon, barnehage, skole, nære venner eller den ørlille delen av familien som ikke er veganere (kun svigers og svoger, resten er veganere selv). Vi har et 100 % vegansk hjem, det kommer ikke en millimeter animalsk mat inn hos oss, verken via oss eller andre. Har aldri fått negative reaksjoner på det noensinne. Det eneste jeg ofte får høre er "men du ser jo så normal ut", fordi de tror veganere er gjennomsiktige, bleke og sykelige hippier med piercinger, masse tatoveringer og dreads. Fader meg mange myter ute og går om veganere, haha. Broren min, som har lederstilling i et stort kjent firma og går i dress på jobb, har også fått høre den.
Når det gjelder turmat så er det så sjelden jeg drar på sånne fellesturer at det ikke er noe issue, men om jeg hadde gjort det, hadde jeg avtalt med de andre hva som skulle lages, og jeg hadde stolt på at det ble håndtert som det skulle. Jeg er ikke allergisk så om jeg skulle få i meg noe jeg ikke burde ved et uhell så får det bare være sånn. Jeg er veganer av sterke etiske årsaker, ikke fordi jeg synes animalsk mat er ekkelt. Når det er sagt så er jeg jo streng med meg selv, selvsagt, og ville uansett hatt en samtale med de andre så de skjønte hva jeg absolutt ikke spiste av mat. Noen skjønner jo ikke at feks. honning eller lus ikke er vegansk. Men her har det altså vært en LEK å være veganer. :)
Elise sa for siden:
Jeg ville nok spurt "hvorfor er det et problem for deg at jeg vil gjøre det slik?"
Teofelia sa for siden:
Jeg kjenner ingen vegetarianere som gir inntrykk av å være så rigid som det du beskriver i HI, så jeg er nok blant dem som ville stusset over kontrollbehovet ditt. Det du beskriver er mer i tråd med det jeg forbinder med cøliaki eller alvorlig matallergi, og det er jeg ikke vant til at folk krever i andre sammenhenger. Jeg måtte nok ha fått det forklart at du ville at maten skulle behandles på en slik måte; jeg hadde ikke skjønt det av meg selv bare fordi du sa du var vegetarianer.
Hadde du insistert på å få lage din egen mat når du var invitert på middag hos meg, så hadde du ikke blitt invitert på middag flere ganger, men du står selvsagt fritt til å tilberede din egen mat hvis vi lager mat sammen.
oslo78 sa for siden:
Signerer.
Trulte sa for siden:
Det ville ikke falt meg inn og tilberede mat i andres hus. Men jeg ville spurt om innholdet og diskre lagt bort det med kjøtt.
Spørsmålet her er egentlig hvorfor folk man reiser på tur med
klarer å henge seg så enormt oppi en eneste setning:
Jeg fikser mat til meg siden jeg er veggis, synes det er mest lettvindt for alle parter.
Jeg var sikkert dum som gikk inn på grunnen når de spurte hvorfor vedr. spor av kjøtt under matlaging, oster, saus og buljong, godiser som synes vegetar men ikke er det.
Derfor er jeg ute etter teknikker der jeg får frem høflig at jeg fikser meg selv.
Jeg overlater matlaging og innkjøp med glede til dem som jeg vet har kunnskapen om det. Men her er det ikke vanlig med vegetarisk kosthold og mange tror at det innebærer å spise fisk og kylling. At all ost ikke er vegetarisk nekter mange å tro på.
Ja. Og de fleste synes at de som er veggiser er firkanta, sære og lite runde. Her i min krets ihvertfall. Og klarer ikke skjønne at -man ikke bare kan ta av skinka på baguetten.
Jeg får til stadighet høre at det er så vanskelig. Jeg sier så at jeg spiser det de andre skal ha bortsett fra kjøttet.
Derfor synes jeg det hadde vært så greit å bare fikse selv. Pga å slippe spørsmål og uffing.
Nabbe sa for siden:
Nikker gjenkjennende til det meste her i tråden, om man bytter ut vegetarianer med muslim... :knegg:
Dixie Diner sa for siden:
DEN kjenner jeg til. Det er bla. derfor jeg alltid retter på folk som kaller seg vegetarianere men spiser fisk, fordi det gir omverdenen et fullstendig galt bilde av vegetarianere/veganere og fører til at vi blir servert sånne ting ute.
Det er jo også helt sprøtt at mange pizzeriaer og lignende selger vegetarpizzaer med ikke-vegetarisk ost. På Peppes er til og med dressingen på en av vegetarpizzaene med ansjos! :rolleyes: (Nå slipper jeg heldigvis å tenke over DET da, siden jeg ikke spiser ost uansett).
Kanina sa for siden:
Her er nok jeg også. Enda jeg er en sånn som krever at folk ikke bruker samme redskaper på mat jeg skal spise, og på brød. :dulte: Men at hendene ikke skal ha spor av å ha vært borti kjøtt, hadde jeg nok ikke tenkt på som like naturlig. Men det er fordi jeg ikke automatisk tenker så langt som til at veganisme er omtrent som religion når det kommer til håndtering av mat. Hadde jeg selv skullet være vegetarianer er det jo av hensyn til planeten, ikke fordi jeg ikke vil få i meg spor av dyr. Så dette var absolutt opplysende for min del. Lykke til med venninnene dine!Nextlife sa for siden:
Jeg tror at alle som ikke er A4 når det gjelder kostholdet (vegan, vegetar, cøliaki, allergi) rett og slett må innse at det er litt uforståelig for en del folk, både på grunn av at det er uvant og ting man ikke sitter inne med kunnskap om, og på grunn av at man møter mange varianter av de overnevnte som tar ting veldig lettvindt rundt sitt særlige kosthold.
Jeg skal innrømme at jeg ble passelig irritert da jeg arrangerte julebord, fikk beskjed om at jeg virkelig ikke måtte glemme vegetarianeren og skikkelig mat til henne, lagde nøttestek for så å oppleve at "oj, det pinnekjøttet så skikkelig godt ut, jeg tar heller det" av den samme vegetarianeren.
Når man opplever slike er det kanskje lett å tro at det å være vegetarianer er litt sånn løselig.
Anne C sa for siden:
Jeg tror ikke jeg hadde dratt på tur med folk som ikke klarte å forholde seg til dette, som ikke kan respektere det. Hvorfor utsette seg selv for det liksom? Men nå er ikke jeg en som drar på tur med folk uansett, så for meg hadde det ikke vært noe offer.
Dixie Diner sa for siden:
Åh herre, det er jo helt på viddene! :eek:
Nextlife sa for siden:
Jepp.
Legg til de dere nevner over, altså de som spiser fisk og kylling og hva-har-du, så kan man skjønne at den gemene hop blir litt forvirret.
Det samme gjelder jo en dels selverklærte glutenintolerante og allergikere som skalter og valter med denne allergien alt ettr hvor lyst de har på ting.
Dette gjør at de som er hardcore veganere, vegetarianere, allergikere og coliakikere møter en del uforstand og forvirring rundt kostholdet sitt.
Niobe sa for siden:
Jeg er veldig klar over at det nok kan være vanskelig å være vegetarianer, men det er ikke akkurat a walk in the park å servere eller dele kjøkken med alle vegetarianere heller. Så jeg kan godt forstå at folk gjerne har litt sprikende oppfatninger av hva det går ut på.
Dixie Diner sa for siden:
JEG har aldri syntes det var vanskelig å være veggis (ikke veganer, engang, og vegetarianere har det jo mye enklere, de kan stort sett spise overalt), bare så det er sagt. Nå reagerte jeg på at Nextlife hadde lagt seg i selen for å lage mat til en såkalt "vegetarianer", som heller valgte å spise pinnekjøtt da hun kom.
Filifjonka sa for siden:
Hva slags ost er det som ikke er vegetarisk?
MegaMie sa for siden:
Så kjedelig at du møter så mye motstand rundet dette.
Jeg retter på alle som kaller meg vegetarianer, siden jeg spiser fisk. Jeg kaller meg "en-som.ikke-spiser-kjøtt". Enkelt og greit. :knegg:
Anne C sa for siden:
Er det ikke sånn at fordi det kommer fra et dyr så kan man ikke spise det?
Dixie Diner sa for siden:
Veganere spiser ikke ost, men (lakto)vegetarianere gjør det. MEN endel ost inneholder løpe, som er fra kalvemage, ergo ikke vegetarisk.
www.melk.no/spor-ekspertene/spor-ekspertene-ernaering/hva-er-lope/
Filifjonka sa for siden:
Det er veganere, ikke vegetarianere. Jeg kjenner flere vegetarianere som spiser alle slags melkeprodukter, egg osv. men bare ikke kjøtt eller fisk.
Filifjonka sa for siden:
Men det tror jeg ikke alle vegetarianere bryr seg om altså.
Trulte sa for siden:
Hør på Dixie. Eks Norvegia er ikke vegetarisk.
Filifjonka sa for siden:
Hør på Dixie? Ja, jeg har jo sett hva hun skrev, og ikke lagt inn noen protester på det liksom. Jeg kjenner forøvrig minst en vegetarianer som spiser Norvegia med god appetitt.
Trulte sa for siden:
Det blir en god dose kjøtt igjen på baguetten selv om man lemper av skinka. Det kjenner du også smaksmessig.
Honning er ikke vegansk.
Trulte sa for siden:
He he. Det Dixie skrev mente jeg å si.
Ja. Jeg spiste Norvegia selv i syv av mine veggisår. Hvorfor?
Jeg visste ikke om det!
Og når ikke jeg visste det, så skjønner jeg ekstra godt hvorfor kjøttetere ikke vet. Det er jo ikke interessant for dem. Blir mer et fun fact.
Dixie Diner sa for siden:
Vel, ikke alle "vegetarianere" bryr seg om å ikke spise fisk eller viltkjøtt heller. Det gjør ikke fisk, vilt eller Norvegia mer vegetarisk. ;)
Veganere spiser ikke honning nei. Dvs. noen gjør jo det, men det anses ikke som vegansk.
Filifjonka sa for siden:
Jeg er ikke vegetarianer, men er ikke så glad i kombinasjonen ost og skinke. Hvis jeg ber om rundstykke med ost og paprika og jeg får feil og de lager ett med ost og skinke, så syns ikke jeg heller det holder å ta skinken vekk igjen. Det smaker skinke av osten, og det syns jeg ikke er godt - selv om jeg såklart KAN spise det. Men hvis jeg først betaler penger for et rundstykke med gulost på kafe så vil jeg jo helst ha det jeg har bestilt.
Anne C sa for siden:
Er det fordi det kommer fra biene? Fordi de er dyr?
Dixie Diner sa for siden:
Fordi det er et animalsk produkt ja. Nå er ikke honning noe stort savn for meg uansett. Tror jeg har brukt honning 5 ganger i løpet av livet.
Malama sa for siden:
Heldigvis stoler min vegetarianske svigerinne nok på meg til at vi får lage mat til henne. Vi griller hennes mat på folie så den ikke får kjøttsmitte, og med egen grillklype, steker det i egen stekepanne om vi lager mat inne etc.
Jeg vet hun spiser ost, men ikke hvilken, da.
Om hun insisterte på å lage maten selv her, så for all del, men det virker litt mistroisk ja. Nå vet jo vi at hun ikke skal ha kjøttbiljong og at vi bruker rene redskaper (og selvsagt også da fingre) så det burde gå bra.
Trulte sa for siden:
Feks går de andre og handler blir det gjerne Norvegia og diverse kjøttpålegg. (Erfaringsmessig ).
Jeg føler heller ikke for å detaljstyre og har hatt mang en tur der jeg har spist to poteter til middag. Brød uten pålegg til frokost.
Om jeg drar opp eget så blir de gjerne snurt.
og jeg er ikke så god på å gå med lavt blodsukker.
Teofelia sa for siden:
Jeg tror ikke vegetarianere er en veldig homogen gruppe. De fleste vegetarianere jeg omgås spiser egg, ost, smør og melk. Derfor er det nok ikke så rart at en del stusser når de får høre at kniven ikke må ha vært i kontakt med animalske produkter.
Nabojenta sa for siden:
Har svigerinne som er vegetarianer. Det å lage mat til hele familien når hun også er med er jo ikke noe problem. Lager ikke hennes mat i samme stekepanne eller i samme boller som jeg har kjøtt.
Kontrollbehovet ditt virker seriøst sært, og jeg hadde blitt sur og grinete over ikke å bli stolt på.
Katta sa for siden:
Du har vegetarianere som "ikke spiser kjøtt og fisk" og stopper der, og du har vegetarianere som har kostholdet som religion eller del av religion med en helt annen tilnærming. Jeg synes ikke det er rart at det kan være litt vanskelig å forholde seg til den siste gruppen i praksis, spesielt hvis man er vant til den første.
Trulte sa for siden:
Det er jo kjempeflott.
Men understreker igjen at dette ikke gjelder i andres hjem.
Hvis vi griller tar vi gjerne uansett med egen mat hele gjengen.
Niobe sa for siden:
Ja, det er jeg enig i. Jeg må innrømme jeg sliter litt med å forstå hvorfor maten til veganere/vegetarianere må grilles/stekes for seg, for å ikke få "kjøttsmitte"... Det blir veldig religiøst, for meg.
Dixie Diner sa for siden:
Vel, hvis man får totalt avsmak av tanken på kjøtt, er det vel ikke så vanskelig å forstå at man ikke vil at maten sin skal være i kontakt med kjøtt? Jeg synes det er merkelig at det er vanskelig å forstå, altså. Når man har vært veggis i noen år, kommer man ofte til et punkt der man ikke anser kjøtt som mat, engang. Man ser på det som døde dyr, og vil kanskje ikke ha det på sin mat. At det er "hysterisk" får folk mene hva de vil om, men jeg synes det skal respekteres når man lager mat til andre.
Niobe sa for siden:
Vel, jeg får virkelig totalt avsmak av tanken på å spise f eks. snegler, men jeg hadde seriøst ikke satt meg på bakbena om maten min hadde delt stekepanne med dem... Jeg kan forstå at det oppfattes som ekstremt.
Trulte sa for siden:
Jeg spiser egg, ost, smør og melk. Men redskap og mat ønsker jeg holde unna kjøtt. Er det så rart når man ikke vil overføre kjøtt?
nokon sa for siden:
Slike diskusjonar (om heilt andre tema) er hovudgrunnen til at vi ikkje skal på påskeferie i år, så eg har dessverre ingen gode råd til korleis ein kan svare.
Men eg overhøyrde ein person (av typen under utprøving av ulike allergier/intoleranser) som sa: "Ja, jeg trives best med å gjøre det sånn." Det er ein setning som er ganske tydeleg, men som ikkje inviterer til diskusjon.
Katta sa for siden:
Jeg synes det er rart å ikke ville overføre mikroskopiske mengder kjøtt ja. Hvis det setter smak så skjønner jeg det.
Esme sa for siden:
Jeg tror at noe av problemet er til dels at det er veldig forskjell på hvor strengt folk etterlever sine viljestyrte kostholdsvalg (for å skille religion, veganisme og vegetarisme fra allerg, cøliaki etc), til dels at det oppfattes mer unødvendig rigid å ha matregler all den tid man ikke blir syk.
Jeg synes man ikke trenger å legge seg opp i kostholdet til andre og prøver å legge til rette, og så lenge den som har kostholdsbegrensninger selv lager mat så bør det jo være greit.
Men det er klart at dersom noen hadde en greie på hat man ikke spiste rød mat som paprika eller tomat og forlangte at man måtte vaske hendene ekstra dersom man tok i paprika etc så er det vanskelig for andre folk å skjønne at det er viktig. Det er jo nokså uvanlig å være så streng.
Teofelia sa for siden:
Ja, jeg syns det er rart, men din mat, dine vaner, selvsagt.
Esme sa for siden:
Ja du er faktisk det, jeg synes det er tullete for å være ærlig. Men: om vi var på tur så hadde du hjertens gjerne fått laget mat og jeg hadde ikke sagt noe.
nokon sa for siden:
Men altså... HI spør etter ein måte å svare folk som synest dette er tullete, ikkje fleire som seier at dette er tullete.
Malama sa for siden:
Vi bor så langt fra hverandre at når vi møtes er det enten i vårt eller svigermor sitt hjem.
Niobe sa for siden:
Overføre kjøtt? :confused: Kjemien i det må du nok faktisk forklare meg. Både eggene og melken du spiser har jo sånn sett hatt kjøttnærkontakt av tredje grad.
Esme sa for siden:
Etter min erfaring så ordlegger man seg best dersom man skjønner hvor den man skal informere finnes hen i landskapet. Og om man vet selv at nesten alle i verden synes det er tullete så bør man ordlegge seg ut fra det.
Jeg hadde feks sagt noe ala "Jeg vet dette kan være vanskelig å skjønne, men det er så viktig for meg at det er ikke noe vita i å diskutere. Hvordan kan vi gjøre det sånn at alle blir fornøyde? Jeg kan godt lage maten så trenger ikke dere å tenke på det"
Dixie Diner sa for siden:
Hvis jeg får servert en veggisburger som har ligget og svømt i kjøttkraft, blir jeg uvel og orker ikke å spise den. Da føler jeg faktisk at jeg spiser kjøtt. Er det derimot snakk om mikroskopiske mengder som tilfeldigvis har vært litt bortpå burgeren, bryr jeg meg kanskje ikke så mye. Jeg er en av de som er MINST nøye på sånt, egentlig. Kan godt spise pommes frites som er fritert i samme gryte som feks. kyllingnuggets, fordi jeg ikke føler "kyllingsaft" renner ut på pommes frites på samme måte. Men det må man nesten føle på selv. Folk er forskjellige her. Jeg ser på kjøtt som døde dyr, og jeg blir uvel av tanken på morsmelk fra kyr, så jeg vil helst ikke ha det i min mat. Men mikroskopiske spor kan gå greit (men det er jo relativt hva kjøttiser ser på som mikroskopiske spor da).
Er det hysterisk av en muslim å synes at hans kyllingfilet ikke skal stekes i en panne som svømmer i baconfett?
Katta sa for siden:
Greia er at jeg ikke tror det finnes noen måte å komme ut av den floka der på hvor man oppnår å få det som man vil og at alle synes det er greit. Fordi folk stort sett blir litt såret av å ikke bli stolt på. Det at folk synes det er tullete er noe annet, det blir jo som alle andre religiøse matregler, man må jo respektere at folk lever sånn selv om det virker helt loco.
Jeg tror den eneste måten å møte det på er med noe sånt som "Jeg har et såpass stort kontrollbehov på dette området at jeg har kjøkkentjeneste til alle måltider, så kan dere andre bytte på". Og smile. Altså ta ansvaret for kontrollbehovet selv.
Nabojenta sa for siden:
Si dette:
"Jeg forstår at dere synes det både er rart og mange ganger uforståelig, men det er helt greit. Om dere ønsker kan jeg vise dere hvordan jeg gjør det mens jeg forklarer hvorfor, så kan vi ha en morsom stund på kjøkkenet sammen. Det å ta i kylling for så å ta på råkost etterpå er ikke bare pga. at jeg er vegetarianer, men også (og aller viktigst) er at det er farlig. De fleste opplyste mennesker vet at man skal behandle kylling med varsomhet. "
Guava sa for siden:
Finnes det noen som ikke betrakter kjøtt som døde dyr/lik? :undrer:
Teofelia sa for siden:
Hun spurte om det vi syns det var rart, og det svarte jeg bekreftende på.
nokon sa for siden:
Joa, men det er jo akkurat det HI seier - at ho ønsker å håndtere maten sjølv. Og at folk kverulerer rundt dette.
Til samanlikning brukte eg fleire timar til dagen i påsken for to år sidan på å diskutere korfor eg hadde tatt med tre liter flaskevann til å lage MME til Ungen, når "brønnvatnet var godt nok". Eg forstod det som ein slik diskusjon - at HI må forsvare eit val som ikkje angår dei andre i det heile tatt. Ein kan jo synest at folk gjer tullete val, men korfor skal ein alltid diskutere så voldsomt, når ein person seier at eg vil gjere det på denne måten?
Input sa for siden:
Jeg synes det er veldig merkelig å bruke ordet religiøst på denne måten, for du setter det jo i sammenheng med noe som er negativt.
Jeg har ingen problemer med å forstå at veganere har trøbbel med å spise mat som har vært i kontakt med kjøtt. Og jeg synes det er helt tullete at det skal være så vanskelig å respektere.
nokon sa for siden:
Eg forstod ikkje dette spørsmålet slik...
Trulte sa for siden:
;)
Denne tråden er et stjerneeksempel på at det er vanskelig å forstå og ikke bare la saken ligge. Jeg ønsker å leve som vegetarianer uten at folk skal stille kritiske spørsmål og la meg føle at jeg ødelegger for fellesskapet. Jeg ødelegger vel ikke for andre? Stilletiende akksept eller spørsmål utfra nysgjerrighet er min drøm. Siden det viser seg å ikke være reelt må jeg lære meg noen standardsvar der det fremstår som noe helt greit.
Jeg vurderer seriøst å si at jeg reagerer på kjøtt og derfor må være forsiktig. Det er jo forsåvidt sant...
Katta sa for siden:
Det med flaskevann til flaskebarn tenker jeg ikke angår noen andre. Men når man vil ta helt styringa på kjøkkenet i et fellesopplegg og ikke vil stole på de andre som er med på turen skjønner jeg at det skal litt til at det går knirkefritt. Spesielt når man godtar at det finnes andre situasjoner hvor man ikke har full kontroll.
Teofelia sa for siden:
Nei, men nå var det nå en gang dette spørsmålet jeg svarte på da.Jeg sa ingen ting om at jeg syns det var rart i mine tidligere innlegg, først da hun spurte selv.
Trulte sa for siden:
Ser forresten at det er mange fine svar her!
Niobe sa for siden:
Jeg tror like gjerne man kan erkjenne at det å "overføre kjøtt" på redskaper og bestikk faktisk er noe de fleste vil finne ganske rart. Det blir gjerne stilt spørsmål ved slike ting. Jeg synes det er litt naivt at å tro noe annet. I andre tråder har man lest at de aller fleste til og med stusser på at folk ikke spiser kake i selskap, så folks terskel for "rart" er jo ikke spesielt høy. Det beste hadde jo vært hvis alle bare kunne spise hva de ville, som de ville, men det er nok ikke spesielt realistisk.
Niobe sa for siden:
Jeg forstår at "Er det så rart når man ikke vil overføre kjøtt?" var ment som et retorisk spørsmål, men for veldig mange av oss er ikke svaret så selvfølgelig.
Trulte sa for siden:
Derfor så tenkte jeg at det greieste...
var
Jeg har fortsatt store problemer å forstå hvorfor dette ikke kan aksepteres uten å måtte forsvare seg selv.
Jeg har problemer med å dra på tur dersom jeg må være avhengig av å snikspise for å opprettholde blodsukker for at andre ikke skal snakke i timesvis om dette. Hvor rart det er. Og unaturlig etc..
Niobe sa for siden:
Men sånn er det jo med mange ting. Av alle ting folk ikke klarer å akseptere, så er ikke vegetarisk kosthold det jeg stusser mest på.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg syens det virker om manglende folkeskikk (og mye annet) når folk ikke klarer å la andre spise maten sin i fred uten å komme med masse kommentarer som tydeligvis ikke faller i god jord hos motparten. Det gjelder selvsagt både kjøttetere og veggiser. La folk få spise i fred!
Teofelia sa for siden:
Å snakke (nedsettende) om andres mat er selvsagt en uting, uansett hva de spiser, og uansett om det er mengde eller innhold man har synspunkter på.
Teofelia sa for siden:
Det tror jeg også, og det skal ikke store avvik til før andre syns de har rett til å ha meninger. Det er neppe spesielt for vegetarianere.
Katta sa for siden:
Trulte, slik du fremstiller det i siste innlegg synes jeg det er rart om de blir sure. Etter hi ikke rart i det hele tatt. Så det kommer veldig an på hva som blir sagt og hvordan.
Jeg tenker dette blir litt som med mine muslimske kollegaer. De har endel de bare må gjøre og som for meg er snodig, men så lenge vi ikke er i diskusjonsmodus er fokuset å finne måter å jobbe sammen på og ikke å diskutere hvorfor. Selv om det også er gøy innimellom. Jeg er ikke vant til å behandle vegetarianere på samme måte, men når folk sier de er veganere slår "religiøst kosthold"-forståelsen inn.
Trulte sa for siden:
Dette svaret i en amerikansk blogg oppsummerer litt min følelse ang. problematikken å ikke kunne bare ta av skinken på baguetten.
When the store at work makes their pre-made salad with bacon on it, my co-workers don’t understand why I won’t get one and “pick off” the bacon. I asked one if she ordered a salad and it came with bits of Cat meat on it, would she simply pick off the meat and eat the salad, she of course replied “No, I would be disgusted.” To which I replied “Exactly”. She actually got the point...*
Guava sa for siden:
Jeg har spist opptil flere måltider som med den aller største sannsynlighet var besmittet med katte og hundekjøtt. Det var ikke problematisk.
Jeg spiste ikke katt og hund av følelsesmessige/irrasjonelle årsaker, men levde ikke på kjeks i ukesvis i frykt for besmittelse.
Katta sa for siden:
Katteekdemplet er godt, men jeg synes det er irrasjonelt å ikke ville spise noe som har vært på samme grill som det kjøttet også.
Bokormen sa for siden:
På sett og vis skjønner jeg hva du mener. :) Men hva som blir ansett som rart er jo avhengig av miljøet man vanker i. Her til lands synes de aller fleste at bacon og skinke er normalt, mens kattekjøtt havner i en annen kategori. I mange kulturer ville det slått helt annerledes ut. Den som velger annerledes enn flertallet vil jo gjerne bli oppfattet som litt sær, på sett og vis. Men jeg synes dog det er ufint å himle over eller snakke nedsettende om andres valg. (Jeg har dog litt problemer med en kollega som den ene dagen hever å ha cøliaki, den neste mumser wienerbrød med liv og lyst. :knegg:)
oslo78 sa for siden:
Jeg synes alle kostholdsgreier som er selvvalgte og som krever at alle andre tilpasser og ordner - i boksirkelen vår må vi alltid ha vegatarisk mat (som jeg vanligvis ikke er så glad i) fordi en av åtte er vegetarianer -, er slitsomt å forholde seg til. Hva om jeg fant ut at jeg ikke ville spise karbohydrater mens Kari bare vil spise vegansk og Elise ikke vil ha fett. Det legger ganske store begrensninger på verten synes jeg. Spesielt hvis min mat ikke skal ha vært i nærheten av karbohydrater, Karis mat ikke i nærheten av dyreprodukter og Elises mat ikke i nærheten av fett.
Eksempelet med å ikke ville spise rød mat er godt synes jeg.
Tallulah sa for siden:
Nå var det vel ikke snakk om rå kylling. Jeg forstår dog at en vegetarianer ikke liker at man river opp en grillet kylling med hendene og deretter tar i salaten. Men helsefarlig er det ikke.
Bille sa for siden:
Men er det så vanlig å skjære i kjøtt og så bruke kniven på andre matvarer? Det er jo fullstendig uhygienisk, okke som.
(Ikke et spm til deg egentlig, mest undring. Jeg ville reagert selv om jeg er kjøttetende.)
Guava sa for siden:
Uhygienisk ved rått kjøtt ja, men er det rått kjøtt det er snakk om her?
Katta sa for siden:
Nei, det gjør man ikke. Ikke samme fjøl heller. Men å bruke samme stekepinsett på paprika og kjøtt eller samme stekepanne er ikke helt uvanlig.
Trulte sa for siden:
Jeg ser titt og ofte at feks samme gaffel blir brukt til grønnsaker og kjøttpålegg på spisebordet. Bruker kniv til å ta ut skinka av emballasjen og fint bruker samme til å skjære opp agurken etc.
Niobe sa for siden:
Ja, sånn.
Teofelia sa for siden:
Det er jo først og fremst rått kjøtt som er problematisk. Jeg reagerer ikke hvis folk skjærer spekeskinke og ost på samme fjøl.
Niobe sa for siden:
Disse eksemplene har jeg ingen problemer med, selv om jeg nok hadde hatt en påleggsgaffel til hvert pålegg om det var meg som dekket på. sjuske
Men jeg skjærer ikke opp rått kjøtt, for så å skjære opp grønnsaker med samme kniv/fjøl.
Bille sa for siden:
Enig, for min del er det rått kjøtt som gjør det problematisk. Det er også forskjell på biff og kokt skinke, må jeg si jeg synes. Men det er jo i grunn en subjektiv følelse.
Katta sa for siden:
Nei, det er det ikke. Det er rått kjøtt som er problemet, ikke det som er gjennomstekt. Og stort sett er problemet størst andre veien, altså at man håndterer grønnsakene først, er det ikke? Nei, slo opp nå og det er selvfølgelig begge veier.
Bille sa for siden:
Ja,jeg er klar over det altså, at det ikke bare er en subjektiv følelse, jeg mente nå forskjellen mellom stekt biff og kokt skinke.
Katta sa for siden:
Ah. Men der er det liten forskjell ja.
Bille sa for siden:
Det ble litt upresist ja.
meisje sa for siden:
Trulte. Jeg skjønner deg godt. Denne tråden viser ekstremt tydelig, hvor lite bevisst folk flest er til mathygiene. Dette med serveringsbestikk er visst veldig vanskelig å holde adskilt har jeg sett.
Jeg forsøker å unngå å spise sammen ukjente, for da blir det alltid tredjegradsforhør ang hvorfor og hvor lenge etc. Dette turfølget høres lite hensynsfulle ut... Klart du må handle inn din egen mat og tilberede den selv.
Det er feks flere som ikke skjønner hvorfor man ikke vil grille vegetar maten sammen med kjøttet på samme grill. Det er to årsaker for meg, fett og kjøttsaft som ligger på risten og setter smak på min mat. Og blodig kjøttsaft anser jeg som risiko mat,
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.